Jak připravit pstruha a sivena k jídlu?

Chytl jsem pstruhy a sivena a chtěl bych je společně připravit. Poraďte mě, jestli je připravujete (smažíte, vaříte) stejně nebo pro každý druh máte jinou přípravu. Odstraňujete z nich taky šupiny? Díky za rady, jsem ve Všem skoro začátečník :-)
Autor diskuse: PatrikMac - Profil , 12.2.2012 všeobecné - ostatní

nofish - Profil | Po 13.2.2012 13:38:29

Venca888 >> jj, v pohodě. Vždyť je to jen srovnání dvou taktik které mají zajistit naplnění žaludku :-)

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:36:35

nofish >> já mám názor jinej, ale nehodlám ho nikomu vnucovat. Vemu to se šupinama a mám pryč šupiny i sliz "nastudeno". Možná, že ty šupiny chuť neovlivněj, ale bejt tam nemusej. Navíc já valnou většinu ryb peču (nikoliv smažim), takže tam o ty šupiny nestojim.

Sven - Profil | Po 13.2.2012 13:27:18

Venca888 >> :-)))

nofish - Profil | Po 13.2.2012 13:26:48

Venca888 >> nemám s tím vůbec žádný problém a masu to nijak neublíží. Nepsal jsem nic o vaření ryby :-) Asi je to rukama, ale není problém opláchnout rybu pod tekoucí teplou vodou s tím že masu se nic nestane.
edit: kdyby to maso znehodnocovalo tak to přece nedělám ne? :-)

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:25:37

Sven >> spíš mu jídlo nic neřiká... je mu jedno, co mu zaplní žaludek. Každej jsme nějakej :-). Když mu řeknu, že jsem si koupil steak za tři stovky, tak se křižuje... :-)

Sven - Profil | Po 13.2.2012 13:22:24

Venca888 >> kamarád je zřejmě už závislák :-) Glutamát je totiž návykový..

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:14:13

Komboj >> jojo.. mám kamaráda a tomu chutná polivka z pytliku... Neberu ti to... jen jsem se pousmál... :-)

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:13:27

nofish >> rybu pod teplou vodu... můžu říct, že tohle jednou udělala moje drahá polovička a jen těžko bych hledal situaci, kdy to mezi náma bylo blíž rozchodu... :-)
lepší je to posypat solí. Anebo - když jsi na dírkách a ryba trochu zmrzne, brát to dřív, než povolí...

Pstruh27 - Profil | Po 13.2.2012 13:10:42

Komboj >> bez šlemu? Ako to spieva Sony Boy:
Blem blem blem blem.
Nejradši mám k.u.n.d.í šlem.
Blem blem blem blem.
Suchej tam a mokrej ven.
Měl jsem tě rád,
nechtěl mi stát.
:-D

nofish - Profil | Po 13.2.2012 13:10:06

Pedro1 >> když nemáš pstruha vezmi kapra, když nemáš ani kapra tak hadr na nádobí :-)

Pedro1 - Profil | Po 13.2.2012 13:08:35

Jak píšou ostatní.Ocitronovat,osolit,kmín,pepř,paprika,trochu​ mouky a na pánev na trochu oleje.Těsně před tím,než rybu sundáš na ní dej kousek másla.Česnekem nebo bylinkami nic nezkazíš.


Můžeš taky zkusit na pokapání limetku.Když nemáš limetku ,vezmi citron.Když nemáš citron,dej tam kečup,nebo cibuli.A nebo nedávej nic,je to jedno,bude to chutnat stejně.Ať žije Babica:-)))

Komboj - Profil | Po 13.2.2012 13:07:04

Venca888 >> Nevim kde jsi to vzal že maso ve fritáku stratí při.chuť.Asi léta praxe.Je to jedno je to jen můj řecept a ten nám doma chutná nikomu ho nevnucuju.

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:05:40

Komboj >> to bych chtěl někdy vidět, jak po třech otření bude siven z dírek bez slizu... buď jsi extrémně šikovnej, nebo mám kapku jiný nároky na odslizení ryby... :-)

nofish - Profil | Po 13.2.2012 13:05:13

Venca888 >> to jo, ale tohle dělám jinak. Hlavně teda lína. Pod teplou vodu z kohoutku, a starý hadr nebo pořádné ("ne levné") papírové utěrky. Zvlášť u toho lína je krásně vidět jak se sliz teplotou srazí. Holt úplně jiná metoda no :-)

Komboj - Profil | Po 13.2.2012 13:04:10

Venca888 >> To máš asi pravdu ,ale když ho vemeš 3x papírovou utěrkou tak je suchej bez šlemu.

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:02:02

Komboj >> mno... horovat tady za přípravu, který mimálně obere maso o jeho přirozenou chuť a pak ho prdnout do friťáku, to je zajímavá strategie... :-) Pak věřim, že se daj sníst nejen ploutve, ale i celá hlava... :-)

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 13:00:40

nofish >> to jo... ale stejně ho musíš odšlemovat, takže ty šupiny dostaneš dolu s tim. Já osobně pstruha škrábu...ne až kvůli tomu, že bych se bál šupin, ale kvůli tomu, že to vemu naráz se slizem. Obvzlášt teď v zimě (počítám, že tazatel chytil ryby na dírách) je toho slizu po přenesení do tepla požehnaně.

Komboj - Profil | Po 13.2.2012 12:59:25

V životě jsem pstruha neškrábal a nikdy jsem je tam necejtil je to pochoutka sníš aj ploutve.o)))

Mates PB - Profil | Po 13.2.2012 12:52:57

Oškrábat lína nebo pstruha je stejně jednoduché jako práce s buzolou. Jen nebýt líný.

nofish - Profil | Po 13.2.2012 12:51:11

MISO* >> u pstruha ty šupiny necítíš, pokud to správně upečeš. To je jako u lína.
Jo candát nebo okoun to je jiné. Ty se škrabat musí, moc skřípou mezi zubama :-)

MISO* - Profil | Po 13.2.2012 12:48:33

Lukas89 >> tak kamarade o tom mna nikto nepresvedci ze je to lepsie. Ze ich "takmer" necitit je sice mozne, ale ja akonahle zacitim supinu, tak som zly.

Komboj - Profil | Po 13.2.2012 12:47:55

Souhlas s Laurim já dávam jen sůl a citr. pepř z Norska a na 8min do friťáku to je dobrota veliká.Večer jdu na ně včera jsem si přivezl 2x duhoně a 2x sivena.

Venca888 - Profil | Po 13.2.2012 12:37:10

PatrikMac - >> vykuchat, očistit, pocitronovat, osolit.
Udělám si marinádu - oliv. olej, bílý víno, bílej pepř,sůl, kmín, utřenej česnek, bylinky dle uvážení (tymián, bazalka, rozmarýn), vetřu do ryb (zvenku i do břicha) a naložim (dvě hoďky stačej, víc neni na škodu).
Pekáč vyložim anglickou slaninou, na ní na kolečka nakrájenou cibuli. Do břicha každý rybě strčim kousek slaniny a nivy, položim je do pekáče, můžu ještě poklást slaninou zezhora. Přeliju marinádou a peču v otevřenym překáčku či misce na 180 stupňů cca 20 minut.

Lukas89 - Profil | Po 13.2.2012 12:34:03

MISO* >> Ahoj, píšeš asi, takže si to nejspíš nikdy nezkoušel.. Ani nepoznáš, že tam jsou.. Když se nechá krapet vypéct, aby byla hezky křupavá, tak to nemá chybu.. V létě nebo spíš když se to dá, tak je děláme na grilu a to asi to nejlepší co může být, co se přípravy týká, to je teprv kůže ta pravá mňamka..

Lauri - Profil | Po 13.2.2012 12:34:01

PatrikMac - >> nejlepší co s těmito rybami můžeš udělat je: Pořádně vymít od krve a slizu, šupiny nechat, osolit, okmínovat a upéct na másle. Po upečení pokapat citronem a je hotovo. K tomu opečený brambor a bašta je na světě. Toto je klasický a jednoduchý způsob přípravy. Je zbytečné rybu příliš něčím kořenit, protože potom převládá chuť koření nad chutí ryby.

Pstruh27 - Profil | Po 13.2.2012 12:29:17

PatrikMac - >> Ja to robím nasledovne: pstruha očistím od šupín, odrežem hlavu, chvost a vyrežem všetky plutvy. Pripravím si nálev - prevarená voda, soľ, citrónová šťava (pozor, nerob ho moc slaný, pretože ryba bude nežratelná). V tomto náleve nechám rybu +/- 24 hodín, potom ju grilujem na elektrickom grile.

MISO* - Profil | Po 13.2.2012 12:23:01

Lukas89 >> preco neskrabat? koza je podla mna mnamka, ale so supinami asi az tak ne...

Stewik - Profil | Po 13.2.2012 12:22:49

Rybiška je najlepšia šerstvá :)

Lukas89 - Profil | Po 13.2.2012 12:16:03

PatrikMac >> Ahoj, nečetl jsem celou diskuzi, ale proč nepřidat kousek svých zkušeností.. :-) Zabít, vykuchat, odstranit žábry, vymýt.. Neškrabat! To je první krok.. :) Pak krapet posolit, i zevnitř, nemusíš se soli bát, pak cokoli, česnek je fajn, ten můžeš buď granulovaný nebo čerstvý, oba dva jsou dobrý, klidně dej oba, jesli nemáš rád, tak nedávej, paprika, pepř, kmín, lehce poprášit hladkou moukou, ale nemusíš, dává se jen kůli "kůrce", na pekáč krapet oleje, to jen aby se nepřichytli, do trouby a po čase zkontrolovat.. Ende.. ;-) To jesli je chceš dělat hned, jesli třeba až druhý nebo další den, tak krok první, pak prosolit a do lednice, dál už víš, nechat je třeba den nebo dva v soli neni na škodu, ale jesli je chuť hned, tak proč ne.. ;-) Snad jsem pomohl..

rover - Profil | Ne 12.2.2012 20:38:36

Fishky >> Vzal jsi mi to z klávesnice, ...ani suši není od věci !

nofish - Profil | Ne 12.2.2012 20:36:32

piskothonza >> siven to není to máš recht, ale nevyvolávej paniku, lidi už se i tak bojí jíst ryby :-)

PatrikMac - Profil | Ne 12.2.2012 20:35:27

nofish >> hele, ale to tmavý zabarvení měl hned po vytažení z vody, to bylo hned patrný i pro mě začátečnka, to by jsi viděl opravdu z daleka

piskothonza - Profil | Ne 12.2.2012 20:33:01

nofish >> jo, ja vim,mě se to už stalo tohle taky,to byl jen takovej forek...)))
ale siven to neni.

nofish - Profil | Ne 12.2.2012 20:31:11

piskothonza >> duháci, když je naházíš na hromadu jsou takhle divně zbarvení běžně a to i když jsou čerství. Toho že má na sobě otlaky jak někde ležel bych se fakt ani náhodou nebál. Rozhodující jsou žábry, případně celkový stav ryby na omak.