Oddělení červů z pilin

Udělal jsem si líheň na červy,ale dost velký problém mám s jejich oddělením od pilin.Ty jsou totiž taky mokré od tekutin co skapávají ze síta a já když potřebuji červy vyčistit a oddělit(pilin tam mám dva litry a ty červy potřebuji na uskladnění dát do menších krabiček).Zkoušel jsem i keramzit,ale všechno se to zasviní a já ty červy z toho nemohu dostat.
Autor diskuse: Sergo Aš - Profil , 20.7.2004 všeobecné - nástrahy, návnady

rybomil | Pá 6.8.2004 13:48:08

Mates: ještě takhle, třebas Líšno s.r.o krmí divočáky v oboře posbíranými chcíplými rybami a ty pak dodávají do vybraných restaurací a hotelů.Nebo do čínských restaurací berou kachní vejce 15-17 dnů nasazená.A jak si hosti pochutnávaj...

rybomil | Pá 6.8.2004 13:42:41

Mates: si byl někdy ve velkochovu červů co si kupuješ?By ses divil ještě víc.

Mates(původní) | Pá 6.8.2004 13:37:37

Pánové,klobouk dolu,na tohle bych asi neměl,vaše popisy chovu kdyby sfilmovali bylo by to určitě k vysílání až po 22 hodině.:-))

siro | St 4.8.2004 17:14:03

rybomil:o))
Včera když jsem zbíral od auta kleplou kočku pro psa na vlečku jsem si na tebe vzpomnel.
Ta ale byla vykoupaná a s rolničkou na krku;o)

rybomil | St 4.8.2004 9:56:14

siro.zbavit zajocha vnitřností trvá sekyrou tak 30 sec, pokud tam neležel půl dne no problém.Staré přejetiny neberu.Dnes snáž chytíš ňákýho ...coka než tularemii.A mi co přicházíme do styku s bezdomovci jsme očkováni.Tubera je dnes běžná, chytneš ji i v MHD. Si nevybereš.

siro | Po 2.8.2004 19:15:13

Rybomil:uvážím li že zajoch mohl mít i tularemii asi bych zůstal u ryb.
Obdivuji tvůj žaludek.Kuchat zajíce se i můj fogo odvažoval jen s hadrnou na čuni,máš li ale štěstí najdeš ho už vykuchaného;o)

rybomil | Čt 29.7.2004 12:36:41

šeptal:Farmu mívám někde za vsí v lese, remízu apod. nejlépe u skládky. Nejosvědčenější na založení červů je přejetý zajoch,odstranit vnitřnosti.Mamča vždy nadává pouze, že sbírám ty přejetiny a v kufru auta pak zůstává chvíli smrad. Už se naučila to čistit nějakým přípravkem od Armoralu, sama ho kupuje, je to pečlivka, musím ji pochválit.

šeptal - Profil | Čt 29.7.2004 7:43:45

Czepino® : Pokud vím, tak v novým zákoně a RŘ to zakázáno není.

Czepino | St 28.7.2004 12:16:53

all: Ono se už smí na revírech vnadit červy?

Sergo Aš - Profil | Po 26.7.2004 14:49:40

Radek Ch.-Aby jsme si rozuměli.Dokud se na červy smělo jen chytat ,tak jsem to balení z obchodu taky nespotřeboval,ale když už se s nima smí i vnadit,tak spotřeba na litry není problém :-)

rybomil | Po 26.7.2004 8:29:06

Radek Ch.: 3 litry červů mám na 1 místní závod, hlavně když tuším, že tam budou nějací co chytaj závodně plavačku.Taky záleží na velikosti a chrakteru vody.Protože je stále víc lidí, kteří jsou ochotni i do srandamač závodu vrazit i nad 1000,- vlastně už téměř závodit nechodím.Když je tam víc těch ligových, při cca stejné dovednosti je můžeš porazit spíše jen tím, že jim jednoduše dojdou červíci a rybu si stáhneš k sobě.To je můj osob. názor, záleží samo taky na kvalitním krmení.

Orion | Ne 25.7.2004 20:56:46

Radek CH: Na 2 dny a to jen pro sebe.Pokud dělám i kolegovi tak je to dvoj násob.

Radek Ch. | Ne 25.7.2004 13:28:35

Dotaz trochu bokem - na jak dlouho máte takové množství např. 3 litrů ? Já kupuji červy v malém kelímku cca1,5 dl za dvacku a ještě nikdy se mi nepodařilo je všechny upotřebit. Většinou se mi po nějaké krátké době začnou kuklit i když jsou v lednici. Tři litry, za předpokladu, že by se červi nezakuklili, bych měl asi na celou sezónu. Ale je fakt, že nejsem intenzivní plavačkář, spíše příležitostný

Sergo Aš - Profil | Pá 23.7.2004 11:48:12

Díky za rady.Červy dělám z drůbežích krků.Jsou nejlevnější(ryby je mi líto kvůli tomu zabíjet).Řešení asi bude zasypat to maso suchýma pilinama.Oddělit červy od pilin ve vodě mi nešlo protože mi půlka červů plavala s pilinama.Budu muset vystačit se sítama 3x3 a 5x5 mm.Ještě jednou díky.Ale samozřejmě můžete psát rady dál .V žádném případě nechci tu otázku uzavírat.

miki | Čt 22.7.2004 11:56:04

Sergo Aš: já ti poíšu svůj postup. Nejdříve červy vyndám-i s tím bordelem, kde se narodily- na síto s oky 5x5mm a nechám prolézt. Potom je přendám na síto s oky cca 3x3mm a opět nechám působit sluníčko, aby červy rychleji prolézali. To udělám tak dvakrát. Nakonec je (někdy) propláchnu, tak jak jsem už psal, a nebo je rovnou dám do písku či hrubších pilin, nebo kukuř. šrotu. Protože ale červy vlhnou, šrot je pouze krátkodobé řešení- mohou začít plesnivět a tak jsou lepší hrubé piliny, nebo spíše jemnější hobliny. Uskladnění je pak nejlepší v plátěných sáčcích-velmi!! dobře sešitých a v ledničce při cca 3-5 stupních.

šeptal - Profil | Čt 22.7.2004 8:50:51

Dotaz: Někde jsem narazil na článek o odchovu červů na mléčná výživě (že prý nehrozí zasmrádnutí okolí kazícím se masem). Co vy na to a čím tedy doporučujete krmit? A vůbec, co na vaši "farmu" okolí?

rybomil | Čt 22.7.2004 8:19:38

Už jsem nadělat červů stovky litrů, ale jak píše Orion, RYBY,to určitě ne,To je hustý.Rhodamin stará věc.

Orion | St 21.7.2004 23:32:27

Červy si dělám pokud mám čas už řádku let a takovýto problém ,který popisuješ jsem nezaznamenal.tak že se pokusím posat můj postup.líhen mám pod stříškou aby do něj případně nenapršelo.Do plastových beden uložím POZOR!!!!!!!! VYKUCHANÉ ryby.Vnitřnosti a to už tady zaznělo nedělají dobrotu.nechám mouchy naklást a po nakladení zasypu vše hrubými pilinami které zjískám přesetím přes pletvo s oky 1mm.Jemnější piliny uschovám pro další postup.povylíhnutí červů pouze kontroluji jejich velikost pokud chci větší kousky tak případně přikrmím opět VYKUCHANÝMI RYBAMI.Červi stále žerou pokud maj co tak že v bedně zbydou pouze skelety ryb a vlhkost minimální.Pokud jsem z velikostí červů spokojen,přichází na řadu další postup.Na volnou nádobu položím pletivo s oky 1cm umístím na slunce nebo světlo anechám propadnout červy a zbytky hrubých pilin.na sítu zůstanou kosti a skelety ryb.zopakuji to ještě jednou a pak přidám mezi ně jemně osáté piliny aby se víc vysušili a vyprděli nechám je v tom 24 hodin.ČERSTVÍ červy mají v sobě takovou černou tečku a tése dokáží zbavit pokud přijdou do čistého.Na vyčistění a vyprdění se výborně hodí jemný přesátý kuk.šrot.nakonec vezmeš síto s oky 1mm nasypeš na ně červy se sbylým materiálem a rychlými pohyby přesyješ jemné částice šrotu a pilin.ČERVY s případnými zbytky nečistot sypeš do prázdné nádoby a nakonec je zbyvíš zbytku přefoukáním.do jedné nádoby si dáš červy a druhou prázdnou položíš na zem.nádobu s červy zdvihneš do vzdálenosti asi 2 m a využiješ povětrnostních podmínek.Čistí červi padají spolehlivě dolů a zbytky pilin odfoukne spolehlivě vítr.pokud by si chtěl červy barvit je otřeba ryby před nakladením posypat barvivem.Doporučuji sehnasi RHODAMIN JE TO AGRESIVNÍ BARVIVO POUŽÍVANÉ NA BARVENÍ PLASTŮ.Tyto barviva jsou alespon mnou odskoušená.Přeji hodně zdaru.vypadá to složitě ,ale 3-5l červů mám hotové za hodinu a ještě stihnu spoustu dalších maličkostí.prát je ve vodě s jarem je také řešení ,ale zdlouhavé a přiděláš si víc práce.oni totíž milují vlhkost a jak si psal s tou máš právě problémy.

Martin M. - Profil | St 21.7.2004 21:53:43

Podle mych zkusenosti jednou namoceni cervi potom strasne ztvrdnou, zvyrazni se jim krouzkovani a rychleji se zakukluji.

mirmen - Profil | St 21.7.2004 21:33:56

Sergo Aš.: vyzkoušej následující postup, nejdříve v malém a osvědčí-li se, pak i se zbytkem:
- část červů i s pilinami do kyble s vodou. Trochu promíchat - 0,5-1 minutu. Vodu s tím, co plave slít, červy se zbytkem nasypat procedit na hadru a pak nasypat na síto s většími oky ( 3-4 mm). Na sítě cca 1 cm hoblin. Měli by po koupeli rychle propadávat do suchých pilin pod sítem. Pioté , co trochu v pilinách oschnou a očistí se, tak je nasypat na síto s oky 3 mm, piliny rychle proset a nechat červíky vypadávat do nové várky čistých pilin.
-o něco déle musejí být v suchém
-koupelí by se měli zbavit slizu a patlaniny, ve které je jim zřejmě fajn

Martin M. - Profil | St 21.7.2004 20:53:33

a neni spis problem v tom, ze "tekutiny sklapavaji ze sita"? Mozna mensi porce masa (predpokladam, ze to je vetsi ryba) a rozhodne ne zadne vnitrnosti.

Sergo Aš - Profil | St 21.7.2004 10:31:54

miki-zkoušel jsem nechat červy prolézt přes síto,ale pořád zůstávali na sítu v pilinách.Zkoušel jsem nad ně dát žárovku(100W),ale ani ta je moc nevyhnala a radši se nechali usušit,než aby vylezli.
Tidlo -ty jemný piliny zkusím.Pilin je dost.Jen nerozumím,čím se nevyplácí šetřit?

miki | St 21.7.2004 9:57:05

Zkus nechat prolézt červy přes síto 2x2mm, nebo přes takové síto, kterým červy jakž takž prolezou-ne úplně propadnou. Další alternativa je v promytí červů, kteří jsou nasypaní v hustém sítu, ve vlažné vodě se slabím! roztokem jaru. Červy odmastíš a zbavíš je následně pachu. Ideální je potom přendat červy do suchého písku, kde jim ztvrdnou tělíčka a jdou pak lépe napichovat.

tidlo | Út 20.7.2004 16:32:58

moc se tim netrap. pouzivej jemnejsi piliny a rozred ty mokre několinasobkem suchych a pak to prejed pres sito, piliny propadnou cisti cervi zustanou. setrit se nevyplaci, je to pak jen na zlost

rybomil | Út 20.7.2004 15:29:30

Tuším, že toje v Josef Bělovský - Závodní lov na plavanou detailně popsaný.