Vápenec v rybníčku.

Ahoj kolegové.Rád bych se zeptal,zda-li má někdo zkušenosti s vápencem ve vodě.Mám rybníček o rozměru zhruba 25 x 12 m s průměrnou hloubkou 1,5m. Nejprve jsem chtěl jeho břehy zpevnit dřevěnnými kůly,ale když jsem si nechal spočítat cenu za materiál,začal jsem přemýšlet,že bych je spíše zpevnil vápencovými kameny,keré budou cca 30-40 cm ponořeny ve vodě.Ovlivní mi vápenec nějak kvalitu vody a spíše k lepšímu nebo horšímu?
Autor diskuse: moris - Profil , 10.6.2011 všeobecné - ostatní

retrívr - Profil | Pá 10.6.2011 21:41:10

moris - >>Nejsem si úplně jistý, zda to je dobré. Určitě to změní Ph, co udělá s řasou nevím. Vápenec je dobrý především na snížení kyselosti, to dělali v řece i potocích už za hraběte Harracha.Bude-li kamene hodně , podle mne to dobré nebude.

Duši - Profil | Pá 10.6.2011 20:53:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pravděpodobně ti to zvedne tvrdost, dále ti vápenec může zvednout alkalitu a pH, což není na škodu, když ti tam v létě pojedou řasy. Nedokážu odhadnout jak moc velký efekt to tvé zpevnění bude mít na hydrochemii, tak se optej spíš ještě v poradně, ale vše by mělo být dle mého ok snad jen kdybys tam chtěl pstruhy, tak vyšší pH by nebylo ideální. Jinak vápenec se běžně užívá k melioračním a hnojivým účelům v rybářství.

Vaša - Profil | Pá 10.6.2011 20:27:55

Neodpovím ti na otázku co udělá vápenec,ale poradím ti jak břehy zpevnit levně.Naraž podél břehů do země kůly tak aby byly tak půl metru nad vodou a tak metr od sebe a propleť to vrbovým proutím.Vynde to levně a břehy zpevníš dostatečně.