Ako použiť krúpy?

Nazdar páni. Chcel by som sa spýtať, akým spôsobom si pripravujete krúpy na nastraženie. Vraj je to výborná nástraha, ale ja som na ne zatiaľ nemal žiadne úspechy. Vďaka.
Autor diskuse: ROMIČEK - Profil , 25.4.2011 feeder - nástrahy, návnady

Stewik - Profil | So 19.11.2011 21:46:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ROMIČEK - >> Asi to už tu bolo spomínané... ale používam ju dosť skoro stále, či už ako návnadu alebo na zakrmovanie.

No ide o to akú cieľovú rybu na ňu chceš chytať. Ako nástraha je perfektná na podustvy severné :) Na malý háčik č.14 dám 2-3 krúpky a cez letné dni by som povedal z vlastnej skúsenosti, že sú ešte lepšie ako kostné červy. Na stojaté vody veľmi nechodím tak neviem ako je to tam s nimi.
Na riekach mi na ňu berú aj pekné kapríky, mreny, jalce.

Nie je ju potrebné ani farbiť ani dochucovať, ale zafarbením určite nič nepokazíš. Pri varení ju trošku posolím, ale len tak štipku.

Čo sa týka jej použitia v kŕmení : je to lacná a dobrá ingrediencia, ktorá u mňa pri feedrovaní nikdy nechýba. Náklady sú naozaj minimálne... Uvarím stále celé balenie, pri varení treba sem tam premiešať, potom ich zlejem, precedím, nechám odkvapkať a rozdelím do sáčkov a dám zmraziť. V kŕmnej zmesi dobre lepí a pekne pridáva na objeme kŕmenia :)

Varím ju tak dlho, aby nebola ani príliš tvrdá ale ani mäkká, aby dobre držala na háčiku, ale to už musíš ty sám zistiť aká ti bude najviac vyhovovať :)

Kusa mám spomenuté na blogu: http://stewik.mrk.cz/?id=3607

oskus - Profil | So 19.11.2011 21:25:14

nádražák >> celkem pracné ,hodím do hrnce a uvařim

nádražák - Profil | So 19.11.2011 21:21:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kup větší tlačenkové igelitové střevo , zavaž jeden konec ,nasyp kroupy-asi třetinu a dolej vodu a zavaž druhý konec.Střevo propíchej třeba jehlou na pletení a dej do hrnce s vodou varit asi 30 minut.Proč do střeva -nic pak pracně nečistíš a je to rychlejší.Po uvaření promíchej kroupy třeba s kukuřičným šrotem nebo s kupovanou vnadící směsí ,je to celkem jedno a můžeš vyrazit. Na háček nejlépe měkká kukuřice ze supermarketu-používám mraženou , přisladím ji a ochutím vanilkovou trestí z drogérie.Chytám tak řadu let a skoro vždy nachytám-letos výborné na Moravě na ostroretky a na Bečvě na kapry.Je to levné,rychlá příprava a účinné.Kilo kupovaných krup asi na dvě docházky.Kroupy velikost 10,může být i 7.Výborné na řeku i stoják k přilákání ryb .Střevo používám opakovaně asi 20x

Pepé - Vsetín - Profil | Po 14.11.2011 19:14:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mír! povařím, rád nechávám tvrdší, aby dobře držely na háčku. Dochucovali jsme je práškovým dipem "rybina", ale dají se samozřejmě upravovat/vylaďovat podle libosti. Kořenité - anýz, do sýra... jako na nástrahu na ně šly snad všechny druhy ryb v řece a fungují parádně i jako lákadlo v krmení. Výhodou je velké množství za pár korun s dobrým celoročním výsledkem. Neboj se je posolit, to se líbí ostroretkám.

Anýzový dědek - Profil | Po 14.11.2011 9:54:16

ROMIČEK >> Skus je vychutit anýzem a skořicí na sladko

ROMIČEK - Profil | Ne 13.11.2011 19:28:10

Nazdar páni.Ako sa vám túto sezónu darilo na krúpi?Ja som ich tento rok viac krát skúšal hlavne na Hrone okolo Kozároviec ale nebola to žiadna sláva.Len nejaké nosále.Skúšal som ich ochutiť na sladko i na slano pomocou maggi ale naozaj nič moc.Idem ešte vo štvrtok na Hron tak poraďte úpravu ktorá by mohla pomocť.Diky

draveček - Profil | Čt 19.5.2011 8:44:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ROMIČEK - >> Kroupy jsou výborné na řeku,protože na stojáku se mi na ně nikdy moc nedařilo.Na řece to je,ale panečku jiná.Popovařím,nechám odstát pod pokličkou zasypu hodně strouhankou a přidám nastrouhaný tvrdý sýr.Z toho pak vytvořím koule,zakrmím a krásně na to berou snad všechny bílé ryby co se u nás vyskytujou.Přikládám foto míst,kde i v rychlejších místech,krásně drží na dně.

splavek - Profil | Út 17.5.2011 20:02:47

ROMIČEK >> Myslím,že na kapry nebude od věci,jakýkoliv kaprový dip.Osobně ,mám nejraději anýz a maggi.To jsou celkem osvědčené kaprové chutě.

ROMIČEK - Profil | Út 17.5.2011 19:42:15

capko >> Nazdar.Ďakujem za perfektnú odpoveď a určite to vyskúšam.Chcel by som sa spýtať či používaš krúpy aj na kapra a ak by si bol ochotný poradiť aj príchuť budem veľmi vďačný.Cauko

capko - Profil | So 14.5.2011 21:06:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

petrov zdar tak na krupy chytam asi 6rokovz varenim nerobim ziadnu vedu ,idem na ryby tak povarim krupy dochutim podla ročneho obdobia a voda je vo vare najviac sa osvedčilo po cely rok na nosal podustva 2kg krupy 10nky pol lyžičky soli 30kvapiek magi zalit 2cm nad krupy vodou pomali varit uvarene dat bokom potiahnu všetku vodu a pokvapkam ešte magi.garantujem že na 1ks krupy na háčiku zábery take,že bez povolenej cievky je hlupost sediet pri JEDNEJ feedrovej udici je to brutalita ale krásna rybačka.vela zdaru

mirmen - Profil | Po 9.5.2011 8:05:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splavek >> nejlepší je, když je namočíš do vody, do které jsi dal posilovač předem, protože nasáknou vůni a chuť hluboko

Jaroch - Profil | So 30.4.2011 8:03:40

Já jsem si na podzim povařil kroupy s cukrem trochou pudinku , posypal strouhankou a nechal vychladnout .
Na háček jsem dal těstovinové kolínko s trochu odlišnou příchutí .
Fungovalo to parádně :-)

splavek - Profil | So 30.4.2011 7:24:07

rover >> Zrovna se pouštím do vaření krup,včera večer ,jsem je namočil.Uvařím je a obalím v nějakém posilovači,vidím to na maggi,nebo grilovací koření a navečer to budu servírovat rybám.

rover - Profil | So 30.4.2011 0:31:26

splavek >>
Souhlasím, že kroupy jsou pro kaprovité ryby zajímavé, ale malinko se na ně bohužel zapomnělo :-(
Je to návnada ( nástraha ) našich starších kolegů, ale to nemění nic na jejich velice dobré "účinnosti". Nicméně s tou zabíjačkou jsi mi "chutě" udělal málem exclusivní, ...asi to platí i pro ty vodní potvůrky :-)

splavek - Profil | So 30.4.2011 0:15:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover >> Kroupy mají jednu velkou výhodu,dají se obarvit a dochutit dle libovůle každého lovce.Kdo si stím chce pohrát,tak se vyřádí a má dobrý pocit,,že se mu příprava podařila a koneckonců,je to laciná věc a velmi účiná.Takže,skloubíš malé pořizovací náklady a užitnou hodnotu.Nikdo,tě konec konců nenutí je vařit a používat.Mě osobně,se zdá jejich příprava jednoduchá,ale to je můj subjektivní pocit,pro někoho je třeba zdlouhavá.Tak jsem si teď vzpoměl,jak jsem vždycky vařil kroupy na zabíjačku,aby se v tak velkém množství nepřipálili a nemusely se pořád míchat,tak mi žena darovala povlečení na polštář,do něj jsem nasypal namočené kroupy ,zavěsil do kotle a vařil.Sakra hned bych slupl pečené jelito,brambor,zelí a k tomu pár Litovelských jedenáctek a pár čtvrtek dobrého ovocného destilátu.

rover - Profil | Pá 29.4.2011 23:56:58

splavek >>
Ale jejich samotná příprava a zpracování ty "nervy" dost šponuje, ...vyplatí se to vůbec ?

splavek - Profil | Pá 29.4.2011 23:54:50

Také rád používám kroupy,nechám je namočit tak přes noc a vařím,tak dlouho,až jdou rozmáznout mezi prsty.Scedím a propláchnu,když je chci na háček,tak je prosypu strouhankou.Ta znich odsaje přebytečnou vlhkost a kroupy nekloužou v prstech,při napichování na háček.Šetří to nervovou soustavu.

kadlan - Profil | Pá 29.4.2011 20:50:01

24 hod. namočit a pak vařit.

JJanekk - Profil | Pá 29.4.2011 19:58:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ROMIČEK >> Kroupy se dají použít taky jako "lepidlo" do krmení, pokud jsou trochu rozvařené, tak skvěle lepí a není potřeba dohánět konzistenci přidáváním strouhanky nebo spařeného šrotu. Používám to tak a můžu pak dávat do krmítka ostré krmení, kroupy ho slepí a zároveň dodají partiklovou část.
Taky znám vodu, kde se ryby podle mě vysloveně bojí žluté kukuřice, na kterou se tam leta chytá, a větší ryby jí neseberou. Kroupy jsou pak super partikl do krmení a dobře se nastražují pod háček na vlas. Kupodivu mi vždycky nejlíp fungovala jedna jediná kroupa, i když je to malá nástraha. Když jsem jich navlíkl víc, záběrů bylo míň a velikost lovených ryb stejná. Ale potřeba vyzkoušet, je to jen má zkušenost...

ROMIČEK - Profil | Čt 28.4.2011 20:30:24

Páni ďakujem za reakcie.Som na tie krúpy riadne navnadený.Len čo ich vyskúšam tak podám hlásenie:-)))

Degustator - Profil | Čt 28.4.2011 16:12:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ROMIČEK - >> Já je normálně nechám povařit v horké vodě až nabidou a změknou, tak jednoduše přidám potravinové barvivo a ještě občas přidávám něaký Dip popřípadě je močím v atraktoru. Dávám je jak na háček ( většinou ještě prokládám červami ) tak také jako partiklovou přísadu do krmení... Zkus a uvidíš. Hodně štěstí...!!

Pstruh27 - Profil | Čt 28.4.2011 8:50:59

ROMIČEK >> Na krupy som chytával v zime Jalce a bola to na ne naozaj dobrá nástraha - varil som ich klasicky v slanej vode, ale nechával som ich tvrdšie. Viem, že sa dajú veľmi dobre farbiť aj aromatizovať, ale osobné skúsenosti s tým nemám.

adam.fsh - Profil | Čt 28.4.2011 6:57:38

ROMIČEK - >> Teraz už krúpy nepoužívam ale niekedy som ich používal do krmiva. Upraviť ich stačí len tak že ich chvíľu povaríš. zaujímavé zatraktívnenie by mohlo byť ich povariť vo vode z napr. vanilkovým cukrom.

Malda512 - Profil | St 27.4.2011 23:41:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ROMIČEK - >> Asi takto. Když je chceš rychle uvařit musíš je namočit, Protože když je namočíš tak je stačí jen 10 minut vařit. Kroupy pokud s nimi chceš i krmit nikdy je nepropírej. Právě ten šlem který vylučují vytváří perfektní kalovej mrak který přitáhne ryby z velké vzdálenosti. Uprava je nepřeberná. Můžeš je osladit, nabarvit, nebo dipovat. Ohledně termosky - dělám to tak také, ale nesmíš to tam nechat dlouho protože by to začalo kysat. Kroupy se dají nastražovat třeba i tak že je prošiješ jehlou na tenký vlas a vytvoříš korálek. Ten potom navlečeš na vlas pod háček a nebo omotáš kolem háčku. Já tak dávám i 10 zrnek naráz pod háček a do PVA . Dobré je při nastražování je nechat trochu oschnout. Lépe se s nimi manipuluje. At se letos daří

ROMIČEK - Profil | St 27.4.2011 20:29:53

To s termoskou je veľmi dobrý nápad.Tým pádom je ich jednoduchšie dipovať.Ale pokiaľ to bude rybacia príchuť bude ju asi komplikované znovu vyčistiť a použiť na čaj:-)

tucnak11 - Profil | St 27.4.2011 10:11:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja chytam na kroupy dlouho je to lacna věc a muže člověk experymentovat jako barvit přydat kořeni.Nejjednoduši je abym se neotravoval s vařenim ma ocel termosku a tam dam pulku krup a zaleju horkouvodou zamiham a za 4 hodky mam kroupy hotove,vodu nenalevat celou termosku bo muže udělat BUUUM.Napihuji po 2-3 kousky,take nezapomenot čislo krup na haček použivam 10-ku a na krmeni 7-ku