Okouni na přívlač

Několik let chodím chytat pouze kapry, ale nedávno jsem se nechal zlákat na přívlač. Docela mě to zaujalo, dobře jsem si zachytal a u vody jsem se nenudil, jak se naopak při chytání kaprů někdy stává. Během víkendu jsem chytal velké množství okounů na lehkou přívlač, ale bohužel jsem nevěděl, co s těmito rybami. Na maso se mi zdají příliš malé. Několik kusů mělo i kolem 35 cm, ale to už budou asi starší přerostlé ryby. Máte někdo zkušenosti, co se dá s okouny dělat? Všechny chycené ryby jsem vrátil vodě, ale ani tak nevím zda jsem udělal správně. Na mimopstruhových vodách není nikde psáno, že bylo zakázáno pouštět okouny zpět. Ale vím, že mnoho rybářů toto nevidí rádo, protože okouni decimují hejna jiných ryb. Jaký na to máte názor, co děláte s chycenými okouny.
Autor diskuse: Radek - , 13.7.2004 dravci - ostatní

Mates(původní) | Út 10.8.2004 13:46:47

Okouny dělám zásadně celý jen vykuchat oškrabat.Potom nasolit pokapat citronem břicho vycpat cibulí a hodně másla!!!!!!!!!!!!!!A plzeň,dvanáctku!!!!!!!!!!!!!

carrot - Profil | Ne 18.7.2004 21:35:06

>>>C.T.
:)
ja planuju vlastní rybníček, už ho mám vyhlídnutej, ale těch peněz, ještě musím chvíli šetřít

C.T. - Profil | So 17.7.2004 0:16:25

carrot: Rozdil je v tom, ze kdyz to ty okouni budou delat v tom reviru, muzou se tam taky kazdy rok vytrit (aby tech malejch rybicek bylo vic). A taky v tom, ze je tam krome Tebe muze chytit i nekdo jinej, coz v Tvym jezirku pocitam nemuze.
PS: Stejne to pisu jen ze zavisti - tolik bych chtel mit doma jezirko s okouny!

rybomil | Pá 16.7.2004 7:38:59

siro: když lovíš rybník a necháš ho dýl stažený, něz začneš lovit, jsou i kapři plný malejch rybiček - ty bych si určitě koupil na hrázi

siro | Pá 16.7.2004 6:57:47

Jen ať ubejvaj.Lepší než hafo zakrnělejch kripliků.
Když si človek představí kolik plůdku a malých rybek zdecimují třeba kapři je tohle jako prdnutí.
Fakt si myslím že to co uvádíš je extrém,který je ale ve volné vodě absolutně nereálný.

carrot - Profil | Čt 15.7.2004 21:00:26

>>>Standas
mozna bys to mohl brat tak, ze kdyz ty okouny pujdu postit zpet na to same misto, kde jsem je chytil (tj. na misto, kde chytam rybicky), tak tam budou delat to same, co v mem jezirku

carrot - Profil | Čt 15.7.2004 20:58:15

ja jsem masar a nestydim se za to, odnesu za rok od vody alespon 50 000 rybicek, uvlacim si tam 20 okounu, 3 stiky, 1 candata... jsem proste masar a nestydim se za to

Standas | Čt 15.7.2004 14:56:56

rybiček ksakru, vracím školný

Standas | Čt 15.7.2004 13:11:54

carrot: předpokládám že všech 100 rybyček zkontroluješ, zda mezi nimi není jaká co má lovnou míru. A od kolika cm je odnesení 100 ryb masařina od kolika cm je to ušlechtilá zábava?

carrot - Profil | Čt 15.7.2004 9:02:30

>>>siro,
je to reálné rybičky jsou malé, teď větší nenačeřením tak 3-4cm, tam kam já chodím na okouny dvakrat zvednes čeřen a máš jich tak 80-100, je tam vždy zjara a začátkem léta neuvěřitelné množství rybek, ale vzhledem k tomu, že do nich najíždějí i vysazovaní candátci (a je to vidět), tak bys nevěřil, jak rychle rybičky v řece ubívají

Standas | Čt 15.7.2004 8:21:00

Alan: bingo!

siro | Čt 15.7.2004 7:00:46

Carrot:100 rybiček za 2 dny?
To je 25ks na jednoho a den.
Okounů už jsem pár kuchal a ještě nikdy jsem v zádném nenašel ani poloviční počet rybek.
Buť je krmíš váčkovým plůdkem nebo maj pořádnou sračku.
I kdyby byla tebou uvedená spotřeba reálná(záleží opravdu na vel. rybek) znám velice málo vod kde by takových jedliků nebylo třeba.

vedl | St 14.7.2004 18:51:31

Jojo, moc pekna otazka. No, ja vzal jednou 33 okounu, najedlo se z toho 15 lidi, ale kdyz se ptali, kdy bude takova dobrota znova, poslal jsem je k sipku a priste museli koupit cely prase (tyn. 33 okounu = 1 prase). Jinak 3 okouni na rodinny obed akorat. A do mrazaku davam merunky a rybiz.

Alan | St 14.7.2004 17:44:32

Tak tohle je liga. Pokus o shrnutí. Kdo zabíjí ryby je masař, kdo pouští okouny je blbec. :-))))

rybomil | St 14.7.2004 14:29:50

strejka: moje řeč, filetovat tak chutný ryby je dost hustý.Mám nejradši " sušenku" - úprava jak se píše níž, ale místo jen na másle, tak je trochu propeču v mikrovlnce, pak obalit jak řízek.Nosím v zadní kapse maskáče a při lovu občas přikusuju.Každý kdo to u vody dostal si tu sušenku chválil.

marfic | St 14.7.2004 14:06:44

neboj , samozrejme je to bez jediny kosticky, jinak by to ani nektery zmlsanci nejedli. Na spodni casti zeber zustava trochu masa, ale odpad masa ze 30 okounu nei ani na ryby polivku

strejka - Profil | St 14.7.2004 14:03:44

Pan Pikesson, marfic: pak ok, jen mi to nesedelo ve spojitosti s tradicni predstavou o filetovani, kdy je to taky sup, sup, ale pulka ryby v popelnici

Pan Pikesson | St 14.7.2004 14:01:24

Strejka: U marfice bych tomu veril, stahovani jsem videl, je to sup, sup a hned je maso v udirne.

strejka - Profil | St 14.7.2004 13:54:06

marfic: nechces snad tvrdit, ze filetujes u okounu i pres zebra?

marfic | St 14.7.2004 13:44:28

to vite ja jsem jeste dusi ve svedsku, tam jsem z kazdyho lovu prines domu 10-15 okounu pres 30 a to jsem jenom muskaril a jenom v lete na jare a na podzim jsem sel jenom po morskejch pstruzich a z tech byl zase nejlepsi tataracek

šeptal - Profil | St 14.7.2004 13:34:35

marfic: No to mě právě štve, že když tak 2x do roka vezmu pěknýho okouna, tak z něj pár soust masa hodit do koše. Zatím jsem to řešil pečením v kůži. Tu jsem pak nepozřel ale samotnou ji zahodil.

marfic | St 14.7.2004 13:32:37

strejka: az uvudis kolik je odpad potom kritizuj, do ty doby budes must vydrzet se zpenenou krvi

strejka - Profil | St 14.7.2004 13:26:12

nechci pusobit jako utlocita, ale kurva kdyz uz tu rybu zabijete tak ji aspon zuzitkujte, kolik musite zamordovat 30+ okouny aby se ctyrclenna familie naladovala filetu? u nas stacej bohate 4 kousky vcelku jako pstruh, filetovani nechte na norsky jatka...se mi zase zpenila krev...sorry, ale jsem halt na ty okouny nejakej vysazenej...

marfic | St 14.7.2004 13:17:19

septal - maso zustava jenom ve spodni casti kde konci zebra a jelikoz delam stejne jenom filety tak me to moc netrapi. Mozna jestli nekdo chytne okouna na srazu MRKu tak muzu predvest jak na to

šeptal - Profil | St 14.7.2004 13:13:53

marfic: Takhle bych to chtěl někdy umět. Kůži totiž nežeru a škrabat se mi nechce. A při stahování z něj většivou servu docela velkou část masa. Takže díky mojí lenosti a šikovnosti mají i ty větší okouni slušnou šanci na návrat do vody.

marfic | St 14.7.2004 13:06:27

chlapy okouni se zasadne stahuji je to genialni a rychlejsi zpusob, zariznout lehce za hlavou na kolmo a pak podel hrbetni ploutve nariznout pod kuzi az k ocasu, pak beru kombinacky a stahuju. po par rybach by tome lo vypadat tak, ze mate hlavu, kuzi a vnitrnosti (vse drzi pohromade) a samotnyho okouna vyloupnutyho jako orisek

toulovec | St 14.7.2004 12:45:45

nemáte na škrábání někdo vyzkoušenou tu škrabku co doporučuje štěpnička ve svých knížkách??? Je to jen kus ohnutýho nerezovýho plechu, do kterýho udělal hřebíkem díry, na druhý straně jak se ten plech rozšklebí to udělá otřepy a tím to potom drbe. Ukazoval to jednou v televizi myslím zrovna na okounovi a netrvalo mu to dýl jak 1/2 minuty.
Jinak k tomu drancování , nikdy jsem od vody neodnesl víc jak to co jsem večer mohl spořádat. Vycpávat mrazáky - no budiž jim to přáno.

Vinko - Profil | St 14.7.2004 11:51:23

No Radku, nevím jestli si neděláš prdel s touhle otázkou ale pokud to myslíš vážně tak věř, že si udělal moc dobře. Ono totíž rybářů kteří jsou toho schopni je pramálo. Za cca pět let co trochu systematičtějii chytáme s kamarádem okouny jsem ještě nepotkal člověka který by pustil tkzv. jedlého okouna. Až v poslední době vidím pokrok v partě kluků s kterou často chytám a troufám si říct, že pod mým vlivem se to pro ně stává samožřejmostí i když jisté zralé jedince jde těžko předělat, že jo Péťo? Okouny samozřejmě těžko vyhubíme ale zato podstatně snižujeme jejich průměrnou lovenou velikost. Přívlač v poslední době zažívá velký BOOM a tím automaticky obrovský tlak na okouny který jsou nejčastější kořistí. Nejvíce mě zaráží, že ani samozvaný specialisti kteří se chlubí svými bohatýmy úlovky okounovy nic nedarují a plní mrazáky. Na vyhlášených vodách je tlak na okouny jěště větší než na kapry a i přez jejich rozmnožovací schopnosti, konstantním odlovem větších ryb se připravujeme o zážitky s těmy skutečně velkýmy a i čím dál vzácnějšímy setkání s těma stědníma. Na Orlíku např. jsem jěště pred několika lety ze skal při vytahování slušného okouna vídal pravidelně doprovázející hejna 20-30 ryb přes 30cm dnes je to o dvou, třech rybách maximálně pět až sedum. Proto doufám, že se staneš lovcem okounů který si jich taky váží a ne jenom žere.

Rasto | St 14.7.2004 10:53:49

Prave to cistenie ma donutilo zobrat iba par kuskov.A ked tak musi za to stat.30+ a to sa mi prilis casto nestava ;-)

Marek | St 14.7.2004 9:07:26

K tomu čisteniu: na drievko priklincovat vrchnaky od piva.
Je to taka drotena kefa, ale namiesto drotov tam mas vrchnaky.
Tak si to vyskusajte, ide to dost dobre a je to skoro zadarmo.

carrot - Profil | St 14.7.2004 8:17:52

nene, často je krmím z ruky, jako že hodím rybičku doprostřed na hladinu a počítám kolik udělá temp :))

LEO - Profil | St 14.7.2004 8:15:50

carrot: Jen jestli ses pořádně díval kolem sebe a nepřehlédl alespoň 6 hezky vychechtaných kocourů každé ráno....

carrot - Profil | St 14.7.2004 8:00:53

>>>siro
tak na tohle musim reagovat, mam doma řekněme jezírka s čistou vodou a v něm dva okouny tak 30cm, dvakrat do tydne jim prinesu od vody kbelik rybicek (obycejne tak 50-100), trva jim tak dva dny to sporadat

@dědek | St 14.7.2004 7:47:05

Zubač:Co to je Oravský způsob.Osobně 99% ryb vracím,ale okouny 30+si nechávám.Ale to čištění :-(

zubáč | St 14.7.2004 7:06:26

Jestli máš rád ryby na talíři udělal jsi chybu, že jsi ty okouny pouštěl. Podle mého názoru patří mezi nejchutnější ryby našich vod, řekl bych že jsou asi nejchutnější ze všech. Kulinářských úprav existuje mnoho, nejjednodušší je obalit okouna do směsi hladké mouky, soli, papriky, pepře případně koření na ryby a hodit na pánev na rozpálený olej, jsou super i na grilování ... Osobně dávám kuži dolu, používám tzv. Oravský zpusob čištění, který je velmi jednmoduchý a velmi rychlý, někdo muže namýtat, že kuže je to nej... ale já jsem tak naučený ....

siro | St 14.7.2004 7:05:03

Radek:názor že okoun "decimuje hejna ryb" je drsná hovadina a měl bys na ní rychle zapomenout.Klidně je dál pouštěj.
Dodnes nacházím rozhamtaný okouny od lidí s podobnými názory jako ti šedopalicatí "mnozí rybáři".
Když okouni hezky jdou tak si na konci víkendu vemu dva přez 30cm k obědu.

rybomil | St 14.7.2004 6:59:16

Vláčim furt a okouna 30+ jsem neviděl tak pár let.Podle mne je cílení na ně jen tam kde jsou, jinak ztráta času.Na podzim si je načeřenuju, je to víc produktivní.Slyšel jsem o fíglu s napařováním před škrábáním, nad sudem síto.Já je vrazím tak na 20 sec. do horké vody, většinou to pomůže.Nesmíš je tam dát dlouho, jinak to jde i s masem.Chuťově No1 je lipan, pak candoš, pstruh( negranulák)okoun.