Zaplísnění a malátnost ryb

Zdravím, potřeboval bych radu ohledně zasplísněných ryb. Jedná se především o kapry - zimu přečkali naprosto v pořádku a nechcípnul ani jeden. Bohužel teď s oteplující se vodou velké množství ryb plísní. Je to dáno vodou v rybníce, kde chybí pravidelný přítok čisté vody, takže voda nebude úplně ideální. Dalo by se ale přesto něco dělat proti plísním? Dnes jsem se byl podívat navečer u vody a házel rohlíky na hladinu. Některé ryby jsou zdravé a normálně žerou. Některé ale apaticky jezdí u hladiny, o krmení nemají zájem a nejsou vůbec plaché. Nebylo ale vidět, zda jsou taky zaplísněné nebo ne. Případně co by se mohlo dělat s vodou, aby to trochu zlepšila její kvalitu?
Autor diskuse: Matrix - Profil , 2.4.2011 všeobecné - ostatní

Tadek - Profil | Po 9.3.2015 15:47:36

Měl bych na Vás velkou prosbu, mám v jezírku dva kapry a vyskytla se u nich nějaká nemoc a já jí nedokáži přesně určit tak jestli by z Vás někdo nevěděl co to je a co s tím dělat? Viz foto
Děkuji

Lukas89 - Profil | Ne 17.4.2011 20:04:52

Matrix >> Ahoj, tak teďka sem krapet v šoku, u nás na svazový vodě jsem chytl pár ryb se stejným "problémem" na ocasní ploutvy a i na těle u pár kusů, ale úhyn se zatim díky bohu nedostavil a doufám že ani nedostaví, nevim jestli to bude tim, řekl bych že spíš ne, první ryby s timto sem tu chytl cca před dvěma měsíci a úhyn pořád žádný sledovatelný... Nic jinýho pozorovatelnýho na sobě ty padlý ryby nemají? Zkoušel jsi se mrknout dovnitř těch mrtvých ryb?

Jovánek - Profil | Ne 17.4.2011 19:59:10

Matrix >> Nepoškozenou rybu ani fotit nemusíš. Pouze s tím vřídkem,ikdyž se může stát,že se to stejně nepozná.

Matrix - Profil | Ne 17.4.2011 19:56:05

Jovánek >> Během týdne co uhyne, tak vyfotím...ty ryby po uhynutí vypadají ale naprosto zdravě. Rybu s tím vřídkem jsem už delší dobu neviděl ani nechytil.

šťovíček - Profil | Ne 17.4.2011 19:51:41

My vylovili taky kapra do podběráku na soukromáku vubec se nebál a naplaval tam sám...měl zalepené žábra nějakým sajrajtem...

Jovánek - Profil | Ne 17.4.2011 19:49:33

Matrix >> Myslím,že ty poškozené ploutve nejsou důvodem k padnutí ryby. Ten kapr je krásně čistej a kdyby neměl tu poškozenou ploutev,tak by to byl ukázkovej kapr. Opravdu neuděláš snímek s tím vředem?

Matrix - Profil | So 16.4.2011 23:23:00

Jovánek >> Takhle vypadají různé ploutve u těch uhynulých kaprů. Je tady pár amurů, líni, kapři, plotice, karasi, hrouzci, úhoř, štika...to je asi vše. Jo a ještě nějací menší tolstojové

Jovánek - Profil | So 16.4.2011 23:12:17

Matrix >> no mně se zdá ten kapr v pořídku. Není tam nic vidět,je krásně čistý. Ta ocasní ploutev bude asi jen poškozená,z toho nemoci nebudou. Lepší by byla fotka vyloženě nakažených ryb,s tím vřídkem,jak jsi psal. Co tam ještě máš za ryby?

Matrix - Profil | So 16.4.2011 22:00:24

Jovánek >> Tak konečně mám nějaké foto. Tady je zrovna jeden kapr, vypadal naprorosto v pořádku a v kondici až na ocasní ploutev. Bohužel se mi nijak nedaří zastavit úmrtnost ryb, průměrně týdně 10 kaprů mrtvých od malých po velké.

Jovánek - Profil | Ne 10.4.2011 8:57:28

Tomáš - Tom >> Přesně mimo jiné jsem ten rupin navrhoval.Nikdo nepsal,že kapřivec způsobuje virémii,ale že původcem.

Tomáš - Tom - Profil | So 9.4.2011 7:49:29

Řešíte tady spoustu zbytečností.Faktem zůstává,že ryba špatně přezimovala a se ztrátama budete muset počítat.Zřejmně se jedná o kombinaci více onemocnění a faktorů.Pokud možno bych raději rybník nelovil,ale nechal obsádku v klidu a předkládal kvalitní krmení pokud možno s antibiotikem ( Rupin ) to působí na bakteriální onemocnění.Pokud se jedná o jarní virémii zpusobenou viry tak to vyřeší pouze teplota.Koupat ryby v čemkoli je dobré,ale ne ty chycené ty většinou nejsou nemocné.Jinak kapřivec určitě nezpůsobuje jarní virémii tu zpusobují viry a nebo bakterii.Rozlišují se dva typy virémie - bakteriální a virová.Při aplikací účinných koupelí ryb musíte počítat s tím,že slabší napadené ryby nevyléčí,ale zabije.

CarpHouser - Profil | So 9.4.2011 7:04:34

Já bych řekl, že je to prostě jarem. To vypadají ryby všemožně, hlavně vodnatelnost, chobotnatka rybí a i ty plísně. Z toho se v pohodě dostanou.

Jovánek - Profil | So 9.4.2011 6:12:55

Matrix >> No neblbni,člověče,co to máš za žáby? Hele,čím to krmíš?

Matrix - Profil | Pá 8.4.2011 23:12:46

Jovánek >> Ahoj, strašně fučelo, takže jsem se tam nedostal a musel jsem dostřhat stromky na zahradě. Hned jak se tam dostanu, tak je sem dám. Včera jsem vyhazoval dva mrtvý kapry - na hlavě měli žábu a přední nohy měla zabodnuté kaprovi v očích. Úplně mu vymáčkla bulvy...jednomu ještě živému jsem ji stihl sundat

Jovánek - Profil | Pá 8.4.2011 23:11:02

Matrix - >> Máš ty fotky?

Badimura - Profil | St 6.4.2011 18:03:52

Mrknato >> :-))))

Jovánek - Profil | St 6.4.2011 14:14:18

Matrix >> Aha,tak to může být puchýřnatost,neboli bradavičnatost kaprů(EPa).
Ovšem u nás jen ojedinělý výskyt.
Taky to může být skvrnitost,možná je ní brzo,ale vyloučit jí nemůžeš. Jedná se o vypadávání šupin,vzniká kožní vřed se zarudlými okraji a pak to všechno zaplísní.Při pokročilém stádiu nemoci se nedá zachránit.
A nebo povrchové zaplísnění ryb(dermatomykóza),zvlášt po komorování a i po výtěru ryb. Plíseň se musí jemně seškrábnout a pak vykoupat v malachytce(0,9 ml/litr vody).
Jestli ale nakažené ryby nedostaneš ven,tak je nevyléčíš a zhynou stejně,nemoc se bude šířit dál a pak se budeš divit.
Nebo je možné,že když jsi rybám dělal do ledu díru,mohl rybu napadnout nějaký pták a rány se zanítily a zaplísnily.Proto říkám,že stačí přítok i odtok a nemusí se pak riskovat.Jinak jestli je tam rákos,nemusel jsi díry dělat vůbec,plyny by odcházely tím dutým rákosem.
Pro příště je důležité rybník držet na nějakých hodnotách(pH,kylík,přítok a odtok vody,nepřekrmování a taky tam nemůžeš vhodit jakéhokoliv kapra z bůhví jakých vod, vhodné letnění a zimování rybníka taky přispívá k té prevenci). Já bych se taky vyvaroval krmení chlebem nebo rohlíkem.

Matrix - Profil | St 6.4.2011 13:39:02

rover >> Díru jsem dělal celou zimu v okolí rákosí, kde odchází hodně plynů - cca 1,5m x 1,5m a u přítoku jsem rozbíjel led v okruhu cca 2m. Zkusím tam to pálené vápno. Jedná se malý rybníček - 70 x 35m, vody tam držím dost - průměr bude okolo 1,5m.
Jovánek: podle fotek a příznaků, co jsem našel na netu by se podle mě nemělo jednat ani o virémii, ani o vodnatelnost. Řekl bych, že nejspíš nedostatečný přítok, s tím související málo kyslíku a z toho to zaplísnění. Zježené šupiny a červené skrvny na rybách vidět nejsou. Jediné co jsem viděl na rybě kromě plísně a nějakých mírných oděrek byl takový nárustek u oasu. takový boulička pod kůži cca 1x1cm. Teď se tam nedostanu, nejdřív na konci týdne, tak vezmu foťák a chycené ryby vyfotím a hodím to sem.

Jovánek - Profil | St 6.4.2011 13:09:50

rover >> OK.

drozďák 30,42 - Profil | St 6.4.2011 12:51:01

Mrknato >> v tvém případě by stačily poslední tři položky + kotec a zaplacené expoziční místo na výstavě exotů....

rover - Profil | St 6.4.2011 12:29:41

Jovánek >>
jj, bez připomínek, ...dostatečný přítok vše řeší. Ale kolega píše o přítoku nedostatečném, proto ta reakce. S vodou jde i kyslík :-)

Jovánek - Profil | St 6.4.2011 12:18:31

rover >> Souhlasím,ale při nadměrném výskytu rybožravých ptáků,to nedoporučuji. Velký rámus a dřina,také nebezpečí utonutí bruslařů,jsou dalšímy faktory. Postačí,když bude dostačující odtok vody a tím zároveň odejdou s odtékající vodou nežádoucí plyny,aby nenastala autointoxikace ryb. Jinak prosekávání ledů(vytváření oken,nebo prohlubní) má ůčinek tehdy jeli okno dobře nasměrováno a přes 20m dlouhé, Pod 12m se ůčinek větru neprojeví.To znamená,že stačí zajistit přítok a odtok,maximálně prorážet led u požeráku. Kde je ale dvojitý požerák se spodní výpustí,stačí udržovat průchodnost vody mezi řadami dluží.

rover - Profil | St 6.4.2011 11:56:10

Lazar >>
jj, taky jsem měl s tím "chlórem" strach, nakonec jsem ho dal, a OK. Vše jsem diskutoval s praktiky na ryb. fakultě, jednoznačně mi ho doporučili :-)
Ale jak jsem psal, je nutné přesně vypočítat dávku

rover - Profil | St 6.4.2011 11:52:48

Jovánek >>
Prořezání ledu patří k pravidelné práci rybáře v zimním období ...
Virémie to opravdu není :-)

Jovánek - Profil | St 6.4.2011 11:51:04

Pánové,pořád se bavíte jen o prevenci,která by měla být automaticky. Jestliže je ryba napadena nějakou nemocí,v tomto případě MOŽNÁ!!! jarní virémií,tak se musí léčit a ne tomu preventivně předcházet,na to je pozdě. Podle mého,je nejlepší teď,v tomto případě použí krmivo,třeba Rupin speciál,neboTeanifugin Carp.Je možné,že podobná krmiva vyrábí taky Mella nebo Trouvit.Nebo se dá použít i léčivo v krmné směsi,které obsahuje antibiotika.Podle mně to stejně jarní virémie není.

Lazar - Profil | St 6.4.2011 11:33:51

rover >> Tohle by snad mělo být samozřejmostí každého chovatele,jako preventivní opatření. To chlorové vápno bych nedával.Má malou rozlohu a při dávkování by to mohl trošku přepísknout,což by vedlo možná k horším následkům.Při max.dávce chl.vápna 15kg/ha,se těžko dávkuje tak aby se to nepřehnalo.Raději bych zvolil to pálené.

Jovánek - Profil | St 6.4.2011 11:16:20

rover - Může,když máš zásoby.Jinak souhlasím,až na to prořezávání.

Červené karty: Mrknato