Rybářská tajemství atd.

Musím se vás vážení kolegové zeptat, proč má podle vás rybařina tolik tajemství? Proč je otázka typu "kam na kapra v okolí města x,y" považována za výplod choré mysli? A proč odpověd na otázku např. "na co uvláčet sivena" je "na prut". Zkrátka proč své vědomosti a zkušenosti tak moc tajíme a mlžíme?? Snad se mi povede přidat anketu :-)
Autor diskuse: Léčitel - Profil , 31.12.2010 všeobecné - ostatní

Proč ostatním ne ane a neporadím :-)

A) Závist - co když na mém fleku bude někdo ůspěšnější4%

B) Strach - co když nám tu všechno vychytaj a nebo všechno zničej47%

C) Cizáci - začnou sem jezdit cizáci a ti tu nemají co dělat5%

D) Jiný důvod - např. "mne taky nikdo nepomáhal když jsem začínal"7%

E) Klidně poradím - a proč ne?36%

Od 31.12.2010 hlasovalo 137 čtenářů.

Léčitel - Profil | Čt 6.1.2011 19:38:44

SOPTIK 52 >> Ale jo maš pravdu ale tato diskuse nebyla o tom dávat někomu návod jak postupovat krok za krokem a nebo prozrazovat gps souřadnice kde leží sumec ,šlo spíš o ochotu poradit těm méně zkušeným

kendy.dom - Profil | Čt 6.1.2011 17:49:28

rad poradim ,ale co se tyce fleku moc ne , parkrat jsem se spalil

SOPTIK 52 - Profil | Čt 6.1.2011 17:48:48

Léčitel - >> ahoj,já jen odpovím také otázkou.....a Tebe to opravdu baví,když víš nakonec kam na ně,jak na ně a kdo ví,co ještě??Já myslím,že tady nejde o lakotu,ale o takovej nějakej pud lovce.Ale rozhodně mě těší více,když na ty kluci mokrý nějak vyzraju sám.

Vkarel - Profil | Čt 6.1.2011 17:36:50

šmudla >> Tohle je pěkné, "musí každý najít svoji radost z rybaření". Ovšem problém je, když se objeví někdo, kdo si myslí že ta jeho "radost" je lepší, opravdovější, správnější, prostě je jedině ta pravá, než u jiných.

šmudla - Profil | Čt 6.1.2011 15:31:36

Radím rád i když o tom třeba prd vím. To by nebyla rybařina kdyby měl každej přesněje návod bibly kterou když dodrží tak šupináči sami budou skákat do podběráku.
Na rybařině je právě ta radost když na něco přijdete sami, objevíte zákonitosti jak a kde a na co. Poradit trochu nasměrovat budiž, ale na potkání říkat tamhle neházej je tam pařez ... zkušenosti na konkrétním místě jsou obvykle draze zaplacený na to abych každýmu ňoumovi kterej sebou pak přitáhne bandu kamarádů co zničí tu pohodu a krásu kousku zapomenutého opovrhovaného místa .... ne děkuji nechci .)

Furt radím jak být spokojen u vody i s čudlařením, jak jsou výborné smažené plotice, že kapr není kamarád ale ryba na talíř, a jako bych na zeď hrách házel. To musí každý najít svoji radost z rybaření a ne spoléhat na kouzelné rady. Čím přesnější rada, tím větší pravděpodobnost že to nevyjde a pak dotyčný bude nadávat a já přijdu a odchytám a on valí oči dvakrát takhle.

peco - Profil | Po 3.1.2011 18:20:05

Necham si poradit a ked mozem tak isto oplatim a nemam dovod nieco tajit.Lebo neznamena kde sa dari mne musi sa darit kazdemu a naopak.

šedý pes - Profil | Po 3.1.2011 18:13:11

Netipa - poslední hrdina MRKu >> zdá se, že jsi po svátkách ve formě :-)))))))

Vkarel - Profil | Po 3.1.2011 18:10:31

krejcak69 >> Nevím kde jsem to čet: Největším uměním rybáře je umění držet hubu! :-))

krejcak69 - Profil | Po 3.1.2011 18:08:05

dobrý večer ,, to já se poznal z rybářem ,s kterým jsem ze začátku roku dost chytával objevili jsme si místo kde to pěkně šlo ,,a ten zas po každý rybařině psal podrobnosti na facebook typu ,,dnes na,,,,,20 kaprů ,10 cejnů ,,prostě trpěl nemocí se abnormálně chlubit, rybám přidávat velikost a pokud byl u vody sám tak si ůlovky dokonce vymýšlel !!! rybářský tlak na místo rapidně zesílil,, samozřejmně smetiště ,,,dnes chytá solo protože ho má každý zablázna a na facebooku občas čítám kam přesně chodí a to obrovské množství kaprů co z vody tahá !!

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 3.1.2011 16:28:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Léčitel - >> Já radím rád, radím často a radím dobře. Nemám problém někomu poradit s jakým nejlevnějším, ale stále kvalitním navijákem od šimana se dá dobře zachytat na Štítě (těch možností tu je více) a nebo jestli kapři spíš berou na LK baits a nebo na Václavíka. Tohle všechno (a mnohem víc) já vím a nevidím důvod proč to neříct. Taky rád poradím, kde chytat. Mě sice nikdo nikdy neradil a musel jsem si to všechno "odchytat", ale když je ta možnost poradit slibnému začátečníkovi (starýmu kofrovi, kterej by mohl bejt můj fotr a potřebuje ty dva kapři denně do karbošů), přispěchám mu s úsměvem na pomoc. Vždyť rybařina je kolektivní sport, kde spolu soupeří ryby a rybáři. Pokud si nebudem pomáhat, ryby nás v tomto sportu porazí.

mirek carp - Profil | Po 3.1.2011 16:05:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Léčitel >> ta anketa " Cizáci" to slovo se mi nelíbí Mirdo.Ha Ha

Léčitel - Profil | Ne 2.1.2011 20:40:42

Pvl >> Absolutní pravda, u vody bordel a nejen od rybářů jako dnes, rybářů míň a kapr chutnal jako igelitka alespoň tady na Labi

Pvl - Profil | Ne 2.1.2011 20:15:52

Léčitel >> Tenkrát se tak "neřešil" nepořádek kolem vody , poušťění ryb , a masařina -( že si za každou cenu musím odnést rybu od vody z každé vycházky ) Nemám na mysli když si někdo odnese od vody např 2 kapry za týden -třeba . Nebo nějaké jiné ryby. Myslím si, že nás také v té době bylo postatně méně, proto se "to" tak nějak nebralo . Rybařina nebyla taková móda jako je nyní .

Rybatorstr - Profil | Ne 2.1.2011 20:11:23

mufik >> Ano, člověk se stále má co učit. Jako malej jsem dychtivě naslouchal radám rybářů a mnohé i vyzkoušel. Sám jsem si pak vybral to, co mi vyhovovalo. Za každou radu jsem rád, ale asi nej rady jsou z praxe. Některé názory : to psali v časáku - nemusí vždy platit.

Léčitel - Profil | Ne 2.1.2011 20:04:42

Pvl >> Co mi přinesly odpovědi?? To co už vlastně všichni víme - že jsou mezi námi lidé díky kterým je kolem vody bordel a ve vodě mnohdy ani to ne, ale i něco nového - a to že spousta kolegů je ochotná poradit min.37% pokud se jich slušně zeptáme a pokud oni vidí začátečníka trápícího se u vody se zamotanou udicí tak i pomohou a to je moc fajn ,o to mi šlo. Ale zase mi začala hlavu navrtávat další otázka a to - Jak je to s naší kultivovaností v porovnání s dobou před 15-20 lety kdy spousta z nás s rybařinou začínala?

mufik - Profil | Ne 2.1.2011 19:58:29

Já chytám asi 27 let a kdykoliv si nechám rád poradit protože v rybařině je pořád se co učit.Rady také rozdávám a nedělá mě to problém,ale tady na mrku je to jiné je tady spousta hyjen které čekají na to co tady kdo provalí a to je potom opravdu po revíru.Klasický případ je stará Lednická Dije nebo když tu byla před 3 roky bleskovka i video jak dědek na Hluku chytil na rohlík sumce přes 2 metry s kometářem že je tam sumec přemnožený ho sežral. To pak na 7ha vodě bylo i v tydnu ve vodě 20 bojek a víc dřiv tam sedělí 3 bobkaři a pak přehrada plná.Ale když potkám rybáře MRKaře co nosí vercajk dle poslední mody hodinu od auta k vodě posadí sa 2 m. ode mně protože tady vyčetl že naproti ostruvku je nejlepší místo zakáže mě skoro dýchat protože jeho stará je po noční a potřebuje se vyspat to už mě sere.To že ohrnoval nos nad mojím obstarožním vybavením mě bylo jedno ale potom co mě začal častovat radami které četl na mrku jsem se radši přestěhoval. Ale spravedlnosti bylo učiněno zadost. Za tři dny na svoje banánové boilí velikosti dělové koule v jarní chladné vodě nechytil ani šupinu a potom co my jsme s kamarádem tahali asi dvacáteho kapra na steril. kuku nebo na masnáky přišel žadonit o radu. Dostal radu že na mrku vyčte všecko.

Rybatorstr - Profil | Ne 2.1.2011 19:48:35

Já osobně chytám po dlouhé pauze druhým rokem, ale k věci : mí přátelé rybáři mě s sebou berou na svá ,, místečka" a jsem za to neskonale vděčný. Poradí mi se vším co potřebuji a tak bez říkání beru jako TABU, abych někoho tahal na jejich fleky. A to i přesto, že mi říkají-rozumné lidi tam vem. To prostě beru jako naše tajemství a tak tato místa zůstanou utajená. A nejezdím tam ani sám, prostě jen s těmi, kteří mi je ukázali. Mám svá místa, kam můžu vzít někoho, koho dobře znám, ale cizím je neříkám - souhlasím s názory, že většinou to asi špatně dopadne. Také to u vody někdy pak vypadá jako na smeťáku, což je hrůza.

ozzyn - Profil | Ne 2.1.2011 19:24:33

mirmen: Hezky, hezky..... jako bys to napsal za mně... přesně takhle, jak to máš na fotkách to po mém mluvení a radách dopadlo .... a od té doby držím tlamičku, páč tohle fakt nestojí za to někomu cokoli povídat, radit. vyjímka jsou pouze dlouholetí ověření kolegové, kteří už taky umí držet tlamičky :D.

Pvl - Profil | Ne 2.1.2011 19:13:26

Léčitel - >> Co Ti odpovědi přinesly ? Věděl jsi to a otázku založil jen tak ? A nebo Ti odpovědi trochu otevřely oči ?

mirmen - Profil | Ne 2.1.2011 19:11:16

Jo, na konkretní místo - leda člověku, kterého hódně dobře znám - a o němž vím, že to nevyžvaní nějaké tlupě čuňat, která z hezkého místa udělá smetiště.
A kromě rybářů C&R a těch, kteří si berou rybu jen občas, navštěvují rybářské weby i lidi, kteří pytlačí, kradou ryby ze svazovek na prodej do soukromých revírů ( viz. poptávkové inzeráty za kapra +15 kg 8.000 apod.). MLČETI ZLATO - nežijeme ve Švédskua nemáme vžitou úctu k přírodě, toleranci ...