Domácí výroba melasy

Zkoušel někdo z vás uvařit z řepy melasu?
Autor diskuse: stetak - Profil , 14.12.2010 všeobecné - nástrahy, návnady

Pravidla: Každý pouze jeden zápis.

cechura09 - Profil | Pá 11.1.2019 21:19:58

stetak >> Nevím, zda je ten kontakt z odkazu funkční ale cena je slušná....
https://www.nubian-farma.cz/melasa/

Jindra01 - Profil | Pá 11.1.2019 17:11:23

Ahoj všem, pokud přijedete do cukrovaru např Hrušovany tak vás bude melasa stat cca 4Kc 1,kg

špaček - Profil | Pá 11.1.2019 16:54:02

Petrův zdar,jen malá poradna od starého dědka,melasu belugo doma uvaříš né že né ale je to makačka. Takže vám chci poradit jak lehce a hlavně parádně fungující náhražku vyrobit. Nechám na každém kolik jí chce vyrobit,takže já nechám zkaramelizovat třtinový cukr,může být i normál krystal,zaleji ho coca colou podle jak ho chci mít hustý. Vřele doporučuji přesvědčíte se sami u vody,ještě malá poznámka melasu či tento "zázrak" užívat jen při teplejší vodě brzy na jaře či pozdě na podzim funguje méně,aroma se ve studené vodě moc nešíří. Přeji vám pěkné posezení u vody ještě jednou Petrův zdar)))

beluga - Profil | Po 27.12.2010 19:10:10

doma melasu neuvaříš, uvaříš pouze sirup, přikláním se k názoru Svena není nad karamel.....

Sven - Profil | Po 27.12.2010 18:59:31

Poctivý, doma vyrobený karamel je nepoměrně lepší a kvalitnější a hlavně levnější, než připálená, předražená melasa podřadné kvality, kterou e-shopy nabízejí.

stetak - Profil | Po 27.12.2010 18:46:01

pánové všem Vám děkuji za odpověd´tuto otázku jsem zadal jelikož unás cukrovary LT byly zrušeny vrybařství 0,25 l za 50,kč a na netu v obchodě 150 , za 1 l při ceně jak uvádí Don Ferrari výroba zbytečná at´Vám to hrčí

Zindys - Profil | Út 14.12.2010 18:18:46

Ahoj, kolega Pvl mi poslal odkaz a poprosil mě, ať ho sem hodím, že už mu to nejde, když každý pouze jeden zápis. Tak ho sem dám za něj tedy
http://pglbc.cz/files/chv/cukr/rafinace.html

Jenisej - Profil | Út 14.12.2010 18:04:10

Ahoj, co tu kolegové píšou tak to je jen řepný výluh. Melasa z něj vznikne až po tom co z tohoto sirupu dostane cukr. Ale i pokud by jsi chtěl zkusit svařit jen tenhle sirup(u nás v kraji se tomu přímo zkomoleně říká sirop). tak to dá safra práce. Doma ho na koleni pro vlastní potřebu vaříme cca již několik generací a než ti vznikne pár litrů tak to dá pěknou fušku. Postup je jinak jednoduchý. Omyješ a okrájíš slupku řepy, tu pak rozkrájíš a rozstrouháš a vaříš až změkne. Pak to zcedíš a výluh dál sváříš tak aby se voda odpařila a vznikl hustý karamelizovaný sirup. A je hotovo. V realu to vychází že cca 5O kg řepy budeš mít tak 3 litry siropu a celkem ti to zabere tak dva dny.)))))....asi lepší rovnou koupit melasu:o)....tady zas tak moc nebude platit, že když člověk chytí rybu na vlastní výtvor , že z toho má větší radost, protože ty dva dny bych radši lovil bez melasy než je trávil na hrncem.)

Pvl - Profil | Út 14.12.2010 17:57:37

Myslím si že, takto se vyrobí sirob ne melasa .

e500 - Profil | Út 14.12.2010 17:57:36

Pro většinu lidí by byl větší problem sehnat tu řepu než tu melasu. Pokud by litr byl za stovku a více tak by se asi dalo přemýšlet o výrobě. Ale pouze pro někoho kdo k tomu má podmínky a chuť se s tím patlat.

MafiaCarp - Profil | Út 14.12.2010 17:55:06

matka dělá v cukrovaru, tak mi každý rok jak je kampaň 10l natočí:) je to hnědé lepidlo dobré do boilisu nebo šrotu. Myslím že se to nevyplatí vůbec dělat, seženeš v cenách 20kč/pet lahev v každém cukrovaru..

don Ferrari - Profil | Út 14.12.2010 17:49:33

1l melasy se dá sehnat za cca. 35,-kč, proč to doma vařit?!

mi-ku - Profil | Út 14.12.2010 17:48:03

jednou jsem někde četl návod a dokonce v mládí u strejdy se vařila pro dobytek na žrádlo...myslím, že to je takto:

řepa se nakrouhá a zaleje vodou v poměru cca 2 díly krouhanky a 1 díl vody...toto se dohromdy vaří cca 2 hodiny, potom se slejou přez síto či cedník tuhé částečky (myslím, že to není nutné) a dále se to vaří vždy při otevřeném hrnci až začne výsledný cukerný roztok houstnout..jen ke konci to chce občas promíchat aby se to nepálilo---defakto se dá říct, že pokud se v melase vyskytuje voda, tak je bod varu okolo 100°C a po vypaření vší vody se teplota sama zvýší na cca 113°C a dojde i částečné karamelizaci....

osobně bych se s tím nenamáhal a skusil si krmnou melasu sehnat někde ve větším kravíně, kde se s tím dobytek občas dokrmuje....

SOPTIK 52 - Profil | Út 14.12.2010 17:38:48

tak abych řekl pravdu,tak já osobně jsem to nikdy nezkušel.Jen jsem toho byl přítomen ,jako malý kluk.Vařil se tak zvaný cukrový sirup.Dalo to dosti vaření,pokud si dobře vzpomínám.Byla to taková sladká tečka za to dřinu,co museli ti hospodáři za celej rok přetrpět.Samozřejmě to mělo i svůj nenapodobitelný zápach,čí aroma.Postup už neznám,ale bylo to moc a moc cítit všude.Jako CUKROVAR.Samozřejmě pro nezasvěcené,barva byla tmavá,až černá................