Sumec uzeny - recept

Dobry den. Tatka ma narozky.....a ja chytil sumce,a chci mu ho vyudit a sam naložit. ma 125 cm. Prosim pomozte jak ho nakrat,co z tukem atd atd atd. Moc děkuji. Budu to dělat v patek a zitra večer nebo ve čtvtek bych ho chtěl naložit atd. Prosim,prosim o pomoc. Děkuji
Autor diskuse: hurja - Profil , 10.11.2010 dravci - ostatní

Malda512 - Profil | Čt 9.6.2011 17:22:43

Jinak vememe sumce a dáme do vanenky. Nekuchat před zbavováním slizu!!!!!!! Nalejeme mírně vlažnou vodu ve které rozpustíme Kamenec. Potom jen několika tahy po rybě rukou odstraníme sliz. Odtranování slizu pocítíte během chvilky protože se kůže začne okamžitě měnit ze slizské na drsnou. Vodu vylejem a pouze rybu opláchnem. Potom vyvrhujeme . Kamenec je přírodní material, takže se nemusíte bát žádných chemikalijí a nebo závadnosti masa. Používá se v potravinářství.

Malda512 - Profil | Čt 9.6.2011 17:17:35

MiPo >> Máš pravdu. Špatně jsem to napsal. Dík za opravu. Jde oto že při nakládánní masa dochází l Osmotickému tlaku. to jest že jsou vytlačovány látky z dané masy. Jest to fakt že voda je vypuzována. To byla reakce na tuhé maso. Maso nemůže tuhnout protože dochází k přeměně bílkovin . Maso se stává pevnějším , ale nikoliv tuhším.

nofish - Profil | Čt 9.6.2011 16:54:34

Nečetl jsem celé. Osobně ryby (všechny) nakládám na dvanáct hodin ado 10-12% solného roztoku, nebo na den do tak 5%. Uzení na 50-60, délka uzení dle ryby tak do 3-6 hodin. Sumce na podkovy, ocas nařezaný kvůli tuku. Udil jsem tak od marény po sumce a vždycky to bylo jedlé.

MiPo - Profil | Čt 9.6.2011 16:24:01

Malda512 >> podle karty jsi řezník?,no potěš koště! slaný lák vytáhne z ryb vždy vodu,zní to neuvěřitelně ale je to tak,je to odzkoušené mnohalety nejen mnou ,nevím jak je to u jiného masa,asi to děláme všichni špatně
http://www.receptyonline.cz/nasoleni-pri-uzeni-masa​--475.html
http://clanky.vareni.cz/nakladani-a-marinovani-ryb/​
Studená marináda
Příprava studené marinády je delší, ale maso získá strukturu zavináčů, je oblíbené a lépe se skladuje.

Ryby se naloží do slaného láku asi na tři dny, atd.

Malda512 - Profil | Čt 9.6.2011 15:48:29

MiPo >> Nikdy nemůžeš psát že na 10kg masa se používá 6 litrů vody. Vždy se nakládá maso tak že jemně posypeš dno solí , na tu ůl naskládáš maso . To ihned zaliješ roztokem tak aby maso bylo pod vodou( Kvůli vzduchu. ) Další vrstvu naskládáš a zase zaliješ. Po dokončení musí být maso zcela ponořené v láku. Pokud maso zatížíš bude nakládání trvat déle. Pokud maso přeložíš bude maso naložené rychleji. Čím delší doba nakladání tím se dává méně soli a také při menší teplotě se maso uchovává. Při nakladání masa mokrým způsobem nemůže dojít k vytažení vody z masa a maso nemůže být tuhé. kdyby bylo tuhé tak by to postrádalo logiku nakladání.

Malda512 - Profil | Čt 9.6.2011 15:44:03

rybomil >> Stále vedle . No nic já vám teda dám radu nad zlato ohledně toho jak zbavit totálně sumce slizu.


Kamenec draselný. Nebudete stačit koukat jak bude v mžiku sliz pryč

MiPo - Profil | Čt 9.6.2011 15:43:51

Malda512 >> co je na tom chaotického jak asi nakládaj ryby průmyslově,solej každou vzlášť?

Malda512 - Profil | Čt 9.6.2011 15:40:50

MiPo >> Trochu chaotický recept nemyslíš ?

Anýzový dědek - Profil | Čt 9.6.2011 15:40:49

Devon >> Podobný způsob je zasypat rybu solí a odrbat jí kartáčem za sucha a pak opláchnout ve vodě ten sliz.

Devon - Profil | Čt 9.6.2011 9:11:38

tony.bobo >> z vlastní zkušenosti co se slizu týče se rád podělím o vlastní metodu a zkušenost protože myslím že MRK je právě o tom podělit se o zkušenosti.Slízu se perfektně zbavím tak že rybu ponořím do nádoby ( kbelík) zaleju vodu a cáknu tam tak deci až dvě octa.Čím větší by to byla nádoba tak octu přidat nic se tím nepokazí. Ten slíz se uplně srazí vytvoří na rybě takový světlý tuhší hlen a když to tak necháš +,-, deset i 15 minut namočený, pak jen rybu vyndáš a ten sražený slíz setřeš jakýmkoli i tupým nožem otřeš hrubším hadrem a ryba ti zůstane komplět suchá bez slízu ,opláchneš trochu vodou a ryba i po upravě nebude vůbec smrdět octem.Alespoň já tam žádný smrad necítím a nestěžuje si ani nikdo kdo moji radu vyzkoušel.Aď se daří.

KAPR - Profil | Čt 9.6.2011 8:42:26

hurja >> Chytám ryby na lístek pouze od roku 1979, ale mohu říct, že candát je naše nejchutnější ryba, za ní už je jen okoun. Pokud si jedl přes 200 candátů, tak jsem přesvědčen, že ten kdo je 200 x udělal k jídlu to 200 x skazil. Nechci ani myslet nato, že jsi candáta udil, to by udělal jen rybářský barbar, tato luxusně dietetická ryba se na uzení vůbec nehodí !!!

hurja - Profil | Ne 14.11.2010 20:00:49

Nazdar. Tak poslouchejte..... Sumce jsem očistil vlažnou vodou a nožem. Nalel jsem litr vody 150g soli a 2 citrony. Sumce nakral na potkovy.....asi tak 7 cm široke a napichal je injekční střikačkou........ Cely nalev.... nechal v lednici 48 hodin uležet.....udil břizou a apk švestkou...60 stupnu a 6 a pul hodiny!!!!!!!!!!! Maso byo famozní......a......jedl jsem už asi 200 candatu.....ale toto.....vyhrava :-) Diky všem za radu. Čaute....

Cappyk - Profil | Ne 14.11.2010 16:36:12

e500 >> ...přesně tak

lada78 - Profil | Ne 14.11.2010 16:01:55

sumec,mňam

tony.bobo - Profil | Čt 11.11.2010 19:08:34

rybomil >> Ano to je pravda.Do udírny bych to bez kůže nedal jelikož za 1 pod kůží je uložen tuk který to maso prošťavní tudíž není suché ale hlavně a to za 2 je že ta kůže teplem zpevní a tím to drží na háčku pevněji ale pokud to píchne za kost tak nemá problém vůbec.Každopádně sem to před tím nepsal ani tak jemu ale spíš sem se přidal do diskuse mezi tebou a yvanou.

e500 - Profil | Čt 11.11.2010 19:02:51

Mě by muj kluk udělal největší radost z pěkného videa jak ten kluk dostává svobodu. Fotečku bych si pak vystavil v mojí galerce, kde by mi jako dárek vydržela roky.

rybomil - Profil | Čt 11.11.2010 17:52:35

tony.bobo >>to jo, souhlas, ale hurju je pak potřeba upozornit na to, že pokud ho stáhne z kůže, bude mít maso daleko větší tendenci se při uzení rozpadat. Potřeba tedy nějak fixovat, dát preventivně do uzenářský síťky apod.nebo jinak by ten 1. pokus nemusel dopadnout zrovna slavně a to by bylo myslím i vzhledem k tátovi škoda.

tony.bobo - Profil | Čt 11.11.2010 15:24:34

Jak sem psal níž 100 lidí = 100 chutí.Já sám jsem zastánce že na ryby lák nepatří ale proti gustu žádný dišputát.Co se týče česneku tak česnekem nic nezkazíš a nikdy sem si ani nevšim že bych necítil chuť rybýho masa ale proti gustu žádný dišputát.Co se týče toho slizu tak u sumce se ho nezbavíš nikdy ani když ho budeš drhnout 2 hodiny.Jakmile ho okamžitě neuděláš a dáš ho jen do lednice na 2 den tak ráno už je zaslizenej znovu i když né tolik a pokud ho vytáhneš třeba z mrazáku tak po roztajení je slizu plnej.Pokud se toho slizu chceš zbavit je dobré ho po vyčištění od slizu stáhnout z kůže.Sice se zbavíš podkožního tuku ale tuk je obsažen i v mase ale hlavně se zbavíš toho slizu.Toť moje zkušenost.

rybomil - Profil | Čt 11.11.2010 15:23:55

MiPo >> žádná hrubá sůl - rejžák a vlažná, lehce teplá voda.

tony.bobo - Profil | Čt 11.11.2010 15:09:46

Čendík >> Celé 3 paličky