Červené světlo a rousnice

Dobrý den, stává se mi hodně často, že když se otočím s čelovkou s bílým světlem na rousnici, hned bere roha, bez jakýho koliv mého kroku. Někde jsem četl, že rousnicím nevadí červené světlo, takže nezalézají hned při posvícení na ni, máte s tímhle chytáním nějaké zkušenosti?
Autor diskuse: Lejonardo - Profil , 4.11.2010 všeobecné - nástrahy, návnady

Vodní kurka - Profil | Pá 29.1.2016 19:53:54

Zdarec chytači....tak co?Už jste letos nějaké rousnice nachytali?Konečně dneska vylezly a nachytal jsem jich zhruba osmdesát.Ještě si asi přivstanu ráno abych měl do foroty :) Myslím,že tomu hodně napomohl ten déšť a rychle to roztálo.V neděli zajdu na řeku tak jeden dám na rousnici.

Obrtlik - Profil | Út 2.4.2013 22:08:05

No taky jsem chytal nočnary na zahradě, bez nějakeho světla , nebo čelovky. Vedle garaže mame poulični lampu, takže žižaly byli zvykle na to světlo, tak jsem nepotřeboval nic, jenom sklenku. No ale manželka mi ten kousek u garaže nechala zasypat šutrama tak jsem musel změnit misto, a to už je problem, tma jak v dupě, tak jedině to červene světlo

Leorim - Profil | Po 1.4.2013 17:58:46

Rousnice chytám na zahradě s obyčejnou čelovkou s bílým světlem a jak už psal někdo pode mnou je potřeba nesvítit na ni plným světlem a hlavně potichu žádné otřesy...pokud se schová du dál a než projdu zahradu jedním směrem tak jsou zase vylezlé a můžu zbírat pořád do kola..

Obrtlik - Profil | Po 1.4.2013 17:33:17

zdar,při přepnuti sviti krasně červeně, takže na žižaly je perfektni,ale při tom počasi co je venku to bude chvili trvat.

dada11 - Profil | Po 1.4.2013 17:17:07

Lejonardo - >> S červenou to jde samo, už několik let. Už můj otec mě to učil s červeným igelitem na baterce. Vyzkoušej a sám uvidíš.

ctvrtmile - Profil | Po 1.4.2013 17:08:25

Podle mě hodně záleží na tom,jak je mokro.Pokud dlouho prší,můžu na ně svítit halogenem a pohodlně sbírat a naopak když je jen rosa,bývají velmi opatrné,někdy nezabere ani červené světlo.

žaky20 - Profil | Po 1.4.2013 16:56:14

No já mám čelovku s červeným i bílým světlem a většinou mám zaplou tu červenou.Na tu rousnici může svítit klidně 5 minut a nevadí jí to.Jsou ale místa kde je to úplně jedno,třeba někde u silnice,kde jezdí auta a je tam i osvětlení.Tam se můžeš klidně stavět na hlavu a rousnice ti neutečou.Já je chytám na odlehlém místě na zahradě,kde musím být hodně potichu,jinak je splaším.A když je splaším jdu se kouknout na jiný místo (mám jich asi 5) a za chvíli se vrátim na to původní,kde zase jsou.Za 15 minut dokážu nasbírat i 60 rousnic,ale musíš bejt nanápadnej.Ať ti lezou. :D

bremic - Profil | Po 23.7.2012 15:48:20

Vodní kurka >> Souhlas.Musím udržovat jeden kus zahrady furt mokrej abych nachytal :)

Vodní kurka - Profil | Po 23.7.2012 14:24:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj všichni.Chytám si taky rousnice sám a s tím světlem je to na každém místě jinak.Teď mám dobré místo.Používám světlo s ledkou a vůbec jim to nevadí.Chytím jich i pět skoro vedle sebe,takže se vůbec nebojí.Občas si i zakašlu a nic se neděje.Místa jsou téměř stejné a u silnice,takže nevím proč tomu tak je.Osvětlení místa taky shodné.Nemám pro to vysvětlení.Možná bude dobré zkusit jiné místo pokud se bojí.Na elektriku jsem taky dříve chytal,ale tři baterky od rákosníka za patnáct korun jsou levnější a mám je skoro na dva roky.No a pokud je sucho tak nepomůže ani elektrika.

bremic - Profil | Po 23.7.2012 14:12:23

hraji >> Tak to jsem klidný :) Doufej že jsi nikoho nenavedl a že se můžeš smát dál. Přesto doporučuji všem : DOBROVOLNĚ NELOZTE DO ÚZEMÍ POD PROUDEM ! JE TO ŽIVOTU NEBEZPEČNÉ !

P.S. A proč se jako elektrikář vyjadřuješ k výkladu trestního práva? Já zapomněl on je to místní folklór :)

hraji - Profil | Po 23.7.2012 10:57:04

P!F >> tak to potom ano, ukládám si do poznámek, že na Slovensku je různý zemní odpor a že ho lze měřit v květináči. Myslím, že je zbytečné dál diskutovat.
Ještě ale citát: "Uplne mokra hlina v kvetinaci na cca 70 cm (dllhsi nemam) ma odpor 550 kilo ohmov".

P!F - Profil | Po 23.7.2012 10:52:49

hraji >> Uhm, to je pre mna fakt prekvapenie ze hromozvod a vidle v zemi su to iste, to som nevedel. Nie, nie je to to iste, zemny odpor je velicina ktora sa pouziva prave pri stavbe hromozvodov, odpor zeme, zeleznej trubky alebo medeneho dratu je nieco uplne ine. Ta tabulka je pre mna novinka ako svina, kedze som ti presne to iste uz pisal asi predvcerom.

Predstav si ze viem kolko tie pristroje stoja. A predstav si ze som videl aj ten link co si mi dal. Napriek tomu to nic nemeni na tom, ze kazdy rozpravame o niecom inom.

hraji - Profil | Po 23.7.2012 10:28:33

P!F >> je to pro tebe zřejmě překvapení, ale zemní odpor je úplně stejný ať už jdeš sbírat žížaly a nebo stavět bleskosvod. Zemní odpor se dá upravit pomocí změny fyzikálních vlastností půdy, ale pořád to bude zemní odpor.
Ale abys nebyl ochuzen, na tomto linku se podívej, kolik stojí přístroje pro měření zemního odporu
http://www.metravolt.cz/items.aspx?GroupID=6
A tady trocha teorie http://www.illko.cz/PDF_ZIP/ZemOdpor.pdf
http://fei1.vsb.cz/kat420/vyuka/FAST/1-Mereni_zemni​ho_odporu.pdf¨
obzvláště tvé pozornosti doporučuji tabulku 2 na straně 7.

hraji - Profil | Po 23.7.2012 10:20:26

bremic >> vždycky se může něco stát, například může lovec žížal zakopnout a bodnout si kolík do oka. A nebo může šlápnout na hrábě a způsobit si úraz hlavy. Dokonce ho může při ohýbání skolit vyhřeznutí meziobratlové ploténky.
Jak jsem napsal níže, nedoporučuji lov žížal s pomocí elektřiny, ale odmítám, že je tak nebezpečný, jak se tu snažíš tvrdit ty.
A to s tím náváděním, to je k smíchu. Přečti si pozorně, co jsem napsal od počátku této diskuze.

P!F - Profil | Po 23.7.2012 10:11:41

hraji >> Mily pan odbornik. Zabudas na dve veci. Prvou je to, ze ja som tu o sebe nikde netvrdil ze som odbornik. Druha vec je to ze ty tu pises o zemnom odpore, na ktory je sice vyvinuta samostatna metoda lenze to ma jednu zasadnu chybu. Ja nejdem stavat bleskozvod, ale zbierat zizaly. Mna zaujima odpor zeme medzi bodom 1 a 2, ktory odmeriam normalne tebou spominanym pristrojom za 600 korun. Pokial sa mylim kludne ma oprav, ale skus tentokrat vytiahnut nejake fakty, nie mudrovat bez argumentov ako doteraz.

bremic - Profil | Ne 22.7.2012 13:10:23

hraji >> No mě zase udivuje Tvoje jistota, že se nemůže nic stát. Těžko můžeš spoléhat na nějakou obecnou hodnotu odporu za ideálních a konstantních podmínek. Dokonce z právního hlediska by mohlo jít o tr. čin navádění, pakliže by navedený po úraze,který přežil, toto oznámil :)

hraji - Profil | Ne 22.7.2012 12:44:55

P!F >> bingo pane odborníku. Protože samozřejmě změřit odpor země v květináči pomocí nějakého elektronického přístroje za 600 korun je sice možné, ale asi to nebude korektní výsledek.
Na měření zemního odporu vyvinuli elektrikáři samostatnou metodu.
A k tomu odporu půdy, průměrné hodnoty různých druhů půdy se dají dohledat na internetu a v odborné literatuře.

P!F - Profil | Ne 22.7.2012 12:39:49

hraji >> odpor zeme sa meria inaksou metodou ako odpor vsetkeho ostatneho? Zem je nejak vynimocna ci? Studovat sa mi to nechce, je to pre mna nepodstatna informacia, ale co ti brani vysvetlit mi to v par vetach ked sa v tom naozaj vyznas?

P.R.E.D.A.T.O.R - Profil | Ne 22.7.2012 12:21:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lejonardo - >> je to jak kdy,já je normálně chytám s bílým aji žlutým a nemám s tím žádnej problém,je to jen o cviku a rychlosti,nejlepší je vzít si čelovku,jedno jakou a vzít si ji do dlaně tak,aby ti prsty kryly diody.potom si jen podle libosti poodkrýváš jak moc chceš,aby svítila,jak najdeš nějakou nočnici,tak sviť pod ni,nebo nad ni,ne přímo,jak ji tak lehce osvítíš,tak jí to nevadí,bude se ti lesknout,takže ji pěkně uvidíš a pak už je to jen o tom ji chytit.Jo,občas se stane,že se schová,jak k ní jdu,ale to je jen že dělám rachot,jinak jak jsem psal,s bílým aji se žlutým,které vydává aji slušné teplo jsem neměl problém

hraji - Profil | Ne 22.7.2012 12:15:28

bremic >> nejsem podrážděný, jen nemám rád, když se k odborným věcem vyjadřuje každý, kdo má díru do zadku. Bohužel to je na internetu téměř standardem.
Viz PIF a jeho měření odporu země v květináči.

hraji - Profil | Ne 22.7.2012 12:13:17

P!F >> nastuduj si prosím nějakou odbornou literaturu. Odpor lidského těla souhlasí, těch 300 kiloohmů je zhruba střed těch tvých měření. To měření v květináči ukazuje, že víš o měření odporu země hodně málo, nebo spíše nic. Doporučuji odbornou literaturu.

bremic - Profil | So 21.7.2012 12:21:44

hraji >> Proč jsi tak podrážděnej? Jen nenavádím k něčemu o čem vím h.ovno jak moc je to bezpečný.Jestli jsi z oboru tak Ti to určitě nic neudělá:) To je blbost že?! :DD

P!F - Profil | So 21.7.2012 12:05:21

hraji >> odpor cohokolvek sa meria v ohmoch, nie len zeme :) odkial mas prosim tie cisla? Nechcem sa hadat, nikdy som to presne nezistoval, ale pride mi to nelogicke. Poda sama o sebe v suchom stave je nevodic, vodiva je len ked je mokra, ten odpor je nepriamo umerny vlhkosti zeme. Ludske telo je na tom obdobne, akurat ma ovela ovela vyzsi obsah vody. Mne z toho logicky vychadza ze ludske telo bude mat mierne nizsi odpor ako mokra zem.


Edit: aby som nekecal blosti, vzal som ohmeter a zacal som merat. Ja mam odpor v rozmedzi od 150 do 800 kilo ohmov. Zalezi to od vlhkosti ruk a co je sranda kolise to vramci tepu. Uplne mokra hlina v kvetinaci na cca 70 cm (dllhsi nemam) ma odpor 550 kilo ohmov. Takze tak.

Edit c2: rozpatie ruk mam 201cm, teraz som to meral. Takze ked beriem do uvahy tych 70cm co ma kvetinac, tak aj pri suchych rukach ma clovek daleko mensi odpor ako zem. A to som dehydrovany po opici.

Vendys 65 - Profil | So 21.7.2012 11:59:40

Čauves kolegové. Zapojím se do diskuze chytání rousnic na elektrický proud. Dělám v oboru,ale zatím mě nikdy nenapadlo chytat rousnice pomocí napětí.Elektika není vidět a dokáže zabít i malé napětí.Když absolvuji školení,nevěřili by jste čeho je český kutil schopný.Jinak vám přeji hodně úspěchů při chytání žížal....

hraji - Profil | So 21.7.2012 11:59:04

Tímto bych chtěl ještě vyjasnit, že lov žížal s pomocí elektrického proudu neschvaluji ani nedoporučuji. Považuji ho za barbarský. Ale rozhodně není tak nebezpečný, jak se tu někteří kolegové bez elektrotechnické kvalifikace, snaží naznačovat.

hraji - Profil | So 21.7.2012 11:56:09

P!F >> odpor země se měří v ohmech a pohybuje se dle složení půdy a její vlhkosti. Běžná půda dosahuje hodnot cca 100 Ohmů na metr. Odpor lidského těla se pohybuje kolem 300 000 Ohmů. Pokud nepředpokládám, že lovec žížal bude běhat po trávníku, do kterého zatloukl elektrodu s napětím, naboso, připočte se ještě odpor obuvi.

P!F - Profil | So 21.7.2012 11:48:14

hraji >> ramcovo viem. Ono pokial sa v tom vyznas tak vies ako moc je to na hrane, kolko zalezi od vlhkosti zeme a od toho co ma obute.

Delwin - Profil | So 21.7.2012 11:38:42

nechápu ty kecy kolem elektriky,já je elektrikou chytám 15 let.nic nevypínám,sbírám pod neustálým napětím,a to i 10 cm od kolíku.ještě mě nic nekoplo.sem tam něco zabrní pokud je po dešti a dotkneš se trávy blízkko kolíku,ale jinak nic.vypínám pouze při přepichování kolíků.ale nadruhou stranu bych si dával pozor na promáčenou půdu,protože vím že tohle už pár lidí zabilo.závěr je takový,že pokud je sucho a nedotknete se přímo kolíku,nic nehrozí.pokud je mokro,je tam malé riziko,a pokud je půda promáčená,tak to si je raději nalovím v noci klasicky bez elektřiny protože jich leze až moooooc tak proč riskovat.elektrikou lovím většinou jen když jsou sucha a večer se jim moc nechce,nebo když je potřebuju nutně a hned.jinak dobré je při lovu elektrikou,když jste 2.jeden loví,a druhý je pro jistotu u zásuvky aby mohl pokud možno v případě úrazu proud hned vypnout.

Hošek - Profil | So 21.7.2012 11:08:32

hraji >>ahoj, takže můžu v klidu sbírat dál?

hraji - Profil | So 21.7.2012 10:55:07

P!F >> víš aspoň rámcově, jaký odpor má normálně vlhká zem a jaký odpor má lidské tělo?

makass - Profil | So 21.7.2012 10:49:22

bremic >> vyjádřil si to moc hezky :D

hraji - Profil | So 21.7.2012 10:46:27

bremic >> ach jo. Ty asi nebudeš elektrikář, že ne? Tak proč se vyjadřuješ k něčemu, o čem máš jen hodně špatné informace, zřejmě někde vyčtené. 240V (ono 220 V už snad nikde v republice není) žádné extra krokové napětí neudělá.

P!F - Profil | So 21.7.2012 10:14:56

Hošek >> Ja viem ako funguje striedave napatie. Od dlzky krokov prd zalezi, akonahle bude mat tvoje telo mensi odpor ako zem pod tebou, staci ze nejake miesto horsie polejes a mas to.Kratke kroky ti prd pomozu.

bremic - Profil | So 21.7.2012 6:45:27

Hošek >> Já bych to fakt neriskoval. Poslední kdo to s elektřinou opravdu uměl byl Tesla. Od tý doby nikdo.
Když budu chtit zachránit někoho z oblasti pod proudem tak malými krůčky, ale abych tam šel sám od sebe, to by mě nikdo nedonutil. Ruská ruleta už je out.

Hošek - Profil | So 21.7.2012 6:37:49

P!F >> když dělaš malé krůčky tak se ti nemůže nic stát, průser je když uděláš velký tak to ji dostaneš. Říka se tomu krokové napětí, zeptej se nějakého kámoše který je elektrikář ten ti to určitě objasní jak to funguje.

P!F - Profil | Pá 20.7.2012 22:04:27

lada78 >> mas za 1+

Ale u nas leje ako svina, takze radsej budem mudrovat o zizalach na mrku ako liezt von :)

Z5 - Profil | Pá 20.7.2012 22:04:20

lada78 >> mně asi nezabije, nepraktikuju takovýhle blbosti :-)) teď jsem se vrátil z práce a tak mi živý rousnice můžou být ukradený a radši si sednu k pc :-)

lada78 - Profil | Pá 20.7.2012 22:01:51

Jak to tak čtu,tak se můžu radovat. Polovinu rybářů s této diskuse zabije el.proud a druhá tu bude sedět u pc a neúnavně pořád dokola omýlat,jestli žížalám vadí světlo,kapky deště.....místo aby zvedli pr..l a šli to vyzkoušet. To bude u vody klid:-))