Jak s teleskopama na řeku

Dobrý den. Potřeboval bych poradit ohledně chytání s teleskopama na řece. V životě jsem na řece nebyl takže vůbec nevím co mám očekávat. Mám pouze teleskopy 2,7m takže bych potřeboval nějaké to moudro, aby to mělo alespon nějaký účinek.Budu chytat na Bečvě v málo proudných místech nebo před jezy. Nejradši bych byl kdyby jste mi někdo dal stručné shrnutí [ nějaké montáže, zátěž, výběr místa [ velká hloubka, mělčiny], prostě něco, abych mohl nachystat vercajk a jít [ nespecifikuji se na žádné ryby- budu rád za každou rybu malou, velkou to je jedno ale jde mi o to abych si trochu zachytal.
Dík všem !
Autor diskuse: danasos - Profil , 5.8.2010 všeobecné - ostatní

KOLIBŘIK - Profil | So 7.8.2010 10:34:44

danasos - >> Zdravím.Je pravda že teleskop již žádný ve své výbavě nemám ale rád si na ně vzpomenu jelikož jako každý správný rybář jsem s nima začínal.Výhodou teleskopů je jejich skladnost přeprava a možnost si opravdu vybrat i jejich druh,délku vybrat si v jaké akci samotný prut koupit.Proto je dobré těchto poměrně cenově i dostupných teleskopů mít doma víc.Hlavně je to výborné proto že jestli jezdíš rád na řeku a nejen na jednu tak si vždy vybrat na kterou jedeš a za jakým účelem rybolovu jestli jedeš na položenou nebo na houpačku a nebo na plavanou.Jestli je vybraná řeka se zarostlým břehem široká nebo dobře přístupná Skrátka je dobré mít ve své výbavě alespon jeden teleskop kratší tak 3.65 se střední akcí,ten je dobrý na položenou není dlouhý a dají se sním chytat jak menší tak i klidně po výměně cívky v navyjáku i větší ryby.Je ho práce s ním u vody je bez problému.Druhý na řeku je dobrý mít delší,pokud jezdíš na mírně proudnou řeku zajímavá rybolovná technika je houpačka .Delší prut tak klidně okolo 5m strčíš do vydlice která posune prut na vodu a tím využiješ celou délku prutu.S jemným vlascem a dlouhým splávkém který vodorovně leží nad vodou a po záběru se staví si zachytáš exelentně.Výhodou této rybolovné techniky je citlivost každého i toho sebemanšího záběru.Je možné nachytat tímto způsobem úplně všechny druhy ryb a na jakou koli nástrahu.A jako třetí druh teleskopú by ti neměl ve výbavě chybět tvrdší prut na dravce .Ten bych na řeku zvolil tří metrový s tvrdší akcí na lov ůhořů candátů a štik. Tento prut nebudeš potřebovat celoročně ale bude na něm hodně záležet tak je dobré na něm nešetřit a poohlédnout se po opravdu slušném prutu,kvalitnějším.Jako začínající stačí když budeš mít tyto pruty po jednom ale později si kup k tomu prvnímu na položenou ještě jeden do páru a i k tomu na dravce též ještě jeden do páru.Na tu houpačku si později až tuto rybolovnou techniku budeš ovládat klidně koupit ještě o metr delší. Mě ještě nesměl chybět ve výbavě kvalitní lehký teleskop se střední akcí na plavanou.Ten zvol do čtyř metrů Začátky rybaření na řece jsou fantastické.Sám si můžeš vyzkoušet všechny druhy sestav navázání udic.Vyloučit tu špatnou a nechat a používat osvědčenou.Záleží na dně na hloubce na proudu a na jaké ryby se zrovna chystáš.Řekou jsem odchován a dobrý eleskop v začátcích rybařiny dobrý přítel

MrKos - Profil | Pá 6.8.2010 17:25:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

danasos - >> popsané pruty na řeku vhodné vůbec nejsou, ale zachytat se s tím dá... pořiď si kvalitní návazcovej vlasec 0,16 - 0,20 , slušný háčky velikosti 6 - 10, krmítka o různých gramážích od 20 do 50g, udělej ( kup ) nějaké solidní krmení, živou, navaž průběžnou trubičku, obratlík, návazec podle toho co máš za pruty ( pod 0,16 bych nešel ), přiklapni krmítko ( nečekej že Ti zde někdo řekne gramáž když nevíme jak to poteče ) a prdni to do řeky ... dohoď nad to tři koule futra s živou a ryba do toho na 99% vleze... policajty bych zkusil předšpičáky

najdi si např. zde na mrku nějaké články o krmení, o fíídru atd. a začni s tím trochu pracovat ...

ondiktt - Profil | Pá 6.8.2010 9:52:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

danasos - >> Používam teleskoppické prúty 3,6m na rieke. Keď chceš chytať aj s policajtom, tak si vyber nejaké pomaly tečúce miesto, alebo nejaký točák. Na plytčiny to nehádžem, mám radšej hlboké vymleté jamy. Policajta zaťažím nejakým 10g olovkom a ešte je dosť podstatné, aby špičky prútov smerovali hore. Takto vlastne vytiahneš vlasec nad vodu a o to menej ti to bude ťahať prúd. Olovo by som volil ploché, záťaž podľa prúdu, ja najčastejšie dávam tých 80-100g. Alebo keď ti toto nevyhovuje, tak skús feeder a o zábavu máš postarané. Feeder je na rieke niečo neskutočné, záber za záberom a večer- malý sumci, lopaty pleskáče, karasy, kapríci, nosáli, podustvy....atd...vela úspechov na toku... :-)

splavek - Profil | Čt 5.8.2010 20:13:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z klasickou položenou,by jsi měl chytat v málo proudných místech,jinak budeš mít čihátko pořád přilepený k prutu.Stačí normální průběžná montáž.Když budeš používat krmítko,tak tam dej feedrové.Ostatně,když tě řeka chytne,stejně feedru neunikneš,nebo plavané z boloňkou.Začínal jsem stejně a také jsem obému neunikl.Výběr místa je věc ošemetná,ale hlubšími partiemy,nic nepokazíš.Vracáky pod břehem jsou ideální místa.Těmi nic nepokazíš.V proudnějších místech si moc z klasickou položenou neškrtneš.Tam to chce ten feedr.Zkoušej,chytej a nenech se odradit t prvnímy neůspěchy.Kdo nic nedělá sice nic nepokazí,ale také nic neudělá.Jo a pruty bych dal špicí navrch,aby byla menší část vlasce ve vodě,dá se tím eliminovat částečně tah vody.

usak - Profil | Čt 5.8.2010 20:02:36

...to ses od minule otazky k te rece jeste nedostal!? :) btw. tos za tak kratkou dobu vsecky rady zapomnel?

loda30 - Profil | Čt 5.8.2010 20:01:11

danasos - >> Jestli chceš, řekni v kolik a kdy a kde chceš, a já ti přijedu cajk nachystat,navázat háčky atd., jestli chceš? Nebo rovnou budu za tebe chytat a pak ti brnknu, jak to šlo, co myslíš? Chlape, prober se. Něco si o rybačce alespoň přečti, sorry, ale tady je každá rada drahá.

tony.bobo - Profil | Čt 5.8.2010 19:47:59

Chytá se s nima úplně stejně jako s každým druhým prutem.Jediný rozdíl je v tom že musíš dát očka za sebe aby vlasec lehce procházel a že sním nenahodíš stejně daleko jako s děličkou.