Máčení kukuřice (turkyně)

chlapi potřeboval bych pradit, kukuřice se má máček 1-2 dny před vařením ale mě asi během 20 h kysne....vadí to? nebo to mám nechat dál máčet pak vyměnit vodu a uvařit? když ji nemáčím tak je i po 2 h vaření tvrdá
Autor diskuse: brokolice - Profil , 19.5.2010 všeobecné - ostatní

Pravidla: Každý pouze jeden zápis.

Martík - Profil | Út 20.7.2010 10:36:01

Nakvašená nebo lehce kyslá kukuřice vůbec nevadí, nám zkysla na rybách řepka s pšenicí (nechali sme to ve velké vaně ve vedru) a to byly panečku jízdy. Tygří ořechy se taky nechávají zkvasit..tak proč ne kukuřice?? Pivo je taky kvašené a chutná nám :))

ondiktt - Profil | Út 20.7.2010 10:27:30

Najprv ju opláchnem, zlejem všetok bordel a čistú kukricu namočím asi na 2 dni. Namáčam ju podľa toho kedy napučí. Keď je poriadne napučaná, tak ju varím- až dovtedy, kým ju prstami neroztlačím...a videl som rybára, ktorý chytal na skysnutú a splesnivenú kukuricu a mal zábery...

Daniček - Profil | Út 20.7.2010 10:05:12

nazdar, já třeba kuku vůbec nevařím. Dám ji do kýblu a zaleji vařící vodou. Ráno a večer to vždycky propláchnu a zaleji znova vařicí vodou. Tak to dělám tak 5 dní a nakonec večer před chytačkou tam naleju nějakej posilovač nebo booster. Nic mi nekysne. Pěkně se z ní uvolňuje krásná vůně...............a ryby nato jdou.................

Dev - Profil | Út 20.7.2010 10:03:47

žádná věda,den dopředu namočím,potom hodinu a 1/2 vařím a kuku jako lusk ;)) mekká a některá i popraskaná .. a že to jde !! :o)

je zbytecne ji varit tak dlouho jak nekdo pise,pouze kdyz se nenamoci,pokud ji namocis,tak mas o polovinu čas zkraceny při vareni ;)

ctira - Profil | Út 20.7.2010 9:58:35

Já ji vždy na 24h zaleju vodou a pak dělám v papiňáku.Když to budeš dělat v normálním hrnci tak jí budeš muset dýl vařit.Stačí v papiňáku 30minut a když to necháš ještě nějakou tu hodinu někde dobjehnout tak je OK.Nebo když jí budeš potřebovat hned,tak jí dáš rovnou přes hodinu do tlakového hrnce a chvíli necháš doběhnout.Hlavně nesmíš zapomenout dát dost vody čím víc tím asi líp.Musíš si to vychytat.Voda co zůstana v hrnci se hodí do šrotu nebo jako dip,je škoda jí vylívat.A trochu skyslá kukuřice není na škod,taky jí mají rady.

GUGU - Profil | Čt 20.5.2010 12:58:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poprve,když ji zaliješ vodou,pořádně ji vymáchat aby se zbavila nečistot...vodu měnit ráno a večer-pokažde promíchat rukou,dolít trochu vody,odlít a nalít čistou vodu...jestli to děláš studenou vodou,stačí 2 dni,jestli horkou,stačí 1,5 den...vařit pomalu 1,5-2 hod a nejlepší je do rána nechat v tlakovém hrnci,a není kukuřice která by nezměkla až na kost :-)

visage - Profil | Čt 20.5.2010 12:49:30

ja si ju varim bez namačania v hrnci na zavaranie ,dam tam tak 10 rama krabičiek kukurice a zalejem doplna vodou a varim asi 4. hod. raz začas pomiešam aby mi spodok neprihorel popripade dolejem vodu, vrchnu polovicu hrnca sitkom vyberiem do vedra a mam na zakrmenie,spodnu polovicu pomeliem na mäsovom mlynčeku a používam ako krmivo do krmitka.

GRUPA - Profil | Čt 20.5.2010 12:40:00

Já jsem kukuřici nikdy předem nenamáčel, když si jí 2hodiny povaříš, přikryješ a necháš do rána pomalu vystydnout, tak musí být O.K. A pak zamrazit. Když jsme jezdívali na delší vypravy, tak jsem měl 4-ks, 10-l kýblů vařené kukuřice, ale zmražené, a během výpravy se to všelijak předěláva, aby to nemohlo kvasit s kýble do kýble....

brokolice - Profil | Čt 20.5.2010 12:29:15

díky chlapi, já sem to myslím totiž vždycky zakryl a nechaval v pokojové teplotě....v létě, takže to bylo možná tu teplotů

Stanleysch - Profil | St 19.5.2010 23:04:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moje "hrníčková metoda"
Dám 2 půllitry (skleněné, památeční- po dědečkovi) -suché, vyloupané kukuřice do starého "Papinova hrníčku".. Bohužel nevím přesný obsah toho kouzelného hrnce, ale uvnitř (toho hrnce) je riska.. tak po ni zaleji vodou. Do chladného sklepa, nezakrývat, ale každý den vymněnit vodu. Před vařením vodu 24 hodin nevymněním, ale vařím kukuřici v ní.. Pak to lousknu na plotnu a přivedu k varu. Jak začne ucházet pára ( Papinův hrníček začne dělat bordel..), vyběhnu s hrníčkem na zápraží a tam ho nechám třeba do rána.. Rozhodně do vystydnutí.. Pak zamražuju v různých krabičkách, nebo rovnou mažu na fišky..
Shrnutí- nezakrývat nádobu, mněnit vodu a máčet v chladu. Kukuřici takto máčím nejméně 2 dny, nejvíc sem se dostal na 6 dnů..
Zlom prut a Petrův zdar!

Jovánek - Profil | St 19.5.2010 21:54:20

Za 20 h by zkysnout neměla.Nesmíš to dávat na slunce a hlavně musí kýbl být otevřený. Já to vařím pozvolna v norm.hrnci.V papiňáku ne,tam musíš odhadnout tolik vody,aby jí nebylo moc,pak se tam nevejde tolik kukuřice.Ale zase musíš dávat pozor na to,aby jsi neměl vody málo,protože ta kukuřice jí natáhne do sebe.

Hadrák - Profil | St 19.5.2010 21:36:55

ta 20hodin nemohla zkysnout, to si jí musel mít na slunci, každej den vyměním vodu a můžu jí máčet 3 dny v klidu, pak jí hodim vařit a když začne praskat vypnu, přikreju a necham dojít, pokud ji vaříš pouze na krmení, nech ji úplně vychladnout, většinu vody vsákne a zbytek se uděla velmi aromatickej dip, a jak se již někdo zmiňoval bacha abys měl dost vody když jí vaříš v papiňáku

Kobarid - Profil | St 19.5.2010 21:24:27

já jí máčím, podle stáří a vysušení kukuřice 2 - 4 dny, mám ji v chladnu ( cca. 15°C) a následně vařím v papiňáku cca. 30 min.. Pak odstavím z plamene a nechám dojít. Důležité je dát do hrnce 1/3 kukuřice a 2/3 vody, aby se to nevařilo nasucho, ona totiž mrška, i po tom máčení, ještě o 100% nabyde na objemu.

Bejmák - Profil | St 19.5.2010 21:03:37

fermentace u kukuřice je žádoucí.

Golem - Profil | St 19.5.2010 21:03:35

V papinaku za 30 min (+ necham vychladnout) bez namaceni...Drive jsem taky namacel a varil klasicky, ale v tom papinaku je to fakt rychlovka.

B-e-r-y - Profil | St 19.5.2010 21:00:35

já ji taky vařém v papináku a docela v pohodě....

jHR - Profil | St 19.5.2010 20:54:25

to ze skysne vubec nevadi... staci ji proplachnout v ciste vode a pokracovat v maceni ;-) pak uvarit, zalit melasou a pres noc nechat dipovat... luxusni zalezitost ;-)

Miraryb - Profil | St 19.5.2010 20:49:47

Já kuku nenamáčím, vařím v papiňáku a zhruba po dvou hodinách na mírném plameni je hotová, ale dávám hodně vody, aby byla v papci zatopená. Do hrnce dávám max, velkej kelímek od ramy a pěkně nabyde.

románek - Profil | St 19.5.2010 20:41:32

já ji máčím i několik dní někdy i 14 dní vyměním vodu povařím a jestli trošku skysne asi to neva ryby po tom jdou uplně senzačně

xmelx - Profil | St 19.5.2010 19:37:27

Já ji máčim minimálně 2 dny, když nemám čas jí uvařit tak jen vyměním vodu a vydrží mi i 4 dny než jí vařím. Jinak ji vařím v papiňáku necelou hodinku a už i tak mám půlku pěkně popraskanou. Ještě se mi nestalo, že by mi před vařením zkysla.

Martin M. - Profil | St 19.5.2010 19:37:18

kysnuti urychluje teplota - kukurici zalej studenou vodou a pak hrnec dej treba do sklepa nebo do lednice.

mexik - Profil | St 19.5.2010 19:33:56

Nevadí..;o) Zde najdeš i další odpovědi na tvé případné otázky;o) http://www.lovkapra.com/?s=nakl%C3%A1dan%C3%BD+part​ikl&x=0&y=0 a http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=619906