Sumci a boleni na Labi

Dobry den chci zapolemizovat o stavu sumcu a bolenu na Labi.Jsem ze Severnich Cech a u nas to na Labi vypada ze budou velmi dobre roky na sumce a boleny tak se chci zeptat jestli je to jinde na Labi podobne.Jsem Z Roudnice nad LAbem.Diky
Autor diskuse: Alesek - Profil , 22.6.2004 dravci - revíry, cestování

Tomas - Profil | St 30.6.2004 15:40:05

Goba: nemyslím si, že by zrovna ty boleny hodně lidí bralo domů. Obecně se má za to, že nejsou nejlepší ke konzumaci.

Goba | St 30.6.2004 8:39:10

jinak - mě si nikdo splést nemůže.... :o)) tlustej a po pás ve vodě s castingovým prutem nebo Xi2 mušákem číslo 8 - to nikdo jiný ve VČ na Labi nepoužívá/nemá

Goba | St 30.6.2004 8:33:19

AHA - tak promiň, je jasný, že dřív nebo později ty ryby někdo odnese a bylo mi jasný, že se tak stane hned po zahájení
podle mě je voda kalná už asi 14 dní
já tam chodil před zahájením a chytal jsem jich 5-12 kusů za 2 hodinky, teď už jsou v hajzlu, takže si nezachytám
ale objevil jsem jednoho docela monsterbolena o xxx metrů níže po proudu - někdy ho ještě zkusím

Tomas - Profil | St 30.6.2004 1:07:58

Goba: Kdo je u tebe pepik?! Jak jsi přišel na tu kalnou vodu? Vůbec kalná nebyla. A míry byly 42 a 53 a bylo to předminulou sobotu. Mimochodem, chytil jsi něco po tom upadlým bolenovi? Mně se na tu bídu nakonec přece jen podařilo ukecat jednu šedesátku, která byla pěkně dorvaná od sumce. Měla otisk podkovy a docela velký kus odřený až na maso. Zranění bylo čerstvé. Chytil jsem ji nad zídkou, když jsem se vrátil zpátky nahoru(ty jsi byl v tu dobu asi o 100m níže po proudu). A tu předminulou sobotu jsem viděl asi 3 metry odemne slupnout sumce kapříka asi 35-40cm. Takže tam jsou, a né že né. Taky jsem tam viděl tu minulou sobotu na mělčině u písečné špice dva krásný boleny, kteří určitě měli kolem osmdesáti. Bohužel na předkládané nástrahy vůbec nereagovali, ať jsem jim hodil cokoliv. Spolu s boleny po mělčince přejíždělo i hejno kapříků od cca 30 do 45 cm. Při západu slunce tam bylo krásně do tý mělčiny vidět. Ryba se tam dá chytit vždycky, ale je pravda, že to bývalo mnohem lepší. Ale asi je to taky nízkou vodou.

miki | Út 29.6.2004 9:56:43

Goba: tak to je (bohužel nejen tam) smutná realita-bohužel

Goba | Po 28.6.2004 12:52:53

Pavel > včera jsem viděl na teplým 2 tmavší hochy, kterí brali vše !!! cejny, plotice
jinak jsem byl svědkem vylovení jednoho Amura 55 a jednoho sumce cca80-90cm, kapr 35, takže tam ryby jsou, jen ty boleni co tam byli před měsícem jsou už v hajzlu, zrovna se mi jeden pepik pochlubil, že minule 2 chytil 42 a 50 na rotačku v kalnější vodě (takových jsem tam asi 10 pustil, dokud tam byli......)

xroman | Po 28.6.2004 12:45:14

Pavel: Ryby nad 25cm mizí pravděpodobně do igelitek.

tess - Profil | Ne 27.6.2004 14:30:08

Co se bolenů týče, tak je to v okolí Kostelce a Brandýsa n. L. podle mě velmi dobré již nyní a pokud jde o sumce, tak nevím, mohu jen říct, že se před pár lety hojně nasazovalo a "mrňousové" se dají chytat v hojném počtu, ale co se týče větších, tak netuším, sám se na ně nespecializuji, i když to chci na ně letos konečně zkusit.

miki | So 26.6.2004 11:05:18

Pavel: Tak že máme v podstatě stejnou doměnku-nesmyslné vysazování dravých ryb-sumců + i jiné aspekty o kterých jsem psal níže. Jestli je vtom ale opravdu něco jiného a z Labe "mizí" ryby neznámo kam, na to odpovědět nedokážu. Něco na tom ale zřejmě bude a když o tom tak přemýšlím, zlepšení jsme se skutečně nedočkali. Snad jen vrácení ryb do míst, kde byly již dříve, ale zlepšení ne. Mohu se možná jen domnívat, že za to může např. změna chemizmu ve vodě či jiná, "modernější" doba, ve světě pod hladinou řeky Labe. Jak to ale doopravdy je a hlavně proč a je-li to vůbec vybočení z normálu, na to by nám možná odpověděl leda nějaký hydrobiolog či limnobiolog.
Mimochodem, jsem rád, že jsi vydržel u této debaty i po některých "atacích" našeho "komanda". Vidím, že ti jde o ryby a to je dobře. Tato debata se začíná zajímavě rozvíjet a jsem zvědav, jestli se dopátráme nějákého přímého rozřešení.

Alešku promiň, že se mnoho nevěnujeme tvé konkrétní otázce.

Pavel | Pá 25.6.2004 20:49:56

miki a Goba: Nejsem profesor latiny a nechci ani nikoho trumfovat, ale struktura úlovků, jak píše miki, a nechci tvrdit že chytat neumí, je přesně struktura úlovků, co jsem popisoval já v původním příspěvku. Za dob, které možná s mikim pamatujeme, a o kterých píše, se u Vysoké n/L. , Němčicích a na Teplém lovily běžně ryby o 2-3x větší délce, než nyní spolu s mikim lovíme na stejném Labi. Pokud na tento stav mají vliv sumci, nemohu dokázat. Mým názorem je, že ano. Ryby ve velikosti, jakou popisuje miki, lze ulovit v každé vodě. O "zlepšení" nelze hovořit. Velké vody jako Labe, Vltava, kde je možno zachovat "relativní rovnováhu" vzhledem k velikosti revíru na jeho tlak, vypovídají, že je něco špatně. Z Labe mizí ryby nad 25cm, ale kam? (Vzorkem každého revíru je zimní rybolov). Na menších vodách také kolísá, ale ne tak prudce jako na Labi.

miki | Čt 24.6.2004 18:12:16

Nejsem sice odborník, ale pravdou je, že ryb je dnes již podstatně méně a to nejen na Teplé, ale i jinde v okolí Pardubic-bavíme-li se o Labi. Možná za to může masivní vysazování dravců-sumců a hlavatek, které zde byly(poněkud nelogicky) vysazovány v letech 98, možná za to můžou povodně a možná za to můžou rybáři sami. Nejspíš ale všechno dohromady. Lidi totiž vyberou doslova každou šupinu z vody a proto se dříve atraktivní fleky stávají smutnou minulostí. Jeden příklad: V Pardubicích pod jezem se mohlo na straně u turbíny normálně chytat. Brali tam tloušti, okouni, cejni, parmy, plotice, podoustve, duháci, štiky,boleni, sumci i kapřík se tam občas spletl. Někteří jedinci si z toho ale udělali zásobárnu žrádla jak pro sebe, tak i pro kachny a kočky. Nejednou jsem tam viděl vnitřnosti vykuchaných ryb a byly jich desítky. Když tohle udělá jeden rybář, nebo i deset, nic se neděje. Ale když tohle bude dělat dvacet rybářů třikrát do týdne po dobu tří až pěti let, jak to dopadne. A zde je i jedna z možných alternativ a odpovědí na otázku: "proč již nejsou, např. na Teplé, ryby v takovém počtu, jako dříve?"
A co se týká struktury úlovků, v minulých letech to nebylo nic moc a je fakt, že jsem seděl na Labi cca tři hodiny, měl jsem přesně zakrmeno na angličáka a po této době jsem se dočkal záběru třeba tří až čtyř ryb. Tak že katastrofa. V poslední době ale vidím zlepšení a např. na Labi pod Telecomem jsem minulý týden nachytal za dvě hodiny-uvedeným způsobem- 20plotic 15-25cm, 3xcejnek-20cm, 4xouklej, 1xperlín20cm a 1xpodoustev 20cm. Nad jezem jsem byl také a tahal jsem na děličku skaláky 20-25cm, za tři hodiny cca 25-30ryb. A to nejsem ten, kterej tam nacpe metrák žrádla, píchne si do břicha děličku a chytá na lízátka. Otázkou ovšem zůstává, jak dlouho se zde ty ryby udrží. A teď mi řekni, je to zlepšení?

Goba | Čt 24.6.2004 15:57:33

Pavel > souhlasím, že jich tam je míň a že v době o které hovoříš bylo stále slyšet, jaký se tam furt chytaj ryby, ale ty ryby tam fakt nejsou kvůli velkému tlaku rybářů, jinak dole v řece jsou furt

taky opravím za naše komando......po prvním týdnu připouštím, že sumců je stále ještě dost

Pavel | Čt 24.6.2004 14:28:46

Beru Vaše názory , ale termín Teplý kanál je i označení na vlastním toku Labe, kde i přes malou hloubku v 80tých letech bylo ryb mraky. Jsem rybář turista , ne rybář hostitel, který chtá na lízátka a tlačí do vody metráky krmení, aby chytil 1000 ouklejí.
Možná stárnu, je jak je možné, že v 80tých letech nebyl problém při stejné technice ulovit více větších ryb a ve větší rozmanitosti? A to při horší kvalitě vod. Prosím odborníky z Vašich řad o strukturu Vašich úlovků, pokud nejste "závodníci", kteří měří úlovky na metry.

miki | St 23.6.2004 17:33:57

Pavel: já ti na rozdíl od ostatních nebudu nic vyčítat, protože by asi zřejmě nemělo cenu, přít se s tvým osobitým názorem. Jen bych si dovolil jednu radu: NAUČ SE CHYTAT RYBY-pak to snad půjde.

JM - Profil | St 23.6.2004 11:15:23

Pavel na hrad!

Goba | St 23.6.2004 9:06:31

Pavel > když někdo neumí na teplým chytit rybu - tak má obě ruce levý
taky se zamysli nad tím , co by tam ty ryby asi tak dělali, když je okolo samej rybář a hloubka 1 metr, normální ryba se bojí a jede jinam

šeptal - Profil | St 23.6.2004 8:04:49

To Pavel: Kdekoliv narazím na tvůj příspěvek, tak mi hrknou slzy do očí. Tak strašně je mi tě líto. Měl bys nosit něco na hlavě, sluníčko nabírá na síle a s tebou to koukám dělá pěkný divy.

Pavel | Út 22.6.2004 23:51:28

Pardubáci, co to plkáte! Na Labi je vymeteno! Na ryby z let 80tých si nechte zdát jako na Travoltu. Ouklej a malí tloušti je přesně to síto, co sumci ani pardubáci nežerou! Vysaďte zde 100000 jesenů za velké peníze jako potravu sumcům a zkuste nějakého chytit! Minulý rok byl na Teplém kanále fiasko.

miki | Út 22.6.2004 17:48:56

Podle situace z Labe u Pardubic musím souhlasit s "Gobou". Před pár lety, tuším že to bylo v roce 98-99, u nás nasadili větší množství sumců od 50 do 100cm. Výsledkem byl velký úbytek bílé ryby, což mě jako plavačkáře dost hnětlo. Momentálně se ale bílá ryba vrací, ouklejí jsou doslova miliony a co se týká bolenů, jsou tu také a konkurují tloušťům, kteří si zde také našli své místo.

Goba | Út 22.6.2004 12:26:07

no u nás ve VČ jsem za poslední 2 sezony pozoroval slabé úlovky sumců a naopak velký nástup/návrat bílé ryby a hlavně tradičních proudných ryb - ouklej, tloušť, bolen - povedly se 2 roky a byla velká úroda ouklejí, všichni teď mají co žrát
už loni jsem nachytal více menších bolínků než dříve a letos to je taky lepší - žerou a rostou