Co byste udělali Vy?

Dnes jsme si byl zavláčet na Svratce pod Brněnskou přehradou a najednou kolem mě proplouvá břichem nahoru obrovský candát. Když jsem chtěl tělo vytáhnout z vody tak ožil a zanořil se do zakalené vody. Po dvou minutách se opět vynořil a stejný scénář. Po 500 metrech kdy tělo bezvládně plulo proudem po hladině jsem jej dostal ke břehu - měl uctihodných 76 cm.
Ryba dýchala nicméně na to aby odplavala sílu neměla. Po cca 30 minutovém oživování stále ležela ve vodě. Teď se chci zeptat co by ste v tomto případě udělali Vy? Zabít a sníst je to škoda nechat kus tak dobrého masa shnít? Zabít a někde zlikvidovat ať se netrápí pomalou smrtí? Nechat ho na pospas přírodě - život je boj buď to zvládne nebo ne?

Ryba neměla nijak sešitou tlamu žádnou návndadou, měla jen silně potlučenou hlavu. Jediné co mě napadlo bylo že se nedobrovolně prijela na tobogánu, protože to bylo cca 500 m pod hrází Brněnské přehrady.
Autor diskuse: Zuby - Profil , 3.11.2009 všeobecné - ostatní

Programátor - Profil | Čt 3.12.2009 10:43:35

jebnul bych mu 20 mililitru adrenalinu do svaloviny

TomK78 - Profil | Čt 3.12.2009 10:30:31

zabít a sežrat....

Zlejšek - Profil | Čt 5.11.2009 1:08:30

Nekompromisně sežrat, nechat ho plavat je do nebe volající hovadina. V tomhle stavu by stejně exnul.

XAXAP - Profil | Čt 5.11.2009 0:29:09

taková ryba patří sežrat, jakákoliv jiná reakce je čistokrevná úchylka

Martin... - Profil | St 4.11.2009 10:25:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zuby >> v Tvém případě bych se zachoval tak, že bych candáta vytáhl a nijak ho netrápil. Zkusil bych se podívat, jestli ty zranění jsou vážná a potom bych se rozhodl co s ním dál. Pokud byl jen podřený na hlavě tak bych ho na jídelní lístek doporučil (odřenina na hlavě a případné vnitřní zranění není na škodu). A ještě bych doporučil si ho napsat do povolenky když bys ho bral :o))

MatesPB - Profil | St 4.11.2009 10:24:36

numen >> V pohodě, jen jsem ti napsal jak bych to udělal já, nic víc :-)))

foxxx - Profil | St 4.11.2009 9:41:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zuby >> Sice jsem neusmrtil rybu již několik let,ale pokud bych narazil na stejný případ jako ty,kdy bylo vidět,že candát se ze svého zranění již nevzpamatuje,tak bych rybu vytáhl,usmrtil a zakopal.Nejedl bych jí ani pro jistotu nikomu k jídlu nedával...samozřejmě není moc pěkný pohled na trápícího se candáta někde u břehu.
Podle mně postup jak jsi jednal a že jsi ho neklepl hned,jak jsi měl poprvé možnost,je správný...

Zikmund - Profil | St 4.11.2009 9:34:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zuby >> Na Svratku do Bystrce moc nechodím,takže nevím,jak je to tam s candáty.Ale pokud měl mechanické poškození na hlavě a jeho chování bylo takto nestandardní, zcela určitě bych se ani neobával nějaké otravy, a rybu usmrtil,zapsal a zkonzumoval. Nemělo by cenu nechat ho trápit, tak choulostivá ryba jako candát stejně mnoho nevydrží.

numen - Profil | St 4.11.2009 9:28:46

MatesPB >> Otec mi sebral hlavu a nechal ji vypreparovat amatérem ( za dva dni jsem ji měl doma),tak že nic moc,ale já ji chtěl vyhodit! nevytahuji se s ní ,že jsem ji chytl na prut (mohou dosvědčit někteří z MRK),ale ta velikost byla ohromující. tu mít na prutě!!!!!!! měla 136cm!Ještě k tomu měla obrovskou hlavu,viděl jsem 128cm a ta zdaleka takovou neměla.

rybomil - Profil | St 4.11.2009 9:28:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jako čendík a loda, jen s tím, že bych pro jistotu napsal do úlovkáče.
Člověk nikdy neví, zda ho při cestě od vody nezastaví poliši apod. a nerad bych měl potom problém.
Na jednom revíru takto " získám " občas slušné amury, bo borci je chytí, zavezírkujou a pak když chytí většího, vymění , menšího pustí. Jenže ryba " přežraná " trávou se prostě nedostatkem pohybu delšího pobytu ve vezíru v létě nafoukne a není schopná dobře plavat, postupně zahyne.
Někdy ( většinou po víkendu ) se takto po tom stojáku motá ( střídavě ponořuje, vyplouvá a zůstává břichem vzhůru ) i několik kusů amurů.

MatesPB - Profil | St 4.11.2009 9:22:59

numen >> A to já bych se s ní ještě vyfotil, dal jí do ML a napsal k tomu hrůzostřašnou historku.

JKL - Profil | St 4.11.2009 9:15:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Každý rybář hodný toho jména by měl být schopen posoudit zda ryba - ať už ulovená či třeba v popsané situaci- je schopna dalšího života. A podle toho se zachovat. Ztráta přirozené plachosti anebo výrazně změněné chování a pohyblivost jsou vždy signálem vážného problému. Příroda sama se nechová jinak - oslabení jedinci jsou přednostní kořistí. Má to logiku - zabraňuje to šíření nemocí a zajišťuje silný genofond. Takže odpověď je jasná - vážně poškozenou rybu vytahnout, usmrtit a podle stavu buď vhodně upravit anebo zakopat.

numen - Profil | St 4.11.2009 9:11:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednou jsem takhle našel štiku. Jezdila na hladině ,občas se otočila břichem. Byla gigantická a bylo mi jí líto ,ale přinesl jsem hodně velkej podběrák a vzal si ji. Byla jí fakt škoda,na prutě by to musel být zážitek. Měla přes hlavu šrám ,jako když dostala něčím po hlavě. Vzal jsem si kousek masa a zbytek rozadl čumilum.Docela by mě zajímalo co se jí stalo,někdo říkal ,že spadla s přehrady (ta dost daleko) někdo ,že jí někdo dal po hlavě ,když se vyhřívala.?

Wroum - Borek - Profil | St 4.11.2009 9:04:24

Čendík >> jenze kdyz to prase zacne chcipat a ty nevis proc, tak bych ho asi radsi nejed :-) A zakopani je jen navraceni matce prirode, tedy uzavreni kruhu, zadny plytvani :-D

Čendík - Profil | St 4.11.2009 7:21:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Určitě rychle zabít, aby se netrápil a pokud na něm nejsou viditelné známky nějaké nemoci, samozřejmě si ho vzít a sníst. Pokud mu totiž nic není, bral bych jeho zakopání jako pohrdání touto rybou a plýtvání darů přírody. Vždyť ryb si musíme vážit celkově - jak ze sportovního a rybářského hlediska, tak z hlediska kulinářského ( pokud ryby jíme.) Copak pokud doma chováte např. vepříka a ten si zlomí nohu, tak ho zabijete a zakopete ? Já osobně bych dal přednost rychlé zabíjačce se vším, co k ní patří !

petr b. - Profil | St 4.11.2009 6:59:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

podle mne jednoznačně vytáhnout, zabít a tím ukočit její trápení, .. a samozřejmě sníst, nechat takového candáta napospas osudu je škoda

loda30 - Profil | Út 3.11.2009 20:39:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zuby >> Taktéž se přikláním k co nejšetrnějšímu usmrcení ryby v případě, který popisuješ. Konzumace takové ryby je věc druhá, ale v případě, kdy nenese prokazatelně příznaky nějaké nemoci, tak proč ne? Je mi jen líto lidí, kteří mají neustále potřebu rozumná a né snad jen pro mě zajímavá témata k diskusi a zamyšlení zasírat svými extrémními názory a tím svádět diskusi úplně jinam.

Kappa - Profil | Út 3.11.2009 19:54:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mne se stalo neco podobnyho, avsak candat nebyl tak celky...co si pamatuju mel 55cm..videl jsem ho v rece,jak lezi brichem nahoru,tak jsem se k nemu zabrodil a kdyz jsem se ho dotknul,tak se potopil...ale za chvili se opet vynoril a opetovne se obratil brcihem nahoru...zkousel jsem ho ozivovat ale vysledek byl stejny jako u tebe...vahal jsem,ale nakonec jsem ho vzal domu. A az tam jsem zjistil, ze mel v jicnu zazrany nejaky navazec s trojhakem!!!tak asi se nejakemu inteligentovi utrhl a pak umiral.....
Myslim si,ze je to na kazdym,jak se zachova...

jarda 2004 - Profil | Út 3.11.2009 19:32:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zuby >> Sice škoda takového krasavce ale neměl zřejmě šanci na přežití. Každopádně vzít z vody ukončit trápení, a pokud by šlo o zdravou rybu tak uvařit na nějakou dobrou mňamku. Je zcela zbytečné to řešit každý někdy rybu vezme a proč taky né.

Morlor - Profil | Út 3.11.2009 19:24:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zuby >> Rybu bych od vody jednoznačně odnesl, je jasný že neměla žádnou šanci na přežití a pokud jde o Candáta, je to o důvod navíc. Pokud bych na vodě nespozoroval nic podezřelého, např. mastná oka a podobně a pokud by ryba nějak nekale nezapáchala, nebál bych se jí zkonzumovat.

Rambo006 - Profil | Út 3.11.2009 18:57:55

neco podbného jsem zažil z Uhořem

MrKos - Profil | Út 3.11.2009 18:57:31

Zuby >> tady se zase sešlo dementů... udělal jsi dobře, klidně bych ho zapřáhnul trojhákem protože chcíplou rybu mám odstranit a na tu dálku nevidím že není až tak ůplně chcíplá

ale to je v globále jedno... spíše bych rád věděl co měl v pupku ( druh a velikost ) a pak co jsi v daném ůseku kromě toho jednoho potlučeného vyvláčel ... docela se to tam hemží masaři kteří tlučou kandáty a nebo ostré

Star-Lab - Profil | Út 3.11.2009 18:51:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednoznačně vzít,u dravce je to stoprocentní.....nevydržel by,neměl bych z toho vůbec špatný pocit ani nic jiného,myslím ,že ránou za hlavu je to pro tu rybu řešení a netrápí se....,a to si donesu domů tak jednu rybu z 50.....ať se daří na Svratce.....

Zuby - Profil | Út 3.11.2009 18:49:56

Sven >> syny >> Uplne stejne misto a stejny druh ryby, nahoda? :) Moc pekny clanek.

sven >> V tomto pripade bych se spise priklonil k nejake "vyssi" moci nez k zavinenim jinym rybarem. Kazdopadne chapu o cem mluvis.

DejF - Profil | Út 3.11.2009 18:49:38

jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď - vzal a sežral

mity - Profil | Út 3.11.2009 18:46:12

Já bych si ho vzal...Jenom by se tam trápil a chcípnul nebo po padesáti metrech by si ho vzal stejně někdo jiný.
Taky nejsem ortodoxní ChaP hlavně na MP. Na pstruhovkách je to něco jinýho,

sven - Profil | Út 3.11.2009 18:29:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zuby >>nejsem ortodoxní CHaP a občas si nějakého kapříka nebo cejna nechám. Přesto drtivou většinu ulovených ryb pouštím. Alééééé, pokud byl candát nějakým způsobem poškozený, není co řešit. Klepnul bych ho, zapsal a odnesl. Jsem přesvědčený, že nejvyšší mortalita, díky ulovení a vypouštění je právě u candátů.
Je to druhá nejčastější mrtvá ryba, hned po odhozených nástražních, kterou u vody nacházím. Většinou to jsou ryby ulovené ještě v době hájení, nebo podměrečné se zažranými dvoj/trojháčky. Předpis velí podměrečné i poškozené na MP pustit ( a většinou nechat uhynout), na P vodě pak nekompromisně zlikvidovat. Myslím, že použít trochu selského rozumu na obou typech vod neuškodí. Řešení vidím v úplném zákazu použití dvojháčků. A zákazu trojháčků při lovu na plavanou, položenou a muškaření. Ale to už je na jinou debatu.

Sumec - Profil | Út 3.11.2009 18:25:31

malamut >> Jo jo,přesně,já ryby moc nejím,vemu tak 5% toho co chytím,ale nikomu neříkám že je hovado protože rybu vezme,jiná věc je opravdu u krásné trofejní ryby.

Rex2 - Profil | Út 3.11.2009 18:15:36

SAHIB >> muselo by tam být víc kusů aby si to mohl někam hlásit.

Rex2 - Profil | Út 3.11.2009 18:13:14

Sežrat

malamut - Profil | Út 3.11.2009 18:07:31

Maxxx >> no jo, ti mě serou taky a pak chyťapusťáci kteří tu svou pravdu vnucují za každou cenu. Tak ať pouštěj ale držej přitom hubu a neplácaj se po ramenou jak jsou lepší (když přijde candoš tak u CaR kapraře jdou zásady stranou, vlastní zkušenost z Rozkoše). A vůbec, co se tady rozčiluju, Zuby udělal správnou věc a tím to vadne.

das - Profil | Út 3.11.2009 18:04:08

vzal bych ho.ryba která jede břichem vzhůru asi dlouho nevydrží a nebo dojede do moře kde stejně zdechne.))).měl něco s plynovým měchýřem asi.nemohl vyrovnávat tlak mezi měchýřem a okolím.

Maxxx - Profil | Út 3.11.2009 17:59:11

malamut >> psal jsem někomu podobného vyznání jako..... Tobě věřím, že bys to zvládl za 1 :-))) Už podle toho jak píšeš,mám pocit,že tobě žádná ryba neunikne.Měl jsem namysli spíš nějakého masařského začátečníka :-))) Na druhou stranu tím nechci říct, že jsem nějakej fanatik do chyť a pust. Chápu, že někomu ryby jedou a tak si sem tam vezme nějakej ten úlovek na který má samozřejmě právo.Mě spíše serou ti co dělaj kolem vody bordel a ti co jsou nenažraní a berou vše a vždy

lájin - Profil | Út 3.11.2009 17:56:52

jj určitě bych si ho vzal pokud bych viděl že není plesnivej a že asi opravdu nepřežije tak bych to neřešil,,holt ti to svatý Petr ulehčil.Radost z vytažení nemáš jako kdyby si ho dostal na prut,ale nechat ho shnít,nebo trápit je hřích.....Vubec bych se za to nestyděl

Zuby - Profil | Út 3.11.2009 17:54:40

Tak ja dekuji vsem za nazory a ja se jdu venovat jinym vecem. Necham diskuzi vysumet do ztracena, tedy spis doufam ze vysumi do ztracena a nedohadate se tu ohledne pousteni a jezeni ryb. Preji prekny zbytek vecera.