Pletenka Berkley nebo Dragon?

Pomozte mi, prosím, vyřešit tohle dilema. Pletenka BERKLEY Whiplash Pro v průměru 0,08 s udávanou pevností 12,3 kg (!!!) a v průměru 0,10 s pevností 14,1 kg (!!!) oproti pletence DRAGON HM80 v průměru 0,08 s udávanou pevností 8,1 kg a v průměru 0,10 s pevností 10,25 kg. Zajímají mě vaše zkušenosti s pravdivostí deklarovaných údajů a zkušenosti s odolností proti otěru a trvanlivostí.
Autor diskuse: drda - Profil , 5.10.2009 dravci - náčiní, doplňky

roman - Profil | So 10.10.2009 14:05:35

Pro mně je po pár experimentech nej pořád FL, ostatní mně zklamaly většinou tím že při kamenech na dně je ztráta nastrahy skoro jistá....většina šňůr totiž není spékaná--ale jen splétaná a to je podle mně nej problém. Je to můj osobní názor, nikomu ho nevnucuju

drda - Profil | Pá 9.10.2009 19:01:33

A co Aspire Dyneema Spinning od SHIMANA ? Nikde tady jsem na tuto pletenku v podstatě nenašel negativní hodnocení (snad až na cenu) a co je pro mě nejdůležitější, sedí deklarované průměry. Dnes jsem měřil 0,08 a 0,12 a tyto hodnoty jsem naměřil téměř přesně. Pokud se dá zhruba spolehnout i na udávanou nosnost, pak už není co řešit.

Sla - Profil | Pá 9.10.2009 8:45:41

jeste jeden dotaz, mam radsi vzit 150 yardů nebo 300? bude tech cca 135 metrů stacit? dik

altero - Profil | Čt 8.10.2009 14:32:36

Rasto. - Profil | Čt 8.10.2009 9:54:48

Potvrdzujem rozdiel v snurach kupovanych cez Pure fishing a zo statov..uz par rokou kupujem vyhradne zo statov.Skusal som rozne ale zakotvil som pri FL...prave jej dratovitost mi vyhovuje v tom ze sa viac menej nikdy nemota.A to ani pri striedani vacsich nastrah za mensie. Ak sa to aj stane da sa pomerne lahko rozmotat. To strapkanie je asi dan za tuto vlastnost. Napriek tomu useknut par m mi nerobi problem a snura mi drzi 2-3 sezony. Mam aj Power pro a tu som prave koli obcasnemu zamotaniu odsunul na druhu kolaj. Whiplash sa mi motala az hrozostrasne casto....

rybomilom uvadzane snury som nepouzival takze sa k nim vyjadrit neviem.Som spokojny s FL smoke a kupujem ju aj do zasob.

Sla - Profil | Čt 8.10.2009 9:42:29

ahoj,jaky prumer power pro mam zvolit na vlačku na candaty na gumy? diky

drda - Profil | St 7.10.2009 18:15:02

rybomil >> tu "desítku" v obchodšě zrovna neměl, ale skoro bych se vsadil, že ten skutečný průměr bude taky o tři setiny větší. Sumasumárum tedy pletenka s udávaným průměrem 0,10 a nosností 10,25 má ve skutečnosti průměr 0,13 a nosnost 7 - 8 kg. Z tohoto pohledu už tedy nic ohromujícího.

drda - Profil | St 7.10.2009 18:09:46

Dnes jsem provedl kontrolní měření průměru pletenky DRAGON HM80 přímo v prodejně MILO v Brně. U deklarovaného průměru 0,08 mm jsem naměřil přes 0,11 mm, u průměru 0,12 mm pak přes 0,15 mm. Prostě tři setinky navrch. Pokud se podobně liší skutečné hodnoty v pevnosti, tak potěš pan Bůh.

Old Wolf - Profil | St 7.10.2009 16:36:33

Ano hodnocení pletenek,ale nejenom jich,ale i ostatního ryb.nářadí bylo je a nejspíš i zůstane subjetivní záležitostí konkretního člověka.Akorát mám tak trochu obavu ,že od doby jedinného sehnatelného vlasce o nosnosti 3,4kg při průměru 0,30mm jsme se velice rychle dostali do doby nepřeberného nadbytku nabídky.Nechci znovu honit mamuty,ale aby to neskončilo jedním magnetem na špičce prutu a jedním na háčku a mezi tím dlouhé nic :))
Jo a ještě byla Leska z NDR.

rybomil - Profil | St 7.10.2009 15:53:42

Já mám po vyzkoušení již mnoha ( cca 10 ? ) typů pletenek teď STREN Microfuse a STREN Polyfuse. Šel bych zase do STRENu nebo do Power Pro. Whiplash už tedy ne, sice má výdrž, ale hodně do sebe chytá špínu, šmirgl na očka.

Jo a na udávanou pevnost u 0,10 uváděných 10,25 kg spíš zapomeň, nějakých 2/3 až 3/4 z toho max. bude nejspíš reálných ? ? ?

rybomil - Profil | St 7.10.2009 15:48:10

Dovolím si něco od váženého kolegy Profundise:
arouš21 >> nevím jestli máš zkušenosti s jinejma pletenkama, ale zkusím ti to trochu nastínit z mýho pohledu
HM62 - mám v 0,06 - kupoval jsem ji protože FL v takovýchto průměrech nenabízela slušnou nosnost. Nemá kulatej průměr a je hodně hebká, není spékaná jako FL. Nosnost opravdu neuvěřitelná na uváděný průměr a kolikrát se mi s ní povedlo ohnout nebo zlomit Jigy od Mustadu. Nehodí se na rotačky, pokud se zamotá je pomalu k nerozmotání, takže pozor na paruky. Kvůli týhle šňůře jsem si vyráběl samodomo novou matici na Reda:-)
Invisible braid - mám v 0,10 - nosnost krapet menší než HM62, ale má opačný vlastnosti. Je tvrdá a drží kulatej průměr něco jako tvrdší PowerPro. Komu vyhovuje drátovitost FL, tak tahle je ještě drátovitější a má krapet větší nosnost. S rotačkama nedostává tak na prdel jako jiný šňůry. O její neviditelnosti nemůže být řeč stejně jako u jiných rádoby invisible šňůr. Zatím tato vlastnost podle mě není technologicky možná, ačkoli nás výrobci masírují tvrzením opaku.
HM80 - mám bohužel zatím jen na špulce v 0,18 nějak jí před namotáním předběhla Powerka, která mi přišla, že bude na multík vhodnější právě kvůli případnejm parukám. Kupoval jsem jí na těžkou vláčku, protože předpokládám že bude mít podobný vlastnosti jako HM62. A doufám že mě nezklame jako Sethyho, protože příští sezónu půjde místo FL na smekáč. Když mrknu okem na její průměr, nezdá se mi že nějak razantně neodpovídá, připadá mi tak stejně jako FL 0,20. Ono se to těžko hodnotí u pletenek co nemají kulatej průměr.

Abych trochu oponoval Sethymu - FL jsem měl v různejch průměrech a na dvou rolákách jí ještě mám. Nelíbí se mi na ní to třepení, kde se to na menších průměrech projeví snížením nosnosti. Na 0,20 se nosnost pomalu nesníží, ale zvýší se jí tím opticky průměr a tím pádem viditelnost. A dělá to i origoš z krabky, nejen ty v metráži navíjený. Poslední dobou mě dost nadchla Powerka, má takový univerzální vlastnosti - je tak akorát měkká a spletená takovým způsobem že drží kulatej průřez. Bohužel jen ve vyšších průměrech, koupil jsem jí i v 2kg verzi a tam už je průřez placatej, což její průměr taky opticky zvětšuje. Proto se Sethymu může zdát ta HM80 silnější než ve skutečnosti je. Jinak i ta Powerka se mírně třepí a nosnost taky mírně ztrácí, ikdyž mi i zajetá pětikilovka v poho vytáhla 15-tikilovýho sumíka. Naopak kámoška si pořád stěžuje, potom co jsem jí vyměnil starou FL za Powerku, že jí to dělá paruky a chce zpátky FL. Nevím jestli je to navijákem nebo rukama, ale určitě jsou všechny tyhle pohledy na pletenky dost subjektivní a asi záleží i na jakou várku kdo narazí.

Georgino: mám takovej pocit že dřívější HM62 je dnešní HM69, takže pokud chceš šňůru na sumáky, tak doporučuju tuhle. Ikdyž jsem doteď přímo na sumáky chodil s 0,20 FL.

Anýzový dědek - Profil | St 7.10.2009 12:14:29

To hodnoceni, ktere jsem napsal bylo subjektivni.Vim,ze nelze vlasec ani pletenku hodnotit podle toho, co na ni vytahnu. Vyrobcem udavana nosnost je nerealna, protoze jde o nosnost na 1m materialu za tzv. laboratornich podminek a za sucha.
FL u nas kupuji od fi Kajman a nemuzu si na ni ztezovat. Ale prave z duvodu nadhodnoceni kupuji radeji vzdy o tridu vyssi nosnost nez potrebuji.

Old Wolf - Profil | St 7.10.2009 11:12:45

Dovolil jsem si překopírovat hodnocení od hrošíčka se kterým až na nějaké malé drobnosti naprosto souhlasím : výrobek: Fireline/Whiplash
Firma: Berkley, Cena: 2-7skk/m Kč, Známka: 1
Popis: Whiplash pro/crystal a Fireline classic/crystal/competition
Hodnocení: Len by som chcel zareagovat na ohlasy, ktore tu chodia ohladne snur Whiplash pro/crystal a Fireline classic/crystal/competition. Venoval som sa tematike a historii tychto snur, predaji a tak dalej. Keby stes a pozreli trosku do historie a pobrowsomvali na zahranicnych strankach, zistili by ste, ze snury Berkley - Firelinektore sa teraz predavaju nie su tie, ktore ziskali v roku 2007 ocenenie za najlesiu snuru. Sam som vlastnikom snur Fireline crystal s nosnostou 10 a 8libier(5 a 4kg) o primeroch 0.2 a 0.18 mm(realnych meral som to posuvnym meradlom). Tieto snury su prezentovane a predavane aj na oficialne stranke firmy Berkley(www.berkley-fishing.com) a nemam s nimi vobec ziadne problemy. Ak sa pozriete lepsie, 'pure fishing' je predajca, ktory obchoduje s produktami firmy Berkley po celom svete. Ja nakupujem tieto snury jedine zo zahranicia. Snury ktore su prezentovane v nasich obchodoch o nosnosti 6Kg(12lb) pri priemere 0.1mm je podla mna trosku zavadzajuce, pretoze v predaji originalnych snur od Berkley su v ponuke aj snury s nosnotou 4lb(a tusim aj 2lb) co je 2 alebo 1kg. Ak si to prepocitame, tak by mali mat pri svojej pevnosti priemer asi 0.005 mm(podla toho co sa udava na snurach predavanych u nas), co samozrejme asi nie je pravda a vsucastnosti ni eje ani dosiahnutelne. Otazkov je, co je prava Berkley snura a co nie. Raz som urobil na snure predavanej v obchode test, 'Zlomil som ju'(uplne prelozil na polovicu) a opatovne sa ju snazil narovnat. Na mojich snurach doma nenastala ziadna zmena, snuru som narovnal do povodneho stavu bez akychkolvek znamok predchadzajuceho zaobchadzania, plne sa vyrovnala. Toto sa mi so snurou o hrubke 0.1mm a nosnosti 6kg(12lb) v obchode nepodarilo.Ostal na nej naznak zalomenia. Tak podobne su na tom aj snury Whiplash. Mam ju doma a myslim si ze prezentovany obrazok(hovoriaci o hrubke v porovnani s inymi vlascami), ktory tu pridal kolega rybar, nepoukazuje na pravu Whiplash snuru. Vlastnim aj tu, chytal som s nou v zime a nemrzla mi ani pri teplote hlboko pod 0stupnov, co odpoveda tomu, ze nenasava vodu, cie nezmeni ani svoju hrubku. Otazka znie, ako sa clovek pri nakupe v obchode dozvie co je prava snura a co nie. Na toto neviem odpovedat. Ale vase prispevky ma vedu k tomu aby som nakupoval vylucne od predajcov spoza mora - US alebo VB, bude ma to stat nanajvys rovnake peniaze(ak nie menej) a budem mat istotu, ze nekupujete smejd. A este nieco, snura je len snura, sprava sa v otazke pomotania ako nit. tento vyrok pochopia hlavne ti, ktori v snahe nieco zasit drzali v ruke ihlu a nit. Pri tychto snurach treba pouzivat viac nez dobru rybarsku vybavu. Ci uz len plne nefungujuca rojnicka na navijaku, poskodene ocko na prute moze sposobit, ze sa snura bude zamotavat. na silone si mozete dovolit v niektorych pripadoch nepouzit obratlik, ale na snure sa to kruto tresta. Staci, ze sa Vam zacne tocit krmitko alebo olovena zataz, pripadne naviazany system. Silon vam to dlho dobu nepomota, lebo ma schopnost sa sam odmotavat do opacnej strany, ale pre snuru to znamena najvacsiu pohromu.

hrosicek®, Pá 4.4.2008 14:40:45 - doplnit hodnocení výrobku

Stanley 87 - Profil | St 7.10.2009 8:49:11

Jarda Š. >> Kupuju většinou tmavší. Časem stejně zesvětlá a tak je to skoro jedno, ale nejradši mám tmavě zelenou

czechmade74 - Profil | Út 6.10.2009 22:19:03

na pletenky chytam uz vic nez 10 let a vyzkousel jsem jich hodne,podle mojich zkusenosti je Wisplasch ze vsech zde uvadenych na vlacku nejhorsi,ty udavane prumery vubec neodpovidaji skutecnosti....Fireline dlouha leta chytana,spolehliva,to otrepeni vubec nevadi,nema to vliv na pevnost,tad pouzivam druhou sezonu Spide Wire code RED a je to pro me jasna jednicka,tot muj osobni nazor..Petruv Zdar

Old Wolf - Profil | Út 6.10.2009 21:31:00

Anýzový dědek : no odhadovat nosnost pletenky podle tahání hranolů je přece jenom trošku silné kafé.Věř,že 99% jak monofilů tak pletenek je nadhodnocena někdy opravdu hodně někdy o trochu méně.
Stanley 87 : Pokud se dobře pamatuju z nějakého zahraničního článku tak průměr šňůry se neměří ani přes užší stranu ,ani přes širší ,nicméně je to prostý součet jednotlivých vláken se ,kterých je šňůra spletena.Proto nám opticky a v podstatě i skutečně připadají širší než je skutečný uváděný průměr.Whiplas Pro New Formula je určitě to nejlepší (alespoň podle mého názoru) co v pletených šňůrách dnes existuje.Power pro - výborná ,SpiderWire jakbysmet.Fireline léty ověřená.Dragon bohužel neznám.Jedna důležitá poznámka(už jsem to tady kdysi psal) - šňůry pokud možno nakupovat v zahraničí.

wildfish - Profil | Út 6.10.2009 19:25:29

berlkey

Jarda Š. - Profil | Út 6.10.2009 18:23:21

Stanley 87 >> Myslíš, že je lepší bezbarvá nebo barevná anebo je to jedno?

drda - Profil | Út 6.10.2009 18:15:57

Díky všem za názory. Jen mě překvapuje, že nikdo nemá zkušenosti s pletenkou DRAGON. Vždyť to zase až taková novinka není.

kodl46 - Profil | Út 6.10.2009 9:30:21

pro letošní sezonu jsem zvolil power pro a jsem s ní celkem spokojen, především co se týče oděru, vláčím hodně mezi kameny a tahle šňůra to zvládá s nadhledem

schiwa - Profil | Út 6.10.2009 9:22:10

drda:Řešil jsem podobné dilema,nechal jsem si poradit od candátího specialisty,který mi doporučil pletenku od Strenu se kterou jsem nad míru spokojen.S fireline se nedá vůbec srovnávat,je mnohem lepší a v údávaných průměrech i o dost tenčí.Dokonce se dá sehnat teď v akci 2,70,- za metr.http://www.tropicliberec.cz/navazcovy-material/str​en-spletana-snura-microfuse-cira-fluo

Stanley 87 - Profil | Út 6.10.2009 9:15:09

U FireLine je počáteční roztřepení značné a na pevnost má minimální vliv. Vadí mi ale, že z důvodu tohoto třepení se z průměru 0,17 stane průměr +-0,22 mm a nenápadnost se vytrácí. Whyplash má spíše obdélníkový průřez a udávaná tlouštka šňůry 0,08 je měřena přes užší stranu. Doporučuji Spiderwire

Best Carp - Profil | Út 6.10.2009 8:48:03

drda >> já mám zkušenosti jen s berkley a musím říct že parádní šnůra jen po čase trochu vybledne

Anýzový dědek - Profil | Út 6.10.2009 8:02:05

FireLine se odira jen na povrchu, ale pevnost ma velmi ! ! ! vysokou. Udavana pevnost je podhodnocena tak o 3kg, protoze tech stavebnich hranolu a vetvi, co jsem letos vytahal z vody bylo zatim za nakladak. Pristi rok zkusim Sufix, ten vypada odolnejsi vuci oteru.

pasmen - Profil | Út 6.10.2009 7:42:24

Já si koupil kouřovou FireLine 0.12mm, po pár vycházkách (víc jak deset jich nebylo) se stračně sedřela a roztřepila. Ale vážně hodně. Nechápu proč, vázek bylo minimum, přes kameny jsem ji netahal. Takže tomu moc nerozumím. Ale jinak stále dobře drží v tahu, a háže se s ní stejně jako před tím. Jen je sedřená... Naopak mám hodně dobré reference od více lidí na SpiderWire, ač ji osobně nemám. Ale příští sezónu si ji určitě pořídím.

Hugo Fisher - Profil | Út 6.10.2009 7:41:47

power pro, fire line , spider

na whiplash (čti: "vyplaš") jsem nikdy necetl nic dobreho

dragon neznam

foxxx - Profil | Út 6.10.2009 7:23:33

drda >> Pokud je to na přívlač,tak bych si osobně vzal osvědčené pletenky od Berkley.
Whiplash nebo Fire Line,obě jsem měl,jsou opravdu dobré a vyhovovaly mi.Po roce vždy náviny měním a přívlačovou sezonu mi obě vždy vydržely v pohodě.Jestli jsou pravdivé údaje o pevnosti na cívkách jsem nikdy nezkoušel,ale obě drží a jen tak nepovolí...

ESOXBOY - Profil | Po 5.10.2009 23:54:34

spaider !