Jak vnadit parmy?

Situace: Klasická parmová řeka, hloubka do dvou metrů, střední proud. Ryby cejnek, plotice, parma, okoun, cejn a candát (jiný jsem tam zatím nechytil, ale bude taky kapr a další). Dno tvrdé, občas větší kámen, ale ne časté vázky.Část dna porostlá rostlinami. . Parem tam asi není moc, ale jsou tam. Jde mi o tohle: je možné cíleně vnadit parmy? Abych třeba eliminoval nájezd drobných ryb a vnadil hlavně parmy. Aby se neplašily. Máte s tím někdo zkušenosti? Nástrahu mám bílý červy a hnojáka nebo rousnici. Nebo to mám jen tak nazdařbůh házet a doufat, že to malý ryby nenajdou? Díky za všechny podněty.
Autor diskuse: Mojo - Profil , 7.9.2009 feeder - techniky lovu

Kraui - Profil | St 9.9.2009 17:19:00

Zkoušel jsem nastříhané rousnice s hlínou a myslím že to funguje možná to byla jen náhoda :)

Mojo - Profil | St 9.9.2009 15:29:01

Díky všem za diskusi, zítra vyzkouším a uvidíme, co z toho vzejde...

Pescador - Profil | Út 8.9.2009 16:02:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

3 a 6mm peletky do PVA a na háček 10 mm měkčenou peletu. Občas se mimo barbusky na břeh podívá pěkný tloušť, nebo cejn s kapříkem, ale malé potvůrky dají pokoj...

milošs - Profil | Út 8.9.2009 14:26:50

Mně se osvědčilo prohazovat vhodná místa tzv. živáky, tj. larvami chrostíka. Larvy nevyjímat ze schránek, ale celé "plné" schránky i s larvami vhazovat do vody. Není možné takto krmit v rovném souvislém tahu, ale např. ve vírech. Prostě tam, kde je naděje, že se schránky dostanou na dno a proud je neodnese někam do tramtárie. Anebo zamíchat do měkké krtincové hlíny nebo vlhké olejkové zadiny a uplácat do podoby větších placek a ty naházet na místo. Placky drží na dně i v silnějším proudu.Larvy chrostíka je výborné používat i jako nástrahu na parmu, 3 až 4 kusy na větší háček - vytažené ze schránek. Napichovat těsně za hlavičku, aby obsah nevyhřezl. Záběry jsou i na celé ("plné") schránky, napíchnuté 2-3 ks na háčku.

Gregor - Profil | Út 8.9.2009 14:14:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mojo >> No jestli hloubka do dvou metrů znamená 1,5-1,8m, tak krmítko ryby rušit nebude. Eště tak kolem 1-1,2m si ho troufnu dávat, navíc na středně těžkej proud budeš muset stejně použít plochý olovo tak 30g+, což má stejnej efekt, jako krmítko. Zkus dobržďovat, po chvíli cviku to bude v poho. A sýr je dorej, mam ozkoušeno (na pstruhovce nemůžeš žížal, lančmít bo něco podobnýho :()

Mojo - Profil | Út 8.9.2009 14:08:00

Já teda nevím, ale sýru abych řekl pravdu moc nevěřim...možná ještě lunchmeat, ale do sýru se mi nechce...asi zůstanu věrnej přírodě. Jinak dík za rady, půjdu do hlíny a konopí. nevim ještě, jestli je neruší krmítko.

Knapík - Profil | Út 8.9.2009 10:12:17

já je tedy nástrahou asi moc neselektoval, jelikož jsem je chytal tak na tři bíláky, které polkne i ouklej a o jinou rybu jsem zavadil prakticky je výjimečně (hrouzek, ploťka)

Dickcz - Profil | Út 8.9.2009 9:39:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přesně jak píše hraji, parmu je nutné selektovat nástrahou. Parma asi v daném úseku nikdy nebude tak četná jako ostroretka nebo podoustev a i když použiješ jakékoliv parmové krmení, budou to první ryby, které do něj vjedou. Nejdřív si najdi místo, kde parmy jsou a krmí se, tam se dají velmi úspěšně selektovat nástrahou. Čekat někde nad parmovým krmením je otázka spíše náhodných úlovků. Níže uvedené Milo je výraznější sýrové krmení, které láká běžnou obsádku. Ani sýr není záruka úspěchu, běžně ho berou tloušti, plotice, cejni atd.

Knapík - Profil | Út 8.9.2009 9:01:53

Všechny své parmy jsem lapil bez špetky krmení, takže i to je cesta, jen jich asi nechytíš za hodinu 20kusů ... základ je to, aby tam ty ryby byly a měly chuť

Venca888 - Profil | Út 8.9.2009 8:50:10

jak eliminovat v takovejch případech malý rybky popisuje v tenhle měsíc v rybářství M.Tychler - slepuje červy se štěrkem, aby vše hned padalo na dno. A pak samozřejme taky použit partikl přiměřenejch rozměrů. Ale cejna se asi nezbavíš. Ačkoliv já jsem nedávno u nás na rybniku namíchal takovou směs, že mi za celý ráno a dopoledne přišli jediný dva cejni, byť jich tam normálně chytám mraky... nevim, jestli to byla náhoda nebo práce posilovače na kapry či jiný složky krmení.

KóĎA - Profil | Út 8.9.2009 8:05:19

jo kostka sýra, moc hezké video jak M. Hasoň lape parmy na sýr. Jedno z mých nejoblíbenějších, která k feederu vznikla.

hraji - Profil | Út 8.9.2009 7:57:22

Parmu bych se nesnažil selektovat vnaděním ( to je téměř nemožné), při uvedené skladbě rybí obsádky, ale vyselektoval bych ji nástrahou. Kostka tvrdého sýra bude velmi pravděpodobně výrazně selektivní nástraha.

Gregor - Profil | Út 8.9.2009 6:34:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mojo >> Nějaký vnadící směsy pro lov parem už jsem v ruce měl, nemůžu ale ohodnotit, jak účinný je ten který výrobce, vzhledem k tomu, že jsem je používal jako jednu ze složek krmení pro řeku. Parma má ráda silně kalící směsy, takže rozhodně přidat nějakou tu hlínu. Taky se snaž, aby bylo krmení těžký, musí se dostat dolu a tam pracovat. Pomůže výrazná vůně, jako sýr, mě se na několika místech osvěčil i perník. Jinak to co parmu spolehlivě přitáhne, jsou výživné kousky v krmení - bíláci, nahrubo nasekané rousnice nebo hnojáci. Zkusit můžeš i na kostičky nakrájenej sýr. A neboj se většího množství pevných částí v krmení. Konopný semínko již zmíněno bylo, s kukuřicí ale opatrně, pokud jsou v okolí jelci nebo větší plotice, bude spíš na škodu. Ryby ale spíš vyselektuješ velikostí nástrahy, drobotiny se krmenim prostě spolehlivě nezbavíš. Takže na háček kostku sýra, zkusit můžeš klobásu, co ale bude asi neúčinější je rousnice, pár hnojáků, větší množství bíláků na háčku. Pokud si troufneš na dva pruty, jednim krm a druhý hoď tak 3 - 5m po proudu jen s olovem. Mnoho úspěchů :D

foxxx - Profil | Po 7.9.2009 23:35:57

Mojo >> Myslím,že přímo"vyselektovat"jen parmu při lovu s krmnou směsí nelze...ale vyzkoušel bych určitě některou ze speciálních vnadících směsí,které by mohly k častějším úlovkům parem pomoci.Jako nástrahu bych použil hnojáka nebo bílé červy.Např.vnadící směs pro lov parem od firmy Milo,která se dá pořídit ve větším balení za dobrou cenu: http://www.milobrno.cz/nastrahy-navnady/milo-speci​al-barbo-2-5kg

Netipa - Profil | Po 7.9.2009 23:26:52

No já většinou parmy hledám než že bych je vnaděním stahoval na jedno místo, ale jinak se pokus krmit sýrovým krmením (já vím je to trochu ohraný, ale funguje to) Přidej vařený konopí (nech ho naložený ve vodě, dokud nevyklíčí a potom ho vař v tý samý vodě) Dále přidej hlínu (podle velikosti proudu, aby návnada klesala rychle ke dnu). Samozřejmě přidat červy a můžeš i kukuřici. Nájezdy jiných ryb než je parma, nezaručuju, ale pokud pojede kolem hejno těchto ryb, tak je tam stopro stáhneš