Je soja nebezpečná pro reprodukci ryb ?

Také s domníváte, že použití soji v krmných směsích a boilies může mít vliv na zdravotní stav ryb a na jejich rozmnožování ?
Autor diskuse: sven - Profil , 22.8.2009 všeobecné - nástrahy, návnady

sven - Profil | Út 25.8.2009 13:51:41

Děkuji všem za příspěvky. Trochu jsem debatu zkorigoval a uzavřel.

unterwasserman - Profil | Út 25.8.2009 0:18:42

Soja je humus , který nemá v našich zeměpisných šířkách co pohledávat. Naše výživa i naše zemědělství se bez ní docela dobře obešly. Ať si ji Číňani a Američani nacpou do hlavy.

noční ryba - Profil | Út 25.8.2009 0:01:42

sóju jedí i lidé a nějaký vliv na rozmnožování jsem si nevšimla

Lutra - Profil | Po 24.8.2009 23:22:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Káceč >> soju upravujou ti co ze sojových bobů ( to je to co se sklidí na poli) dělají sojový extrahovaný šrot (to je to co se používá ke krmení). Zbyde jim ještě ten olej. Někdy se krmí i plnotučná soja, ale extrudovaná, tzn. upravená tlakem a teplotou. Soja co se týká GMO, tak většinou je NEGMO, ale protože cca 75% soji se dováží z Ameriky a tam to nerozlišují, tak je nebezpečí kontaminace tou GMO a tak na to nikdo nedá certifikát.
Co jím to si docela vybírám a čím je to krmeno vím dost přesně, páč je to moje profese, proto ty bláboly o antibiotikách a hormonech v potravinách nechávám bez komentáře, to je prostě marný.
Přál bych těm co o tom píšou zažít kontrolu našich úředníků, zaměřenou na toto téma. Bohužel je to ale dosti v populaci rozšířený blud, setkávám se s tím dost často.
Jó a soudruh jsem nikdy nebyl a nejsem, beru to jako urážku a při případném opakování budu požadovat satisfakci.

Káceč - Profil | Po 24.8.2009 23:11:06

Lutra >> Srnčí je jasná.Nevím kdo a jak upravuje tepelně soju.Rád se poučím i když byla řeč hlavně o GMO.Ona asi už stejně jiná není.Pokud chceš jíst chemicky ošetřované potraviny,rozmlovat Ti to nehodlám.Věc každého soudruha.

Lutra - Profil | Po 24.8.2009 22:58:58

Káceč >> no je to tu pěkná snůška blábolů, jak už někdo psal, napřed si něco přečtu, než jdu s kůží na trh. K té soji: po tom co bylo díky BSE zakázáno zkrmovat živočišnou bílkovinu, je to téměř výhraní zdroj bílkovin pro monogastry, tedy prasata a drůbež. U skotu je zdrojem ještě objemné krmivo, ale i zde to bez soji jde ztuha. Sojá musí být tepelně upravená -bez toho je špatně stravitelná -inhibitor trypsinu a navíc obsahuje kolem 30% tuku, který se z ní extrahuje. Zvířata jsou takto krmená už nějakou dobu a drůbež už dost generaci na to, aby se to projevilo a zatím to zle nevypadá.
Ekopotraviny: studie vědeckých kapacit a některých i financovaných ekoagenturami zjistili, že není rozdíl ani v chuti, ani v nutričních hodnotách mezi eko a konvenčními potravinami.Tedy ani v obsahu vitamínů. Já soukromně bych u ekopotravin měl strach z toxinů z plísní - rostliny nejsou ošetřovány proti rzím a pod.
Srnčí na řepce: už bylo napsáno že se pěstuje tzv.00. Poruchy chování jsou zpravidla následkem prudké acidózy -překyselení obsahu bachoru způsebené velkým množstvím rychle zkvasitelných cukrů, které zelené řepkové listy obsahují a na podzim je to nejdostupnější zelená potrava. S tím myslivci nadělají málo, to by se musela změnit zem. politika a snížit plochy řepky. Dá se přikrmovat vláknina a pod. Otázka je příjem, když toho zelenýho je všude kolem a je tak dobrý.

splávkař - Profil | Po 24.8.2009 22:42:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Káceč >> Tím jak si seš vším svým tak jistý a zaručeně víš jaký hrůzy páchaj ti druzí mi připomínáš jednu ,,studánku,, s křišťálově čistou vodou pro kterou jsem jako žák autoškoly se svým instruktorem jezdil. Posbírali jsme po Hradci kanystry u známých a babiček,já v rámci jízd 10minut pumpoval a paj se to zase rozváželo po městě...,když jsme tam přijeli asi po třetí,na studni byl v deskách papír s kulatými razítky kde bylo psáno, že tato voda je kontaminována vším možným, že není vhodná ke konzumaci,při mytí nádobí je nutno omýt pitnou vodou a k zalévání se taky nedoporučuje..... A jak myslíš,že to dopadlo?? rozhlídnul se,že prý to není možné-koukni jak je tu krásně a já zase pumpoval......

Káceč - Profil | Po 24.8.2009 21:38:53

Geneticist >> Naposledy loni a věř,že letos to bude to samé.

Geneticist - Profil | Po 24.8.2009 21:33:27

Káceč >> K tomu ti můžu říct jen to, že se u nás od r.1993 celoplošně pěstuje řepka bez obsahu Glukosinulátů a k.erukové. Potom je to jen otázka doby, ze které pochází tvůj postřeh.

karel.datel - Profil | Po 24.8.2009 21:32:50

Ze soji slejzaj nehty. Mě dát nějaká sojovej tvaroh na magi v zájmu zdravé výživy, tak se seberu a jdu domů.

Káceč - Profil | Po 24.8.2009 21:08:34

Geneticist >> Proč hustej?Běž někdy na hon a až tam psi sejmou motající se srnčí,tak buď u jejího vývrhu.Bude mít v sobě jen lupení z řepky.A to si může "zajít" ke krmelci na seno.Jdou po tý řepce jak pitomý.

Geneticist - Profil | Po 24.8.2009 20:53:26

Jarda Š. >> tvrzení, že GMO soja přežije Roundap mě docela pobavilo :-)

Káceč >> s tvojí odpovědí jseš fakt hustej:-)))

Jinak GMO mají celosvětově svojí budoucnost, ale až tlupa neandrtálců přestane rozhodovat o věcech, krerým vůbec nerozumí:-)

Káceč - Profil | Po 24.8.2009 20:46:57

Jarda Š. >> Ono kdyby GMO bylo tak nezávadné jak se někde píše,tak by nemusely být ty ochranné pásma.Tento pyl asi nebude nic dobrého pro ostatní normálně rostoucí rostliny.

Jarda Š. - Profil | Po 24.8.2009 20:34:30

Káceč >> Hlavní problém s GMO sójou je ten, že farmářům umožňuje jí pěstovat bez orby a okopávání, jen se stříkáním pole Roundapem, který zničí ostatní rostliny a jen GMO sója to přežije, čímž se ale do přírody dostává velké množství tohoto herbicidu.

Jovánek - Profil | Po 24.8.2009 20:26:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> sven >> Ze soji nemůže nikdy vzniknout nic normálního a chutnýho.A zdravé to taky jistě nebude.Ikdyž v Číně to žerou a rozmnožování podle počtu obyvatel jim jde.Rybám bych to nedal.

Káceč - Profil | Po 24.8.2009 20:09:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

natas >> Otázka GMO je vcelku jednoduchá.Do hajzlu s ním.Pokud by toto bylo dílo přírody,tak je to v pořádku,neb ta ví co činí.GMO je ale zásah člověka proti přírodě,tudíž to stojí za hovno.Vědecké elaboráty nemají takřka žádnou vypovídací hodnotu,bo za těch pár desetiletí výzkumu nelze prokázat jakej vliv má GMO na člověka a přírodu.Možná tak kdyby to zkoumali tisíc let.Možná.

Káceč - Profil | Po 24.8.2009 20:02:22

Geneticist >> Ty srnky nežerou řepku jako takovou,ale ty listy.A pokud je statkář zároveň chemikem,tak je sloveno.

mirmen - Profil | Po 24.8.2009 19:09:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím si , že nebezpečnější pro reprodukci ryb jsou látky, které nelze odstranit ( nebo jen obtížně ) v čistírnách odpadních vod ( rezidua léků v moči, zbytky hormonální antikoncepce v moči , některé sloučeniny používané v "úklidové domácí chemii " aj. ). O půrmyslových odpadech asi nemá smysl psát.

natas - Profil | Po 24.8.2009 10:35:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Až na vyjímky jsou prakticky všechny návnady a nástrahy používané rybáři pro rybu nepřirozené. Jak jsou v trávicím traktu rozkládány je věcí pro odborníky.Je pravdou, že některá běžná krmení mohou být živočichy rozkládány i na toxické látky. U ryb o takovém však nevím.
Mnozí tu otevřeli velmi složitou otázku GMO a vidím, že jsou mnozí zmasírovaní mediálními nesmysly silně podporovaných chemickým průmyslem. Pokud chcete řešit i v životě GMO, tak si o tom něco osobně přečtěte. Hlavně jak se provádí a co se děje. K závěru vám stačí váš rozum. Že se v tom točí miliardy dolarů by mělo být snad každému jasné.

Jarda Š. - Profil | Po 24.8.2009 10:01:24

Sója přidaná jako jedna ze složek v krmné směsi na zdravotní stav ryb negativní vliv mít nemůže, to leda kdyby ty ryby byly krmeny sójou výlučně nebo převážně.

Geneticist - Profil | Po 24.8.2009 9:51:35

Káceč >> již po mnoho let se používá tzv. třínulová řepka 0-0-0, tudíž se srnkám motá hlava asi ze zcela jiného důvodu.

Geneticist - Profil | Po 24.8.2009 9:47:20

K té otázce, odpověď zní: Upravená sója NENÍ nebezpečná pro reprodukci ryb ani člověka. Vyjímkou však může být pravidelná nadměrná konzumace syrové sóji obsahující určitého podílu estrogenů, které mimo jiné mohou zapříčinit nekontrolovaný růst poprsí nejen žen.

Cerebro - Profil | Ne 23.8.2009 20:24:47

CeP >> přečti si ten odkaz co posla splávkař a uvidíš jak je to s těma antibiotikama. Pokles potence je danej životním stylem a životním prostředím né nutně jídlem. Jsou to i pozůstatky DDT a podobně. (např. i elektromagnetickým záření) btv. kde nosíš mobilní telefon? :-D A co se týče tý hygieny tak nezapomeň, že žije daleko víc lidí než dřív a životní prostřední je občas docela kekel. Ale taky doktorky předepisujou antibiotika i u nemocí kde to není vůbec třeba a člověk pak strácí vlastní obrany schopnost + si připočti jak jsou na tom dnešní děti s pohybem.

foxxx - Profil | Ne 23.8.2009 17:22:29

CeP >> No v dnešní době,kdyby ses v něčem"pošťoural"a pak si šel hned ukrojit krajíc chleba s domacím špekem,tak je to nejlepší cesta ke žloutence,prasečí chřipce a podobným moribundusům!:-( Asi už je to jeden velký začarovaný kruh...bezpečné už není skoro nic...asi ani ten vzduch!:-(

CeP - Profil | Ne 23.8.2009 12:35:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cerebro - ® Ne 23.8.2009 9:47:29>> takze budem bojovat s prirodou tak, ze budeme zrat potraviny z velko... plny antibiotik, rustovejch hormonu, geneticky upravovany rostliny a podobny sracky, hlavne kdyz je to hygienicky nezavadny az sterilni a kam tim dospejem? k vlastni zahube. jak jinak si mam vysvetlit takovej pokles potence, prudkej narust alergii a civilizacnich chorob vubec? podle mne je to tim, ze se odvracime od prirody.
ja pamatuju ze jsem si jako malej hral kockama, psem, stoural jsem se ve vsem moznym a pak jsem si doma ukrojil poradnej krajic chleba a odkrajoval k tomu domaci spek. tahle kdyby se chtely chovat moje budouci vnoucata, tak bych musel zit v neustalym strachu, ze okamzite umrou, nebo mne hygienici, socialka a dalsi postavi ke zdi a zastreli.

sven - Profil | Ne 23.8.2009 12:01:38

Káceč >> No tady je to podobně.

Káceč - Profil | Ne 23.8.2009 11:53:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> sven >> Každej podzim a zimu na honech vidím motající se srnčí jak pod "vlivem".Přežraný řepky.Myslivce to nevzrušuje,bo to jsou zaměstnanci toho statku co tu řepku zasel.

sven - Profil | Ne 23.8.2009 11:48:57

Káceč >> nevím jak škodlivé je zrno řepky pro ryby ale mám každoročně možnost vidět, co udělají glikosinuláty obsažené v osení, se srnčí zvěří. Je to opravdu smutný pohled, na někdy až desítky ochromených, osleplých zvířat jak pomalu umírají. Ale ze všeho nejvíc mě zaráží, že to myslivce nijak zvlášt nevzrušuje.

Káceč - Profil | Ne 23.8.2009 11:33:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> sven >> Spolu se sojou ani řepka nebude pro ryby to praví ořechový.Jednoduchý to maj bobkaři kolínkáři.Těm stačí jen kolínka a struhanka.

sven - Profil | Ne 23.8.2009 11:27:50

Káceč >> To nevadí, ryba je také "hospodářské zvíře". :-)))

Káceč - Profil | Ne 23.8.2009 11:23:20

Sven >> sven >> Máš pravdu že se to tu lehce přemněnilo v zemědelskou sekci:-)))Ale ve vší slušnosti.

sven - Profil | Ne 23.8.2009 11:20:34

Kurňa chlapi, kam se nám ztratily ty ryby? Člověk tu chvíli není a vy tu zatím počítáte slepicím čmelíky. Káceš má pravdu, člověk by měl pokud možno žít v souladu s přírodou a ne s ní za každou cenu zápasit. Protože to nerespektujeme, musíme počítat s tím, že nám to brzy spočítá.
Jako by nestačilo jak jsme si zasvinili moře, http://www.vtm.cz/clanek/zklidni-hormon teď se o to ze všech sil snažime i ve vnitrozemí.

Káceč - Profil | Ne 23.8.2009 11:02:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Cerebro >> Doktora navštěvuji pouze s úrazy.Prášky nežeru,dávám přednost prevenci.Někoho trápěj nemoci do devadesáti let a někdo se ve třiceti zabije v autě a to zcela zdráv.V tom si nevybereš.Co se sexu týče,tak se radši pořádně nažeru.To,že v osmdesáti nebudu mít erekci mě nebude srát tolik,jako mít v hajzlu žaludek.Jak jsem psal,s přírodou se nedá bojovat.Je nutno se naučit žít v souladu s ní a respektovat jí.

Pvl - Profil | Ne 23.8.2009 10:56:25

Cerebro >> To byl záběrek :o§)))))))))))))))) Dík za osvětlení :o§))

Cerebro - Profil | Ne 23.8.2009 10:55:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pvl >> V dnešní době každej, stačí, že dejcháš znečištěnej vzduch. Doma si dáš jídlo plný karcinogeních sraček. Každej den ti řikaj co je škodlivý a co ne, a za tejden je to zas jinak. Je to kocourkov

Pvl - Profil | Ne 23.8.2009 10:45:55

Cerebro >> Jde o to jaký život ? Spořádaný , určitě ne :o§)))))))

Cerebro - Profil | Ne 23.8.2009 10:29:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Život škodí zdraví....