Cielený lov veľkých pleskáčov na boilies

U nás na rieke (Váh) máme veľa pekných pleskáčov. Skúšal som ich chytať klasicky na feeder a plávanú, ale moc to nešlo, pretože nástrahu okamžite atakujú malé pleskáče a mrenky. Tak ma napadlo, či by sa nedali chytať cielene na boilies. Mám na mysli tie najmenšie 10mm guličky, poprípade pelety. Máte s takýmto lovom skúsenosti? Chytať budem hlavne s feedrovým náčiním.
Autor diskuse: matres - Profil , 1.9.2008 všeobecné - techniky lovu

Majsher - Profil | Ne 7.9.2008 10:59:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cejn-pleskac-je typicky hejnová ryba-jde tedy o to, jí na místo nalákat a podržet. Ta kolínka jsou stará, ale opomíjená, návnada a nástraha. Začal bych tedy u nich. Navíc tě finančne nezrujnují. Zkusil bych je nečím sladkým dochutit-jaky bylo psáno-např. vařit ve sladké vodě.

bombardák - Profil | Ne 7.9.2008 0:00:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

matres - řeka Váh, prožil jsem jsem část života na březích této krásné a zajímavé řeky. piešťany - kanál, staré rameno, slňava. mreny, hrče, pleskáče, zubáče, zní to krásně. nyní k těm pleskáčům - v poslední době je u nás dobrou nástrahou kukuřice, třeba známá (bonduelle), jak konzervovaná, nebo mražená. stejně je dobrá kvalitně uvařená, v kombinaci s trojicí kostních červů na háčku. krmím prakem a krmítkem, řeka morava je podobného charakteru, jako váh. krmení je specifické pro každou vodu, poslední dobou se vracím krmením mnoho let zpět - úplně obyčejná strouhánka z tmavého chleba, kuku šrot, kukuřice, obilné klíčky, řepka, nebo mletý ptačí zob, teď to třeba funguje, za pár dní to může být úplně jiné, ale i pro tebe možnost krmení kukuřicí je určitě vhodná nejen jednoduchostí i cenou. letošní sezona se zdá být velice příznivá pro lov velkých cejnů (pleskáčů), objevují se opravdu velké a hlavně zdravé ryby, kladem je navíc občasný zaběr úžasné parmy (mreny). včera kolem 21 hodiny parma 67cm, feeder Hčko, zrnko kukuřice, 3 kostíci, forpas 0,14mm fluorocarbon.

kicker - Profil | St 3.9.2008 21:54:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Matres: Nieco podobne som kedysi skusal. 10 mm gulicky su strasne male aj na feeder - zopar lopat som chytil na 14 mm. Je to sice selektivnejsia nastraha ako ine bezne pouzivane, ale len co sa tyka velkosti, nie druhu ryb. Chytal som na to pleskace, jalce, mreny...
Na tazko by som s nebal pouzit aj 18 mm. 58-smicka lopata mi to zbastila len tak... A mreny na bojle je kapitola sama o sebe. Bez problemov zrali 2x 20 mm gule. Ale nevybral som si vtedy najvhodnejsi revir a tak som skoncil len pri 64 cm...

S halibutkami to bude asi obdobne. Pamataj ale, ze cim viac budes krmit (a to hocicim!), tym viac sa vsetky ryby preorientuju a budu to zrat aj male.

A konkretne k teme Vah. Prave som cez vikend absolvoval "hura-akciu", kedy na 18 ci 20 mm gule bez predchadzajuceho krmenia prisli 3 jalce 52, 51 a 50 cm, teda vlastnou vinou som ich nechytil viac...

A navrh MM by som zohladnil tiez - varena tvrda kukurica je lacna a mozes krmit dlhodobo aj spolu s dakym partiklom bez nejakej vacsej financnej ujmy.
Taktiez s velkymi cervami mam dobre skusenosti, i ked to bolo nahodne pri nocnom love mensich sumcov - v lete nesli vacsie lopaty na nic, ale v noci na hard-core zostavy na dne nevahali zabrat a boli naozaj ze jazdy. :o)

matres - Profil | St 3.9.2008 20:08:29

nikto nemá s takýmto lovom skúsenosti?

matres - Profil | St 3.9.2008 19:35:19

nechcem zakladať novú otázku tak sa opýtam tu : dajú sa uloviť mreny na halibutky aj keď ich nikdy nevideli? mám s nimi radšej zakrmovať? kolko dní dopredu? akú veľkosť,

ali - Profil | St 3.9.2008 9:25:06

matres - ®: nevím jak na Váhu, ale na Labi se mi osvědčily 10mm kuličky od Ritchw., na maxi cejny příchuť mušle a na maxi plotice jahoda. Je to efektivnější než kolínka, protože na 1nástrahu vytáhneš více ryb. Krmit jen minimálně nejlépe vůbec :-)

Martin M. - Profil | Út 2.9.2008 15:29:32

Ricci> s tim souhlasim, snazim se to take tak delat, prumer se ti tim zvedne, ale je to spis na takove ty standardni reviry, kde neni moc ryb. Na vodach, kde chytas na velky chomas masnaku na hod male plotice a cejny, ani tohle moc nepomuze. Tam je casto lepsi treba nekrmit vubec, nebo jen hrsti varene kukurice.

Ricci - Profil | Út 2.9.2008 14:47:05

matres: v principu se jedná o klasickou návnadu, kde je součástí je nepohyblivá živá např. kukly či partiklové nástrahy.. Když je na krmném místě rušno, větší ryby sledují dění opodál a není jisté, zda ti do krmení najednou a když, tak až je na místě klid.. Tzn až se malá ryba nasytí a odjede pryč.. A právě neaktivní návnada menší rybu tak neláká.
Podívej se na www.onarb.sk.

Z toho co jsem mohl zatím vyzkoušet můžu říct, že to neplatí vždy a všude, ale na jistých místech to zase funguje velmi pěkně..
Velmi dobře to funguje při lovu kaprů.. Dále jsem to zkoušel na řekách s různým výsledkem..

matres - Profil | Út 2.9.2008 14:35:44

kebator - keby ste sa niekedy stavili na ryby niekde u nás tak by som išiel.
ricci - mohli by ste mi trocha popísať tú neaktívnu návnadu? neviem si to moc dobre predstaviť

kebator - Profil | Út 2.9.2008 13:21:32

matres: no skoda, mohli sme si ist zachytat nejake "obludy" :-))))

Ricci - Profil | Út 2.9.2008 13:21:22

matres: nevím zda bojlís bude to pravé, ale co tak zkusit selektovat malou rybu neaktivní návnadou. V článku na Match angleru to popsal David Ewing. Jsem ve stádiu zkoušení, takže na nějaké závěry je dosti brzy, nýbrž o částečné funkčnosti této metody jsem se již přesvědčil..

@les - Profil | Út 2.9.2008 13:17:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jsem tento problém vyřešil tak, že jsem vnadil kolínky ( musí být o větší - ne ty nejmenší ) a taky je vařit tak cca 8min...jak to pretáhneš tak to blbe drzi na hacku a rype do toho drobotina -> každý den 1kg ( 2 balíčky 0,5kg v nevařeném stavu ) 2-3 dny takto vnaď ( na místě kde víš že se občas zdržují ) a pak chytej. Na revíru s celkem slušným vyskytem vetsich plotic jsem chytal pouze cejny 45+ - nej 61cm a kapry 45+, ovšem jakmile se mi jednou povedlo je vařit cca 12min tak to bylo 20 plotic : 2 cejnum. Vylepšoval jsem je tím, že jsem je vařil na sladko a pak je po přecedění promíchal s kakaem, ale tomu už nedávám takovou váhu jako spíš velikosti a pevnosti nástrahy.

matres - Profil | Út 2.9.2008 11:40:43

kebator - bohužiaľ ďaleko od vás. Pri Seredi a Hlohovci.

kebator - Profil | Út 2.9.2008 11:36:37

matres: kde chytas na Vahu ???

matres - Profil | Út 2.9.2008 11:13:27

KóĎA - toto som skúšal, nepomohlo.
Martin M. - asi vyskúšam tú kukuricu, za tmy tiež berú menšie ryby takže je to jedno.
ďakujem za tipy
all - ak máte nejaké rady tak sem s nimi. A este jedna podotázka: co mreny a halibutky?prijímali by ich aj bez predkrmovania?

Martin M. - Profil | Út 2.9.2008 10:53:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Spis nez boilie pod hacek dej 3 zrnka varene kukurice nebo testo na pruzince a take zkousej chytat za tmy.

KóĎA - Profil | Út 2.9.2008 10:50:38

Velkej chomáč hnojních červů zajištěných jednou kuklou

matres - Profil | Út 2.9.2008 10:44:59

akú nástrahu mám potom použiť? pls poradte

tomm - Profil | Po 1.9.2008 19:46:28

matres> Mám obavu, že budeš chytat daleko častěji tlouště,plotice a jiné druhy ryb. Domnívám se, že k cílenému lovu trofejních cejnů to nebude úplně ideální. Zkušeností s tím ale moc nemám, je to jen můj předpoklad.