Karabinky,Obratlíky nebo bez..?

Zdravím, chci se zeptat co dáváte na vláčení: rotaček, gum, wobblerů a plandavek jen karabinku nebo i obratlík nebo to navazujete přímo na nástrahu? A co je lepší? A proč?
Autor diskuse: Čepča - Profil , 5.7.2008 dravci - náčiní, doplňky

ftipalek - Profil | Po 7.7.2008 15:03:28

JJFOTO: mě se taky líbil....měl jsem ho u vody po druhý nebo po třetí :(
taky jsem o tom neslyšel, ale stalo se mi potom že jel po hladině kapřík kterýho jsem viděl a opět hubou naral silon....nesekal jsem ptž jsem čekal, že bych mu udělal úsměv od ucha k uchu po pá metrech silon pustil a hotovo....ale ta štika mě naštvala.....podařilo se mi nalákat hodně ryb a když jsem tahal silon tak bylo vidět jak ryby odjíždí.....po chvíli byly zase zpět....

Knapík - Profil | Po 7.7.2008 14:40:55

Jako malýmu klukovi se mi pod nohama odehrála tato scénka:
Byli jsme s tátou vláčet na řece, bylo to před Vánoci, asi půlka prosince, kdy i jinak přičmoudlá Radbuza byla čistá jak umytá dětská prdýlka a viditelnost nebývalá........
Rybám se zrovna dvakrát nechtělo a až do místa, kde jsme chtěli končit se záběr nedostavil, ač jsme se snažili:-)ú
Při jednom z plánovaných posledních hodů plandavkou se zpod břehu odlepila štika a ve směru tažení nástrahy ji předjela a aniž bych cokoli cítil v prutu se třpytka (7cm) rozloučila smutným zamáváním a odpadla na dno. Ta ryba po ní vůbec nešla......(měla asi 40cm) a ukousla to asi 30cm před nástrahou po které šla nepříliš rychle odzadu.
Další zajímavá scénka je novějšího data, když mi asi předloni jedna štička v malé tůňce na první hod sbalila woblera (mého nej), napětí v prutu povolilo a ryba i wob byly fuč. Samosebou jsem byl nasranej a to hned několikrát.
- ryba v prdeli
- nevěěl ksem jak veliká
- wob v prdeli
- něměl jsem lanko já blbec, teď třeba pojde.....
Nestalo se tak, wob mi po pár vteřinách vyplaval, já ho navázal zpět a štiku na další hod vyndal(byla kolem míry).

JJFOTO - Profil | Po 7.7.2008 14:24:14

ftipálku: tak to jsem ještě neslišel, ale asi se jí ten tvůj angličák líbil. Já netvrdím, že štika nemůže překousnout vlasec, ale přijde mi že když někdo cíleně nechytá jenom štiky, tak s lankem přichází minimálně o polovinu záběrů - když je voda čistá.

ftipalek - Profil | Po 7.7.2008 14:05:13

JJFOTO: mě se to stalo včera že mi štika překousla silon :)
chytal jsem kapříka na plavačku a ta mrcha mi najela na silon mezi prutem a angličákem a jela dál..pak jsem sekl ptž se splávek rozjel...z vody se vynořila malá štičí hlava a silon byl překouslej :( a splávek zůstal ve vodě...

Knapík - Profil | Po 7.7.2008 13:56:58

Bez ohledu na štiky sešité trojhákem(nejen přívlač) konstatuji stejně jako V. Fikar : Neznám nikoho, kdo by říkal: Nasadil jsem lanko a od té doby chytám jednu štiku za druhou:-)

JJFOTO - Profil | Po 7.7.2008 13:51:34

Já lanko prakticky vůbec nepoužívám. Je mi jasný že docela hazarduju se zdravím štik - při překousnutí, ale ještě se mi podobná věc nikdy nestala. Lanko bych docela rád používal, ale chytám většinou v hodně čisté vodě a má prostě pocit, že ulovit třeba slušnýho tlouště je s lankem dost těžké. Párkrát jsem použil kevlar ale ten se zase kroutí. Jak tedy řešíte případný odrazování ryb lankem?

ftipalek - Profil | Ne 6.7.2008 23:10:29

Douša 23: já si myslím že lanko i karabinka s obratlíkem samotná má vliv na chod nástrahy(nehodlám ale polemizovat na tom jak velký), ale upřímně řečeno jsem si téměř jistej že to opravdu nemůže za to že mám pouze dvě menší štiky, dva mikro candáty a několik mikro bolenů letos na vláčku :)
Dávám vždy karabinku a obratlik kvůli ulehčení výměny. pokud čekám štiku tak normálně wolframový lanko s karabinkou a obratlíkem připnu na karabinku s obratlíkem co mám přímo na vlasci abych to nemusel znovu vázat....dvě štiky co jsem chytil tak jsem obě zvládl bez lanka takže lanko dávám jem tam kde bych čekal větší štiku...malou v klidu oželím a na větší si dám radši to lanko...stejně ale většinou chytnu prd :)
tak to je asi můj názor a taky ho nikomu nevnucuju....

Komu se to nechce číst tak ať si přečtě tvůj názor a převede ho i na mě :)

Matt91-cz - Profil | Ne 6.7.2008 19:24:46

Radši i obratlík,potom se velmi kroutí vlasec,a je jedno co máš za průměr.

Pája.z.hrachů - Profil | Ne 6.7.2008 12:49:05

Pokud nejdu jen a pouze na pstruhy tak vždy wolframové lanko.

HomerBond - Profil | Ne 6.7.2008 12:19:59

Na menší nástrahy používám karabinku s obratlíkem vel. 16, unese to devět kilo a je to malinký, čili s váhou si starosti nedělám. U větších nástrah dávám ocelové lanko. Taky jsem nějakej čas používal wolfram, ale pak jsem někde čet (nebo se doslechl), že větší štika poměrně snadno wolframový lanko překousne. Možná je to ocelový lanko zase na úkor počtu záběrů ... kdoví.

douša 23 - Profil | Ne 6.7.2008 4:16:28

Já osobně používám na přívlač wolframové lanko.Z jedné stran opatřeno karabinkou a z druhé obratlíkem.Obratlík kvůli kroucení vlasce a lanko mi nic neukousne.Toto lanko je tenké a nenápadné.Jestli to má vliv na vedení nástrahy ? Myslím, že ne. Toť můj názor .( a nikomu ho nevnucuji).

Okoun Michal - Profil | So 5.7.2008 23:43:01

větší nástrahy - tam je to asi jedno - takže s karabinkou a obratlíkem, obratlíky jsou také dobré u rotaček i nekterých plandavek, kvůli kroucení vlasce. Jinak lehké gumy a woby radši bez...to't mé rady.

Benny - Profil | So 5.7.2008 23:23:24

Ja davam karabinku kde je aj obratlik aby som si ulahcil menenie, ale v obchode mi chlapik povedal, ze to nie je zle, ale tym, ze je to akataka vaha, ze to moze troska ovplyvnit chod a tak teraz ked pojdem tak to skusim bez a budem normalne viazat na silon a uvidime