Jaký potápivý vlasec

Mohl by mi někdo doporučit potápivý vlasec na plavačku. Měl jsem Navyblue od Tubertini, ale nemohu ho sehnat.
Autor diskuse: anys - Profil , 13.6.2008 plavaná - náčiní, doplňky

Milcus - Profil | St 17.7.2013 17:12:50

Díky za reakci. Vím, že se musí vynaložit větší síla na zvednutí vlasce od dna, ale je to pořad lepší, než aby mi věčně splavával plasec obalený brajglem plujícím po hladině. Oni ty tůně na kterých chatám jsou většinou dost obrostlé stromy a při sebemenším závanu větru spadá do vody dost listí. A i na těchto tůních se voda dost hýbe, takže je to pak spíš k naštvání. Rozhodně nebudu litovat, když něco špatně seknu, protože já ryby krom pěkných úhořu stejně neberu.

Enfield - Profil | Út 16.7.2013 17:59:13

Milcus >> V tomhle průměru bych byl spíš rád na plavanou, že plave, protože při záseku se nejdřív musí vynaložit síla na narovnání vlasce a vytažení z vody a zásek nemá dobrý účinek. Pokud víš o plovoucím vlasci v této tlouštce, tak napiš. A pokud chytáš na položenou, tak je jedno jaký je, protože ho drží závaží na dně. V obchodech vůbec netuší, že existují tuky na mazání vlasců na lov dravců. Jinak super Former, měl by se dělat do 0,25

Milcus - Profil | Út 16.7.2013 17:27:45

Chtěl bych oživit tuto starší diskuzi a zeptat se, jaký byste mi aktuálně doporučili dobře potápivý vlasec o průměru 0,25mm? Chytám nejvíce ve starých tůních, kterých je kolem halda, ale jsou plné vázek, proto raději tento silnější průměr. Aktuálně mám od kamaráda nové vlasce, ale potopit se prostě nedají a když už, po chvilce normálně vyplavou a drží se těsně pod hladinou, což mě dost se*e., jelikož se na to navěší kde co. V jedné staší diskuzi jsem tu našel dost doporučovaný vlasec colmic fenderel nebo former ci triana red sinking,a le ty už se nedají sehnat, nebo se nedělají v tomto průměru. Chytám klasiku na položenou, nebo se mi nejvíce osvědčil večerní lov na 0,5-1g brčka na úhoře.
Díky

bremic - Profil | Čt 7.2.2013 19:52:12

Vendelín >> A jak je to řešeno u monofilních vlasců? U koextruzních bych asi i souhlasil. Ale monofilní polyamidovej je prostě milovník vlhkosti a bude se vždy snažit vlhkost do sebe dostat, pakliže ovšem není mastnej jak uvádí hraji. Pak je skutečně nejjednodušší použít nějaké saponiny nebo tenzidy. Sofistikovanější metodou je potom použít takového roztoku v ultrazvuku. A nebo investovat do fluorocarbonu. Je tak těžkej že jde pod vodu jak cihla.

bremic - Profil | Čt 7.2.2013 19:39:28

plavan >> Colmic Former bez problémů. Potvrzuji!

stano15 - Profil | Čt 7.2.2013 19:37:03

ja som len začiatočník plavačkár a stále sa len učím,
u nás je veľmi ťažko zohnať "značkové" potápavé vlasce,jedine čo som u nás našiel je jaxon.je to ale nepotápavý vlasec.tak isto je k nemu aj na malých kotučikoch naväzcový vlasec jaxon.
má niekto s ním nejaké skúsenosti?
je to dobrý vlasec na plávanú?

plavan - Profil | Po 15.6.2009 21:58:03

mihy.san >> díky ti za odpověď. já ho mám namotaný krátce a byl mi v prodejně plavačkovým závodníkem doporučován. Asi třikrát už jsem na něj na jezeře lovil, ale bylo tam dost bavlnky a tak by se mi moc nepotápěl žádný vlasec. Jinak pevnost se zdála být v pořádku, ale většího kapra jsem na něj ještě nechytil, takže sám nemohu posoudit.

mihy.san - Profil | Po 15.6.2009 21:44:22

plavan >> Ano, používám Former i Fendrell a spokojený jsem. Předtím jsem používal Trianu Red Sinking a taky nebyla špatná. Hlavně je třeba počítat s tím, že vlasec si neudrží kvalitu dlouhé roky, ale časem stárne a ztrácí pevnost - vlivem UV záření, opětovným namáčením a vysoušením atd. Na druhou stranu neměním vlasec každého půl roku, většinou s návinem vydržím 2 sezony.

plavan - Profil | Po 15.6.2009 18:20:41

A co Colmic Former ? Používáte ho někdo ? Jste s ním spokojeni ?

2Livecrew - Profil | Po 15.6.2009 18:11:27

Výbornej je taky Diamond od Trabucca nebo od Maveru UK Smart, ale ten už se nejspíš přestal vyrábět. Snad úplně nejhorší byla AWA-SHIMA..

Juraj - Profil | So 13.6.2009 12:14:55

anys >> Tak se omlouvám, ten vlasec na plavačce mám fujitsu. Prostě si ty japonce pletu. :-))

bambus - Profil | Pá 12.6.2009 19:58:48

nebo stroft

bambus - Profil | Pá 12.6.2009 19:58:38

colmic fendreel

MiPo - Profil | Pá 12.6.2009 14:19:19

anys - s vlascem Tubertiny Navy blue mám tu nejlepší zkušenost na anglány ale i na feeder také není špatný vlasec od Byronu http://www.rybarsky-obchod.cz/vlasce-a-snury/byron​/-/teflon-bottom-line-014/9924.html

Juraj - Profil | Čt 11.6.2009 23:15:03

anys >> Tubertiny vede v Husovce. Pan Tůma na březinkách rozumí plavačce a feederu jak žirafa výrobě lyží, ale intezivně se snaží prodat komukoliv cokoliv, v domění, že tomu rozumí jak on. Není zlý, jen si neuvědomuje, kdo proti němu zrovna stojí. Ale pomalu se to s věcma na plavačku lepší. Poslední dobou je to dobré u krystalu. Opravdu se snaží dodat, co po nich lidi chtějí. Ptali se mě, co by tak bylo dobrý. Mají čím dál víc věcí od sensasu a brali si ode mě kontakt na sarfix/cralusso, takže mají opravdu zájem s tím něco dělat. Samozřejmě plavačková speciálka to nikdy v Jihlavě nebude, ale blýská na lepší časy. Zatím to je tak, že pro háčky od mila musím na březinky, colmicu k vokounovi. Zkrátka každou prkotinu mají někde jinde, takže když si potřebuju doplnit výbavu, tak mi na to dopo nestačí, protože křižuju celou Jihlavu. Jinak ten tubertiny navy blue jsem k plné spokojenosti používal do loňska k plné spokojenosti a letos prostě není. Nahradil jsem ho na feederu vlascem milo fortress feeder a zatím jsem spokojen. Na matchce mám jakési přívlačové ryobi (přesný název se mi vykouřil) a taky plná spokojenost. Zaříznout jde pěkně.

Stroft - Profil | Čt 11.6.2009 22:23:05

Orion >> Red sinking používám na odhoz už 4tým rokem a jsem max spokojen.Poradil jsem ho kamaradovi a on si ho koupil.Při společném lovu,kdy jseme s tímto vlascem chytali, ja jako vždy spokojen, ale jeho vlasec se neuvěřitelně muchlal a trhal jak pavučina.Je možné,že natrefil na špatnou várku nebo se kvalita těchto vlasců tak zhoršila?

Vendelín - Profil | Út 17.6.2008 23:56:07

Mam nejakou vzdelavaci naladu.....tak pokud by nekoho zajimala fyzikalni podstata potapiveho a nepotapiveho vlasce. Potapive vlasce maji hydrofilni (smacivy povrch), tim lehčeji propadaji vodni blankou, naopak plovouci vlasce maji hydrofobni povrch (nesmacivy) a tim lepe drzi na hladine diky povrchovemu napeti. Finta s Jarem, kterou tu popisoval Hraji spociva v tom, ze Jar (nebo jakykoliv jiny saponat) obsahuje tenzidy a to jsou latky ktere pri styku s vodou vyrazne snizuji povrchove napeti vody na rozhrani. Vlasec tak velmi lehce propadne blankou, dal pak klesa diky vetsi hustote.
Ale to jen tak pro zajimavost.... Anys, kdyztak to smaz.....

kajda - Profil | Út 17.6.2008 22:33:47

Orion:Velky pozor Ostravaku-jsou tu lide, kteri znaji a vedeji jaky vlasec je dobry a jiny ne!!

Asi leta praxe?????
No co jineho!!!!! Starous-Jak pise hraji kolego ten vlasec je uz z vyroby mastny a je treba ho odmastit-dle me zkusenosti je lepsi to udelat hned po namotani!!!! Pak je to v pohode!!!!

Starouš - Profil | Út 17.6.2008 21:54:43

hraji: díky za info, asi to vyzkouším, sice nechytám často na odhoz, ale někdy člověka vydeptá plovoucí vlasec i když chytá 5m od břehu...

hraji - Profil | Út 17.6.2008 21:45:07

Starouš: koncentraci používám od oka, na malou lahvičku s mechanickým rozprašovačem (0,125 l) dávám dvě kapky jaru. Úplně to stačí. Vliv jsem nesledoval, ale je pravda, že jsem na posledních závodech trhal 0,15 od renomované firmy jak o závod. Ale nemohu tvrdit, že by to bylo tím odmaštěním. Na vlasec SK match to nemá vliv dlouhodobě. Dají se koupit i profi odmašťovače za cca 150,-Kč, ale zda fungují lépe neumím říct

Starouš - Profil | Út 17.6.2008 21:16:59

hraji: můžu se zeptat jak koncentrovaný je ten jarový roztok, který používáš? A nemá náhodou nějaký vliv na vlastnosti vlasce (kromě toho, že se díky němu snáze potápí:-)? Omlouvám se zadavateli otázky za odbočení, ale třeba se to bude hodit i jemu...

Orion - Profil | Út 17.6.2008 20:56:12

Hiram:Nekličkuj a odpověz jasně na dotaz.Kolik jsi těch potápivých vlasců srovnával, že můžeš vyplodit takové závěry.Pro jistotu ještě jednou připomenu tvůj výplod :Red sinking vůbec není dobrej vlasec. A mám dojem že kdo ho doporučuje nezkoušel opravdu dobrý potápivý vlasec.Sarfix opravdu nemá konkurenci. Radím vám vyzkoušejte ho alespoň jednou než začnete o Trianě vykládat takové oslavné ódy.

Zbytek vyřešíme osobně.

hraji - Profil | Út 17.6.2008 20:32:10

anys: potápění vlasce při chytání na odhoz je z největší části ovlivněno jeho odmaštěním a tvojí schopností jej zaříznout. Vyzkoušel jsem to již v loňském roce, vlasec, který není potápivý jsem dobře odmastil (na cívce jsem na něj nastříkal roztok jaru pomocí rozprašovače) a poté se propadal pod hladinu sám. Když vezmeš vlasec, který je deklarován výrobcem jako potápivý, ale neodmastíš jej, budeš mít s jeho zaseknutím potíže. Mnohokrát vyzkoušeno. Vypadá to, jako by z výroby byl opatřen mastným filmem, který nedovolí smáčení povrchu vlasce. Navy Blue je určitě dobrý vlasec, ale je opravdu velmi drahý. Stejně ti poslouží vlasce od firmy Awa-Shima za mnohem příznivější cenu

kajda - Profil | Út 17.6.2008 18:30:00

Hiram:Nemusim cist zadny tvuj prispevek(ikdyz s nim nesouhlasim)!!!!!!!!!
Jestli jsi otravenej hromadou blbejch kecu tak je taky cist nemusis!! a kdyz uz je musis precist tak na ne nemusis reagovat!!!
Pokud jses kolego pohorsen mejma prispevkama muzes vyuzit prave SZ-abys mi sdelil co se ti nezda!!!!!!

anys - Profil | Út 17.6.2008 14:51:09

Tak nevím jestli mám skusit nějakej vlasec co radíte a nebo koupit Navy blue, ten jsem měl ve0,14 a 0,18 a byl celkem dobrej. Akorát drahej. Jde mi o to, aby se dobře potápěl.

Hiram - Profil | Út 17.6.2008 0:05:16

Kajda: ty musíš přečíst jeden můj příspěvek který se ti nelíbí, zato já jsem otrávenej hromadou blbých keců co tady plácáš a na které by se daleko víc hodila SZ. Nemám chuť ti vysvětlovat proč jsem měl s Red sinking trpělivost 3 roky. Měl sis z toho vyvodit, že jsem si ho neznechutil po jedné vycházce, ale po důkladném vyzkoušení.

Orion: co se do mě navážíš??? Já tu píšu SVŮJ subjektivní názor. Jak jsem zdůraznil (pokud by to někomu nevyplynulo z kontextu) nemám žádný zájem na prodaném množství ani Sarfixu 007 Special Sinking ani na množství Triana Red Sinking. Je mi to naprosto šumák, jestli si někdo tu Trianu koupí a bude se mu to trhat a muchlat. Kdybych napsal článek o potápivých vlascích a tam si dovolil říct, že nemá konkurenci mohli by jsme o tom polemizovat, kdybych to rozhlašoval na nějaké promo akci .......... ale tady jen říkám svůj názor je to jedna z mnoha stejných otázek na stejné často omýlané téma. To že máš nějakej oblíbenej vlasec z anglie (předpokládám když jsi se tu o tom jednou bavil s MM) a nebo chytáš na Milo nebo tu Trianu a jseš spokojenej, budiž.

Popravdě ten první příspěvek jsem napsal spíš z hecu, poněvač mě tu začínají prudit pořád ty stejné otázky, něchtělo se mi to rozepisovat tak jsem to napsal rovnou a natvrdo. Stojím si za tím že za 100kč opravdu nemá OO7 konkurenci, jestli mě budeš zase argumentovat zkoušením spooousty druhů vlasců, borcem, profíkama a bodováním tak si budu spíš myslet že sis lokl o něco víc té ohnivé vody co se tu s ní pořád tak chválíte :-)