Lov ryb na klouzavý splávek

Ahoj rybáři, rád chytám na pevný splávek, ale chtěl bych vyzkoušet i klouzavý. Ale moc nevím, jak se navazuje, kde se s ním chytá, jaké nástrahy atd. Poraďte mi prosím, a když tak sem dejte i nějaké fotky. Petru zdar
Autor diskuse: danecek - Profil , 4.6.2008 plavaná - techniky lovu

BAČI - Profil | St 1.4.2009 19:25:00

MiPo >> Je hezké , že používáš materiál od Lukáše Urbana.!!!!!
Alespoň by jsi se mohl zmínit , že to není tvůj obrázek a že toto vše je možné najít na stránkách fish -pro.Tam toho i Lukáš popisuje dost ohledně lovu na odhoz a to jak s klouzákem tak i na propad atd:http://fish-pro.cz/articles.aspx?artcat=2|11

Tony-123 - Profil | St 1.4.2009 1:39:28

Fleder >> Na te vaze to az tak nezalezi.musis mit kvalitni potapivi vlasec,odpovidajici prumer vlasce velikosti anglicaku a pak uz to jen doladit:
1.Nahoz a tesne pred dopadem do vody zbrzdi celou sestavu-to udelas tak,ze lehce prstem pridrzis civku navijaku-tim se ti cela sestava za letu srovna a dopadne ti do vody tak,ze se nezamota
2.Nahazuj za zakrmene misto dostatecne daleko,po dopadu preklop preklapec a spicku prutu dej lehce pod vodu a sekni do strany.Tim se ti dostane znacna cast vlasce pod vodu a zbytek stahnes pod vodu navijakem.
3.stale se spickou ve vode stahni splavek na zakrmene misto a odloz do vidlicek tak,aby jsi mel 5-10cm spicky ve vode.Tim docilis toho,ze nebudes mit vlasec na hladine a nebude se ti delat pytel.
4.Pokud je vetsi vitr nebo je tam lehci spodni proud a splavek ti splavava ze zakrmeneho mista,tak to vyres tim,ze odmontujes vyvazovaci podlozky ze splavku a potrebnou gramaz na vyvazeni splavku dej na silon,do spodni casti.Tim by ti mel zustat splavek na miste.

Rex2 - Profil | Út 31.3.2009 16:38:37

Od prutu níž: Kmenový vlasec,bavlnka nebo režná niť,korálek,anglán na průjezdu nebo jen na obratlíku, broček aby angličák se nemotal s montáží, vyvážení, kroužek nebo obratlík, návazec s háčkem.

Fleder - Profil | Po 30.3.2009 14:10:56

svaca >> děkuju za radu, zkusím to.

svaca - Profil | Po 30.3.2009 10:54:59

Fleder >> asi to chce tezsi wagler, ale co je hodne dulezite je aby ti neplaval vlasec pak se tvori "pytel" vlasec je dobre koupit potapivy a nebo vlasec alespon admastit (jarova voda) nahod ho za zakrmene misto potop spicku prutu a namotej splavek nad zakrmeny flek.potom umisti prut do vidlicek nebo nech v rukou, tak aby ti smerovala spicka prutu do vody.tot takovej zaklad, ale ten splavek je taky dulezity zacatek je nejlepsi s predvazenym waglerem nad 10g a s briskem. chytani na odhoz je docela tezky v tom mam docela velky rezervy. nejlepsi je jit k vode aby ti to nekdo ukazal.

karelretik - Profil | Po 30.3.2009 0:52:57

jaký klouzavý splávky používáte? předvážené? 10g?....na jaké situace je který lepší?

lobotomie - Profil | Po 30.3.2009 0:31:04

no já myslím, že původní autor myslí angličák obecně... zřejmě

Fleder - Profil | Po 30.3.2009 0:11:09

No já abych nedělal novou otázku zkusím oživit tuhle.
Začal jsem s plavanou, montáž jsem udělal podle typu, jako je třeba od MIry a ted k problému..asi bude vypadat hodně blbě, ale prostě si nejsem jisty.

Vlasec je při chytání s průběžným splávkem napnutý nebo prověšený? Při lovu na položenou mám napnuto, tady mi jak splávek popojíždí dělá takové záhyby a vlasec je už na prutu trošku provešený. Navijákem to reguluju ale kdyz to namotám moc, splávek si přitahuju a když méně, mám prověšený vlasec-prostě se mi nepodařilo to udělat tak, aby šel ke splávku a byl napnutý...
Měl jsem splávek zatím jen lehký 2,5-3,5 g, není to také tímhle, že to chce wagler s větší zátěží?

Wright - Profil | Pá 27.6.2008 14:41:27

Drda: nikoliv, přečti si pořádně co jsem napsal, " před započetím lovu..."

MiPo - Profil | Pá 27.6.2008 10:56:29

Vase zprava

worm - Profil | Pá 6.6.2008 13:35:42

Možná bych ještě doplnil:separuji splávek 1,5 násobek délky od hlavní zátěže(dva minibročky) a mezi ně a obratlík splávku natahuji ještě silikonovou zarážku jako tlumič-méně se to motá.Ale jak psali předchozí odborníci,hodně si nejdřív přečti a pak sežeň někoho,kdo Ti to ukáže.Je to i o technice náhozu,dobrždění při dopadu a podobně.Vypadá to složitě,ale je to jen cvik.

Mirek V - Profil | Pá 6.6.2008 13:21:59

danecek >>
torpily : http://www.nahod.cz/zbozi/plavana/torpily/?/0/5/2
hloubkoměry : http://www.nahod.cz/zbozi/plavana/hloubkomery/?/0/5/2
zarážky : http://www.fishop.cz/produkt/perlova-zarazka-10ks_4700/
průjezd : http://www.fishop.cz/produkt/prujezd-5ks_9012/

Já vlasec dvakrát protáhnu torpilou a zajistím jen jedním bročkem ;o))

CeP - Profil | Pá 6.6.2008 11:34:38

I ja to delam temer presne jako hraji. jen torpilu zespoda jistim pouze dvema broky... jinak nemam co bych dodal.

Homer - Profil | Pá 6.6.2008 10:36:35

Dělám to úplně stejně jako hraji.

hraji - Profil | Pá 6.6.2008 10:27:08

Pro vyvážení klouzavého splávku je lepší torpila než broky. Proto dávám jednu torpilu, velikost volím dle velikosti použitého splávku, torpilu zablokuji na vlasci bročkem shora a nejméně třemi bročky zdola. K obratlíku, do kterého připojuji návazec, dávám jeden až dva malé záběrové bročky.
Torpilu dávám asi 80 cm nad záběrové broky. Hloubku zjišťuji úplně stejně jako normálně, dám na obratlík vyvažovací závaží a nahodím do místa, kde chci měřit hloubku, pokud se splávek potopí, přidávám na hloubce (posunuji zarážku směrem od háčku) tak dlouho, až se splávek objeví na hladině, pak vím, že mám mezi splávkem a vyvažovací zátěží přesnou hloubku, kousek uberu, aby byl obratlík návazce nade dnem a je hotovo.

Rasto. - Profil | Pá 6.6.2008 10:13:17

Nosenie dreva do lesa. Su na tejto stranke o tom clanky.Precitajte si aj clanky od MM s Plavanou na kapry.

jojokill - Profil | Pá 6.6.2008 9:53:59

napište nekdo jak dovažujete klouzavy splavek jak rozestavujete broky na vlasci a jak zjistujete hloubku v danem miste kde chcete lovit dík

Homer - Profil | Pá 6.6.2008 9:47:02

Na klouzavý splávek občas chytám, ale pouze v tom případě, kdy není jiná možnost ( delší prut, změna místa atd. ). Hodně záleží na typu splávku, jenom některé se k tomu hodí. Já používám nepředvážené anglány o nosnosti okolo 8 - 10 g, jako zátěž torpilu a pár bročků. Když se používají jenom bročky motá se to o dost víc. Vyšší nosnost splávků je nutná z toho důvodu, že dole, na hloubce, bývá často docela silný spodní proud, který na hladině nevidíš. Těžší zátěž taky mnohem rychleji dostane nástrahu ke dnu a rychleji Ti ho postaví ( splávek ). Nástrahy stejné jako u ostatních splávků. Pokud to chceš jenom vyzkoušet, tak prosím, ale já dávám vždy přednost lovu na pevný splávek. Klouzák volím jenom když to opravdu jinak nejde. Je pravda, že takhle jsem pár slušných rybek ( plotice, cejn a hlavně candát ), ulovil nad původním korytem řeky na přehradě.

drda - Profil | Čt 5.6.2008 18:17:22

Wright: ty mu popisuješ způsob měření hloubky při lovu na klouzavý splávek z lodi? To mu bude dobré asi jen v zimě na dírkách :-)

daneček. kouknul jsem se ti do karty a vidím, že je ti teprve 10. To se ti naše rady asi fakt docela těžko chápou :-)
Nicméně zkus to, co ti tady napsalo pár lidí. Přečti si o tom lovu nejdřív pár článků. A potom bych ti doporučil najít si někoho, kdo by ti to byl ochoten vysvětlit přímo u vody. Myslím, že tady na MRKu se ti pár lidí z tvého okolí najít podaří.
A ještě k tomu obrázku, co sem dal Mira. Vezmu to odshora: tedy na vlasci je zarážka z bavlnky nebo vlasce (někdo třeba používá i dentální nit). Hned pod zarážkou je korálek, který má takový otvor, že bez potíží klouže po kmenovém vlasci, ale neprojde jím ta zarážka. Velikost korálku ale musí být taková, aby neprošel průběžkou nebo obratlíkem, na kterém je upevněn splávek.
Pod splávkem se dává opět korálek a opět zarážka, což zase brání tomu, aby ti splávek "spadnul" až k zátěži. No a pak už je ti jistě jasné, že následuje zatěž a na konci celé montáže je háček.
Je toho ještě hodně, co bys o tom měl vědět a je zbytečné to všechno psát sem, když, jak říkám, si to můžeš přečíst jinde.

Wright - Profil | Čt 5.6.2008 13:59:55

Používám ho na cílený lov candátů ve větších hloubkách. Před započetím lovu si změřím pomocí olůvka hloubku dna,ve chvíli kdy se dotkne olůvko dna, uvážu na kmenový vlasec cca 20cm pod naměřenou hloubku bavlnku. Ta slouží k horní zarážce klouzavého splávku. Docílím tím toho, že nástraha plave nízko nade dnema zvyšuji tím možnost úspěchu. Či-li klouzavý splávek se využívá nejenom ke zdařilejším náhozům do větších hloubek, ale i k lovu z lodky bez náhozu popisovaným způsobem.

Rasto. - Profil | Čt 5.6.2008 13:56:36

danecek: tak to je potom v pohode.........bol som v nedelu cele som to zostavil a nachytal cca 15 kuskov takych slusnejsich. Vidis prestudoval som si to za teba aby si ty nemusel.Naviazal som to tiez za teba aby si ty nemusel. Nachytal som tiez za teba aby si ty nemusel. Cakam dakovne dary. Dik

carabus - Profil | Čt 5.6.2008 13:56:25

Klouzavý splávek je určený pro lov ve větší hloubce než dosáhneš na pevný splávek. Je to dost problematické a bez zkušeností se to i dost motá. Na vlasec si uděláš zarážku z kousku bavlnky (podobný uzel jako na navazování háčků, musí projít koncovým očkem prutu) podle hloubky kde chceš chytat, navlíkneš splávek a uděláš druhou zarážku asi metr od konce. nasadíš bročky na vyvážení, karabinku s návazcen a hurá na ně. Mlra byl jsi rychlejší

MIra - Profil | Čt 5.6.2008 13:54:51

co je na tom nejasneho?

danecek - Profil | Čt 5.6.2008 13:38:37

játo nechapu udelej te my navod jak to mam udelat ja to mam takhle:navlecu splavek na silon za a pred splavek dam oluvko a pak navazu hacek

drda - Profil | St 4.6.2008 18:25:59

danecek: lov na klouzavý splávek je o něco náročnější sourozenec klasického lovu s pevným splávkem. Větší náročnost spočívá ve vyladění celé sestavy tak, aby skutečně "klouzala" a také v technice nahazování kvůli zarážce, která při náhozu musí pokud možno hladce projít všemi očky prutu.
Jak už tady někteří napsali, tato metoda se používá všude tam, kde s pevným splávkem kvůli značné hloubce a v závislosti na délce prutu lze nahazovat už jen s velkými obtížemi. To ovšem nevylučuje možnost chytat tímto způsobem i na mělčích vodách.
Pokud jsi v lovu na klouzavý splávek opravdu začátečník, doporučuji ti, aby sis nejprve něco málo (spíš hodně) o tomto způsobu lovu na plavanou přečetl.
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=568&kw=lov%20s%20klouzavým
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=532&kw=lov%20s%20klouzavým
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=5587&kw=lov%20s%20klouzavým

Šlapeto - Profil | St 4.6.2008 16:11:06

Občas ho používám na stojáku,kde je vetší hloubka .Háže se mi s ním líp jak s pevnym.Jako horní zarážku používám gumovou zarážku (takovej oválek na drátku:))...

Rasto. - Profil | St 4.6.2008 14:56:24

No prave tu na Mrku je vela zaujmavych clankov kde sa podobne informacie dozvies. Zadaj Clanky a plavana brouzdej a brouzdej.Ked ti potom nebude nieco jasne pytaj sa

MRKnato - Profil | St 4.6.2008 14:49:42

No Klouzaví může být i název firmy, nebo výrobku, stejně jako např. Richword.

hraji - Profil | St 4.6.2008 14:25:52

Začnu postupně od toho nejjednoduššího.
1. Klouzavý splávek se píše s ypsilon
2. Klouzavý splávek se používá všude tam, kde je hloubka na místě, kde chci lovit, větší než je maximální ponor, který mohu nastavit s pevným splávkem. Ten závisí především na délce prutu, se kterým lovíš. S 5ti metrovou boloňkou můžeš nastavit hloubku 4 metry nahodíš, ale ve větší phloubce budeš mít problém. Pokud máš prut 2,4 metru, nenastavíš s pevným splávkem větší hloubku než zhruba ty dva a půl metru.
3. Navazuje se tak, že buď má na spodním koci očko, do kterého navlečeš kmenový vlasec, nebo na kmenový vlacec navlékneš obratlík s karabinkou a do karabinky potom zavěsíš klouzavý splávek. Ovšem nad i pod splávek musíš umístit zarážku, nejčastěji vyrobenou z bavlnky, mezi zarážku a obratlík já dávám navíc malinkatý korálek.
4. Chytá se s ním podobně jako s pevným splávkem, jen musíš delší dobu čekat na to, než vyklesá nástrah ke dnu.
5. Nástrahy se používají naprosto stejné jako při lovu n apevný splávek.
6. Podívej se na tento článek, je tam všechno důležité http://www.fish-pro.cz/articles.aspx?art=28