Měl by být rybářský řád TOLERANTNĚJŠÍ k těm co ryby VŽDY POUŠTÍ?

Ku příkladu všechna pravidla pro stanovení doby hájení pro takovéto rybáře postrádají smysl, protože se chovají tak, jakoby pro něj doba hájení platila celoročně.
Kdyby RŘ definoval statut pouštějícího rybáře, jaké výhody v toleranci zákazů by vás přesvědčili, abyste všechny ryby pouštěli zpět vodě? Co například zrušení zákazu lovu od půlnoci do čtyř?
Co si o tom myslíte?
Autor diskuse: SkulalukS - Profil , 2.6.2008 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Kdyby měl být rybářský řád novelizován,...

A) podpořil bych větší toleranci v řádu pro chyťpusťáky.18%

B) jsem pro zpřísnění režimu pro masaře nebo masaření na některých revírech.45%

C) nejsem pro žádné změny rybářského řádu tohoto typu.36%

Od 4.6.2008 hlasovalo 22 čtenářů.

SkulalukS - Profil | St 4.6.2008 17:25:56

Smysl zákazu chytání nonstop mi uniká.

rybarjj - Profil | St 4.6.2008 12:57:43

žádné tolerance a podobné výhody pro žádnou skupinu, ale nastavení rybářského řádu tak aby nedocházelo k "oprávněnému" drancování revírů. Nejpřísněji by mělo být trestáno nešetrné zacházení s rybou a neoprávněné přivlastnění ryb, jenže porybní spíše honí NON-STOP chytače a podobně, jelikož je to mnohem jednoduší než dokázat masaři, že ty dva kapry už si dnes odnáší po třetí domu.
Zajímal by mě věkový průměr rybářské stráže

Programátor - Profil | St 4.6.2008 12:46:43

NE

Cottus - Profil | St 4.6.2008 12:39:00

Měl by být tolerantnější - hlavně k rybám.

SkulalukS - Profil | St 4.6.2008 12:37:53

Romek77 má dobrej názor. Možná to nechce větší toleranci pro chyťpusťáky, ale větší přísnost pro masaře.

mejla - Profil | St 4.6.2008 9:22:45

Bylo by to dobré si koupit povolenku chyt a pust non stop i kdyby byla jednou tak dražší rád bych to dal jen abych měl klid na rybách, vydělala by na tom jenom organizace když zaplatíš jednou tolik za něco co si nevezmeš. změnu v řádech by to chtělo je to můj osobní názor

Labák - Profil | St 4.6.2008 0:59:33

Ohledně toho pouštění, ono jde taky o to jak pouští a myslím si že někteří zastydlí závodníci jak tady v několika diskusích proběhlo sice rybu pustí, ale nejdříve si jí nasakují do vezíru aby ji mohli pěkně zvážit a udělat si svůj nový jak oni říkají,, osobáček" a když pak dojdou k číslu které je třeba nad 30kg a potom takovou ostrouhanou odslizenou a polámanou rybu pustí do vody není na tom naprosto nic k tleskání, další jsou ti co se s rybou musí nejméně 20X vyfotit a ona se mrška ze začátku mrská a je to mázlé tak znova a ono když se dájí prsty trochu do žaber tak se ani tolik nemrská. Nebo třeba kapři naplesknutí na hrdých bicepsech přemožitelových trocha slizu sice zůstane na triku ale to se vypere a takový kapr přece ůbytek toho kila slizu ani nepozná vždyť já ho přece pustím - ale odřený kapr to pozná. Pak když člověk takové pomordované ryby vidí ve vodě chcípat tak to opravdu není nic hezkého. Jde o to že ,,sportovec" takovéto necitlivé nátury vybaven dobrými nástrahami a návnadami nadělá nakonec té vodě daleko více škody než dědek který si odnese domů právě jen ty kapry násaďáky a u těch stejně jako u duháků se s tím stejně počítá. On totiž nechytí jen dvě ryby on jich chytí a pustí daleko víc, ale jde jen o to kolik těch od něj puštěných ryb přežije ještě týden po puštění. Když jsem například viděl jak J.Wágner chytal na Orlici mníky a jak zmáčkl toho malého mníčka přes břicho prsty a pět minut ho popisoval jaký je celý nádherný tak vzhledem k tomu, že jsem už nějakého mníka chytil tvrdím že ten prcek byl do 1/2hod tuhý jak štolverk a nepomohl mu ani Jakubův vášnivý polibek na rozloučenou. Já si nějaké ryby od vody odnesu a nemyslím si, že pokud to dělám s rozmyslem tak vodě škodím, ale rozhodně neuznávám, že vše co má míru musí z vody a nebo že cenu lístku si člověk musí nanosit v rybách. Kdo toto praktikuje je u mně pako který k vodě nepatří stejně jako ti kteří rybu przní a způsobují že někde chcípe na zaplísnění.

Romek 77 - Profil | Út 3.6.2008 23:35:38

proč by se měl rybářský řád upravovat kvůli těm co pouštějí ryby zpátky?????????????
Ať se upraví pro ty co je nepouštějí?
¨Položme si otázku kdo nejvíce nadáva že v naších vodách je málo ryb? Důchodci a hlavně Ti kteří po napuštění a po zahájení sezóny berou každou rybu kterou chytí A zase je víc důchoců (respektive starších rybářů). Kdo nejvíce sedí u vody a nadává na to, že ti co jedou na delší dobu si lovné místo zakrmují a chycené ryby poušti zpět a chytají jen pro zábavu. Důchodci. Nemám nic proti našim straším kolegům, ale dokáže mně nejvice vytočit, (a to je zpravidla z 95%) že právě tito pořád jen nadávaji, když se zvedne míra kapra, když se sníži počet ryb ulovených na jednu povolenku, když s omezí míra ulovené ryby, když je ryb v rybnice málo, když se zvedne cena povolenky. A právě proto jsem toho názoru aby se úplně pohodě omezil počet chycených ryb za rok na klidně 15ks, míra kapra na 45-60cm. Je málo ryb v určitém revíru? Tak na rok ho z řídím na chyť a pusť, je málo dravců ve vodě? (současný případ Lipna) tak zakážu celoroční zákaz lovu dravců. Je třeba si uvědomit, pokud chci chodit na ryby a tyto chytat tak musím brát ohled na to, aby ty ryby v rybníce byli. Jenže tam nebudou pokud je všichni vychytají a kde kdo kdo chytí např. kapra 42cm ho vezme domů. Byl jsem několikrát svědkem toho, že se uzavřel revír na 14 dní kvůli napuštění ryb ohledně ryb. závodů. A co myslíte že po závodech následovalo. Několik dní byl rybník v obležení a banda nenažraných brala vše co chytili. A to mi jeden starší rybář (cca 60 let) řekl že do 30.4. už stačil chytit 25 karpů. a přitom si postěžoval že nejvetší měl jen 47cm. Za měsíc bylo v rybníce zase to co tam bylo před závody. Co si o tom mám myslet????Takže není třeba dělat změny pro ty kdo ryby pouštějí ale pro ty kdo je berou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Šlajs - Profil | Út 3.6.2008 23:17:30

Zdravim, velice zajimava diskuze a pokud to nekoho zajima, tak ja jsem ten rybar, ktery pousti opravdu vzdy vsechny ryby. A jak se nekdo ptal jak jeto se skodlivymi druhy ryb, tak je poustim take, protoze u na pstruzi jaksi vyhynuli, tak poustim jelce a okouny at tam aspon neco je. A jestli zvyhodnit ty co ryby jen pousti? Tak je to nesmysl, s kterym by se razem s masaru stali papirove C&R. A dale kdyz uz rybu poustim snazim se ji co nejmin poskodit aby to melo smysl, tak ze mam upravene trpytky a vlastne vubec nikdy nepouzivam trojhacky a vsechny jednohacky na kaprovite ryby mam bez proti hrotu, rybu i kapriky vyhackuji ve vode aniz bych se ho dotknul. Krome stik, ktere se mnohdy tak mrskaji s tema ostryma zoubkama, ze ji musim vzit do ruky. Rybareni je muj zivotni konicek a neni nic krasnejsiho nez ji pustit a videt jak pomalu odplouva.

MRKnato - Profil | Po 2.6.2008 17:46:22

anquilla : jasně a pak by bylo za lov 24hod možno i stávkovat "volové".... a mít to i placené....

MRKnato - Profil | Po 2.6.2008 17:45:00

hlavně by kasíroval a to podle reálných potřeb, stejně jako u nafty, nebo zdravotní pojišťovny, které si vezmou též co potřebují... žádné rozčilování a hlavně klid na práci i rybařinu....

anguilla - Profil | Po 2.6.2008 17:44:44

Pro všechny stejné podmínky. O nonstop lovu se tu hovořilo již x.krát.

MUDr. Hnátek Herbert - Profil | Po 2.6.2008 17:39:34

MRKnato: a rybářský lístek by vydával finanční úřad a cizincům celníci na dálnici

Cottus - Profil | Po 2.6.2008 17:36:39

Ne,RŘ vydržel dostatečně dlouho na to , aby byl prohlášen za neměnný! "A tak to má být,tak je to správně soudruzi."

MRKnato - Profil | Po 2.6.2008 17:35:55

Podle mého, by zarybňování měl hradit stát, neboť ryba v revíru není ničí, tedy i vysazená a rybář s platným RL by platil vyšší daně, nebo by neměl slevu na dani. Tím by byla i vyřešena případná poloprivatizace rybařiny, naprosto křišťálově.

medvěd - Profil | Po 2.6.2008 17:13:44

Skulo,hrozná otázka na české poměry

Petrson - Profil | Po 2.6.2008 16:53:16

Vůbec, myslím, že Ch.aP. patří do trochu jiné roviny, než připadá finančním poměrům. Bez ohledu na popularitu hnutí bych řekl, že k přirozenému pouštění by se každý měl propracovat na jakési etické vlně. Je to většinou spojeno s logickým zvyšováním úspěšnosti lovu těch rybářů, kteří se trochu snaží zpětně aplikovat nabyté zkušenosti. Pak se nutně dostaví nechuť každý úlovek tlouci po hlavě, škrábati, pitvati... i jen z praktických důvodů: chytám-li víc, řekněme desítky > stovky ryb denně, je vlastně nemožné je všechny usmrtit a spotřebovat (...) Bez ohledu na to, snad každý, kdo chytá již od dětství a není vůl, si už tehdy uvědomoval, že např. míry nejmenších úlovků mají svůj význam. I když jsem ještě pytlačil, dodržovat svazové míry bylo jakousi ctí, nejen u mě; neuvádím to, abych se tu chlubil. Nejde o tak nové a moderní hnutí, jak se zejména mladším může zdát. Rybaření u nás má hlubokou tradici, ovšem pouštění ryb také. Mnozí si to pamatujeme už od našich dědů a otců.
Chápu, že nerovnost mezi masaři a poušteči nejednoho může iritovat, ale pomněme spíš "Vyššího principu mravního", klasika Drdy blahé paměti. Tato meta má spíš co do činění se svědomím, než ekonomikou.

Petrson - Profil | Po 2.6.2008 16:38:49

>> Carlos > výstižné, jen bych to tak nepitval do detailů. Bůhvíkdo to zrekognoskuje - a zítra jsme bez revírů... :))))

sedlo - Profil | Po 2.6.2008 16:28:19

Vidím to podobně jako Knapík-stanovení odlišných cen povolenky by asi bylo v moci svazu, CR cena cca jako dnes, chceš si ryby brát povolenka bude tě stát kupříkladu 10 000kč, vezmeš rybu na CR, pokuta jako prase, zabavení náčiní a už si nezachytáš.....

Zrzi - Profil | Po 2.6.2008 16:25:50

Taktéž se přikláním k názoru, že není možný rybáře chytající systémem C&R zvýhodňovat. Zaprvé to není ohlídatelný, kdo všechny ryby pouští a kdo ne. Navíc je tu druhý problém, a to ten, že rybář chytající systémem C&R např. dravce, u kaprů to není tak do očí bijící, nadělá mnohdy více škody než ten, který si chytne např. jednu 50tku candáta a jde domů.
Co se týče zákazu chytání přes noc, tak ten bych zrušil, protože nevidím žádný jeho přínos. Jsem i proti zavádění počtu odnesených ryb od vody, protože je to zase jen buzerace, pakliže jsou nastaveny denní limity, tak to plně dostačuje (neberme v potaz kontrolu dodržování, protože ta pokulhává). Naopak bych u nás na Moravě vrátil zpět možnost odnést 2 kapry, a to ne až tak proto, abych si s nima mohl nacpat mražák, ale proto, že je absurdní, abych si směl odnést 2 candáty, kterých je ve spoustě vod jako šafránu, a na druhé straně směl vzít jednoho kapra, kterých denně chytnu pět, což znamená, že jich je ve vodě jak much

Petrson - Profil | Po 2.6.2008 16:20:38

ALL> ADD Po 2.6.2008 13:47:25:
Pokud se nesměle sečtělých frekventantů dotkly poznámky o "nadlidech" či "prasatech sobě rovnějších", v žádném případě nebyly cíleny jako urážka v ten či onen okruh závodníků, ani jiných rybářů, ani Jiřího Čunka. Jde jen o metaforické odkazy na totalitní egopraktiky, výstižně interpretované známými literárními díly Farma zvířat (Orwell), jakož i tezemi o nadčlověku od F. Nietszeho. Více kolega MUDr. Hnátek Herbert, u příležitosti uzení bow-carpů na jedné z četných Smoke of shore therapies našeho kolektivu.

Petr Koch - Profil | Po 2.6.2008 16:16:41

Aby nedošlo k omylu, jsem pro metodu chyť a pusť, ale ne na vodách se současnou obsádkou. Bavíme se samozřejmě o násadě a ne o starých kapitálních rybách. je jich podle mne škoda, ale proč to vysvětlovat nebudu, protože bych asi neobstál. Prostě je těch prasátek a ne jen těch škoda, moc jich není.

Mikulas - Profil | Po 2.6.2008 16:14:48

NE