problémy s rolováním boilies

Mám problémy s rolováním boilie,koule se mi v rollbalu trhají a mají uprostřed dírku,nikdy se mi to ještě nestalo a to boilies válím dost dlouho.Konkrétně se mi to stalo u fanaticy a jedné vlastní směsy,která se mi vždy rolovala bez problémů.Prosím poraďte.
Autor diskuse: mároš - Profil , 28.5.2008 kaprařina - nástrahy, návnady

Smrtak - Profil | St 3.9.2014 14:22:06

Killer.Caha >> Zdar, vdaka za postreh. Ono toho oleja tam myslim bolo dost zo 100g struhaneho kokosu, ktory som najemno zomlel. Pridal som este dve polievkove lyzice oleja (slnecnicovy, proste aby sa nepovedalo) a to uz bolo privela. Myslim, ze v pripade, ze tam bdue 100g kokosu tam olej pridavat nemusim.

Killer.Caha - Profil | St 3.9.2014 13:44:43

Smrtak >> Olej bych nevynechával, jen se s ním mírnil... nyní už si při koulení vystačím i s 5ml/1kg. Dříve jsem se tam pokoušel rvát i 10x tolik a zbytečně... Záleží na oleji. Kvalitní rybí olej, nebo lososák, a bohatě stačí 5 - 10ml/1kg.

Hodně zdaru!

Smrtak - Profil | St 3.9.2014 13:39:23

Killer.Caha >> Nazdar

Vdaka.

Asi je to ako pises, zo vsetkeho trosku. Nabuduce vynecham olej a trochu natiahnem tekutu zlozku. Nakoniec je z toho par guli, par polstarkov a par patvarov. Taky mix.

Vela zdaru

Killer.Caha - Profil | St 3.9.2014 8:51:25

Smrtak >> Tak jak to popisuješ, řekl bych od obojího trošku. Trochu suché a mastné se rovná nemožnost rolování. Každá směs chce svoje a nelze to vše zaškatulkovat k jednomu postupu. Osobně válím ze čtyř druhů směsí a každá se chová trošku jinak. Takže mám i nástavce na výtlačnou pistoli popsané nejen tloušťkou hada, ale i směsí, ze které roluji. Ještě je potřeba brát v potaz roční období. Je rozdíl, když budu rolovat v létě za poledne, když je venku okolo 30 stupňů, nebo později na podzim, kdy může být i kolem nuly. Svoji cestu si každý musí najít sám. Snad jsem ti alespoň trošku pomohl. PS: Pokud je těsto mastné, normál přidej vodu a trochu mixu, znovu vypracovat a opakovat až do té doby, než se bude těsto dobře zpracovávat jak pistolí, tak rollbalem.

Smrtak - Profil | St 3.9.2014 0:06:26

Nazdar páni, dnes som koulel a po ulozeni hada do rollablu, pritlaceni a rolvoani sa nerovlo nic (resp. asi 10% guli). Ostatk ostali len vankusiky/polstarky. Cesto bolo dostr suche a vcelku mastne. V hrubke hada problem nebol. SKusali sme rozne hrubyk, mastit aj odmastovat rollbal, navlhcovat a nic nepomohlo. Bolo to podla vas tym ze bolo cesto prisuche, alebo privelmi mastne? Alebo oboje? Tie polstarky sa proste len posuvali rollbaolom.

Šolcik - Profil | Po 7.11.2011 8:39:19

Zdar chalani.Vím,že tahle diskuse je poněkud stará,ale přidám taky svou troškou do mlejna.Před nedávnem jsem roloval 3kg boilies z Boilies setu Carpservis Mrtvola.Dělal jsem to venku po práci a koule jsem začínal rolovat skoro za tmy.Dělalo mi to ten samý problém,koule se rozsejpaly.Včera jsem roloval 6kg.Udělal jsem díru do nástavce lisu menší,podstatně menší.To znamená že na 18mm kuličky,které jsem válel jsem udělal díru do nástavce o průměru 15mm.A kuličky se krásně uválely,zatáhly.Neměli ani z boku dírky,což se mi dříve stávalo.

jirazabr - Profil | Út 10.6.2008 14:22:33

také se to stávalo...ale od te doby co nechávám těsto proležet tak je to good....

Minnow67 - Profil | Út 10.6.2008 14:15:41

Průměr hada je rozhodně velmi důležitej. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že pro různě tuhou směs to chce různý průměr hada. Praskání a nedotažení koulí v rollballu jsem vždy vyřešil právě průměrem hada. Mluvím o komerčních směsích, u domácí to samozřejmě může být špatným složením.
Jirka Šachl: A byl v tom alespoň belachan nebo podobná voňavka ? :-)

jurasoft - Profil | Út 10.6.2008 14:02:53

Posledně jsem dělal koule ze setu od V., držel jsem se přesně návodu, tzn litr vajec atd..i toho, že lze kyblík používat z hnětení těsta..směs přesně vyladěná na koulení..ale...kyblík mě praskl v klíně při hnětení sedíc na sedačce v obýváku..takže bacha na tyhle kyblíky ..

DAVISS - Profil | Út 10.6.2008 13:46:28

Vraž tam vejce, určitě tím nic neskazíš a pořádně propracuj, směs nechej odležet. S olejíčkem bych byl trochu opatrnější. Vliv na to bude mít i tloušťka hada. Ale to už tady všechno zaznělo. Já osobně směs dolaďuju skoro vždy. Musíš se s tím skrátka porvat.

jurasoft - Profil | Út 10.6.2008 11:28:08

Na 20 ku rollball používám nástavec na vytlačování klobás 19mm, váleček se jakoby trochu roztáhne a padne do drážek jak prdel na hrnec..směs taky rozdělím na velikost pomeranče a dám v mikrotenu na hoďku odpočinout do ledničky aby se všechny složky důkladně provázali, ručním hnětením prostě těsto tolik nepropracuju..pak to z ledničky zase spojím v jednu hroudu, znova propracuju a pak teprve válím válečky..teď vytlačuju, ale i ručně to takhle šlo dobře...když tak přidat vejce a olej..třeba obyčejnej řepkovej..

bill2 - Profil | Út 10.6.2008 10:45:18

také se mi rolovali boilie s dírkou, zůžil jsem hady a je po problému.

DanX - Profil | Út 10.6.2008 10:06:54

mároš : pokud nepotřebuješ kuličky udělej polštářky a na chytání párkuliček ručně, .taky nědy pomůže lepší propracování směsi + olejíček jak Ti píšou ostatní

DanX - Profil | Út 10.6.2008 10:02:58

All: Bachy má pravdu čím víc vajec tím je možná lepší pojivost ale taky se hůře uvolnují složky do okolí já víc jak 2 na kilo nedávám hold jsem škrta.Používám jiné pojiva.

robroj - Profil | Po 9.6.2008 23:58:30

maros: ja som to zazil tiez, prvykrat (este v zaciatkoch) som sulal rucne a mal som dost, ked som to musel robit rucne kvoli drobeniu hadov. Potom som presiel na pouzivanie mlynceka na vyrobu hadov a vsetky problemy sa odstranili. Skusil by som to. Mlyncek ti krasne spoji zmes. Pouzival som to aj vtedy ak sm robil iba nejake kilko rucne a zmes bola suchsia a drobila sa ..vytiahol som mlyncek a prebehol to cez. Zachranilo mi to velakrat rucnu robotu.

Pokki - Profil | Po 9.6.2008 22:15:33

gluten je fajn věc,ale při testování směsí ze kterých jsem bolie zkoušel dělat vím že příliš glutenu není dobré. Když je ho moc chová se jak obyčejná mouka a boilies spíše "poškozuje". Zkus trochu klíčků a trochu glutenu. Hlavně ať směs není suchá,to můžeš kompenzovat trochou nějakého olejíčku...

oko1 - Profil | St 28.5.2008 23:39:13

Myslíte,že přidáním Glutenu by se to nezlepšilo?Někde jsem četl že je hodně pojivý,tak nevím.Přidáváte ho někdo do svých směsí?

dujáč - Profil | St 28.5.2008 20:16:07

omlouvám se ,že lezu do otázky,ale neví někdo,čím by šel obejít sojový izolát???

carpmania - Profil | St 28.5.2008 20:14:00

mároš: jak už psali jiní, užšího hada a bude to OK... ;o)

Houmi.. - Profil | St 28.5.2008 20:12:17

Jak říká Martin ... zkus udělat slabšího hada...

sadraj - Profil | St 28.5.2008 20:11:43

Natlač si o 1/2 mm slabšího hada nesnaž se v rollbalu koule nekolikrát utáhnout jen je jednou protáhni od půlky na kraj a bude to v pohodě. stačí o kousek tlustší had když není smes akorát a trhá se to
taky nekdy pomáhá zmenit rychlost šoupání rolbalem a popř i tlak . nezdá se to ale rolnel časem nedelá koule ale soudky ,.ošopupakí se drážky a pak je had moc velkej

antony - Profil | St 28.5.2008 19:57:23

Mě to dělá též, že to rol-ball rozdrobí, mám taky recept od M.K., potom dělám třeba z 5 kil kuličky ručně. Tento tréning oceníš, až budeš dělat třeba domácí bramborové krokety, kdy za 1/4 hoďky našůláš tolik kroket, že nebudeš věděc co s nima.
hola
antony

Martin... - Profil | St 28.5.2008 19:09:42

mároš. mě se to taky stávalo a bylo to příčinou že jsem měl moc tlusté hady...trochu jsem je zúžil a bylo po problému tak zkoušej a uvidíš...

mároš - Profil | St 28.5.2008 18:49:05

patlal:To na fotce je fanatica

patlal - Profil | St 28.5.2008 18:42:44

mároš // Vypadá to přemastěně a málo pojiva,ale to je asi jasný :-)

mároš - Profil | St 28.5.2008 18:35:23

carpkiller: :-))))

Carpkiller - Profil | St 28.5.2008 18:34:18

mároš:víš co mi to připomíná....:)))vim čim to je,že ty jíš málo vlákniny...:))))

mároš - Profil | St 28.5.2008 18:33:49

rollbal......

mároš - Profil | St 28.5.2008 18:32:53

takhle to vypadalo,foceno mobilem

patlal - Profil | St 28.5.2008 18:27:24

mároš // Nemohu si pomoci ale těmi vejci to asi nebude :-(

mároš - Profil | St 28.5.2008 18:26:27

patlal:U svý směsy,není problém to doladit,už jsem to dělal mnohokrát.....ale mik byl hodně překvapenej,že se mi fanatica špatně roluje.Nejdřív to vypadalo že jsem dal moc vajec(10),do fanaticy se dává max8.

patlal - Profil | St 28.5.2008 18:22:59

mároš // Nevím jak ta směs vypadá,tak asi neporadím.Jinak níže bylo popsáno co s tím.Ale trochu mne to u té směsi zaráží že to není doladěný,pokud jsi udělal vše jak má být.Stává se to u velice hrubých směsí,mám s tím zkušenosti mám rád hrubé směsi.jinak na to je asi nejlepší Lactalbumin,pšeničné klíčky, podle mne,pokud je to hrubostí.olej taky pomáhá ale nepřehnat ať ti neklouzá had po rollbale :-)