- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Melase - kde koupit či vyrobit
Prosím Vás o radu..Potřeboval bych levně sehnat melasu....poopřípadě kde se dá koupit nebo ještě líp jestli se dá vyrobit.. Postup apod....díky
Autor diskuse: matadodddo - Profil , 15.4.2008 všeobecné - nástrahy, návnady
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
1x v oblíbených a 0x v ignorovaných.
NAVI73 - Profil | St 25.4.2018 19:17:18
rybomil >> hele ono s pokrmem je to strašně jednoduchý, když do něj přidáš něco co tam nepatří tak to vůbec neznamená jeho znehodnocení, jen prostě nelze použít vžitý či daný název , asi si dovedu představit použití sirobu jako určitý druh sladidla či jako náhrada za karamel v dobách bídných . Chápu že krajových obdob bude mít mraky, ale za mě sirob prostě ne.
rybomil - Profil | St 25.4.2018 18:39:50
NAVI73 >> nemel, těch receptů je hafo, např.
http://www.budejovickybudvar.cz/media/tiskove-zpravy/2010/budvarsky-kapr-na-cerno.html
vaříme to co pamatuju, dříve to jedla celá vesnice i další vesnice v okolí po generace.
kdo neměl vánoční černou rybu měl ženu špatnou kuchařku říkával kdejakej starej baštýř nebo pantáta (pantáta -viz slovník starších lidových názvů )
konzistence od polévkové až po skoro rosol, chuti mohou být na slano, poloslano/polosladko až sladko
v rodině se černý kapr se sirobem vaří tak 100 let. Jí se to na teplo i studeno, často s vánočkou, což neznalým přijde až šílený, porce ŕyby se nechávají s omáčkou vychladnout, vaří se až 3 na 3/4 plné 5litrové mísy( ze 2 ks ryb cca 2 - 2,5 kg, jak se lidově říká 7 - 9ti řízkových )
děláme tu sladkou verzi, nedáváme tam česnek, toho koření méně, tymíán žádný, sirob je místo cukru a před Vánoci ho vaří/kupují všici co vědí že tam patří.
červené víno nepamatuju že by tam někdo dával , zato černé pivo se dává často. dáváme ho ale proti budvar receptu tak 1/3. dost receptů uvádí, že pro spešl chuť je důležité zachytit trochu kapří krve - to jen spíš pro fajnšmekry, ne pro všechny. Omáčka je nej 3. - 5. den.
ten sirob nemůžeš, hlavně v závěru vařit klasicky klokotem , ale jen tak sotva hodně zvolna táhnout
http://www.budejovickybudvar.cz/media/tiskove-zpravy/2010/budvarsky-kapr-na-cerno.html
vaříme to co pamatuju, dříve to jedla celá vesnice i další vesnice v okolí po generace.
kdo neměl vánoční černou rybu měl ženu špatnou kuchařku říkával kdejakej starej baštýř nebo pantáta (pantáta -viz slovník starších lidových názvů )
konzistence od polévkové až po skoro rosol, chuti mohou být na slano, poloslano/polosladko až sladko
v rodině se černý kapr se sirobem vaří tak 100 let. Jí se to na teplo i studeno, často s vánočkou, což neznalým přijde až šílený, porce ŕyby se nechávají s omáčkou vychladnout, vaří se až 3 na 3/4 plné 5litrové mísy( ze 2 ks ryb cca 2 - 2,5 kg, jak se lidově říká 7 - 9ti řízkových )
děláme tu sladkou verzi, nedáváme tam česnek, toho koření méně, tymíán žádný, sirob je místo cukru a před Vánoci ho vaří/kupují všici co vědí že tam patří.
červené víno nepamatuju že by tam někdo dával , zato černé pivo se dává často. dáváme ho ale proti budvar receptu tak 1/3. dost receptů uvádí, že pro spešl chuť je důležité zachytit trochu kapří krve - to jen spíš pro fajnšmekry, ne pro všechny. Omáčka je nej 3. - 5. den.
ten sirob nemůžeš, hlavně v závěru vařit klasicky klokotem , ale jen tak sotva hodně zvolna táhnout
Willow - Profil | Út 24.4.2018 21:49:36
Pvl >> A i rád zavzpominam,ale tenkrát jsem v tom vařil i badyán nebo anýz.To byl mazec.!😉😉
NAVI73 - Profil | Út 24.4.2018 21:46:27
rybomil >> příteli kapr na černo jsou švestky, povidla z nich, perník a kdo měl tak červené víno. jestli někdo z Tvých jihočeských předků používal tebou popsány sajrajt tak zřejmě z lakoty😁😁😁. Staročeská kuchyně je založena na principu spíše nakládání surovin z důvodu jejich rychle přípravy, dost dobře si nedovedu představit udržování jakékoliv suroviny nad bodem varu dlouhé hodiny jak popisujes
rybomil - Profil | Út 24.4.2018 20:44:30
Pvl >> To vaření sirobu pamatuju moc dobře, musel jsem furt míchat, horší než škvaření sádla po zabijačce.
Melasa se vozila v lejtě do kravínů. V zimě jsme pro ní chodili a máčeli v ní čižbařský špingle při chytání hýlů, konopek a čížků.
Melasa se vozila v lejtě do kravínů. V zimě jsme pro ní chodili a máčeli v ní čižbařský špingle při chytání hýlů, konopek a čížků.
Pvl - Profil | Út 24.4.2018 20:28:12
rybomil >> Babička jej vařila ... aby byl do perníčků :o§) Tak díky jí vím jak chutná domácí . EDIT a melasu měl děda ve stodole v sudu. Na přilepšenou pro kravku a koně .
rybomil - Profil | Út 24.4.2018 20:25:57
Pvl >> Kdo aspoň jednou vařil ten sirob ( jihočeši do klasického vánočního jídla kapr na černo ) tak ví co to je času a práce. Tedy si ho nechá jako spousta jiných uvařit v pivovaře. To jenom klasický čechohamtáci ho tam koupí a pak prodávají naředěný na předvánočním trhu za meganásobek těm co to nevědí.
Pvl - Profil | Út 24.4.2018 20:03:36
Staročeský SIROB
Cukrovou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Můžeme ji i nastrouhat. Zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme asi 3 hodiny. Vodu s vyvařeným cukrem slijeme a pomalu vaříme aby se odpařila voda. Tekutina postupně houstne a jak část cukru karamelizuje, začne ke konci tmavnout. Pozor, ať sirob nepřipálíte. Když dosáhnete konzistence tekutého medu, sirob je hotový.
Cukrovou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo proužky. Můžeme ji i nastrouhat. Zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme asi 3 hodiny. Vodu s vyvařeným cukrem slijeme a pomalu vaříme aby se odpařila voda. Tekutina postupně houstne a jak část cukru karamelizuje, začne ke konci tmavnout. Pozor, ať sirob nepřipálíte. Když dosáhnete konzistence tekutého medu, sirob je hotový.
splavek - Profil | Út 24.4.2018 19:54:12
Homer >> No o výrobě melasy doma bych asi mohl polemizovat. Moje máma mi vykládala jak za války, kdy byl cukr na příděl,babička na poli po cukrové řepě posbírala zapomenuté řepy, ty pokrouhala a vařila s trochou vody , až se to rozvařilo na takový tmavý sirup, ten scedila uložila do sklenic a tím sladili, když nebyl cukr.
Ve své podstatě přírodní biosladilo a řekl bych že výživnější než melasa(ta je druhotný odpad po výrobě cukru). Takže kdo má chuť a trpělivost si může za pár korun, trochu energie a trochu času uvařit top produkt na ryby. Jinak nejlevnější melasu koupíte přímo v cukrovaru, za pár kaček kilo(a to doslova za pár kaček). Kdo chce echt předraženou tak ať si ji koupí v rybářských potřebách a nejlépe s logem nějakého kaprařského topvýrobce.
Ve své podstatě přírodní biosladilo a řekl bych že výživnější než melasa(ta je druhotný odpad po výrobě cukru). Takže kdo má chuť a trpělivost si může za pár korun, trochu energie a trochu času uvařit top produkt na ryby. Jinak nejlevnější melasu koupíte přímo v cukrovaru, za pár kaček kilo(a to doslova za pár kaček). Kdo chce echt předraženou tak ať si ji koupí v rybářských potřebách a nejlépe s logem nějakého kaprařského topvýrobce.
mc.mazi - Profil | Út 24.4.2018 12:22:15
Dobrý den,
pokud máte zájem o koupi melasy, tak se prosím ozvěte na: melasaprorybare@seznam.cz. O množství a ceně je možné jednat.
Petrův zdar
pokud máte zájem o koupi melasy, tak se prosím ozvěte na: melasaprorybare@seznam.cz. O množství a ceně je možné jednat.
Petrův zdar
Homer - Profil | Čt 17.4.2008 11:25:25
Melasu zdarma jsem kdysi dávno získával z cukrovaru. Koupit se dá všude, vyrobit doma nejde, je to odpadní produkt při výrobě cukru.
Živě na MRK.cz
Kde to žije - všechna témata
6:57Korda Developments a vše co k této značce patří 923
6:27Splávek proti vázkám / lov z lodi / kaprařina 53
2:06celovka s uv svetlom na nočný lov 0
ČtV letech 2021 až 2023 poskytlo MZe a MŽP na ochranu životů a majetku před povodněmi 4,8 miliardy korun (Bleskovka) 1
ČtPřívlač v Chorvatsku 52
ČtMinimum voltů na trakční baterií 28
ČtPokuty za krmení přemnožených nutrií ze Zlíně (Bleskovka) 4
ČtAdrenalinový lov z hladiny na těžké vodě (Video) 1
ČtRada na pořádný vozík 316
ČtSpey & Salmon 458
ČtPruty Hearty Rise 289
ČtJaké 12ft 2,75-3,25lb kaprové pruty byste zvolili a proč? Vložím anketu. 40
ČtNové tabule se zákazem vjezdu a táboření v zátopovém území vodní nádrže Skalka a Jesenice (Bleskovka) 7
ČtPětinásobné pokuty a kontinuální sledování vypouštěných odpadních vod: Novela vodního zákona míří do Senátu (Bleskovka) 3
ČtNemoc nebo zranění z mládí? 5
Co je nového - všeobecné
ČtBleskovka: V letech 2021 až 2023 poskytlo MZe a MŽP na ochranu životů a majetku před povodněmi 4,8 miliardy korun
ČtBleskovka: Pokuty za krmení přemnožených nutrií ze Zlíně
ÚtBleskovka: Vědci varují: Plánovaná vodní elektrárna na Vltavě ohrožuje biodiverzitu
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
11.5.Rybářské závody "Bystré 2024"
11.5.72.Jarní závody jednotlivců...
11.5.Jarní rybářské závody v...
11.5.Veřejné rybářské závody Žerotice
11.5.Rybářské závody ve Třech...
11.5.Veřejné rybářské závody
11.5.MO Protivín 8. ročník rybářských...
11.5.ZRUŠENO- Jarní rybářské závody v...
11.5.Kroužek 22 hodinovka
18.5.Rybářské závody Vodňany
NEJLEPŠÍ Z KATALOGU
Doporučujeme e-shop
Saccon Carp
Rybářský e-shop se zaměřením na moderní kaprařinu. Máme dlouholeté zkušenosti, na trhu úspěšně působíme přes 10 let....