BAITRUNNER na feeder?

Baitrunner na feeder mate s tím nějaké zkušenosti ? Má to výhody nebo je to uplně k ničemu ?
Autor diskuse: strofi - Profil , 16.3.2008 feeder - náčiní, doplňky

el.ou - Profil | Ne 19.3.2023 13:21:14

strofi - >> Mám baity rád. Zejména když jsem delší čas u vody. Dvě, tři hoďky se věnuju aktivnímu lovu. Když už jsem přečuměný ze špiček, dám větší nástrahu, zamáčknu baity a můžu se v klidu kochat, klábosit s parťákem, fotit...A po setmění taky dobré.

Pstruh27 - Profil | Po 13.3.2023 20:30:02

peterb >> Super - ako dizajnovo sú tie Tvoje navijáky veľmi podarené, aj som presne po nich pokukoval na Nordfishingu ale tá hmotnosť 310 g je už pre mňa taká "hraničná" ale možno s nimi osadím tie 3,30 Inspirony. Asi tú hmotnosť navijáka aj zbytočne moc riešim keďže je 90 - 95 % času aj tak vo vidličke alebo stojane :-)

ROMIČEK - Profil | Po 13.3.2023 19:53:31

Ja mám baity na všetkých feedroch, váha mi vôbec neprekáža, pretože prút je 90 percent času vo vydličke. Zato komfort je na nezaplatenie, prepneš páčku a brzdu viac nemusíš riešiť.

otéčko - Profil | Po 13.3.2023 19:45:48

Ahoj za mě bait na feeder(method)určitě fajn a při lovu dravců na feeder ulité jak "hrnec na prdel"

splavek - Profil | Po 13.3.2023 18:53:26

Baity používám na feedru už drahně let. Stala se mi taková veselá historka z natáčení, kdy jsem téměř tygřím skokem( což při mé dobře živené fortelné hanácké postavě byl výkon téměř hraničící ze sebevraždou) zachraňoval letící prut do vody při záběru. Pokaždé, když chytám na dva feedry, tak u jednoho , který sleduji méně většinou je to ten method mám zapnutý bait. Nebo když chytám s jedním prutem na plavanou a druhý na feedr, tak je bait také v pohotovosti.

peterb - Profil | Po 13.3.2023 18:14:21

Pstruh27 >> Ahoj najdu sa aj male baitiky. Tento mam na method na kratke lightko. Vyhodu baitu vidim hlavne pri love na kratku vzdialenost. Kapre robia jazdu. Na kratku vzdialenost si vzdy prepnem brzdu a mam tak dlhsi cas na reakciu a tiez nemusim stale stelovat prednu brzdu po zabere.

Pstruh27 - Profil | Po 13.3.2023 15:20:31

Baitrunner je podľa mňa na feeder dobrý (zasa ja chytám len method feeder) - mám 6 prútov na method - 2 x 3,0 m / 2 x 3,30 m a 2x 3,60 m - baitrunnery mám len na tých 3,60tkach, na 3 m mám navijáky s krátkou brzdou - pol otočky brzdy z odbrzdeného do skoro na fest dotiahnutej brzdy, na tých 3,30 m mám zasa Ryobička, ktoré majú desne dlhú brzdu a sú s tým patálie. Budem to musieť nejako poriešiť. Nevýhoda "baitov" je tá, že sú to aj pri tých najmenších veľkostiach už pomerne veľké a ťažšie navijáky - osadiť teda napríklad ľahký 3 metrový feeder baitom rozumnej veľkosti a hmotnosti je dosť problém. Inak komfort pri chytaní s baitom maximálny...... čo sa týka method feedru určite.

Arachnos - Profil | Ne 12.3.2023 23:19:43

Pridavam i do starych diskuzi. Kdyz nekdo hleda na googlu, zatahne ho to sem. Tak pridam taky taky svoji trosku do mlyna...

kubah - Profil | Ne 20.11.2022 18:31:27

Dušan_hp >> dobře Ty :-)))

14 let je ještě horší :-) - já si právě načal a debatoval o nové 12ctce, tak proto :-)))))

Dušan_hp - Profil | Ne 20.11.2022 18:21:54

kubah >> a ty za to, že neumíš počítat:)) sorry za spam

kubah - Profil | Ne 20.11.2022 17:10:53

Arachnos >> dostaneš Zlatý krumpáč - za 12 let starou vykopávku !

Gratulace veliká !!!

Kreja - Profil | Ne 20.11.2022 17:08:57

Já nejen na feedry ale i na ostatní pruty používám navijáky Shimano se zadní bojovkou.Brzda se perfektně při zdolávání dá ovládat malíčkem a když potřebuji volnoběžku tak to dám na minimum a je to bez odporu.Zpátky stačí kousek pohnout páčkou a je to.Funguje to výborně.

Arachnos - Profil | Ne 20.11.2022 13:54:36

Baitiky mam na feederu, kdyz chytam method. Na kosik chytam na klasiku a na method, kdyz je nastraha mimo hacek prepinam na volnobeh. Funguje to pak jako kaprak, protoze casto nejde o zaber, ale ryba se rovnou pichne a plnou parou prcha. Pak je lepsi mit povoleno a poptocenim klicky se mi navijak prepne do klasickeho modu s nastavenou brzdou. Kdyz chytam napr. u lekninu, nechci se zdrzovat utahovanim brzdy. Na to neni cas

strofi - Profil | Út 18.3.2008 16:00:07

Tak pánové děkuji že jste mi přiblížili k čemu se dá bait na feeder využít docela by se mi i hodil kolikrát mam jeden prut nahozen s kukuřicí nebo s rohlíkovým boilisem a tahle pomůcka se počítá ! Také lepší manipulace jistě není na závadu . takže děkuji všem za příspěvky.

Jarin - Profil | Út 18.3.2008 15:30:35

strofi / pouzivam navi s baitom uz asi 4 roky a kedze sa nechcem opakovat tak si daj do kopy prispevky : sradzjzd, Danek, mlady rybar, antabus, MartinM a Premet = toto vsetko je pravda a aj to vyuzivam som s nim spokojny ale je to na kazdom z nas pre co sa rozhodne....
PS Niekto spomenul vecsiu hmotnost =mam Ticu SP 3007 a prave tym ze je skutocne tazsia mi umoznuje ovladat moje Trab...360 cm v pohode jednou rukou pri zaseku - vyvazuje prut asi tak...

Přemet:-) - Profil | Út 18.3.2008 12:09:19

strofi: Já také používám bait, ale né z toho důvodu jako na kaprařinu, ale že mi přijde lepší manipulace s koncovou montáží. Pokud potřebuji naplnit krmítko, vyměnit červa a vytáhnu si vlasec moc ke špičce, tak prostě zapnu bait a spustím si to na potřebnou délku. Nebo když potřebuju na záchod, tak ho taktéž zapnu a mám klid. myslím, že je to docela dobrá věc.

Ládin - Profil | Út 18.3.2008 11:57:59

Já ho na feederu mam od letoška a celkem mi vyhovuje - když je míň záběrů tak přepínám na volnoběh, protože mě unavuje delší dobu pozorovat nehybnou špičku a nejednou se mi předtím stalo, že sem na vteřinu otočil hlavu a v tu ránu byl prut ve vodě. Pokud chytám na rybníce kde se loví převážně malí kapříci, tak se v létě určitě hodí. Když mezi tim příde jemější záběr od cejna tak postupuju jako Matrin M akorát s tim rozdílem, že místo vlasce přidržim rukou cívku. No a pokud dou cejní na hod tak bajt jednoduše nezapínam a chytam tak jako kdybych ho neměl. Záleží to prostě na situaci, na bílou rybu není potřeba, ale na feeder se dá chytat prakticky cokoliv, takže podle mě bajt rozhodně neni na škodu.

Minnow67 - Profil | Út 18.3.2008 11:38:38

A pokud bych měl volit mezi navijákem s kvalitní přední brzdou a laciným navijákem s volnoběžkou, tak je volba celkem jasná.

Minnow67 - Profil | Út 18.3.2008 11:25:09

Baitrunner na feederu používám. Je to supper v případě, že se nemůžeš dostatečně feederu věnovat ať z důvodu manipulace s druhým prutem, příprava krmení nebo tě rozptyluje přítulkyně. Použitím volnoběžky pak nemusíš měnit optimální nastavení zdolávací brzdy. Pokud u feederu sedím, tak je volnoběžka samozřejmě vypnutá.
To spíš nechápu funkci bojové brzdy. Mám určitý prut s určitou akcí a k tomu vlasec a návazcový materiál určité nosnosti, tomu pak přesně odpovídá nastavení zdolávací brzdy. Pokud bude dotažená více, pak trhám, pokud méně tak si ryba naprosto zbytečně bere vlasec. Přitom se zvyšuje riziko ztráty ryby ve vázce a dochází ke kroucení vlasce.
Nechápu potřebu přitvrdit. Pokud mám optimálně nastavenou brzdu a přitvrdím, tak trhám.

Martin M. - Profil | Po 17.3.2008 22:36:48

Chytam uz jen s baitrunnerama a vyhovuje mi to. Prepinam na volnobeh po kazdem nahozeni, i kdyz sedim stale u prutu. Zasekavam tak, ze pridrzim silon u drzadla prutu - nemyslim na nic, okamzite zasekavam, baitrunner prepinam az potom, zadne zdrzeni v tom fakt neni.

SAHIB - Profil | Po 17.3.2008 21:53:29

chlapi,
na feeder každý dá dle svého uvážení,jeden preferuje bait,druhý bojovku-jde o své zkušennosti,časem ansbírané při lovu na feeder,nikomu nic také neberu,je to jeho volba,..
já mám na feedru comorána 30kus bojovkou a když je dobře štelnutá,-hlavně v lítě, je to v pohodě,..má opravdu proti baitu výhodu při zdolávání fishky,to určitě,v každým případě,..
ale jak píšu,každý dle toho,co mu vyhovuje,na co je zvklý,..byt neříkám,že jeden typ nemá oproti druhéme nějakou nevýhodu,nebo výhodu,určitě by se našly nějaké,ale komplexně řešeno bych to shrnul:
oba typy jsou na feeder dobré,..

antabus - Profil | Po 17.3.2008 18:34:45

Baitrunner používám prakticky na všech feederových prutech, včetně winklpickeru a to nejen na závodech. Nejde tak ani o jeho původně zamýšlené užití, tj. razantní záběr přes brzdu, i když i to se někdy hodí, ale především o komfort při ovládání, tj. jak zde již bylo napsáno při protahování vlasce očky a hlavně při manipulaci s krmítkem, které po přepnutí na bait snadno mohu stáhnout k sobě (po zdolání ryby na dlouhém návazci na něj často špatně dosáhnu). Těžší krmítko sjede dolů v pohodě vlastní vahou. Je samozřejmě možné takto využít i naviják s bojovkou, ale bait je na to podle mě vhodnější. Samozřejmě bojovka je zase výhodnější při zdolávání, bait lze využít jen velmi omezeně, ale já jsem bojové brzdě vůbec na chuť nepřišel, takže to chce vyzkoušet, co komu vyhovuje. Je třeba si uvědomit, že baitrunner je standardní naviják s přední brzdou + "něco" navíc, tak proč to nevyužít? Nemá to žádné nevýhody (snad jen trochu vyšší váhu, ale už se dělají i velmi malé baitrunnery).

vydra Lucky - Profil | Po 17.3.2008 17:11:44

hraji - ano máš pravdu, že mě ani nenapadlo dávat na feeder naviják s baitrunnem. Používám baitrunnery při lovu kaprů na děličkách, kdy se těžko udrží koncentrace na záběr, tady to považuji za smysluplné ... ale u feederu ne. Nikomu je ovšem nevymlouvám, mám na to jen takový názor. Třeba to někomu vyhovuje. Argument o rodrbání si nastavení brzdy při nuceném opuštění prutů je sice hodný zřetele , ale to mi zajišťuje dobře bojovka, kterou zase doporučuji já, a to pominu skutečnost, že RŘ nepřipouští odcházet od prutů. :-)))

Vaša - Profil | Po 17.3.2008 16:36:44

Já používá na feeder navi s bojovkou,ale bait neodsuzuju.Hlavně v létě má své opodstatnění.Jsou to většinou takové jízdy,že je bait na svém místě.Takže bait ano,ale radši bojovku.

Vimpy - Profil | Po 17.3.2008 16:27:20

Ja mam Sh. superbaitruner z jedneho dovodu- chcel som na heavy feeder Shimano vo velkosti 5000. Ked som sa pozrel kolko stoji stradic a TP, tak som si kupil baita... :)

šlapeto - Profil | Po 17.3.2008 16:04:22

Šohaj ze Slovácka - ®: souhlasim s tebou na fidru je třeba rychle reagovat a rychle zaseknout a nečekat až kapr pojede přez bait...
strofi - ®: Takže za mně baituner ne, radši jdi do bojovky

strofi - Profil | Po 17.3.2008 15:52:43

Danek- takhle nějak jsem si přectavoval že by se dal využít

Mlady_rybar - Profil | Po 17.3.2008 14:57:18

Na medium feedru mám nějaký cormaxx, a je to super věc, naprosto ideální použití je když je třeba protahovat vlasec očky při navazování nebo když to kapříci berou ,,trochu" razantněji :) Doporučuju.

Danek - Profil | Po 17.3.2008 12:13:02

já bait používám na feeder rád.Jedu brzdu nastavím na zdolávání,druhou na zásek a jen překlapávám.Při nečekaném výpadu ryby taky jenom přecvaknu,v podstatě jej používám jako bojovku.