feedrová montáž do rieky s balvanmi

akú montáž používate, ak sú v rieke (pod priehradným múrom) veľké kamene a olovko (resp. krmítko) má tendenciu rýchlo a nenávratne zapadnúť? Dík za odpoveď
Autor diskuse: amundsen - Profil , 3.3.2008 feeder - ostatní

osprey - Profil | St 5.3.2008 15:36:41

Je to asi tak - buď zátěž nesmí zapadat anebo se musí snadno odděli. Pokud tam berou velké ryby bojující u dna (parma) , často to předřou o kameny nebo zatáhnou do vázky během zdolávání. Tam je lepší, když zátěž při první známce průšvihu odpadne. Musí být tím pádem na slabém postranním návazci.
Pokud nejsou ryby velké a bojovné, je lepší řešit zátěž, která nebude tolik váznout. Nesmí moc putovat - protože jinak si k vázce docestuje. Takže velká těžká placatá věc. Ten tvar o kterém píše Kobřík má 40% ztrátovost oproti kulatým olovům nebo kapkám a asi 70% v porovnání s neprohnutým plochým olovem. Kdysi jsem o tom psal i na MRKu, používám to dodnes.

amundsen - Profil | St 5.3.2008 12:42:53

Díky chlapi.
Pôvodne som myslel, že skúsim upevniť záťaž (alebo krmítko) na dlhšiu trubičku, že to možno nezapadne tak ľahko, ale asi bude najlepšie používanie čo najlacnejších závaží, možno aj kameňov (potrebujem tak aspoň 30gr, pár brokov nestačí...) a zaistiť to bročkom, ktorý skĺzne, alebo tenším prívesom. Ak by vás ešte niečo napadlo, píšte.

Kobrik - Profil | Út 4.3.2008 8:16:35

Sice to nežeší posunování montáže po dně a následné zapadnutí, ale dost často se mi stává, že uváznu mezi kameny při stahování udice

Kobrik - Profil | Út 4.3.2008 8:10:56

amundsen - docela dobrou fintu používá ospery. Na DVD Základy lovu feeder nabízeném konkurenčním servrem to ukazuje. Rozklepaná koncová kapka do tvaru jakésy placaté prohlé hrušky. Při zvednutí montáže odedna by ji tento tvar olova měl líp vytáhnout k hladině. Sám se to chystám vyzkoušet.

Hyter - Profil | Po 3.3.2008 18:15:05

jj presne tak. kdyz to prece jen zajede kam nema tak se broky snadno stahnou. neni spatne chytat tak v proudu a mit jen malou zatez ktera ani nemusi dosahnout na dno ale drzi nastrahu ve sloupci. pekne tak berou parmy na feeder v proudu primo ve vyvaristi

reditel zemekoule - Profil | Po 3.3.2008 18:03:59

hyter-taky to porad pouzivam a zatim no problemo.a timhle spusobem kdyz pouziju vic broku za sebou,tak skoro ani nepadaj,protoze jak jsou mala,tak tolik nevaznou.

Hyter - Profil | Po 3.3.2008 17:54:31

Chtel jsem poradit ale predbehl me reditel zemekoule. Ja tak chytam pod splavem ktery je vydlazdeny kameny a do spar mezi nima mi taky krmitka i olova padaji a zaklini se. Takhle je to v pohode.

b.gun - Profil | Po 3.3.2008 17:50:36

Nevím, podle mne se asi více či méně častému zapadnutí zátěže (resp. krmítka) neubráníš a nemyslím si, že by to nějaká montáž vyřešila. Teď jde jen o to, jak zabránit utrhnutí celé sestavy. Nejlepší bude zapomenout na průběžnou montáž a závěs přímo na kmenu (nebo na průjezdu), s tím by se asi nic moc dělat nedalo. Jak píše JarKotol, řešením by byla zátěž na bočním přívěsu z výrazně slabšího vlasce, který by se v případě uvíznutí vcelku snadno přetrhnul. Ale řešení to bude finančně dosti náročné, každou chvíli trhat - asi bych se vyhnul používání krmítek a chytal jen se zátěží. Pro další snížení finanční náročnosti bych zvážil případné použití zátěží vyrobených doma z vhodných kamenů. Pokud v tom konkrétním místě není příliš velký proud, možná by se to dalo vyřešit i použitím broků, které nacvakáš na slabší boční přívěs. Ten se v případě uvíznutí buď utrhne, nebo dojde ke stažení broků z něj. Nebo mne ještě napadá možnost nějaké plastické zátěže, která by se při uvíznutí také z přívěsu lehce stáhla.
Snad tu přibudou ještě i další nápady, nebo i konkrétní zkušenosti ze strany ostatních rybářů, jak pomoci danou situaci řešit. Také občas v podobných podmínkách chytám a další možnosti řešení bych sám uvítal.

reditel zemekoule - Profil | Po 3.3.2008 17:33:28

jestli ma olovo tendenci zapadat,tak bych pouzil tady tu montaz,ktera se ti neurvehttp://www.mrk.cz/montaze.php?id=373,maximalne se ti svlikne olovo,je to supr vec na tebou popsane dno.

JarKotol - Profil | Po 3.3.2008 16:37:30

No se zapadavanim krmitka asi nic nenadelam, ale abys nerthal celou montáz, dej krmítko na bocní vlasec a dej pred nej kus feederové kumy nebo slabsi navazec - bude to pruzitú snadn praskne, kdyz se zaklini a nepude ven;-)