Feeder- změna myšlení !?

Před 4 lety jsem poznal techniku lovu zvanou feeder a od té doby jsem změnil většinu názorů na rybolov, chování u vody a zacházení z rybou. Do té doby jsem byl masař a klasický bobkař. Také se vám stalo, že po přechodu na tento způsob lovu, jste začali uvažovat jinak a ryb si více vážit?
Autor diskuse: Ponty - Profil , 26.1.2008 feeder - techniky lovu

Kobarid - Profil | Čt 31.1.2008 23:22:33

Já bych to řekl trošku jinak, nebude to ani tak feederem, jak spíš změnou myšlení spousty rybářů v poslední době. U nás v rodině se na špičku ( dnes moderně na feeder) chytá už přes 80 let. Začal s tím můj praděda na bambusácích ( ony parmy a tloušti na řece dokážou ohnout i tak tlustou špičku), přes mého dědu a otce, až jsem i já začal chytat na špičku u Soňáckého teleskopu, někdy na počátku 80 let. A když se s postupující dobou začaly objevovat první články o feederu, tak jsme na sebe s tátou koukali, jako kdyby někdo včera objevil Ameriku. Takže bych tu změnu v chování rybářů spíš připisoval tomu, že lidé začali přemýšlet nad tím, že rybařina je koníček a né způsob, jak doma naplnit mražák. Feeder, jako jako rybolovná technika, na tom má asi pramalý podíl.

MrKos - Profil | Čt 31.1.2008 20:20:30

v mém případě k tomu došlo v okamžiku kdy jsem poprvé vyvážil brčko ( opravdu vyvážil ) a místo jednoho kapra za týden jsem jich chytil 20 za docházku...

Luban - Profil | Čt 31.1.2008 20:12:12

ponty, tomm-Ono to je taky tim že do toho revíru nasadili velký množství kapřích mrňat, a já sem chtěl mermomocí chytat na ten fídr a vono se tim fidrem delkově víc nahazuje a bouchá. A to krmítko přiláká ty malý a potom už tam hodujou furt a velkej nemá šanci. Jinak ke konci sezony sem tam chytal jen s olůvkem nebo na plavku a výsledek byl malinko lepčí, prostě neni štěstí..

uni - Profil | Čt 31.1.2008 17:34:49

tomm
já jenom malou poznámku-----ročně na fídr odchytám tak 95% bez krmítka/ale chytám většinu na stojákách/

tomm - Profil | Čt 31.1.2008 10:37:47

Luban> Řešení by možná bylo nepoužívat krmítko a zvolit jiný způsob krmení. To, že se prut jmenuje feeder ještě neznamená, že se s ním nedá chytat bez krmítka;-)

Ponty - Profil | Čt 31.1.2008 10:25:10

Luban- záleží co od feederu očekáváš. jestli ti jde jen o velké ryby, tak to musíš většinou čekat při jakémkoliv stylu rybařiny.

Luban - Profil | Po 28.1.2008 19:00:12

Mě feeder si myslim dost zkazil, dycky sem byl trpělivej a nebouchal sem tam tolika těma krmítkama, už prostě neumim počkat si a chytit větší rybu :o(

splavek - Profil | Po 28.1.2008 18:47:34

Na feeder chytám osmou sezonu,ještě hodně chytám i na plavanou.Teď momentálně víc preferuji plavačku.Ale za nějakou dobu to může být i obráceně.To záleží na mém momentálním rozpoložení.Faktem,je že,když,jsem zjistil jak efektivní způsob lovu feedrem je,tak jsem začal víc a víc ryby pouštět.Nejsem ortodoxní pouštěč,ryby mám rád i na pánvičce.Jen mi připadá logický,že když jsem zefektivnil lov tak je nutný i ryby poštět,neb k čemu nám bude produktivní technika,když nebude co chytat.Jak z ohněm,dobrej sluha,ale zlej pán.

zdenos - Profil | Po 28.1.2008 15:12:31

čao
Začnu asi takto: "feeder se pro mě stal srdeční záležitostí!!" O tomto způsobu chytání jsem se dozvěděl asi jako většina z vás z časopisů z přízpěvků od pana Tychlera. Z prvu jsem jenom hltal ty kvanta informací a postupem času jsem si našetřil na svůj první proutek a pustil se do toho... Musím říct že za těch 5let co se feederu věnuju mě úplně pohltil. Dřív jsem chytal klasicky na těžko s pověšeným číhátkem mezi očky a čakal na náhodný záběr. A bral skoro každého mírového kapra, byla to pro mě vždycky vzácnost nějakého chytit. Teď jsem diametrálně změnil přístup v chování k rybám a 99,9% ryb pouštím. Je to možná dáno tím že těd už pro mě není chycení kapra žádnou vzácností. S feederem mám záběry téměř pořád a už se na rybách nenudím.

SAHIB - Profil | Ne 27.1.2008 15:05:10

chlapci,
co může být lepšího...
když vám na to hupsne kapří telátko,nečekáte ho,pak je to o adrenalinu,boj kdo s koho,je to něco úžasnýho a vůbec,každá rybka kerá na to hupne a je to hra a dost velká,náročná,ale o to kouzelnější...je to paráda..já jeden jedu na kuličky a jako doplněk feedráček..jsem zmakaný kolikrát jako pes...,ale stojí to zato..je to jemné,vychutnávám si to a dokonce i na dravce je to paráda...je to vůči nim citlivější a hlavně ohleduplnější,nemaj to zažraný až kdesi..,sekáš de facto ihned při záchvěvu špice a je to v tlamičce,takže dobrý a zachytáš si,více záběrů...

vydra Lucky - Profil | Ne 27.1.2008 14:17:39

Feeder se stal hitem posledních let. Je to opravdu zajímavá a velmi účinná metoda lovu. Já se věnoval hlavně kaprařině a když mi před 4 roky kamarádi ukázali, jak na to s feederem, odložil jsem kaprařinu do skříně, odkud ji párkrát za rok vyndám a vyženu pavouky z futrálu, ale feedeer se stal pro mě skutečným číslem jedna. Ryby jsem nebral, až na pár vyjímek, domů nikdy. Rybařinu mám jako velkého koníčka více než 30 let a rybu považuji od začátku za soupeře, který si zaslouží respekt, vlídné zacházení a vrácení vodě, když podlehne. Přechod na feeder mi dal tedy "jen" častější záběry, lepší kontakt s rybou a možnost dokázat, že i s jemným nářadím jde ulovit krásné ryby ....

Martin.FTB - Profil | Ne 27.1.2008 13:18:18

Já teda ze svazovky rybu v živote nevzal ale od tý doby co chytám na feeder(6 rokem)si vážně nedokážu představit že bych toho kapříka,plotici nebo jakoukoli jinou rybu měl vzít domů.

Konópek - Profil | Ne 27.1.2008 12:50:15

všechny moc zdravím, letos chci poprvé vyzkoušet feeder, a myslim že už teď se moc těším. Hlavně mě láká ta jemná technika lovu. Tak jsem celkem zvědavý jak to půjde. Dle vašich příspěvků si myslím že to bude stát za to.

staker - Profil | Ne 27.1.2008 12:38:18

asi je to tak jak se tu píše. Od klasického chytání na těžko jsem přešel ze zvědavosti na feeder, a postupně jsem začal ryby pouštět. Je to asi tak, víc si zachytáš a nemáš potřebu to prezentovat množstvím masa. Jen mě děsí výroky typu "Když to nejde klasicky, vemu feeder a za chvilku mám kýbl ryb na salát!" Feeder v rukou masaře je opravdu bič na ryby.:-(

MASSHINA - Profil | Ne 27.1.2008 11:00:00

nazdar pánové a dámy!vaše odkazy se mi čtou moc dobře,je to opravdu paráda když člověk vidí,že nás přibývá,co chytáme pro radost a né pro maso!na feeder začínám chytat 3rokem a totálně mně pohltil,občas chytám i na boilies a taky to není špatné!nejdůležitější je pro mne ovšem pocit když svému soupeři daruji život..........

koblih@ - Profil | So 26.1.2008 20:39:44

přesně tak jak piše uni hlavne že nas je víc a víc oto to u vody bude hezčí ne?:)))

uni - Profil | So 26.1.2008 18:12:34

chlapi je to ůplně jedno jestli byla nejdřív technika nebo MRK ,hlavně,že jsme se dostali tam kde jsme a že nás přibývá/těch rozumnějších/

Masnak - Profil | So 26.1.2008 17:34:39

For Ponty-nevim cim to je-ale tvuj pripad je stejnej jako muj...Myslim,ze vetsina lidi co zacala chytat na Feeder to ma stejny:)

drda - Profil | So 26.1.2008 17:22:56

U mě podobná změna proběhla nejen přechodem na jemnější rybolovnou techniku, ale především díky četbě MRKu a díky kamarádům, které jsem na MRKu poznal a kteří mě vzali mezi sebe. Ovšem dnes už MRK není, co býval.
Naštěstí kamarádi zůstali.

Lubo - Profil | So 26.1.2008 12:43:21

Já to měl úplně obráceně. Napřed jsem změnil myšlení a pak teprve začal s feederem. Ale ať tak, nebo onak, ve výsledném efektu se jedná minimálně o lepší pochopení chování ryby při záběrech.

JKL - Profil | So 26.1.2008 9:05:38

Feeder - to jsou prodloužené prsty i oči, je to způsob jak proniknout pod hladinu, jak prožívat dění na dně, vybízí k přemýšlení o životě v nám nepřístupném prostředí, umožňuje ověření našich představ v reálném čase, zprostředkuje autentický kontakt s rybou před i po záběru, oproti plavané je více imunní proti rozmarům počasí, umožňuje jemný lov i nám s nepříliš dobrým zrakem, a hlavně - kontaktem s přírodou kultivuje náš vztah k ní a učí nás pokoře a úctě k soupeř - rybě.

uni - Profil | So 26.1.2008 5:50:49

Ponty
prakticky mám stejný čas a styl vývoje mého rybářského života jako ty,,,,,,,,vedu k němu i můj "potěr" /12 let/ a to si myslím ,že se taky podařilo , takže, když to schrnu jsem max. spokojenej rybář-hodně úlovků,ale i spokojenejší člověk-tolik nezabíjím................proto FÍDRU a klepajícím se špičkám ČEST/ Azbest za ten pozdrav mne tady nepopotahuj,ale jak se říká komu čest tomu čest