Zvládáte spíš teorii nebo praxi?

Docela by mě zajímalo co zvládáte líp.Byl sem svědkem docela zajímavých a někdy docela humorných názorů(např. že kapřivec je kříženec kapra a jelce:))a v horších případech rybáři ani neví co pomalu chytají.Já mám teorii zvládlou minimálně tak jako praxi.Jak ste na tom vy?
Autor diskuse: Mates - Profil , 13.4.2004 všeobecné - ostatní

zubáč | Čt 22.4.2004 8:19:10

Myslím si, že je to tak fifty fifty, i když chytám skoro 40 roku, nemyslím si, že vše vím, takže se uchyluji k seldování videa, ruzných rybářských programu, čtení literaruty a snažím se novinky odzkoušet u vody, přece jen se teď chytá trochu jinak než za mlada ... Běžné ryby poznám, ale z některých, které jsou uvedené v Slovenské vyhlášce bych asi byl blbec, například taková Tylapie nylská nebo Veslonos americký, sorry o těch nemám ani zdání a protože jsou uvedené ve Vyhlášce, právem se domnívám, že by ve slovenských revírech měli být, kdybych něco takové chytil asi bych čuměl jak tele na nový vrata ...

Mates - Profil | Čt 15.4.2004 19:53:33

Jinak doplním káju a dám vám sem odkaz na stránku s testama ze ZU ,jsou tam i rostliny atd., tak na to koukněte a pochlubte se jak ste dopadli.Myslím ,že budete nemile překvapení.)) tady je ten odkaz http://surf.to/udice

Mates - Profil | Čt 15.4.2004 19:50:56

kája:no máš pravdu já sem na ZU připravuju již několik let a dalo mi dost práce abych se dopracoval tam kde sem teď.a v tom ostatním s tebou taky naprosto souhlasím je to opravdu rozumný a hned by se vidělo kolik troubů chytá ryby.))

kája | Čt 15.4.2004 19:43:47

To miras S - souhlas!! Loni jsem pomáhal neteři (13) s přípravou na Zlatou udici a otevřeně přiznávám , že testy které měli oni na teoretickou část jsem zvládal tak na 85% i se svým "nejvyšším vzděláním v oboru které lze dosáhnout" . Myslím že by se mělo přezkušovat jak u řidičáků tak jednou za 5 let :-) a nebo podmínit vydání povolenky či ryb. lístku alespoň 50% úspěšností ve výše zmiňovaných testech pro mládež :-))) . Myslím že by bylo 300000 rybářů ale povolenek tak 100-150000, a to sem optimista. jen pro zajímavost zkuste http://www.rybariplzen.cz/ odkaz test a ověřte si jak jste na tom :-)

.Robo - Profil | Čt 15.4.2004 15:16:34

Ja prakticky nevim o teorii nic, ale teoreticky mi praxe docela jde. Pisu teoreticky, protoze casem jsem zjistil, ze mi nejde ani ta praxe. Takze jsem se zahloubal vic do teorie, a zjistil jsem, ze s tou terorii to taky neni dvakrat ruzovy. Nicmene od te doby, co prakticky studuju teorii, se mi opet v praxi dari (teoreticky) o neco lepe. Cili nepodcenuji teorii, ackoliv znam z praxe cloveka, ktery teorii nepotrebuje vubec.

Mates - Profil | Čt 15.4.2004 13:54:01

Mira S:máš naprostou pravdu,kdyby to tak bylo rybářů by značně ubylo,ale dnes seženeš povolenku za půl litra ,takže realita je poněkud tvrdá.Já patřím k mladší generaci,ale co se týče rostlin,živočichů a ichtyologie tak sem docela znalý a baví mě zjišťovat nová fakta atd. Takže když to zhrnem znalých rybářů je u nás opravdu pomálu:/
Mates (původní):sakra s tím nickem to budu muset nějak pořešit,nějak mě to štve:/Jinak máš z části pravdu,ale je třeba znát ,že když jdeš třeba na ouklej nemůžeš jí tam házet boilisi(podobné události sem byl svědkem),ale musíš chytat na jemnější výbavu,menší hačky a tak.přizpůsobilost je taky hodně důležitá a taky je to o štěstí.Nejlepší je pokud se to všechno smíchá dohromady.))To je potom chytačka:))

Mates(původní) | Čt 15.4.2004 11:23:37

Neberu ohled na druh nebo velikost ryby,důležitý je nebejt bezryba,takže i když chytnu jenom ouklej je to pořád ještě dobrý.Teorii můžeš mít skvělou,ale to je asi tak všechno co máš v okamžiku nahození.Jenže ono to bývá ve většině případů všechno jinak.Já si myslím,že spíš záleží na přispůsobení k situaci.A pokud se dokážeš přispůsobit pak teprve jseš "starej praktik":-))))

miras S. - Profil | St 14.4.2004 22:04:45

Věřím tomu, že kdyby měl někdo skládat před vydáním povolenky zkoušky, jaké jsme museli každoročně absolvovat jako členové rybářského kroužku před třiceti roky, bylo by nás u vody pomálu. Nestačilo znát ryby, museli jsme znát i ostatní vodní živočichy, stromy a vše co u vody roste. Rybářský řád takřka nazpaměť. Do dneška z toho žiju a i v tomto se vytváří vztah k přírodě. Určitě trocha teorie neškodí a kdo jde k vodě jenom chytat a nemá čas se rozhlídnout kolem sebe není rybář.

Mates - Profil | St 14.4.2004 21:19:33

rybotep.no jestli tu radost nedáváš najevo třeba házením rybou tak ne:))Vždyť tenhle pocit zná každej z nás.Když po dleší době chytí rybu a´t je jakákoli skoro vždy potěší(teda jak koho )

rybopet - Profil | St 14.4.2004 20:50:52

Mne sa už ráta rybačka,keď zdolám aspoň jednu rybu.Trebárs pri jesennom vláčení od 8 hod do12 hod ulovením jedného ostrieža/jedno akej veľkosti/ sa naplňam spokojnosťou.Mám na to dôvod alebo nie?

Mates - Profil | St 14.4.2004 16:36:55

jak se tak dívám tak teorie je tak na výbornou,ale s praxí je to o trochu horší:))Já když jdu k vodě tak doufám ,že chytnu aspoń rybku ve většině případů to klapne a když se zrovna nepodaří tak se sanžím přijít na to co bylo špatně.Zkouším měnit sestavy krmení a tak.A občas se dostaví po delší době i nějáká ta fišle:))

Pobřežní candát | St 14.4.2004 13:59:07

Jsem rád, že v tom nejsem sám většinou je to tak, že když jdu k vodě s pocitem to budou " JATKA" tak je to bída . A samozřejmě, když jdu na ryby s pocitem bude to stát za starou bačkoru tak většinou jdou. Ale nějaký ryby už jsem chytil tak si myslím, že na tom nejsem zas tak špatně.Z teorie něco znám a na praxi si taky čas udělám.

Piskotus - Profil | St 14.4.2004 13:41:34

Teorie:-),Praxe:-),někdy si myslím,že jsem na to konečně přišel a ,když si začínám bejt jistej v kramflecích tak většinou vybouchnu.Faktum je,že MRK je solidní studnice informací a veškeré časopisy hodí do kapsy,neb zdejší info,je oproštěno od reklam.
shark:Zkušenosti jsou jen část brouka,neb chytám od 82 roku a do roku 2001jsem chytal beze změn a se směšným výsledkem a samo,že jsem masařil,neb jsem nevěděl,že dělám něco špatně.Naštěstí jsem chytal jen s malým úspěchem a tak jsem toho stejně moc neukořistil.Pokud bych dnes nosil vše co se dá sežrat dom,mohl bych mít rybárnu a výkrmnu slepic.Stejně je to pakárna přijít večer z ryb a ještě se patlat ve vnitřnostech z ryb.:-)Když to zhrnu,teoretik jsem skvělej a v praxi to někdy jde a někdy holt ne a tudíž je opět prostor pro teorii.:-)

shark | St 14.4.2004 6:27:11

Asi tu teorii :)
čtu hodně časopisů,prohlížím VHS kazety třeba 10 a že jich nemám málo !
A pak přijdu k vodě a všechny znalosti jsou v ......... Podle mě rozhodujou zkušenosti ! ! ! !

KGrob - Profil | Út 13.4.2004 22:31:36

Mates: Zvídavej jsem v obojím, učit se je pořád něco (respective hlad po informacích mám immerwere .. zlatej i-net :-) potažmo zlatej MRK .Díky hoši...

Mates - Profil | Út 13.4.2004 20:45:01

kája:Jo MRK je fakt v pohodě a taky mi dost dal a musím říct,že je to jeden z mála zdrojů kde se nějak neprosazují moc masaři a docela mě to těší.Jinak jen tak dál a ať se daří.))

kája | Út 13.4.2004 20:23:20

No, odložil jsem teleskopy a 0,25 silony , háčky 2/0 a větší , přečetl jsem si s plavanou na kapry (klasika od MM), koupil matchku a feeder a zaměřil se na ryby které jdou chytit, i když kapři nejsou nebo neberou :-) Podotýkám , že jsem ryby začal i pouštět, přesvědčil jsem i svého otce, že když si nechá ode mne poradit tak že chytne dost ryb na to aby kapra vybíral nad 45 cm a menší pouštěl, a založili jsme BFT- což je Bobas fishing team - s heslem "Catch and Eat" ( od té doby jsem si donesl domů 1 kapra a 1 štiku :-). Jinak bez chlubení chytám ročně podle svých záznamů 80-120 mírových kaprů na svazových vodách, které pustím. Ještě že internet nepronikl k "masařské "populaci uf :-)

rybopet - Profil | Út 13.4.2004 20:06:35

kája-no a ktoré rady Ti tak na MRK-u pomohli?to je akoby si z 10 percentného rabatu skočil na 75 percentný a to je neskutočný výsledok.To ma teda v dobrom zaujíma/nie som mäsiar!!!/

kája | Út 13.4.2004 19:57:07

Teorie 2- Praxe tak na 3. I přes "inžinýra" - (Zootechnik - specializace rybářství )zatím nejvíc mi dal MRK a pobyt u vody. Ale dá se říct že z 75% nachytám což ve srovnání s obdobím před Mrkem ( cca 10% ) je obrovský úspěch. Hodně jsem už ze školy zapoměl, ale mám mnoho odborných knížek a známých :-)) když de do tuhýho :-)

Mates - Profil | Út 13.4.2004 19:13:48

rybopet:Jo člověk doma pořád leží v knížkách a pak příjde k vodě a nic.formuloval si to opravdu pěkně a přesně.Jen mě mrzí ,že někteří k vodě nechodí jen pro ten krásný zážitek a pocit,ale berou ryby jen jako zdroj potravy a to je určitě velká škoda.a to má třeba za vinu slabost teorie¨,řekl bych že dost rybářů si po přečtení některých članků dost věcí promyslí,ale to je zas mluvení do prázdna.

Mates - Profil | Út 13.4.2004 19:10:21

Véna:chybama se člověkučí.co se týče zdolávání tak to už je na jedinci a když rybu nějak nerve ven tak už je to něm jak si s ní poradí.Já už viděl mnoho způsobů zdolávání a každýmu vyhovuje jiný. já taky začal spíše na teorii a pomalu se zlepšuje i ta praxe tak to snad bude podobně i u tebe :))a praxe časem předstihne teorii .

Mates - Profil | Út 13.4.2004 19:07:25

osprey:no tak to je zatím dostatečná.))zatím neprodpadáš tak je to fajn.Tak to sem nečekal člověka diplomovaného z ichtyologie a je to docela příjemné překvapení.No seběvědomí je docela potřeba,bez něj to také není ono.jinak na rybách si občas připadá jako pako asi každý.Mě jde jen o to kolik lidí se třeba zajímá o to jak se různý druhy ryb chovaj, třou atd. a jestli je vůbec poznaj .jak je v zadaní slyšel sem u ž několik zoufalých názorů.))

rybopet - Profil | Út 13.4.2004 18:51:03

Tak to si trafil klinec /hřebík/po hlavičke.Toľko prečítaných časákov,príručiek,vypočutých rád a výsledok:"Zase si nič nechytil?",otázka doma po návrate od vody.Odpoveď:"Ale vieš ako krásne je pri vode?"

Véna | Út 13.4.2004 18:37:35

zrovna před nedávnem mě kamoš zdrbal za to že neumim zdolávat ryby(?) .teorie mi de dle jeho názoru skvěle ,praxe je horší

osprey - Profil | Út 13.4.2004 17:23:15

Budeš si mě muset přijet vyzkoušet...
Řekl bych teorie za 4, praxe 3-.
Ale kdysi jsem obhájil diplomovou práci z ichtyologie a včera jsem chytil 35 kusů bílé ryby. Jenže pořád něco nevím a něco se učím. Myslím, že tahle otázka spíš zohlední rybářovo sebevědomí. Já si i s výše uvedeným občas na rybách připadám jako pako.