Oplatí sa chovať hnojáče alebo dážďovky?

Má niekto skúsenosti s chovom hnojáčov alebo dážďoviek(rousnic)? Ide mi skôr o ekonomicko-obchodné ako o odborné skúsenosti. Kúpili by ste si ich v obchode? Ak áno, koľko by ste za ne dali?
Raďťe, odhovárajte, zatracujte.
Budem vďačný za všetky príspevky.
Autor diskuse: stando - Profil , 6.2.2004 všeobecné - nástrahy, návnady

rybopet - Profil | Čt 12.2.2004 20:03:51

Ak by sa dali kupovat ako kostne cervy,tak to by som uvital,v cene snad 1 Sk za kus/dazdovky/,hnojaky v tej cene ako kostnaky,t.j.20 Sk za pol kelimka,oplatilo by sa stym podnikat?Maly cigan chcel na Hutnych stavbach 10 Sk za celu plechovku dazdoviek de luxe,10 sk dostal za namahu a obchodneho ducha ale dazdovky som nevzal, za chvilu som mal na krku asi 7 cigancat a vsetci ku mne vystierali ruky s plechovkami plnymi super dazdovkami

Radek Ch. | St 11.2.2004 11:50:31

Já tu hodím jeden tip, jak skladuju rousnice já. Bylo to kdysi myslím v Kajmanu nebo jiném časáku. Horkou vodou spařím staré - na kousky natrhané noviny ( cca troje nebo čtvery - po spaření zmenší objem ), pak to vyždímám v hadru, ale ne moc. Aby to bylo vlhké, ale netekla z toho voda. Po vychladnutí to rozprostřu na dno plastové čtvercové krabice ( od salátů v obchodě, rozměr cca 30 x 30 cm ). Ve víku krabice mám samozřejmě díry. Krabici skladuji v lednici - v tom vysouvacím šuplíku na spodu. Kolik kusů žížal tam mám, to nevím, ale dost. Asi se to nesmí přehnat, aby se neumačkaly.Na ryby si pak odebírám do krabičky menší a po návratu je nikdy už nedávám zpět mezi ty v lednici. Na žrádlo jim nic nepřidávám, žerou tu celulózu z novin ( nedávejte tam kvalitní křídový papír z reklamních tiskovin, prostě obyčejnéjho Ruďasa třeba ). Kdyby měl někdo pocit, že strádají hladem, tak si myslím, že trocha logru z kávy nebo jablek jim neuškodí, ale ja to nedělám a žijou v pohodě.

Myšob - Profil | St 11.2.2004 10:49:41

Mirmen: Děkuju, od Tebe to potěší-:)))
Radek Ch.: Zatím se to nestalo, ale máš pravdu, taky jsem se toho bál. Mám udělaný dvě(hnojáci a rousnice zvlášť) a drží to už čtvrtej rok. Ale jistě by to šlo před lepením třeba pronejtovat...

Radek Ch. | Út 10.2.2004 22:09:20

Jo, fakt je to dobrý, ale nestalo se ti ještě, že by ten spoj dvou kýblů pod váhou hlíny povolil ? Ještě jsem to samozřejmě nezkoušel, ale jen si tak představuju. Ale co o tom melu, když to máš odzkoušené...promiň

mirmen - Profil | Út 10.2.2004 19:25:13

Myšob: navrhuju Tě na Nobelovu cenu za důvtip

Myšob - Profil | Út 10.2.2004 11:25:17

Tak když tak hezky prosíte-:))) Vezmu dva kbelíky od primalexu, jednomu uříznu dno co nejníž, druhý utnu o asi dva cm vejš a zasunu je do sebe.(Proti sobě).Spoj slepím třeba tavnou pistolí. Dostanu tak nádobu se dvěma víky. Pod víkem vyvrtám malou dirku na pružinku, ta pak drží ucho, který zrovna nepoužívám. Pár dírek udělám na obou stranách i do stěn, těsně pod víko, kvůli vzduchu. Vystelu to mechem, to když chodím často, na zimu nebo na delší období dám hlínu. Teď proč dvě strany... Jistě víte, když máte žížalky v kbelíku a chytáte, tak potvůrky pořád zalejzaj a kdo je má furt dolovat. A hlavně jich spoustu pomrzačíš tlakem prstů, pak hynou a hnijou. Já zadělám víko, obrátím to, rozdělám druhej dekl a prdelky mě vběhli rovnou do náruče...

Jirka | Út 10.2.2004 10:52:07

Jednou po dešti jsem viděl MNOHO žížal na krajích asfaltových chodníků. Vyrazil jsem na lov a postupně nasbíral 4 plné plastové piksly od umělého másla. Přesypal ve sklepě do kýble s hlínou a trávou. Asi 1/5 žížal uhynula (utopené?), zbytek jsem používal po celý zbytek roku. Jenom jsem po těch stovkách dřepů nemohl dva dny chodit...
Kolik to asi mohlo být kusů??

Martin M. - Profil | Po 9.2.2004 18:29:30

1500 se nasbirat opravdu da, ale druhej den bych se asi nemohl pro bolesti v zadech ani narovnat ;-)
Jednou jsem sel pesky z hospody, nevim jestli jsem byl tak ozralej nebo tech rousnic na chodnicich bylo tolik, ale opravdu se mi mezi nimi vubec nedarilo klickovat! Proste tak 10ks/m.

.Robo - Profil | Po 9.2.2004 15:53:52

pak mam chytat ryby, kdyz nenachytam ani zizaly :)

Tomas - Profil | Po 9.2.2004 15:04:32

Když je deštivo a teplo, hlavně tak duben, kveten, dá se během 1/2 hod na trávníku nachytat 0,75l sklenice. Později v létě a na podzim je to horší a horší.

.Robo - Profil | Po 9.2.2004 14:36:09

Moravak: OK, no ja dam za vecer par desitek :) o takovym mnozstvi slysim poprvy :)

.Robo - Profil | Po 9.2.2004 14:34:36

Jo, k otazce: nekoupil bych je. Akorat tatik obcas zavola a posle me do obchodu neco shanet. Obcas takhle k jaru jsou na seznamu rousnice nebo jiny zizaly. Nastesti tady nikdy nemaj :) No kus za korunu z lenosti - budiz :)
I kdyz, jak tak nad tim premejslim, jestli nejsou ty rousnice levnejsi nez baterky do baterky. Teda myslim baterky do baterky. Nechces prodavat radsi baterky? :)

Moravák - Profil | Po 9.2.2004 14:32:08

Robo: Pole je soukromého zemědělce, který pěstuje zeleninu na několika desítkách hektarů, takže ho není nutno kupovat, ale stačí se domluvit s uživatelem. Je jasné, že tam po posbírání takového množství moc už nezbyde a nové se hned tak nenamnoží. Nebuť chytrý a raději to zkus. Vůbec bych se nedivil, kdyby jsi v zápětí napsal, že ten zemědělec musí mít deset ruk, aby to obdělal. Abych ti ulehčil námahu, má zaměstnance :)

zubáč | Po 9.2.2004 14:11:04

Chov jak chov, ale když je vhodné počasí nasbírám (na sídlišti - chodníky, travnaté porosty po deštích ... ) si rousnice a ty potom přechovávám celou sezónu ...to samé platí i o hnojácích jen s tím rozdílem, že nedaleko (3km)je hnojiště kde si je mohu kdykoliv, pokud není zamrznuto nakopat ..., také v pohodě v dostatku substrátu v chladničce vydrží ... Mám malou chladničku ve sklepě jen a jen na rybí pochoutky....

.Robo - Profil | Po 9.2.2004 14:03:19

Taky jsem se vcera dival na TV, vsechno co rekne Moravak musite nasobit deseti :)
1500? :) To do toho "pole" vrazis vic nez do ryb ne?

Moravák - Profil | Po 9.2.2004 11:14:28

Za ideálních podmínek, lze nasbírat za noc i 1500 kusů rousnic. Za ideální podmínky považuji ccelou sezonu zavlažované pole s celerem, květákem, paprikou či jinou plodinou, půda musí být vlhká, né však blátivá, nesmí foukat vítr. Když fouká vítr, tak rousnice moc nevylézají a když je banitá nebo přelitá půda, tak vnímají rousnice chůzi a jakmile se člověk přiblíží, tak zalezou a nedají se chytat. O tom, že by se daly rousnice chovat pochybuji, navíc je to tvor, který žije celkem dlouho a čekat 8 let na dospělou velikost je přece jenom dlouho. Dožívá se údajně až 15-ti let.

RoKro | Po 9.2.2004 6:58:13

S elektrikou to jde, jak tu již bylo řečeno, taky jsem to párkrát zkusil a jednou jsem se dost lekl, když ze země vylez i slepýš, fakt.
Rád se podělím o náhradní metodu, která není nebezpečná a elektriku vůbec nepotřebuje - přesto podle mě funguje na podobném principu. Vezmu rýč, zarazím ho do země a kývám jím sem a tam. Samozřejmě naplocho. Nemusím se snažit o frekvenci 50-60Hz jako má elektřina :-). Stačí jak to jde, moc na tom nezáleží. Žížalám vadí ty vibrace a začnou vylézat ven.
Když jsem to prvně slyšel, připadalo mi to dost podivný, ale vyzkoušel jsem a krásně to funguje. Člověk při tom sice vypadá jak dost divný pako, ale co!

stando - Profil | Ne 8.2.2004 17:21:07

to Myšob: mohol by si sa tým vynálezom pochváliť?

HrubecT - Profil | Ne 8.2.2004 17:09:57

Já loni zkoušel hledat hnojáky v hromadě starejch jablek a nenašel sem ani jednoho :-( Asi se jim v té žlutici co tam převládá moc nedaří...

xycht - Profil | Ne 8.2.2004 10:56:10

mirmen: já sem si dělal legraci, nešel bych do toho, na zahradě jich máme dost a tam jak sem naházel listí a hrušky sou i hnojáci i když moc velký ne :-)

mirmen - Profil | Ne 8.2.2004 9:05:11

stando: tomu, kdo je třebas 50 - 80 na návštěvě vody v době, kdy jsou hnojáci a rousáci nejvíc úspěšní ( duben-říjen), se neoplatí kupovat, ale zařídit žížalárnu ( byť) třebas v soudku ve sklepě,garáži, na balkoně.

mirmen - Profil | Ne 8.2.2004 6:02:41

xycht:
1. skoro každoročně někdo zařve.
2. mě do toho zatáhl jiný rybář, viděl jsem na vlastní oči co a jak ( jinak bych do toho nešel)
3. rousnice skutečně vydrží míň, zejména ty z nejbližšího okolí svodu ( prasklinky v těle, někdy viditelné pouhým okem, vstupní brána pro infekce)
Máš-li možnost, sbírej ručně po dešti ( sportoviště s posekaným trávníkem, městské sady aj.), připrav si žížaliště a máš klídek i na 1-2 měsíce.

xycht - Profil | So 7.2.2004 23:33:27

mirmen: s tim proudem to musim zkusit :-)

xycht - Profil | So 7.2.2004 23:31:26

boyscout: :-))))

mirmen - Profil | So 7.2.2004 12:48:28

Ampyx:mandelinka bramborová svým životním cyklem vázána jen na jedinou rostlinu - na brambory, nic jiného nežere.
Vyšší živočich - sumeček americký,preferuje vše živé ve vodě, nesrovnatelně více šancí na uchycení se.
Rousnice- hlavně tráva a kořínky rostlin.
Žížala hnojní - hlavně rozkládající se organická hmota, převážně rostlinného původu ( natrávené zbytky rostlin, které prošly zažívacím ústrojím savců, hnijící tráva, shnilé ovoce-viz.jak založit žížaliště).
Žížaly žijící hlavně v lesích se živí převážně rozkládájícím se listím, rozkládající se dřevní hmotou ( když na břehu řeky převrátíš nahnilý kmen, máš šanci jich pár nalézt tam, kde se rozkládá kůra listnáčů).
Mimochodem - skoro nejhůř lze nalézt žížaly na intenzivně obdělávané orné půdě, do které jsou vpravovány vysoké dávky hnojiv a kde jsou využívány pesticidy (herbicidy na plevele, insekticidy na hmyz, fungicidy na plísně aj.)Žížalám chemizace nesvědčí.
Kalifornské mne nezajímaly, nicméně jsem se s nimi ve volné přírodě nesetkal a ani jsem o zavlečení do volné přírody od nikoho neslyšel,ani nečetl.

Ampyx | So 7.2.2004 12:16:36

mirmen: co ty žížaly žerou a jak žijou? Jak bych tak v klidu úplně nebyl. Že by tady nenašli vhodné podmínky? Vzpomeňme jen na trumany, válečné štváče - mandelinky bramborové a raky na Labi.

mirmen - Profil | So 7.2.2004 9:03:44

Ampyx: každej druh žížal vyhledává v přírodě jiný podmínky. Některý dávaj přednost tlejícímu listí, jiné druhy rozkládajícímu se hnoji či rostlinám, další zase žijí hlavně na "drnech", zatravněných plochách.Myslím si, že kalifornské moc šancí nemají.

Ampyx | So 7.2.2004 8:44:17

Docela by mě zajímalo jak je to s těma kalifornskejma žížalama co se týče toho že někomu určitě zdrhnou a pak se rozmnožej v přírodě a jak to často bývá zlikividujou konkurenci to jest starý dobrý rousnice?

mirmen - Profil | So 7.2.2004 7:03:08

stando:ne, v obchodě jen v případě zoufalé nouze.Vím, kde v okolí jsou stará hnojiště, kde se dají nasbírat hnojáčci a v případě, že dojdou zásoby rousnic, mám náhradní zdroj ( a většina známých, pokud vím, tak taky).Vzhledem k tomu, že za sezonu spotřebuji několik set rousnic a tisíce hnojáčků, vyplatí se mi POSTARAT SE SÁM, protože v obchodech bych zaplatil v souhrnu možná i 1,5 - 2 000. Ty peníze radši utopím jinde.

mirmen - Profil | So 7.2.2004 6:44:56

xycht: do posekaného ( líp se sbírají) trávníku zarazím drát ( vidličku) do hloubky cca 50 - 70 cm. Jeden konec vodiče upevněn k drátu, na druhém konci banánek. Prodlužka. Za několik minut začínají vylézat. Do vzdálenosti cca 30-40 cm od drátu většinou nic nehrozí ( máš-li holinky a suché ruce), přesto můžeš cítit slabé mravenčení, když ji taháš při zapnuté fázi. Stačí ale nepozornost a můžeš potkat našeho patrona. Taktéž někdo z rodiny, když se otočíš, pokecáš , přeběhne dítě.Atd.

Nevydrží tak dlouho, protože se mnohé poraní, když se snaží rychle dostat z pole fázového napětí. Elektřinou lovím v nouzi.
V archívu je pár otázek věnovaných rousnicím, možnostem sběru ve městě a uchování.

boyscout - Profil | Pá 6.2.2004 23:32:57

Tomas>aby to nedopadlo jak v tom vtipu. přesně to co ty radil jeden lovec druhému a druhý den ho potká celého zafačovaného v obvazech. proboha co se ti stalo? ale, lovil jsem na zahradě rousnice jak si mi poradil. No a? No pustil sem tam 220V a nic. Tak sem se nasral a pustil tam 380V. A ? No a vylezli horníci a takhle mě zřídili :-)))