Chytání salmonidů - rozbory obsahu žaludků

V rybářské literatuře čtu a to u více autorů, že je vhodné při výběru nástrah zkontrolovat obsah žaludků chycených ryb. Samozřejmě tehdy, když ryby sbírají vybíravě. V literatuře od zahraničních autorů lze vidět i speciální, dlouhé lžíce. V žádné knize jsem ale nezjistil, jak se kontrola obsahu žaludku provádí. Jaké s tím máte zkušenosti?
Autor diskuse: parmenides - Profil , 27.1.2004 muškaření - techniky lovu

parmenides - Profil | St 28.1.2004 0:52:22

DEKUJI VSEM ZA RADY. Uz mi to je jasne. Odted rybarim s malou, uzaviratelnou skumavkou, puvodne urcenou pro odevzdani lidske moci :-)

petrd - Profil | Út 27.1.2004 19:08:07

ziva ryby nikdy. ale kdyz uz nejakou kilnu, tak rozriznu zaludek, jeho obsah dam do sklenice - nejlepsi uplne cira bez brouseni a obrazku. Opatrne natocim vodu, cely to precedim pres jemny sitko (obvykle pri prvnim natoceni vody je to moc kalny a je videt prd) a znova to dam do sklenice + dalsi voda. celkem slusne se da urcit, co ryby zrala, ale problem je, ze vetsinou jsou to jen zbytky. Tj. tvrdy brouk vydrzi vse, ale dlouhonoha tiplice bude bez nozicek.

Royale with Cheese - Profil | Út 27.1.2004 18:14:17

Vypumpovat žaludek a dvojitej klystýr!!! Ještě za pár let se budou při sběru chrostíků třást hrůzou, když si vzpomenou, jak simulovali nebraní u majora Gru"nsteina!!!

LEVIT - Profil | Út 27.1.2004 15:45:32

Taky jsem slyšel o metodě specielního balonku a hadičky. Může to bejt šetrný - určitě víc, než píchání háčkem do držky. Jinak u zabitejch ryb se prostě podíváš in natura, event. dáš obsah do misky s vodou apod.

Woody - Profil | Út 27.1.2004 10:49:32

Vylepšuji Brachovu metodu nalitím nepřimněřeného množství alkoholu, aspoň chvíli bude té chudince dobře.

brach - Profil | Út 27.1.2004 10:47:06

Kontrola obsahu žaludků se provádí strčením prstu do krku. Obrácený způsob spočívá v podávání projímadla.

Kuba | Út 27.1.2004 9:22:13

no prijemny to asi moc neni, ale s clovekem bych to nesrovnaval, maem to ustroji preci jen trochu jiny. Jinak neodpustim si podotknout, ze mi prijde pichat ryby hackem do tlamy uz dostatecne drasticke a taky nikdo na Mrku nikomu nedoporucuje aby si pred rybolovem prosek horni ret :-) verim, ze pokud se to provede šetrně a nastrojem na to uzpusobenym, ryba nedojde vetsi ujme

Jirka | Út 27.1.2004 8:40:44

Viděl jsem v TV zajímavý dokument, jak se to dělá u žraloků - do tlamy mu narvou plechový tunel, kterým pak dobrovolník strká ruku skrze jícen, prohmatává, vytahuje...
Naše odborná literatura uvádí pouze odběry po vykuchání. Se systematickou metodou nepoškozující rybu jsem se nesetkal. Možností je nasátí obsahu žaludku pomocí skleněné, nebo plastové průhledné trubice a gumového balónku, nebo výškraby specielní lžičkou - ale podle mne je riziko poškození ryby přiliš velké. Předtav si, jak by ses cítil, kdyby to někdo dělal tobě...

michal - Profil | Út 27.1.2004 8:19:31

To je jednoduchý sežen si nalinkou skumavku skleněnou a když ulovíš rybu kterou si chceš ponechat tak ji proste vykuchej a obsach žaludku dej do té skumavky ,rozřeď ho vodou a hned vydís co ta ryba sbírá, ostatní praktiky jako je lžíce,dlouhé kapátko atd. mě pripadají jako nehumální samozdřejně u živé ryby která má být puštěna zpět jako např. podmírová.

Miloš_diakritický | Út 27.1.2004 7:52:43

Žádný. Zkus si takovou lžíci strčit nejprve do žaludku sám.