Betain

Dostal jsem od kamaráda nerybáře po jeho otci rybáři Betain.Má však prošlou lhůtu asi o půl roku.Když ho chci rozpustit ve vodě/asi půl lžičky v dcl vody/ tak vytvoří jakýsi povlak na hladině a uplně se stejně nerozpustí.Ptám se jestli to je normální jev a jestli má ještě nějake ty vlastnosti, které někdo opěvuje.
Autor diskuse: Many - Profil , 12.11.2003 všeobecné - nástrahy, návnady

Many - Profil | Pá 14.11.2003 8:35:54

virta
díky za rady.Pro iformaci ten betain,který jsem dostal je od Eurobaitu.Etiketa je zčásti sice nečitelná,ale myslím že je tam napsáno jenom BETAIN.A špatně čitelný štítek v češtině s dávkováním.

virta | Čt 13.11.2003 21:48:54

Predražené AMK s nálepkou rozhodne nekupuj,ja ich nekupujem tiež.Zájdi do firmy,ktorá distribuuje veterinárne prípravky a vypýtaj si aminosol.Je to vyvážená zmes aminokyselín (všetkých 6 esenciálnych) a podáva sa zvieratám pri zvýšenej fyzickej námahe alebo počas gravidity,príp. rpi liečení chorôb.Je to v litrovom balení a u nás to stojí 300 Sk,takže oproti tým AMK v rybárskych obchodoch skoro nič.Myslím,že podobné prípravky stáli pri zrode ich používania v boilies.Pokiaľ ide o ten "betain",tých má dnes každý obchodník niekoľko od rôznych výrobcov a takisto ti povie,že je to úplne jedno,ktorý si kúpiš.Odhliadnuc do toho,že sú farebne aj pachovo odlišné,skús zakúpiť Betaine HCL od Nutrabaits (to HCL je hydrochloride,nie HC 1 ako som raz videl v katalógu od Těšínskeho,poriadny trapas) a porovnaj ho s "bežným" betainom.Nie nadarmo aj Ken Townley vravel,že najväčším problémom v počiatkoch používania betainu bolo získanie spoľahlivého zdroja tejto látky,pričom už v tej dobe existovalo niekoľko "betainov".Hydrochloride je určite najdrahší,ale zrejme (to nechcem tvrdiť z vlastnej skúsenosti,len z rozhovorov s ostatnými rybármi,ktorí používajú ostatné betainy a vravia,že či to tam pridajú alebo nie,je to stále jedno) aj najlepší.Všetci sa učíme na vlastných chybách a aj ty musíš touto cestou prejsť.Pravdupovediac,betain už dnes nepoužívam,to sú také boiliesácke začiatky.Postupne sa aj ty začneš venovať príprave špecifických boilies (napr. do tohto obdobia,na nízke teploty),ak ťa prvé neúspechy neznechutia a vydržíš pri tom.Potom postupne prídeš na to ,že aj tie arómy sú úplne zbytočné a začneš používať silice atď... K tomu ti želám pevnú vôľu a trpezlivosť.

Royale with Cheese - Profil | Čt 13.11.2003 13:52:12

To je vcelku obvyklý jev, že se aminokyselina špatně rozpouští ve vodě bez přítomnosti stabilizátorů. Takže hlavně to chce použít horkou vodu a trpělivost. Jo a pokud máš BETAIN, tak to taky BETAIN BUDE, protože jeho výroba stojí pár šupů a je běžně dostupný. Je to aminokyselina získávaná z řepy cukrové (beta = řepa). Rozhodně rozumější než kupovat předražené AMK s nálepkou.

Many - Profil | Čt 13.11.2003 10:40:12

Virta
díky za rady,vodu jsem použil skutečně jan na zkoušku,abych popřípadě neznehodnotil tekuté přísady.

virta | Čt 13.11.2003 0:40:44

Zabudni na betain!Väčšina tých zázrakov,čo sú v obchodoch má od toho ospevovaného pôvodného veľmi ďaleko.Skoro by som povedal,že tak ďaleko,že už to ani betain nie je.Inak jav,ktorý tu popisuješ,je normálny.Ak to používaš do boilies,tak vynechaj tú vodu,betain sa rozpúšťa napr.v arómach.Daj betain do arómy a potom to mierne ohrievaj nad plynom za stáleho miešania,postupne sa rozpustí.Nezohrej to na vysokú teplotu,hneď ako sa rozpustí,tak prestaň.Rozpúšťať ho môžeš aj v iných tekutých prísadách,napr.aminokyseliny,ak nepoužívaš arómy,ale vode sa snaž vyhnúť.