Okounek černý vs. okounek pstruhový

Vedu s kolegou spor o tom zda Okounek pstruhový(Micropterus salmoides) a Okounek černý(M.dolomieui) je jedna a tatáž ryba.Hledal jsem na netu nějaké informace a dočetl jsem se jen to,že oba druhy jsou nazývané Black bass.Ne však to,jaký je mezi nimi rozdíl(počet paprsků,šupin v post.čáře.....).Díky
Autor diskuse: Sobotin - Profil , 10.12.2007 všeobecné - ostatní

absy - Profil | Čt 19.2.2009 15:17:33

jsou to dva rozdilny druhy,zel v cechach se vyskytuje jen okounek pstruhovy,cerny vymizel po prvni svetovy,setkal jsem se s nim(pstruhovy) v jiz.cechach a u hradce kralovy,pokud by jsi mel zajem o nejake bliizsi info tak se ozvy.PS.rozdily jsou mezi nimy vcelku nepatrne a v anglistine jsou to big a smallmouth bass,najit foto neni problem.

G.Moolis - Profil | Po 10.12.2007 9:39:40

Sobotin: Rozhodujici je vedecky nazev (latina). Podle nej poznáš, zda jde o jeden či dva druhy. Anglické, české, či francouzské názvosloví je pak už jenom doplněk. Spousta zvířat a rostlin svá jména v moderních jazycích ani nemá.

Vita - Profil | Po 10.12.2007 9:25:28

Jde o dva různé druhy. V angličtině Largemouth bass (pstruhový) a Smallmouth bass (černý). Název Black bass se užívá pro celou skupinu Micropterus, kam patří ještě další druhy :
M.cataractae - Shoal bass
M.coosae - Redeye bass
M.notius - Suwannee bass
M.punctulatus - Spotted bass
M.treculi - Guadalupe bass