Videokazety

Koupil jsem svému synovci k narozeninám 3 videokazety s rybářskou tématikou a při sledování jsem nestačil vyvalovat oči jaké pěkné věci se tam dozvěděl.Mimo jiné:chytání na 3 pruty,neomezeně 24 hodin,zavážení,vábení sumců atd atd.Jak máme potom vychovávat rybářskou mládež,když jim servírujeme takové nesmysly.Nebo,že by pro někoho platil"Rybářský řád" a pro někoho ne?.Podotýkám,že synovci je 10 let a revíry na kterých se to filmovalo byly české.
Autor diskuse: Pavka - , 21.9.2003 všeobecné - techniky lovu

Tomas - Profil | Ne 1.2.2004 2:55:30

Pánové, přečet jsem to celé od začátku a musím říct, že z každého pravdy trochu. Co se týče nedovolených způsobů lovu(zákazů,dob lovu, atd.) - jednou je to zakázáno, tak se to má dodržovat! Nadruhou stranu co brání tomu bojovat o změny v zastaralém RŘ? Tady vidím cestu.
Co se týče článků Ivoše a jiných, byly to právě ony, které mi (díky Rybářství) pomohly vyrůst z rybářského embrya, které vzalo domů všechno co skončilo na háčku do skutečného rybáře, který od vody odnese jen to, co hodlá sníst hned a dodržuje nepsanou etiku. Prostě mně donutily se zamyslet. Na druhou stranu je pravda, že tyto články jsou pro "taky rybáře" opravdu návodem. Spíš je to ale o lidech co k vodě chodí, někdo to nepochopí ani za 1000 let(masařina, nepořádek,...). Myslím si, že i tady se podepsal zločinecký režim a je jen otázkou času než se propracujeme "dál" a slabomyslných rapidně ubyde. Možnost úbytku těch, co nemají rybářskou čest vidím právě v působení na rybářskou omladinu a postupném vymření těch "taky rybářů". A tady je prostor pro zmiňované články, správný příklad od vody, ony kazety(porušování RŘ není nejlepší příklad, ale jsou tam i pozitiva; osobně bych se styděl chlubit se porušováním RŘ i když jsem zastáncem změn v RŘ)atd.
Co se týče výdělečné činnosti; každý se musí nějak živit a ať dělá jeden to a druhý ono, v globále se stejně vzájemně potřebujeme(bez čističek by to asi bylo špatný, ale taky bez prodejců rybářských potřeb i když si oboje lze transformovat do správného názoru, že to škodí rybám. Opět je to o lidech, využití a zneužití.)IVO a BOYSCOUTE, skuste se sejít spolu u vody a téměř jistě zjistíte, že vám jde o totéž a dost možná z vás budou kámoši.
K samotné otázce Pavka - nejlepší je, aby byl kluk co nejvíc u vody a vyzkoušel co nejvíce technik. Najde si tu svou. A čím více bude u vody, tím více bude mít zážitků nejen s rybama. Já sám nejvíce vláčím. Teď nemůžu, tak chodím na brko nebo feeder na Labe téměř pořád na jedno místo, kde mám své nejen lidské přátele, ale i zvířecí. Krmím sýkorky, které si odemne zvykly žrát téměř z ruky a mám tam i jednoho malého kamaráda ptáčka(nevím co je to zač) a tem si ke mně chodí pro červy a už si mi sedá i na ruku, ze které si červíky zobe. Chodí za mnou pokaždé. V jednom místě na Labi mám jednu kamarádku štičku( má u ocasu charakteristicky sedřené šupiny), kterou na daném místě chytím pokaždé a někdy i několikkrát během chviličky, pozdravím se s ní a zase ji pustím. Tuhle nikdy nesežeru, ale vím, že jednou(a nebude to dlouho trvat) budu marně nahazovat. Čím vic bude kluk u vody, tím více bude mít podobných zážitků a věřím, že ho to bude formovat správným směrem. Pavko, je na tobě aby jsi mu pomohl.

Ivo | Čt 29.1.2004 18:58:22

Jirkaw : výstižné

Alan | Čt 15.1.2004 14:48:14

Gudaska>No a co. Případný výchovný neuspěch spraví tradičně rána cepínem.

Jirka w. | Čt 15.1.2004 14:20:03

Já nevím ale nevidím na tom nic špatného.Podle tebe je špatné chytat nonstop, nebo zavážet, cytat na 3 pruty atd.Podle mně je důležité vychovávat rybářskou mládež hlavně k úctě k rybám a přírodě samotné.Když se takle budou chovat, tak už je jedno jak budou chytat jestly na 3 pruty nebo na 2.Nebo snat nemám pravdu.Myslím že to je už potom jeho věc když to bude povoleno RŘ.

Gudaska - Profil | St 29.10.2003 13:42:38

S řadou věcí v rybářském řádu nesouhlasím, ale po několikáté tvrdím, ale už dítě učit neúctě k zákonům vede k výchově malého Trockého (paranoidního vola). Ale mimo kazet nepouštěj chlapce ani k MRKu, neboť - jak čteš - dějí se tu někdy opravdu velmi zvláštní věci. Opravdu ho raději vezmi k vodě mezi normální rybáře - příklad slušných lidí žádnou kazetou nenahradíš.

Gudaska - Profil | St 29.10.2003 13:41:49

S řadou věcí v rybářském řádu nesouhlasím, ale po několikáté tvrdím, ale už dítě učit neúctě k zákonům vede k výchově malého Lva Nikolajeviče Trockého (paranoidního vola). Ale mimo kazet nepouštěj chlapce ani k MRKu, neboť - jak čteš - dějí se tu někdy opravdu velmi zvláštní věci. Opravdu ho raději vezmi k vodě mezi normální rybáře - příklad slušných lidí žádnou kazetou nenahradíš.

ivo | Út 7.10.2003 22:15:53

boyscout: myslím, že ačkoli mají lidé na některou problematiku odlišné názory, nemusejí mezi nimi vznikat antagonistické vztahy.Jsem rád, že jsme našli alespoň částečně společnou řeč. Hádky o kravinách vážně k ničemu nevedou.

boyscout - Profil | Út 30.9.2003 15:02:15

fery>když myslíš :-)

Fery | Po 29.9.2003 22:40:22

boyscout-přečetl jsem tuhle debatu jedním dechem a nechápu,kde se v tobě bere taková zlost a zášť.Uplně mne to zarazilo.Tebe musel někdo v poslední době hodně nasrat.

Moravák - Profil | Po 29.9.2003 14:45:44

Nepouštěj mu kazety a vem ho raději na ryby, bude ti za to vděčnej. Na kokotiny na videu a v televizi má ještě času dost a i přesto jich asi už viděl spousty. Dyji máš pod kopcem.

Cetus | Po 29.9.2003 10:58:11

Roztrhejte si očkovací průkazy ;-)

Pan Slamáček | Ne 28.9.2003 17:33:04

ivo> no tak pro jednou :-))

ivo | So 27.9.2003 16:02:13

Pan Slamáček|:to je sice fajn, ale velcí kapři bodygurda nemají. Doufám, že budeš ochoten pro jednou udělat výjimku... (nic ve zlém, četl jsem tvou kartu)

Pan Slamáček | So 27.9.2003 13:28:05

ivo> v pohode mam bodyguarda :-))

mirmen - Profil | So 27.9.2003 8:37:40

Pavka:
k otázce: neviděl bych pro synovce ani tak přínos ve sledování kazet či čerpání informací z časopisů či netu. Slovy J.A.Komenského : od jednoduššího ke složitějšímu. Pro začínajícího rybáře určitě není třeba vytvářet dojem, že rybařina rovná se úspěšnost v lovu velkých ryb, že je nutné mít takové či makové vybavení a že je nutné se precizně specializovat.

Možná lepší dárek by byla kniha např. od Oty Pavla nebo příběhy Nicka Adamse ( autor Hemingway). Jestliže si synovec najde cestu k přírodě, může se těšit na výpravu s batůžkem třebas na malou vodu. Přelstí-li pár tloušťů, lína nebo parmu, bude to pro začínajícího zážitek, na který bude vzpomínat i v době, kdy bude mít třebas dvacet-třicet let odchytáno.
Techniky vypilované k dokonalosti, používání echolotů, atd. určitě zvětší pravděpodobnost úspěchu. Otázkou ale je, komu a kdy se znalosti dostanou do ruky. Dostanou-li se k dispozici začínajícímu, možná ho právě na druhou stranu právě o mnoho krásných zážitků připraví. Ze začátku je rybář jako malé dítě. Kolikrát nemůže usnout nedočkavostí, kdy už bude ráno, kdy už se k vodě vyrazí. Oči rozzářené, představy , kde a jak nahodím, krása. Přibývají roky, znalosti, úspěchy. Není nutné vše urychlovat a myslet si, že musím být za každou cenu in.

ivo | So 27.9.2003 6:45:21

boyscout:v případě malého revíru máš nepochybně pravdu. Došlo by přesně k tomu, co ty popisuješ.O nich jsem ve svých článcích rovněž psal ,ale nikdy ne konkrétně.Jenže Labe je obrovsky široký pojem . Nikdy jsem nenapsal,kde jsem kapry ulovil a snažil jsem se použít takové fotky, které neprozrazují konkrétní místo. Pokud chceš, tak mám taky jeden příklad. Dejme tomu v hloučku dvaceti kaprařů prohlásím, že jsem nachytal velké ryby na nějakém konkrétním místě. Pochybuju o tom, že se tam všichni pohrnou, aby ho vyplenili. Naopak. Znovu se opakuji. Vše je v lidech a - kdo chce rybu zabít,háček si vžycky najde !!!
Jinak i tobě přeji fajn víkend a pokud budeš na rybách, tak ať berou.

boyscout - Profil | So 27.9.2003 1:23:28

Souhlasím, konec diskuze. Když děláš za kamoše pět dní za sebou, od 8:00-18:00, přijedeš skrze to z Ústí n. Labem do Brna (asi si vezmeš dovolenou) a děláš to zadarmo tak jseš kamarát jakého by člověk pohledal. A v tom případě už fakt není o čem diskutovat a lze tvým kamarádům takového nezištného přítele jako si ty jenom závidět (bez ironie).
P.S: Nechme už toho. Žijeme v demokracii tak není důvod v tom pokračovat. Já sem přesvědčen že za plundrování Labe můžete svým dílem i vy kapraři kteří jste o tom Labe tolik básnili a psali, ty že nikoli. Nechme si teda každý svůj názor , není důvod kvůli tomu válčit. Možná bych navrhl malý test aby si viděl že na tom něco je. Vyber si nějakou málo známou vodu do cca 10 Ha kde chodí jenom pár domorodců a pak napiš do časáku nadšený článek o tom, že si objevil nový kaprový ráj. napiš tam že za jeden den se v pohodě chytne třeba 25 ks kapra od 60 nahoru, skoro bez krmení , max. 85cm a hlavně tam napiš co je to za vodu. Nemusíš přímo revír , stačí to popsat tak že s pomocí mapy si to každý domyslí. A za 14 dní po vydání časáku se tam běž podívat a zeptej se domorodců jestli viděli za posledních 10 let takové množství přespolních rybářů jako za posledních 14 dnů od vydání časáku. Vsaďme se , že to tak zafunguje. Samozřejmě né pokud to napíšeš v listopadu nebo prosinci. A to je to o čem celou dobu mluvím :-))
P.P.S. Dobrou noc a hodně úlovků :-))

ivo | Pá 26.9.2003 20:56:28

boyscout: máš opravdu velké sklony ke spekulaci.Nejprve mi podsouváš fakta, která jsou "na vodě" a pravdě na hony vzdálená a když jsem zapochyboval o tom, zda máš kamarády ( a to díky tomu, že ti hlava nebere fakt, že by mohl někdo někomu prostě jen píchnout)tak se rozčiluješ jako malej kluk. Na to vážně nepotřebuju být psychoanalytik.Abychom to ukončili. O co ti vlastně jde ? Jestli máš chuť,tak ti to domluvím a můžeš na tom stánku za mne příští rok zaskočit. Hezky od rána od osmi do večera do šesti pět dní za sebou. Bereš ? Pak možná pochopíš, že nejde o žádný kšeft, jak ty uvádíš.
Pan Slamáček: proč ne, ale raději to moc nevykřikuj, nebo se do tebe taky obujou... To víš, psů je málo a holí víc než dost...

pike | Pá 26.9.2003 16:04:46

Vase starosti bych chtel mit

boyscout - Profil | Pá 26.9.2003 15:50:33

Slaměná hlava>
Vodšplíchni si sám , potřebuješ to jako sůl. Já to mám radši s ženskou, než abych si to dělal sám :-))

Pan Slamáček | Pá 26.9.2003 15:45:08

boyscout> musim udelat opravu jak jsem ted precetl tvuj posledni prispevek.
ZACNI HONIT!

Pan Slamáček | Pá 26.9.2003 15:43:08

boyscout> prestan si honit brko jaky ses ochrance!
Ivo> s tebou bych chtel nekdy zajet na ty nejvetsi kapry abych to videl. myslim to vazne bez prdele.

boyscout - Profil | Pá 26.9.2003 15:25:57

ivo>no jo, takže nejdřív dle svého vyjádření jednorázově pomáháš kamarádovi který leží ve špitálu (dojemné) a když tě "zaženu do kouta" že jsem tě tam neviděl letos ale loni, tak holt už jenom pomáháš. A příští rok asi taky. Ono vzít kamaráda na ryby několik km a nechtít po něm za benzín love je asi něco jiného než z Ústí dojet prodávat na výstavu do Brna. Taky to bylo z kamarádství zadarmo?
P.S. Seš psychoanalytik? Kde si vzal, že nemám žádné přátele? A že mi jde jenom o prachy? My se odněkud známe? Teď si mě opravdu pobavil. Nicméně opravdových přátel mám skutečně jenom pár, ale zase takových na které se můžu spolehnout. Kamarádů mám hodně. Ale je rozdíl kamarád a přítel. Na přítele se můžu v případě potřeby spolehnout a on na mě. Kolik opravdových přátel máš ty? Nebo ten rozdíl nechápeš?

red.foot - Profil | Pá 26.9.2003 14:57:25

brach : to říká i můj otec. proč ale vždycky mně ?

red.foot - Profil | Pá 26.9.2003 14:56:52

ivo : řekl bych, že se moc nepletu. stačí se podívat na domorodce v africe. nebo do palestiny

brach - Profil | Pá 26.9.2003 14:04:38

ivo, nic ve zlém, ale můj otec říká:"Čím víc se s h....m mažeš, tím víc smrdí".

G. Moolis - Profil | Pá 26.9.2003 13:48:56

Red.foot: Pěkný fráze, viď. Teď už to jenom zhudebnit.

ivo | Pá 26.9.2003 13:45:33

boyscout: mrzí mne, že nemáš opravdové kamarády a za vším vidíš eventuelní touhu po zisku. Věř, že takové úvahy a praktiky nemám opravdu zapotřebí .Když vezeš kámoše k vodě pár kilometrů, taky si mu řekneš o prachy na benzín ? Nebo trváš na vrácení zapůjčeného splávku či olůvka Víš , to nejsou prachy, ale kamarádství.

ivo | Pá 26.9.2003 13:41:44

red.foot: řekl bych že se trochu peteš. Je to obdobné, jako ze střelnou zbraní. Buď si slušný, budeš ji mít pro svou ochranu a maximálně si půjdeš zastřílet na střelnici, nebo budeš magor a ty formy zneužití snad ani nemusím popisovat. Jenomže v samotné pistoli (či jiné zbrani ) to není. Je to pouze o uvažování, morálce,charakteru a osobním postoji každého jejince. Ani v té propagaci nehledej problém. Znovu se opakuji, ale vše se dá buď použít či zneužit.Záleží na lidech.

Robert | Pá 26.9.2003 11:16:12

Těch smrtonosných zbraní by nebylo mezi lidem tolik, kdyby nebylo oné dlouhé a intenzívní marketingové kampaně.
Rozpor je v tom, že někdo, kdo z vody těží peníze, nesnáší ty, kteří z vody těží maso. Protože to maso považují za svůj zdroj peněz.

red.foot - Profil | Pá 26.9.2003 10:22:40

přestože boyscoutova interpretace je trochu krkolomná, částečně s ní souhlasím. lidé, kteří z vody těží ryby, dostali do rukou vskutku smrtonosné zbraně

MichalR | Pá 26.9.2003 10:10:15

boyscout: Covece, ty si nerudnej, jak stara pana. Trochu min zluci. Bud stastnej, ze se s tebou pan Pythagoras a spol. podelil o svoje objevy. Jinak bys byl se svym projektovanim v prdeli. Cely problem s vybijenim ryb nepochazi z odtajnovani uspesnych lovnych metod, ale z nenasytnosti nasich spoluobcanu. Ve svete je prehrsel mist, kde se chyta stejnymi metodami, a ryby tam plavou vesele dal.