Kolik toho ryby ve skutecnosti sezerou...?

Opravdu si nekdo mysli ze ryby sezerou najednou max 5% sve vahy??? Amur od jara do podzimu sezere za den tolik co sam vazi, kapr cejn a dalsi kaprovite ryby nejmene 50% sve vahy. Souvisi to ze zrychlenym metabolismem ryb, ukladanim podkozniho tuku na zimu a spouste dalsich faktorech. Nicmene ryba se cpe porad, pokud ji to pocasi dovoluje, dokonce neni pravda ze ryby nezerou kdyz je velke horko. Zerou jen jsou vybiravejsi, protoze si vybirat mohou
Autor diskuse: fanik - Profil , 5.8.2003 všeobecné - nástrahy, návnady

HrubecT - Profil | So 14.2.2004 18:29:55

V jedné německé akvaristické knížce je názorně nakresleny,že se ryby můžou přežrat tak až chcipnou. Z vlastních zkušeností ale musím konstatovat,že se nažerou až skoro k prasknutí a zbytek nechají bez povšimnotí ležet(ségra neodhadla množství když sem nebyl doma). Toto ale platí u exotických druhů,jak je to u našich druhů nemohu posoudit...
Co se týká volné přírody,tak si myslím,že vody především na stojácích jsou tak bohatě zarybněny,že pokud se každá z ryba nafutruje k prasknutí,tak nemůže dojít k překrmení a následnému hnití potravy.Pokud teda je krmení na takovém místě aby ho ryby našly a je pro ně přijatelné(žerou ho).

fanik - Profil | Pá 17.10.2003 0:45:58

MM> taky me docela stve ze jsi nereagoval zrovna ty... netusil jsem v te dobe, ze jsi na vojne :)

Martin M. - Profil | Čt 16.10.2003 23:59:28

(byl jsem rok na vojne a tuhle otazku, ktera se puvodne mela tykat mne, jsem uspesne prehledl...)
fanik> pises, ze strouhanka je stravitelnejsi nez srot a ze srot upravujes (sparis?), aby byl stravitelnejsi atd. Podle mne stravitelnejsi=vice energie za kratsi cas. Srot i strouhanka jsou dost syte potraviny (narozdil od amurova salatu, ktereho se ani ty nikdy neprejis). Tezko si dovedu predstavit, ze by tohoto extra stravitelneho a vyzivneho zradla ryba pozrela +50% sve hmotnosti. Tezko si dovedu predstavit i treba 20%, i kdyz uz se tomu tak nebranim. Vim, ze po nekolika hodinach krmeni to leze rybe horem/spodem, ale neverim, ze by to za 12 hodin lovu zvladla 10x (tedy asi hodinovy cyklus) a stale nebyla nasycena. (beru odhadem 5% hmotnosti ryby jako obsah strev, tedy 10x do 50%). Mel jsem v akvarku ceske rybky, tolik bych do nich ale nikdy nenacpal a to byla voda hodne tepla a kysliku habakuk. Taky mne tedy neni jasny, proc teda v anglii hnije na dne nekterych rybniku cele nepokousane boilie.
Jen kratce k tem 70kc za krmeni na den - delavam 17 litrovy kybl navnady i pod 50kc, v maloobchodnich cenach. Nebylo v tom ani zrnko srotu nebo nejake jine "sracky". Jak psal Boyscout - zkouseli jsme ledasco, pamatuju 4 kyble kvalitniho krmeni / 12 hodin na jeden flek a presto nebylo snadne udrzet ryby po celou dobu na nasem miste.
Myslim, ze kdyby nebylo zpocatku pouzito slovo "sracka", tak to mohla byt docela inspirativni diskuse, skoda. Taky mne stve, ze v nekterych pripadech jsem se sam nemohl hned branit.

Marek | St 6.8.2003 10:10:14

fanik: možu přijet taky na ty závody k tobě do akvárka?

fanik - Profil | St 6.8.2003 10:03:46

Luigin> ale jiste se to nesnazis znovu pozrit... doufam :)

Luigin - Profil | St 6.8.2003 9:54:48

100 :-) Mě když něco leze z úst zpět,tak to už nejím ale zvracím.

fanik - Profil | St 6.8.2003 9:15:17

Vlada S> :)
Medeo> nemyslim ze je to o uzivnosti reviru, ponevadz prece nezalezi na tom kolik ma ryba prirozene potravy a kolik ji tam nahaze clovek, zajimam se kolik toho podle tebe ve skutecnosti sezere - jak prirozene potravy, tak i jine. Jina vec je kolik toho ve skutecnosti stravi a premeni na vyuzitelnou energii ci treba na tukove zasoby. Jde spise o to pochopit metabolismus ryb a muj nazor je ze ryba bude zrat dokud bude moci. Jeden tu zminoval akvarium, take mam akvaria - asi 20 let a pokud rybickam sypu, tak zerou, kdyz tam posleze prihodim hroudu nitenek nebo patentek tak zerou tak ze jim ty nitenky lezou z huby zpet ven

Vlada S. | St 6.8.2003 8:15:20

fanik, boyscout> No tak chlapci, přihoďte sem každý ještě po jedné invektivě, ať to pěkně zaokrouhlíte na 100 příspěvků:-)

medeo - Profil | St 6.8.2003 0:30:19

Fanik,boyscout: chlapci zapomínate na to, že se vase teorie znacne lisi revir od reviru. Jsem urcite ochoten pripustit, že na málo uživném reviru je ryba jako cejn, kapr schopna sežrat víc než 5% a myslim že to bude mnohem vyší procento.

Mirmen | Út 5.8.2003 19:18:08

Věnujeme-li se otázce: možná, že jsou zpracovány desítky studií ( Výzkumný ústav rybářský, archívy Státního rybářství, UK - přírodní vědy, atd. atd.),kde je o množství přijímané stravy spoustu ověřitelných, přínosných informací.
Nikdy jsem závodně nechytal, nepoužívám žádnou živočišnou návnadu, proto se k celé řadě níže uvedených nebudu vyjadřovat.
U vody chci krmit tak, abych si ryby stáhl a na místě udržel. Představím-li si rybí obsádku jako pyramidu ( nejvíce jiker, méně plůdku, K1 , K2 ... , na vrcholu trofejní),tak určitě každá věková skupina přijímá stravu jinak často ( závislost na rychlosti svého růstu a tedy i množství energie spotřebované ze stravy).Kdesi jsem četl, že existují propočty o množství potravy spotřebovaném na 1 kg hmotnosti jedince a rok. Pochybuji, že by se během desítek miliónů let vývoje druhu něco převratně změnilo. Tu otázku jsem pochopil tak, že se nejedná o úspěšnost při zakládání krmného místa ( to asi záleží na revíru, obsádce atd ), ale o to, kolik
potravy ryby denně potřebují.

Ladys´ | Út 5.8.2003 16:13:24

Povíte někdo kde ten šrot koupím?Dík

blood - Profil | Út 5.8.2003 16:07:59

kdyz ty ryby neco sezerou a hned vyserou, tak to se potom muze treba stat, ze s delsim navazcem to ryba sezere a hned vysere a pak ji clovek seka za prdel :) Nebo treba na extremne dlouhej navazec se tam budou navlikat jak koralky...

Golem | Út 5.8.2003 16:05:45

Boyscout: sorac. Ja sem barvoslepej amam na to papiry :o) K tem cajkum. Nechtel sem rozhodne rict, ze to je cajkem (uspesnost zdolavani, cetnost zaberu). Rybe je uplne jedno jestli mas ve vidlicce sony za par korun nebo superkosmicky pruty za nekolik desitek tisic. Rozhoduje montaz a detekce zaberu.Pri chytani na tezsko sem prisel na to, ze citliveji se udice chova, kdyz je maximalne vysponovana. Taky sem na stary pruty nachytal vic jak na novy. Je to asi v tom, nez se naucis s tim novym poradne makat (stejne misto nahazovani, sestava,...).

fanik - Profil | Út 5.8.2003 15:57:25

golem> domnivam se ze to recykluji jiste nekolikrat, kolikrat to vazne nemam poneti

fanik - Profil | Út 5.8.2003 15:55:29

boy> tak, sypeme to na siroky betonovy schod, hloubka cca 1m a do hodinky uz muzes koukat na ryby behem dalsi hodinky uz tam neni ani zrnicko, zkouseli jsme to 4 dny po sobe, pak nam dosla kuku

boyscout - Profil | Út 5.8.2003 15:54:56

Golem>no já to vidím spíš černě než růžově...:-) Od té doby co jsme byly na NM spolu sme to s MM hodně modifikovali (jak postup krmení tak i montáž a způsob lovu). Věřil bys že teď chytáme normálně na těžko s pípákama a houpačkama a cejni berou jeden za druhým přes brzdu? Schválně to příště zkusím a vezmu si svůj starý cajk a sem přesvědčen že nachytám stejně jako s feederem při použití stejné montáže. Pokud použiju klasiku feeder s 45cm návazcem, košíkem a novou montáž na starém prutu tak sem přesvědčen že na ten starý cnachytám víc.

boyscout - Profil | Út 5.8.2003 15:48:44

Takže na tom tvém rybníčku nasypeš někam do mělčiny (aby si ho viděl) 15 kg kukuřice a druhý den ráno je pryč? Jak probíhá ten tvůj pokus?

Golem | Út 5.8.2003 15:47:49

Ufff. Konecen sem to docetl. teda chlapi (Boyscout a Fanik) zavidim Vam vasi praci. Clovek se sem chvilku nepodiva a ma co delat, aby to vsechno precetl.
Boyscout: S tim vychytani cejnu na NM po zverejneni vaseho (+ MM) krmeni bych to nevidel tak ruzove. Nepatrim mezi zadny profiky, ale myslim, ze obcas zachytam. Sopuhlas s tim, ze nezalezi na druhu udice. Obcas se mi stalo, ze na tezsko sem tam nachytal vic jak na plavajdu (mozna proud, mozna mam co zlepsovat v plavany).
Fanik: pokud ty ryby tak futrujou a hned to vsechno vyserou, tak by mne zajimalo (pokud bude krmeni dost vostry), kolikrat to recyklujou?

fanik - Profil | Út 5.8.2003 15:44:37

to se netyka jen novych mlynu, jak to chces vysvetlit na 1ha nebo 2ha rybnicku?

boyscout - Profil | Út 5.8.2003 15:30:20

faník> >říkáš ze toho tolik proste sezerou, nicmene to proste nestravi a vyserou v podstate takove jako to sezrali, proto mohou s klidem zrat i vice nez jen polovinu sve vahy ? Takže vlastně máš furt svoje místo zakrmeno protože ryba předkem žere a zadkem jí to nestrávené vypadává - hotové perpetum mobile :-).
Aby bylo jasno může se stát, že pokud kapr, nebo cejn narazí na něco po čem je blázen (koberec masňáků, koberec konopí, patentek tak skutečně hltavě žere jak vzteklá a už to z ní může i padat. Viděl sem kapry kteří se takhle slepě a fanaticky ládovali konopím. Ale nevěřím, že je to moc časté chování. Za normálních okolností to takhle prostě není. Pozoroval sem už cejny na krmném místě , i kapry a to opakovaně takže vím o čem mluvím. Né zakrmené místo druhý den, ale ryby přímo při žraní. Takže nedělej z výjimky pravidlo, takhle to prostě za normálních okolností nefunguje. A to že ryby na NM berou celý den není tím, že by mi tam celý den stáli ty samé ryby a žrali a srali ...furt dokola ale tím, že se mi tam střídaj stáda ryb. Například na Dallasu nejsou taková kvanta ryb a cejni se nažerou, zbytek krmení tam nechají a odpočívaj. Klidně stojí třeba 1m nad krmením a serou na něj :-) Až zase přijde jejich čas tak sjedou níž a zase se futrujou. A to sem pozoroval příliš často na to aby to byla náhoda .

fanik - Profil | Út 5.8.2003 15:27:18

iceman> uz vim... spletl jsem si te se specimenem :)

fanik - Profil | Út 5.8.2003 15:25:10

bez komentare... :)

medvěd | Út 5.8.2003 15:21:28

Iceman:neboj,všichni budou na šrot už v pátek večer,takže si toho ,že nepiješ vůbec nevšimnou.

boyscout - Profil | Út 5.8.2003 15:17:20

fanik>natřu v pití? No, já piju jenom s přáteli a to ty těžko někdy budeš. A co se týče ryb, já tam jedu na sraz. Těžko v tom množství lidí, hluku...se bude dát nějak moc chytat. Nebudu si sebou brát žádné krmení kromě trošky do krmelce. Spíš půjdu po duhácích, mám na ně jednu starou flignu jak je chytat když se nesmí na červi a žížali. Na slovensku to fungovalo super sem zvědav jestli moravští duháci jsou stejní :-)

Maty - Profil | Út 5.8.2003 15:07:28

Medved: někdo lapat musí, já ani nevím jestli si budu brát nějaké hůlky sebou :-))