Rybářská stráž

Co všechno mi může udělat rybářská stráž? Může mi dát pokutu? Sebrat povolenku? ... Př.: Chytal jsem na Holoubkovském rybníce z taková železné konstrukce, která má zabraňovat rybámpadat přes splav. Za tím bylo na ceduli napsáno "zákaz rybolovu ..." (bylo to napsáno nečitelně, myslel jsem si, že je tam něco ve smyslu, že je to ten a ten rybník, atd.). Vím, že je to moje blbost, že jsem tam prostě bejt neměl. Ale přišel RS a řek, abych mu dal papíry. Pak jsem s nim chvíli kecal, sypal jsem si popel na hlavu a dělal jsem ze sebe blba. Nakonec mi tam napsal "bez závad" s tím, že neví, co se tam má psát???

=> Může mi RS na místě sebrat papíry?
Autor diskuse: Sikula - Profil , 30.6.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Fery | Ne 6.7.2003 15:34:34

Ychtyl-kde u vás?Máš nějaké staré info.

jenča | So 5.7.2003 12:00:08

Co všechno mi může...? To se raději ani neptej...

Ychtyl | Pá 4.7.2003 21:36:32

U nás se povolenky brát něsmějí. Je to koneckonců napsáno i ve výkladu zákona a v testové knize pro RS. Takže pokuta nebo oznámení o přestupku.

Sikula - Profil | Pá 4.7.2003 21:20:03

Jasně, ale když RS bude chtít, vždycky i na tebe něco najde. (bordel na břehu,...)

Radynek | Pá 4.7.2003 7:25:48

Sikula: kdyz nebudes delat blbiny - nebudes muset nic prekousavat! Natrvalo se vylouci jen extremni pripady.

Sikula - Profil | Čt 3.7.2003 21:22:11

Natrvalo??? Tak to bych nepřekous!

zubáč | St 2.7.2003 7:44:52

Sikula: RS ti dát, aspoň na Slovensku pokutu nemuže, oni jen napíší hlášenku s přestupkem, kterou řeší Disciplinární komise příslušné MO, a ta ti muže dát pokutu, nebo tě muže vyloučit z řad členu SRZ, buď s omezeným trváním nebo natrvalo ....

zubáč | St 2.7.2003 7:41:30

V SR je vydaná Směrnice pro výkon RS a Metodická pomucka RS, která je volně dostupná na web stránce Rady SRZ, každý si ji muže nastudovat, tam je přesně popis co muže a nemuže člen RS. Protože každý člen RS má odznak s číslem není problém v případě "nenormálního" chování stěžovat si na MO, Rade anebo i OÚ, ve Směrnici je uvedeno, že RS má především pusobit preventivně a pouze v případě opakovaných přestupku nebo obzlášť hrubého porušení RŘ represívně... neboli dá se to vysvětlit ruzně - od ústního napomenutí až po zadržení papíru, hrubé porušení RŘ není definované, takže to muže být nezapsání si příchodu k vodě před zahájením lovu stejně jako např. chytání na 3 pruty ....

Radynek | Út 1.7.2003 9:20:08

Pravda. Zalezi na kazdy RS. Jestli ti domluvi, nebo napise napomenuti nebo ti vezme doklady.Na to zadny tabulky nejsou. Jen na konci rybarskyho radu(MRS urcite) je - metodicka pomucka udelovani postihu za porusovani PR-. Ale je to jen pomucka.

siro | Út 1.7.2003 6:46:28

Fery:težko si nekdo bude stěžovat na RS za to že mu nesebrala papíry a pustila ho s okecávkou:o)

Sikula:záleží jen na "dobrotě" RS za co by ti jeden sebral papíry a nakopal te do...,za to ti jiný udělí napomenutí a ve finále ti ho ani nenapíše.Buď rád že ti to tentokrát prošlo a neřeš.

Fery | Út 1.7.2003 2:25:34

Sikula-RS může všechno pouze v rozsahu svých pravomocí a jestli je někdo sankcionován za porušení RŘ,tak je to snad v pořádku a proti tomu bych nic nedělal.Jestli RS své pravomoci překračuje,tak si na ni stěžuj.Po několika stížnostech od různých osob bude RS určitě odvolána.

Sikula - Profil | Po 30.6.2003 22:59:42

Dík všem. Taže RS vlastně může všechno. Proti tomu by se mělo něco dělat....

stilet - Profil | Po 30.6.2003 22:13:01

Souhlas s Ottou-re FIFA. Veškeré "zvláštnosti" v revíru (konkrétně Bečva Rožnovská 2) jdou přes Územní svaz do Popisu revíru, popř. dodatku. Co není výslovně zakázáno, je povoleno v rámci RŘ. S tabulemi ale občas problém je a je to problém místní MO a ne rybáře, který tu tabuli nemůže najít, přečíst atd.. Některá omezení jsou ale tak zřejmá, že výmluva na nečitelnou tabuli nemusí vždy zabrat(např. rybochody). Mimochodem, Sikulo, RS Ti může zadržet povolenku (až na pár výnimek, kdy se "napomíná") skoro za každý rybářský přestupek (proti RŘ), o trestu se pak rozhoduje v Tvojí MO. Naopak, blokovou pokutu může RYBÁŘ s patřičnými doklady (povolenka) dostat vlastně jen v jednom případě - pokud chytá ryby v době hájení. Na tom Tvém popisu je pár věcí divných, ale těžko k tomu něco dodat.

Kuala | Po 30.6.2003 19:22:54

Podle těch frajírků z RS, kteří mě kontrolovali minulý měsíc, tak může asi všechno a nejraději by to vzali hopem se soudem a s pověšením přímo u vody. S takovými tupci jsem se ještě nesetkal a znovu bych to zažít nechtěl. Trošičku mi to připomínalo jednoho nejmenovaného kubánského diktátora ...

Otto - Profil | Po 30.6.2003 15:00:36

brach: zatím s tím mám pozitivní zkušenosti, debilů kteří jsou zároveň RS znám opravdu málo, tak asi dva a ani ti mě už nijak nebuzerujou... s naprostou většinou se dá domluvit, aspoň u nás jo....

Raďošek - Profil | Po 30.6.2003 14:48:21

Jaký je rozdíl mezi pravomocí RS v ČRS a MRS?

Gudaska - Profil | Po 30.6.2003 12:55:11

brach>Funguje to tak. Jezdím opravdu dost často po různých místech, leckde válčím, ale dosud jsem to vždy ustál. I policie ČR, chce-li v obci snížit rychlost z 50 na km/hod., musí zřetelně osadit značku a nemůže tvrdit, že se tak dohodli. Je to občas dost tvrdý opruz, ale jde jen o to nedat se.

brach - Profil | Po 30.6.2003 12:09:41

Otto - kéž by to tak fungovalo.

Otto - Profil | Po 30.6.2003 11:39:26

FIFA: to mi připadá dosti ujeté. Prostě pokud jedu někam, kde to neznám, prostuduju si detaily v soupisu revírů, popř. respektuji na místě se vyskytující cedule stran např. hájení z důvodu vysazení ryb apod. Ostatní mě naprosto nezajímá. Nenám žádnou povinnost volat na MO a ptát se, "hele kluci, nemáte tam nějaký další výjimky ???"

Piškotus - Profil | Po 30.6.2003 11:16:30

Znám jeden malej rybníček na Knínsku,kde se může normálně chytat a na stromě a v okolí je přibitejch snad 6 cedulí zákaz lovu ještě z doby když to bylo chovný.myslím,že se menuje koupelna a je to jeden z mnoha rybníčků revíru Kocába A.

Gudaska - Profil | Po 30.6.2003 11:04:12

Pokud na daném revíru je vyjímka oproti CSRŘ, měla by být zřetelně uvedena na inkriminovaném místě na návěští. Přece neplatím CS povolenku proto, abych někam v pátek přijel, v sobotu zjišťoval kdo mi podá informace, celou neděli ho honil a v pondělí v práci přemýšlel o tom, jaký jsem to vůl, že si tu celosvazovku kupuji! Z celosvazových povolenek jdou peníze i pro místní organizace, tak ať se starají! Nečitelná cedule bez jasného autora nemá žádnou právní hodnotu. To bych si ji mohl napsat sám, dát si jí za zadek na strom a nenechat se nikým na celém rybníku rušit.

Vlada - Profil | Po 30.6.2003 10:05:31

Ještě jsem s tím problém neměl, ale je to jenom otázka času. Hodně jezdím po republice a když mám chvíli, zastavím se na hodinku na dvě zavláčet. Jedinou informaci získám z celosvazového řádu, kde samozřejmě není všechno. Informační cedule jsou často v dezolátním stavu nebo jak bylo naznačeno s minimální právní hodnotou. Nevím jak bych sháněl někoho ze svazu v pátek odpoledne, aby mi poskytl nějaké informace.Je to zkrátka bordel.

pepe | Po 30.6.2003 8:34:39

V spoupise revírů a rybářském řádu pro Jihočeský rybářský svaz jsou uvedeny příklady možných přestupků a stupeň postihu, který za ten který přestupek může RS udělit. Od napomenutí po odebrání povolenky. Dost poučné. Je jich tam asi 3 stránky. Máte to tam taky ???

FIFA | Po 30.6.2003 8:23:37

Pokud jedu chytat na revír , kde to neznám, předem se infomuji na patřičném svazu u jednatele o tom, co zde platí a co ne. Leckdy to samotné místní organizace pořádně neví ( nebo nechtějí vědět ).

Radynek | Po 30.6.2003 7:53:51

Blokovou pokutu di dat muze. Bouzel jaksi k nam jeste blocky nedorazily. Proste jeste to nefunguje. Aspon v MRS. Ta cedule by mela byt jete nekym podepsana, treba CRS XXXX. Mel by byt zakaz chytani v urcitem miste napsan v popisu reviru.Uz nekolikrat jsem videl cedule-zakaz rybolovu-. Takovou ceduli tam dal asi kdo, rybar nebo myslivec? Asi bych to resil jako Brach. Me se to taky stalo. Na novy vode jme si z kamosama precetli popis reviru a vsechny dodatky a zacali chytat. Okamzite na nas vybehl clen RS. Cedulky byla mala a jeste nesla videt. Po domluve nas jen vykazal pryc.

brach - Profil | Po 30.6.2003 6:47:01

Blokovou pokutu RS udělovat může. Tobě povolenku sebrat mohla za hrubý přestupek. Kamkoliv jdeš chytat, předem se musíš seznámit s revírem, kde mohou být vyjímky v RŘ neuvedené. Počínání RS bylo naprosto neprofesionální. Jinak mezi náma, asi bych také udělal ty,ty,ty a papíry ti nechal, protože zákaz musí být zřetelně a čitelně vyznačený tabulí.