MOUCHY

začal jsem muškařit a neumím správně vodit mouchy. Když chytám na mokrou nebo nymfu, tak nemám vůbec ponětí, jak poznat, jestli mi ji ryby slupla. Při chytání na krátkou nymfu zase nejsem schopen dostat nymfy ke dnu ačkoli je mám nacpané olovem. Prostě nahodím nad sebe a nymfy okolo mne projednou třeba jen 30 cm pod povrchem, něco je asi špatně. A taky mi neplavou suchý mouchy, plavou mi jen ty z CDC, ostatní jdou po namočení kednu. Takže otázka zní: Jak správně vodit mokrou mouchu a nymfu a zda impregnovat suché mouchy a pokud ano, tak jak a čím?
Autor diskuse: Ychtyl - , 4.6.2003 muškaření - techniky lovu

jidos - Profil | Pá 6.6.2003 18:49:59

Levit - omluva máš pravdu, Ychtyl - běž na ryby s muškařem, to je nejlepší rada. (ten ti poradí).

Levit - Profil | Pá 6.6.2003 9:45:29

Třeba otázka z 25.2.03 od Shakespeara.

Levit - Profil | Pá 6.6.2003 9:31:59

jidos: Kdepak, vyjede Ti přesně 38 (slovy:třicetosm) otázek, kde se minimálně u dvou rozebírá přesně to samý.

jidos - Profil | Čt 5.6.2003 22:52:02

levit- skuz to a vyjede ti jenom tato otazka:O)

Levit - Profil | Čt 5.6.2003 13:43:30

Zobraz si všechny otázky z kategorie PSTRUZI a TECHNIKA LOVU. Tam toho najdeš tolik, že Ti to bohatě stačí.

FIFA | St 4.6.2003 8:29:04

Těžko se to krátce popisuje. Lepší je, když ti to někdo ukáže a řekne, kde děláš chyby.
Takže stručně.
Mokrá, nymfyčky: hodíš dobřehu, necháš mouchy unášet proudem, po narovnání šňůry stahuješ mouchy k sobě. Má to hodně alternativ. Hodit můžeš nad sebe, kolmo nebo pod sebe po proudu. Po nahození můžeš mouchy na chvíli zadržet. Záběr přichází často hned po dopadu much do vody. Buď přímo vidíš jak ryba sebere mouchu nebo to poznáš na šňůře ( pocuknutí, pozastavení, zpomalení pohybu...). Dál záběr může přijít kdykoliv, během pohybu mušek ve vodě. Projeví se buď na šňůře nebo jej ucítíš.

Krátká nymfa: záleží na rychlosti proudu a hloubce. Čím rychlejší proud a větší hloubka, tím je těžší dostat mouchy dolů. Hodíš je nad sebe proti proudu, zvedneš prut tak, aby šňůra byla těsně nad hladinou vody. V první fázi můžeš šňůru na chvíli zadržet ( mouchy se dostanou hlouběji ) a pak ji vedeš zároveň s proudem. Důležité je být v kontaktu s mouchami, aby jsi poznal záběr. Ten projeví pozastavením, zpomalením nebo změnou pohybu, kterou pozoruješ na konci šňůry vedené kousek na hladinou.

Suchá: většinu suchých mušek vážu v kombinaci se SDC. Pokud jej nepoužiji, třeba u některých Klinhamerek, tak mušku napustím jakýmsi sarjatem, který je běžně k dostání v muškařských prodejnách. Je dobré mít s sebou alespoň papírové kapesníčky. Po zdolání ryby, mušku vyperu ve vodě, a v kapesníku ji několika stisky vysuším.