Založení zahradního jezírka

Zdravím chtěl bych si založit zahradní jezírko s rybama 7x10m hloubka od 1,5 do 2m,přítok žádný,recirkulační systém,chtěl bych aby voda z jezírka byla čerpána do skalky asi 1,5m nad hladinou a tekla malým potůčkem zpět do jezírka.Poradíte někdo co k tomu budu potřebovat,případně kde se dá koupit čerpadlo atd.Případně kolik ryb tam můžu mít.Děkuji za odpovědi.
Autor diskuse: knight - Profil , 21.9.2007 všeobecné - ostatní

knight - Profil | Út 25.9.2007 15:18:10

Cottus: ja se radeji dopredu ptam abych nevyhořel byla by to skoda.Dopredu dekuji za ty nakresy.

Cottus - Profil | Út 25.9.2007 13:23:40

knight: časem Ti pošlu nákres technický i foto...(zima bude dlouhá), tak ji využij na návštěvu podobných zařízení.
Lepší je učit se na cizích chybách,jak na vlastních!
Já ten druhý rok skutečně "proplakal."...

knight - Profil | Ne 23.9.2007 19:57:04

MADman: Moc diky.

MADman - Profil | Ne 23.9.2007 16:31:21

Má tam nějaké klasické čerpadlo na vodu zestudny, co někdě vyštrachal v bazaru nebo kde, žádná novota, ale funguje bezvadně.Samozřejmě neběží pořád. Vodu tahá přímo z jezírka, a před sacím košem si udělal takové menší česle(ty jsou schované pod vodou, takže nekazí estetiku a zachytí ty větší nečistotya zabrání tomu aby to náhodou nenasálo nějakou tu rybku. Z čerpadla má vyvedenou trubku, kterou obložil tou skalkou a výtok zamaskoval, takže to vůbec není vidět. Zasadil na to nějaký skalničky a menší dřevony, prostě paráda. Jo a čerpadlo ještě obestavěl kameny kvůli hluku, takže to je slyšet jen minimálně.

knight - Profil | So 22.9.2007 19:44:44

MADman: jo a muzes mi prosim te napsat jak ma udelany ten vodopad,jestli precerpava vodu z jezirka atd. Diky moc.

knight - Profil | So 22.9.2007 19:42:40

MADman: cau ja nechci pruzracnou vodu, to co pises tak to je presne to co chci ja mit vlastni kapry atd :)
Muzes mi prosim te popsat jak to ma udelane a co tam ma za techniku.Teda jestli to jde.Moc diky.

MADman - Profil | So 22.9.2007 15:35:11

Já mám kamaráda, a ten chtěl podobné jezírko jako ty. Ale nakonec usoudil, že lepší než mít průhlednou vodu a na ryby jen koukat, je taky občas nějakou chytit. takže z jezírka sešlo, udělal si rybníček stejných rozměrů o hloubce cca 2 metry, bez podkladové folie(má nízkou hranici spodní vody). Zasadil vodní rostlinstvo dle gusta, nasadil pár kapříků, okouny, plotičky a postupně dosazuje další druhy, ale v rozumné míře. Na jednom břehu udělal skalku s vodopádem, voda dopadá na kameny u hladiny a tím rybník dostatečeně zavzdušní. Co bych dál povídal, je to výbornej relax, a když je málo času někam, jet sedneš doma k vodě a krmíš vlastní kapry... což my připomíná Otu Pavla... Chci rybník.. :-)

knight - Profil | So 22.9.2007 13:18:15

Cottus: ja si predstavuju hloubku od 1,5m do 2m.Kolem rybníčku asi 1m mělčinu hlubokou max. 0,6m.
Nemáš náhodou nějakou fotku tvého rybníčku jen tak pro představu.
Jinak díky za rady a kdyby tě něco ještě napadlo tak napiš.Já to budu realizovat nekdy tak za rok ale informace už sháním dopředu abych měl jasnou představu.

Cottus - Profil | Pá 21.9.2007 23:14:09

knight: ad.níže: já jsem dojel na přílišnou snahu o hloubku(kubaturu), tím pádem jsem zřejmě přehnal rozumnou hranici na průtok ( tj. obnova veškeré vody) navíc i počtem ryb( 120 cm/m2)...pak už byl krůček k intenzivnímu krmení( hniloba dna) a parazit (kapřivec) měl hody...občas i deficit kyslíku...(Pd)
nebylo to nic příjemného, léčba prakticky nemožná(teplota vody resp. mangan. koupele (skalice modrá)??)
Tak se stalo , že jsem 3m hluboký rybníček zavážel vrstvou 1m slínu...narostlo rákosí(litorál) a úhyn je několik let nulový....
Jednalo se o foliový (1mm) rybníček uváděné velikosti.
S recirkulací nemám zkušenosti - používám samospád z potoka.

knight - Profil | Pá 21.9.2007 20:22:33

Cottus: mužeš mi prosím tě napsat čeho bych se měl vyvarovat ohledně parazitů a dalších věcí? Díky moc za odpověd.

Miki - Profil | Pá 21.9.2007 16:12:28

knight: Co se týká zahradních jezírek, tak s nimi sice zkušenost nemám, ale za to děláme soukromě bazény a tak o problematice něco málo vím. I když by se zdálo, že je to podobné odvětví, tak se přiznám, že zahradní jezírko udělané tak, aby vše správně fungovalo a bylo O.K, je kumšt. Samozřejmě, že budeš potřebovat kvalitní filtraci v četně čerpadla, kterou seženeš všude, kde prodávají bazénovou techniku. Co se ale týká dimenze filtru, tak na bazény je to trošku jiné, než na jezírko. Podstatná je i UV lampa, která je v podstatě neškodná pro ryby a rostliny, ale zabíjí bakterie tím, že rozkládá jejich DNA a RNA. Do jezírkové vody nemůžeš dávkovat žádné chemikálie, jako do bazénu a tak je UV lampa opravdu podstatná věc. Jedna z nejpoužívanějších jezírkových folií, je Alkorplan. Cena za metr je kolem 750-900, -m2, se svařením i s pokládkou geotextilie+ kotvící prvky (lišty atp.)
Potůček jsme dělali jednou, jednomu zákazníkovy a po pravdě, i když to vypadá efektně, tak spotřeba el. energie byla tak vysoká, že po roce provozu se tam umístilo pohybové čidlo, které spínalo potůček jen tehdy, když přišla návštěva-na efekt. Jednalo se ale o trošku větší potůček, tak že cena i náklady toho tvého by byla si menší.
Každopádně doporučuji poradit se s firmou, která tohle dělá a celou problematiku zná. Jedině tak se vyvaruješ jakýchsi pokusů a omylů na vlastnípěst. Už jsem viděl pár "jezírek", kde zákazníci houfně vybíjeli ryby, protože se jim tam rozšířila nemoc, nebo zaplísnění ryb. Důvodem byla vždy nesprávně navržená technologie a samovýroba domácích kutilů. Za oběť padli jeseteři, koi kapři atp.-až mě srdce krvácelo. Já říkám, že je lepší 2x bazén, než jedno jezírko. Ta firma, která to ale opravdu umí a má dobré reference, která získáš tím, že se zeptáš kde dělali realizaci a promluvíš si se zákazníkama, tak je to bomba.

Miky26 - Profil | Pá 21.9.2007 16:11:53

knight -já bych to viděl na max.2 kg C4 a když ji dobře rozmístíš tak můžeš mít i kaskádu. :-D

MRKnato - Profil | Pá 21.9.2007 16:05:46

Cottus : já si naopak myslím, že čím hlubší jezírko a větší, tím se v něm lépe udržuje životní rovnováha a anomálie vody. Asi největším dilematem je odkalování jezírka a rozhodnutí vybudovat dnovou výpust napojenou na systém filtrace. V čem je podle tebe chybou velká hloubka jezírka?

Cottus - Profil | Pá 21.9.2007 13:09:45

knight: pokud tam chceš i něco dravšího ...(stačí Pd), tak se ozvi - podobný ( 12 let),ale s trvalým přítokem mám...
A také mě neminuly chyby: příliš velká kubatura(hloubka), absence litorálu aj.
výsledkem byl "kapřivec"...a drahé(zbytečné) následné úpravy...

Nat - Profil | Pá 21.9.2007 8:45:53

nazdar mam presne take velke ako by si ty chcel. pri budovani klad doraz na vytvorenie mociarneho pasma doktoreho potom si zasadis rastliny. idealne je ked je siroke asi 1m a oddelene vacsimy kamenmi od hlbsej vody aby sa ti tam nedostali kapre lebotie vsetko rozryju. ja mam okolo 100ks koiov tak okolo 20cm. Karasa si nedavaj lebo sa mnozi 2-3krat do roka a budes ich mat velmi vela a ver my ze je to dos krmit tolko ryb aby rastli. To mociarne pasmo dost ovplivnuje kvalitu vody.

orlas - Profil | Pá 21.9.2007 5:29:58

opravuji a omlouvám se,vypadává mě díky klávesnici písmeno d a správný odkaz je http://www.kapr-koi.cz/

orlas - Profil | Pá 21.9.2007 5:28:14

Co bueš potřebovat?Trochu peněz:-)Na takto velké jezírko bych doporučil silnější jezírkovou folii,1mm.Běžně se prodává folie šířky 4 a 8m,takže pro tebe zbývá varianta svaření folie specializovanou firmou,což opět navýší cenu.Po folii geotextilii.Folii budeš muset použít i na potůček,pod koryto potůčku.Dále bys měl uvažovat hlavně o filtraci,na takto velké jezírko poměrně výkoné.Nepodceňuj pobřežní mělké části pro rostliny,které napomáhají očistě vody.K rybám těžko něco říct,každý má jiný vkus,nejčastěji jsou vidět koi kapři,jeseni,perlíny,jeseteři a pod.Doporučuji nepřerybňovat,lépe pak udržíš čistou vodu.Koukni např na http://kapr-kou.cz/ tam se dá zakoupit jak technika,tak ryby,myslím,že i provádějí svařování folie na místě.