Změny v zákoně

Tiše závidím slovenským kolegům,že mají přistupnější lidi ve svazu,kteří dokáží prosadit změny,viz lov po dobu 24 hodin.Věřím že i mi se dočkáme,jelikož si myslím, že ve svazu jsou schopní lidé,kteří dokáží prosadit nové zákony.Jaký na to máte názor vy. Děkuji.
Autor diskuse: Libor.S. - , 27.1.2003 všeobecné - nástrahy, návnady

siro | Pá 31.1.2003 7:00:35

Radek CH.:Tak přestaň chytat.
Patrně ti unikly předešlé diskuze.
Navrhované zmeny ve prospěch ryb:horní a dolní míra pro jejich ponechaní,omezený počet ponechaných ryb(deně,týdně nebo ročně),zpřísnění dozoru svazových vod,krátkodobé hájení nově vysazených ryb,zákaz lovu při změněném stavu vody(nejen nízký ale i vysoký) a habakuk dalších.
O "píchání háčků do huby" nebyla vůbec řeč.
Jestli však vymyslíš jiný povolený způsob zachycení ryby a nebude to do oka(to je vymyšlené a zakázané),jdu do toho hned s tebou:o))))

Fery | Čt 30.1.2003 20:14:09

Zapoměl jsem říct,že je potřeba mít loď.

Fery | Čt 30.1.2003 18:27:31

SergoAš:v 99,9% případů při použití kvalitní šokovky,samozřejmě delší než je největší hloubka lovného místa,kapra přikovaného nikde nenecháš,protože např. ohneš háček,nebo praskne návazec,nebo vytahneš kapra i s vázkou.

Sergo Aš | Čt 30.1.2003 12:33:16

Lov přes noc by mi taky vyhovoval,ale pouze v bdělém stavu u prutů.Vrcholné kaprařině až tak moc nerozumim,ale přesto mám pár výhrad k chytání ryb ve spánku.Většinou čtu,že kapři přes den nebrali,takže proč si nenaspat noční lov přes den.Určitě se celý den netráví horečným krmením,měřením a zavážením,když přece neberou.
Další výhrada je ,že jsem kolikrát už četl,že jakmile se kapr nesekl a nezačal zdolávat okamžitě po záběru,tak zajel do vázek.Nikde už jsem ,ale nečetl co takový kapr na x liberní šokovce dělá.Jestli je šokovka,která má větší nosnost než kmen,zamotaná ve vázce a kapr na ní,tak je to opravdu smutný,protože s takovým(mnohdy trofejním) kaprem je amen.
Takže noční rybolov ano,ale pouze v bdělém stavu a u prutů.Jestli je rybář unavený,anebo neschopný ponocovat,tak ať spí.A jestli je někdo ochoten pro ryby obětovat skoro cokoliv,jak taky často čtu,tak bdělost u prutů by měla být základ.
Možná se mnou hodně lidí nebude souhlasit.Jsem ochotný se nechat rozumnými argumenty nechat přesvědčit o opaku,ale zatím je můj názor takový.

Zdenek J. ml. | Čt 30.1.2003 11:59:20

Chlapi nehádejte se, 24H rybolov je pěkná věc, a věřím, že pokud člověk není unavený třeba z denního braní ryb, tak každý rád v noci na oblohu a hladinu kouká. Bohužel spát se taky někdy musí. A já se přiznám, spát v přírodě, pryč od lidí, měst atd. mi nesmírně vyhovuje a je to balzám na duši.

Z.N. | Čt 30.1.2003 7:29:57

Radek CH.: To není otázka definice. Vyjádřil jsem svůj názor. Jsem také kaprař boilísák, ale z nočního lovu, stylem příposlech-spacák, mám pocit nesportovního chování. Myslím, že to s pozorováním noční oblohy nemá nic společného. Promiň, ale to je z Tvé strany jen nemístná polemika. Nemám nic proti tomu, že Tvůj pocit je rozdílný.

Radek Ch. | St 29.1.2003 22:32:55

SIRO : ve prospěch ryb ? Myslím si, že jim moc neprospívá píchání háčkem do huby. Co takhle je přestat chytat ?
Z.N. Kde jsi vyčetl definici, co je a co není druh sportovního rybolovu ? Proč si myslíš, že zrovna ten tvůj je ten nejsportovnější ? Proč máš za zlé kaprařům to, že chtějí na lehátku v létě pozorovat noční oblohu ? ( tím nechci říct, že jsem kaprař, ale docela se v takové poloze dovedu představit při lovu candošů. Ale i kdyby ne, tak proč bych to měl druhým hanit..... To dost dobře nechápu )

Fery | St 29.1.2003 18:34:41

mach: masař samozřejmě nejsi,ale stejně radši nenechávej ryby dlouhodobě ve vezírku,když ti nezabere tak si chytíš jindy.

Zdenek J. ml. | St 29.1.2003 18:25:05

ZN: S lovem 24h denně to nevidím tak strašně. To, že to pro některé z nás je neobvyklé je z toho, že je ten zákaz u nás zažitý. A myslím, že srovnávat natažení šňůry s klasickým lovem je velký rozdíl. Osobně si myslím, že rybám nikterak neubližuji, pokud se chovám u vody podle jistých pravidel (pořádek, čistota, klid). Znám dalece horší druhy pytláctví, páchající se běžně v denní dobu. A pokud jedu za velkými kapry, a jde mi opravdu jen o ně, tj. snažím se je chytat nostop, tak si myslím, že použití signalizátorů s příposlechem je normální. Pro někoho končí chytání v 8 večer, pro někoho v 10 a někdo by rád chytal do rána. Tím nemyslím chlastat, dělat vatry a řvát jak pavián. Znovu říkám, pokud by respektoval daná pravidla a choval se slušně, nevidím důvod, proč ho obviňovat, či se na něj dívat skrz prsty. Se signalizátory se mi nelíbí to, že někteří lidé s kterými jsem se setkal, tak je měli spíše jako módní doplňek, řvalo jim to přes den na plné pecky když jim ťukali cejni atd. Ale to už je samozřejmě o lidech a né o technice.

PS: Ještě jednou k tomu 24H lovu. Já osobně občas jezdím na off-road expedice posledně např. Maroko. A taky mě někdo neomezuje támhle v pustině, že nesmím jet v noci a jen přes den. Prostě když je potřeba pere se to 24H denně. Na závěr bych však dodal, že přesto, že tento lov schvaluji, tak si myslím, že mi jako rybáři, na to nejsme zdaleka připraveni, a v současném Ryb. řádu jsou takové nedostatky, že nějaký 24h rybolov je proti tomu jako kapka vody v rybníku.

Mějte se!

mach | St 29.1.2003 14:03:36

Fery: a ty jedeš na týden na ryby a čekáš, že právě poslední den chytíš??? Sám určitě víš, že na velkých VN stačí, že trochu víc zaprší a už si ani neškrtneš. Takže i to se stává, že nic nechytíš, mužu tě uklidnit nebyl to žádný golem, kapry nad 5 kg s klidným svědomí pouštím a vétšinou nejen ty, ale taky musím respektovat rodinu, kde skoro všichni mají ryby rádi i když ne každý den. Při vyhodnocení své povolenky za 2002 jsem zjistil, že jsem si celkem drze přivlastnil 12 kapru (okolo 2,5 kg), 3 štiky, 1 candáta a asi 30 duháku. Někdo řekne masař, jiný - normál, ještě jiný řekne břídil, to já mám za týden. Tak si vyber.

Z.N. | St 29.1.2003 13:34:37

Můj názor je ten, že lov 24 hodin s příposlechem z hlášičů a rybářem ve spacátu není nijak sportovní lov. Můj otec mne učil, že noční šnůra je nejhorší druh pytláctví, a já mám ten pocit že noční chytání je něco hodně blízkého.

Fery | St 29.1.2003 12:00:39

mach:neodpověděl jsi mi na otázku.Proč si toho kapta nechytíš poslední den?Nebo jsi myslel že žádného už za celý týden nechytíš.

Robert | St 29.1.2003 8:17:48

Podle toho, co psal dr. Šíma v posledním Rybářství si myslím, že nastanou takové změny, že se nestačíme divit. Sbohem celosvazová povolenko!

Zdeněk - Profil | St 29.1.2003 8:11:14

Pokud sledujete články o novém zákonu o rybářství, nebo jak se ten zákon bude jmenovat, asi nás nečeká nic hezkého zejména v užívání či vlastnictví vody či revírů. Ale to nic nemění na tom, že už dnes se mohl změnit rybářský řád, např. v míře kapra na 4o cm, štiky na 60 cm a omezení počtu úlovků ušlechtilých ryb za týden. Ale to by se muselo chtít a ne pracovat jako ten impotentní sněm.

mach | St 29.1.2003 7:18:05

Fery: myslím, žr to není až tak velké trápení, když je ve vezeru 3 m dlouhém a cca 1 m pruměr, pěkně zakotvený tak, že tam má tunel a muže plavat jak jen chce, pokud bychom měli mluvit o trápení, museli by sme se na rybolov vykašlat a začít pěstovat kytičky na zahrádce.

Fery | Út 28.1.2003 21:00:15

mach:začni u sebe a uvaž,jestli je normální trápit kapra ve vezírku od pondělí do pátku.Proč si ho nechytíš poslední den výpravy?

mach | Út 28.1.2003 10:11:07

Je pravda, že v měsících červenec, srpen je povolený lov na Slovensku celých 24 hodin, jsou s tím však ještě určité problémy, ne globální, ale individuální - neboli evidence úlovku a činnost RS, stalo se mi, že při týdenním pobytu na nejmenované VN jsem měl ve vezeru 2 kapry a 1 candáty, které jsem měl zapsané, 1 kapr pondělí, 2 kapr středa, candát štvrtek a v pátek při kontrole mi člen RS řekl, že jsem pytlák protože mám ve vezeru tyto ryby. Samozřejmě to není obecný jev, ale i mezi členy RS se najde blb, a jak říkal pan Werich:" Kde blb tam nebezpečno!!" V současné době probíhají nmové zkoušky RS a ustanovací právo má okresní úřad, takže se poměrně změnilo složení RS a já doufám, že zustanou jen ti normální. O lovu na tři pruty se ani neuvažuje, protože prý když neberou je jedno jesli sedíš u 2 nebo 3 prutu, a když berou máš co dělat, aby jsi 2 uhlídal. Jistým pozitivem je i zvýšení zákonné míry některých ryb. Změna není daná RŘ, ale novým zákonem. V ČR by tedy muselo dojít k novele Zákona o rybářství.

siro | Út 28.1.2003 6:48:54

Vydra:osobně bych se v první řadě staral o zmenu RŘ ve prospěch ryb(stokrát omíláno v jiných ot.) a pak teprve o prospěch rybářů.

Také bych se radši zasadil o vnazení kostákama,než o horní a dolní míru ryb,nebo o max. limit ponechaných ryb,ale asi by jsem je za pár let házel do "mrtvé" vody.No a coby kapraře(býti jím),sedět 24h u louže bez šupiny by mne nebavilo ani u šálku horké kávy při grilování žebírek:o))

Vydra - Profil | Po 27.1.2003 20:33:23

No on by nebyl problem v tom, ze nekdo vola, ale ze nikdo neslysi - nebo spis slyset nechce! kdyz mi zmena nic neprinese, tak proc ji mam prosazovat? no a kdyz tenhle nazor maji ti nahore, tak ti dole si muzou...
Siro: ty mozna nepotrebujes na plavacku a vlacku chytat nonstop... ani se ti nedivim!

Péťa - Profil | Po 27.1.2003 18:30:46

..... problém je i vtom, že každý volá po něčem jiném ...

fanik - Profil | Po 27.1.2003 15:22:07

faktem proste je, ze na slovensku to jde ale u nas se musi delat 2-3 roky poradnej bordel aby se neco zmenilo.
Prohlednu-li si novy RR tak vidim maximalne ve svem rozsahu smesne zmeny po kterych se vola prinejmensim 5 let

mlejn | Po 27.1.2003 10:04:54

brach to definoval zcela dostatečně.

brach - Profil | Po 27.1.2003 7:09:31

Kolem dokola....

siro | Po 27.1.2003 6:53:45

libore:koukni se o dvě otázka níže a uvidíš co závidíš.Muj názor je že nepotřebuji chytat 24h.
Prohlédneš li si nový RŘ a dodatky k jednotlivým krajům určitě tam najdeš změny k lepšímu.
Je pravda že se svaz někdy snaží dosáhnout zlepšení poněkud neštastnou cestou.