Ako spravne viest jednotlive vlackove nastrahy?

Už asi rok sa snažím loviť na prívlač a stále bez väčších úspechov. Jediným vysvetlením ktoré sa mi ponúka je že neviem správne viest jednotlivé nástrahy. Dozvedel som sa že vraj existujú nejaké návody k woblerom od Rapaly popisujúce spôsob vedenia. Neviete kde by sa k informáciám tohto druhu dalo dostať ? Vopred ďakujem.
Autor diskuse: Rasto27 - Profil , 24.11.2002 dravci - techniky lovu

Rasto27 - Profil | Čt 28.11.2002 19:34:39

Dakujem vsetkym za rady a napady, pokusim sa ich aplikovat pri vode. Este raz dik.

Pedo - Profil | St 27.11.2002 16:58:26

Soustředim se na chytani s gumama,moje nejoblíbenější značka je Relax.Myslim že za dobrou cenu,perfektní akce a výběr nástrah.S jiný
mi gumami tolik zkušeností nemám.Co se týče prutu
doporučil bych ti pro začátek jemnější proutek,a
bys dostal cit k vedení nástrahy a naučil se ji
ovládat.U gum se snaž napodobit pohyb rybky,při
rozený,ne příliš rychlý,s občasným popotáhnutím(vláčným),semtam vysadit tempo atd..zkoušet a zase zkoušet,vypozoruješ to.dál hledět v jaké hloubce vláčíš atd.pokud bys chtěl nějaký konkré
tní ifo,či dotaz na náčiní,klidně mi zameiluj.

MacOS | Út 26.11.2002 14:04:34

rasto> je to všechno jenom teorie, vysral bych se na to. myslím že u woblera se toho nedá moc zkazit. stejně se to všechno liší přímo kus od kusu, spíš je třeba zvolit vhodný typ na konkrétní vodu, t.j. např. kousek kterej používáš na stojáku nemůžeš hodit do proudu atd. u rotačky už je to jiný, osvědčilo se mi když přitahuju tak občas na malou chvilku zastavit - rotačka klesne o kousek níž, může začít točit na druhou stranu, blýskne se jako rybka. ale zrovna tak jsem chytil když jsem jenom stejnoměrně navíjel. tak si vyber. ryby mají stejně jako lidi svoje nálady, a to co jednou rybu vyprovokuje k útoku jí jindy spolehlivě zažene.
ne že bych to sám dělal, tolik času nemám, ale nejrozumnější je určitě nejdřív rybu pozorováním najít a pak se jí pokusit ulovit, jinak je to prostě holt dřina. těžko se dá hodnotit kvalita vedení nástrahy, pokud chytáš v místě kde ryby nejsou nebo z různých důvodů nežerou.
moje rada tedy zní: image katalog je na nic, následuj instinkt!

El Diablo | Po 25.11.2002 21:34:08

Já nevláčím dlouho - asi 2 roky a moje zkušenosti z vláčením jsou takové, že pokud prochytáváš místa, která nejsou zrovna zajímavá tak pokud tam něco chytneš tak to je jedině o štěstí. Pokud prochytáváš typický rybí stanoviště tak je potřeba tam vyzkoušet víc způsobů vláčení. U woblerů je to dost těžký, ale u rotaček se mi osvědčilo při stabilní rychlosti zkusit v zajímavém úseku nebo tak 3 metry před tím, než vláčenou nástrahu uvidíš zrychlit rychlost vedení nástrahy. To většinou vyprovokuje rybu na vašem stanovišti nebo rybu, která ze zvědavosti pluje za nástrahou. Jde jen o to zda vaši nástrahu trefí. Pokud jde o twistříky, tak pokud zajímavé úseky jsou v dostatečné blízkosti, tak jsem si oblíbil spíše ty menší u kterých se dá jejich pohyb lépe ovlivnit krátkým, ale razantním škubnutím. Sledoval jsem jak v poměrně mělké vodě klidně vedený twister po takovýchto záškubech vyprovokoval až několik okounů nebo štiku a přitom by člověk řekl že by je tam musel vidět. Ty ryby se tam, ale zničeho nic objevily. Ovšem nejdůležitější zůstává, aby tam ta ryba byla a aby ji ta nástraha zaujala. Jakmile je pro rybu nezajímavá, tak ti může nástraha dělat třeba salta, ale dřív ti upadnou ruce než něco chytíš!

Rasto27 - Profil | Po 25.11.2002 21:31:40

MacOS> V celku s tebou suhlasim ale aj u woblerov existuje popis a nakres ako sa ma wobler viest napr ko dlho tahat kolko pockat ... Vydel som to v jednom katalogu v predajni, ale nechceli mi ho pozicat, mali len jeden.

Milos - Profil | Po 25.11.2002 13:30:04

krome toho,kazdej rok je uplne jinej.

MacOS | Po 25.11.2002 11:47:42

nejsem na tom taky nijak extra slavně, ale tahle otázka je asi trochu mimo mísu - zrovna u woblera bych řekl že pohyb zavisí hlavně na samotném wobleru. návod k rapalám neřekne nic víc než jak zacházet s jednotlivými typy (floating, deep runner, atd.) ale nějaké "tipy a triky" tam nenajdeš. rotačka se taky nechá jen protahovat vodou a dá se tak chytit. ruce se určitě projeví hlavně u chytání s gumama. daleko větší problém než vedení nástrahy bude asi (i v mém případě) dovednost najít stanoviště ryb a neházet do zblbnutí do nezajímavých míst, o které by žádná rozumná ryba ani nezavadila. zbytek se pak už poddá. ale rok přece určitě není nijak dlouhá doba, nemůžeš čekat zázraky.

rastha | Po 25.11.2002 9:39:22

zatím sem vypozoroval jen několik málo zákonitostí, ale ta hlavní je docela logická, co nejvěrněji napodobit rybku a její pohyb a snad nejvíc učinné je napodobovat rybku zraněnou.

David - Profil | Po 25.11.2002 9:36:46

Celkem jednoduse> http://www.rapala.com/products/index.html , po kliknuti na urcity typ dostanes detail vybrane nastrahy, kde je na konci stranky odkaz How to fish - tam najdes par tipu kdy nastrahu pouzit a jak ji vest, apod. Je to ale jen orientacni, stejne na to co ryby zrovna chteji musis prijit sam.

Honza | Ne 24.11.2002 20:35:15

Ahoj, nejake informace najdes na sportfish.cz - to je server jen o privlaci. Mozna prijdes na to, ze neni jen Rapala. Zkus ze zacatku rotacky, ziskas k privlaci vetsi duveru :-)), ale dokazu se vzit do Tve situace - sam jsem si tim prosel.

SupaDupaFly - Profil | Ne 24.11.2002 12:17:34

tak piste ttaky bych se rad neco dozvedel,jalikoz jsem na to stejne jako Rasto