Přechovávání nástražních rybek

Jak přechováváte přes zimu mrtvé nástražní rybky? Z mrazáku jsou vždy po rozmražení úplně měkké a rozpadají se. Díky za rady.
Autor diskuse: Koťón - Profil , 2.10.2002 dravci - nástrahy, návnady

K&R | Pá 11.10.2002 8:45:26

sidlo - to si pleteš se šukačkou, tam je to s gumou fakt jiné, ale to je jiný sport

sidlo | Čt 10.10.2002 14:33:19

s gumou to nikdy neni stejny!

K&R | Čt 10.10.2002 14:28:49

sidlo - já to kouzlo teda moc nevidím, když chytám na gumu jsou záběry velice podobné

sidlo | Čt 10.10.2002 14:16:22

vsechno co pisete je pravda, ale chytani na rybku ma svoje kouzlo a nerad bych byl ty moznosti zbaven

K&R | Čt 10.10.2002 13:48:52

brach nezbývá než souhlasit - dnes je tolik kvalitních vláčecích nástrah, že se dá s úspěchem konkurovat přilovu štik a candátů vláčené rybce...,
něco jiného je třeba chytání úhořů na položenou - ale tam se dá zase rybka nahradit žížalkou - takže podle mne rybička (ani mrtvá) mezi nástrahy sportsmana nepatří

K&R | Čt 10.10.2002 13:45:42

SIDLO - jenže když tomu, co sekne hned párkrát ryba spadne nebo to prostě zrovna nedobírají, tak se z něho stane taky čekatel a jindy zase budou ryby brát rychle a budou se zažírat...jojo, raděj ať mi spadne deset candátů na twistra než jeden zažranej a mrtvej na rybišku

brach | Čt 10.10.2002 13:45:27

sidlo- kuřák ničí nemírové ryby, které mají rybičku hluboko. Když sekám hned po záběru, mám malého dravce chyceného za kraj, anebo mu rybku vytáhnu z tlamy. Nebožtík Strnad říkal: "nemaž se s tím, sekej hned! Buď je na tom, nebo ne."
A měl pravdu. Když na tom byla , byla z 90% minimálně mírová.
V 89 jsem tímto způsobem na Rozkoši chytil 52 kg štik, nejmenší 76 cm. Doba se mění a ryby zřejmě také, i já. Už na rybičky nechytám, takže nemohu dál prezentovat své zkušenosti.

sidlo | Čt 10.10.2002 12:56:51

a jakej je vysledek? oba maji rybu. takze proc cekat? to je oc tu bezi!

brach | Čt 10.10.2002 12:25:05

To vůbec není v osvětě - ta nefunguje. Je to jen a jen v rybáři.Jeden rybář po záběru na rybičku si zakouří cigaretu, druhý rybář seká hned po záběru.

sidlo | Čt 10.10.2002 12:10:54

K&R> to je ale v osvete. i na rybku se necha chytat tak ze rybu neposkodis.

K&R | Čt 10.10.2002 11:08:37

protože chytání na rybičku nemám rád - viděl jsem v životě už moc mrtvejch podmírovejch candátů a štik, který mohli být naživu, kdyby... někteří naši spolubojovníci nechávají zažrat až do prdele a já mám ryby rád - i na talíři ale to neznamená, že se budu snažit chytit jednu velkou za cenu, že pozabíjím deset malejch !!!!!!!

sidlo | St 9.10.2002 16:23:52

KR> a proc?>

K&R | St 9.10.2002 16:11:03

Zkuste chytat na umělé nástrahy, kurva !!!

Kameňák - Profil | Pá 4.10.2002 12:49:31

Koťón: Uchovávání nástražních rybek je ztažené z netu www.horkyjiri.cz (doufám, že to není reklama, ale dobré věci by měli všichni vědět).

Koťón - Profil | Čt 3.10.2002 15:22:14

Kameňák: fakt dík. Tolik tipů bych ani nečekal. Jsem dlužníkem. Kde jsi to na netu našel (můžou tam ležet další zajímavý věci)?

Kameňák - Profil | Čt 3.10.2002 12:20:45

Vždy vzduchotěsně
Nástražní rybky zmražuji vždy tak, jako kdybych je chtěl sníst sám: nejlépe je když jsou vzduchotěsně a vakuově zabaleny. Je důležité zakonzervovat aroma a vůně.
Glazírování
Když chytám nástražní rybičky, tak je ihned po chycení zabíjím a ve starém mokrém ručníku je odnesu domů. Tam je uložené na kusu kartonu dám na 60 minut do mrazáku. Trik je v následovném: když se na nich vytvoří ledová vrstvička, tak je dvakrát po třech minutách namočím do studené vody. Vytvoří se na nich vrstva ledu. Nakonec je vakuově zabalím a chráním je tak před vzduchem a vysušením mrazem.
Použití oleje
Na podnos dám alobal, blýskavou stranou nahoru. Potřu ho stolním olejem a dám na něj v odstupu dvou až tří centimetrů nástražní rybky. Vše přijde do mrazáku. Když jsou rybky zmrzlé, tak je lze v mrazáku uchovávat až tři měsíce a vzít si pokaždé požadovaný počet. Po delším skladování jsou také použitelné, ale doporučuji je učinit určitými aromatickými látkami atraktivnějšími.
Hned s háčkem
Zamražuji své nástražní rybky rovnou s háčkem a návazcem. Použiji k tomu pytlík na zmražování a naplním ho čtyřmi až pěti rybkami. To mi většinou stačí na jednodenní chytání. Takto zmražené se dají rybky bez problému tak třikrát nebo čtařikrát nahodit. (To se hodí pro chytání na položenou –V.L.)
Rezerva ve skle
Zamrazím rybky krátce šokem a posléze je dám do již „zmražených" sklenic se šroubovacím uzávěrem v odpovídající velikosti. Rybičky je možné vyndavat bez problémů po jedné. Ještě po roce jsou právětak čerstvé jako prvního dne, protože rybky ve sklenici jsou chráněny vysušením mrazem.
Do plastikové krabice
Mrtvé rybky dám do plastové nádoby, kterou naplním vodou. Ryby v ledu nespálí mráz a ještě po roce v ledě voní po rozmrazení čerstvě a ne po ledničce.
Favoritem je okoun
Zásobu rybiček na lov candátů si nachytám v létě, hlavně okounky. Zmražené ryby napichuji přes tlamku. Vydrží tak nejdéle a dá se s nimi dobře nahazovat. Okouni se k zmražování hodí nejlépe, protože se po rozmražení dají také víckrát nahodit, bez toho aby z háčku spadli.
Aromatické houbičky
Dávám přednost mořským rybám jako sardinkám a sleďům, které před zamražením okovám a jednotlivě zabalené je zamrazím i s návazcem. Finta: houbičku nasáklou tím kterým rybím aromatem zamrazím s rybou. Důležité: k sardince musí přijít aroma sardinky, ke sledi jen sledí aroma. Nepoužívejte žádná aromata pro dravce jako „Štičí-" nebo „Candátí - Killer" atp.! Také sáček ve kterém rybu zamražuji potřu aromatem. Pro jistotu vše nakonec zabalím do dalšího většího zamražovacího sáčku, aby s ostatními potravinami nedošlo k „výměně chutí".
Pevnější s papírem
Zabalím rybky do kuchyňského utěrkového papíru a poté je v pytlíku zamrazím. Papír do sebe vsákne většinu tekutiny. Nástražní rybky se tak stanou pevnějšími a drží tak lépe na háčku, než když je zamrazím jednoduše.
Předem „vykuchat"
Můj tip, aby se rybičky lépe udržely: peánem je řitním otvorem zbavím vnitřností a poté je co nejrychleji zamrazím. Každou rybku zabalím jednotlivě do alobalu, u vody se potom nerozmrazí tak rychle.
Předem osolit
U montáží určených k házení – např. s Tyrolským dřívkem – se osvědčilo, dát rybky naložené do soli, před zamražením, na dva tři dny do lednice. Rybky se tím stanou pevnějšími a lépe drží na háčku.
Ne šokem
Nástražní rybky zamrazuji jednotlivě zabalené s celou montáží. Od srpna si začímám vytvářet zásobu na podzim a zimu. Pokud je zamrazíme okamžitě po chycení, dají se uchovat pět měsíců. Na sáčku si poznamenám vodovzdornou fixou datum zamražení, délku a druh rybky a použitou montáž. Jelikož jsou již zamražené se systémkem, mohu je u vody okamžitě použít. Ve vodě se rychle rozpustí. Pokud mi po chytání toho dne nějaké vybydou, musím je vyhodit a ne je podruhé zamražovat. Vyvarovat se musíme rozmražováním šokem v mikrovlnce nebo v horké vodě. Obzvláště mořské ryby se stávají velmi měkké, rozpadají se a jsou nepoužitelné.
Jak dlouho?
Déle než tři až čtyři měsíce by v mrazáku neměly být. Potom se totiž vysuší a stanou se lehkými jako papír. Poznáme to na bílém zbarvení ploutví, kolem tlamky a pochopitelně podle zmenšené váhy. Pokud takové rybky hodíme do vody, plavou na vodě jako splávek. Čím jsou nástražní rybky menší a mají tak menší tělesný objem, o to kratší může být celková doba zamražení. U 5ti centimetrové oukleje tak dva až tři měsíce.
Pozn: Je to zkopírováno z netu - vlastní zkušenost pouze se zamraženýma rybičkama s vodou.

vráťa | St 2.10.2002 14:00:36

Zkus následující: ryby naskládej natěsno do krabičky a zalej vodou. Pak je zamraž v mrazáku ( čím rychleji tím líp). Jejich maso je potom podstatně pevnější - i když nedokážu vysvětlit proč. Stejným způsobem zamražuju řízky z kapra ( v prázdný krabici od mlíka) a maso je pak super. Ten recept jsem četl v jednom článku, už nevím kde, tímto způsovem zamražují ryby Američani.

Milo | St 2.10.2002 12:50:23

nekde jsem pochytil, ze je lepsi je zmrazit s trochou vody, mozna je to kec, nezkousel jsem

Hombre | St 2.10.2002 12:31:18

zkus šokové zmražení, v restauračkách to dělají na počkání

Hombre | St 2.10.2002 12:31:06

zkus šokové zmražení, v restauračkách to dělají na počkání

Ondra - Profil | St 2.10.2002 12:18:08

Zkus okouna, má tvrdé šupiny a vydrží nejvíce. Ale pokud s tím chceš vláčet, nevím. Nejlepší je akvárium a parmičky východní. Přežijou celou zimu, žerou krmivo pro akvarijní rybky. Seženeš je na sádkách. U nás na líhni s nima krmí pstruhy.

sidlo | St 2.10.2002 8:21:16

ke konci roku jim davam svobodu!