Sumci v Praze

Ahoj. Nedávno jsem se začal pokoušet chytat sumce v Praze a zaměřil jsem se na slepá ramena v Libni. Sumců je zde dost, ale vše maximálně kolem metru. Znamená to, že ti větší zde nebudou?? Případně kde bych je měl hledat?? Na hlavním toku?? Za všechny odpovědi předem dík..
Autor diskuse: Martinez - Profil , 3.8.2007 dravci - revíry, cestování

Martinez - Profil | So 4.8.2007 11:54:08

dik.Letim na Střelák ;]

Pike - Profil | Pá 3.8.2007 16:30:12

V kazdem pripade to neumis. Jeden zkuseny a znamy rybar chytl sumce 217cm primo u Streleckeho ostrova ci jakeho. Sumec byl pusten, jiste mas sanci

Petrson - Profil | Pá 3.8.2007 16:28:10

Loni se chytil jeden asi v tom úseku nad novou protipovodňovkou, v bývalé loděnici (aspoň odtamtud pochází fotka z ML, kde lovec "spletl" revír za V 7). Tuším měl 159 - 169, dostal jej na mlaskačku ještě v době hájení a podle všeho šel zpět (focen u vody, nevážen).
Menšího sumce jsem, ještě před stavbou hráze, za bílého dne pozoroval sbírat s hladiny naplaveniny po nějaké průtrži. V nečekaném místě, kde se Rokytka vlévala do zátoky (přímo pod tím starým mostkem). Byl absolutně plachý, naivně jsem mu tam zkoušel házet všechno možné na hladinu, ale jakmile jsem se přiblížil na 5 m, ihned byl pryč. Z té lávky však šlo rybu opatrně sledovat, tedy o tom, že to byl vousáč není pochyb.
Několikrát jsem je zkoušel nalákat loni na podvoďák s rybou či rousnicemi u kotviště za barierou, ale ani potah. Chytil jsem jenom prcka kolem 30 klasicky na žížalu.
Před povodněmi se zde však občas větší chytil, často je šlo pozorovat při lovu na mělčině pod soutokem. Myslím ale, že se od té doby dno hodně změnilo a zvýšilo a v posledních letech jsem zde pohyb sumců nezaznamenal. Podle mě nějací občas proplouvají v tom korytě (část zátoky, která protéká pod hrází do loděnice - tam je největší hloubka kvůli lodím), možná budou níž u konce poloostrova, kde jsou u břehů hlubiny.