Krmení více druhy boilies

Nedávno jsem četl zajímavý článek, kde autor zmiňuje, že zakrmuje více druhy boilies na jednom místě, dle toho, co má momentálně k dispozici. Má někdo s touto strategií nějakou pozitivní praktickou zkušenost?
Autor diskuse: Miras - Profil , 1.8.2007 kaprařina - nástrahy, návnady

patlal - Profil | Čt 2.8.2007 9:45:19

Mám jednoho kolegu a ten k vodě vozí i několik druhů např. 7-8 a pokaždé však skončí u toho svého oblíbeného.Např. před pár lety jsme byli na pískovně v Píšťanech,udělal jsem si W.P.N (ořechovej mix) a dal ho kolegovi aby ho vyzkoušel protože tam jel o 5 dní dřív než já.On měl ještě sebou 5 druhů.Když jsem za 5 dnů dorazil tak jsem se ani nedivil když mi řekl že to jde jenom na oliheň,na ořech vůbec nic a zbylé druhy jsou prý taky mrtví.Našel jsem si nové místečko,tak 2 krát 2 metry cca 200m od břehu a prokrmil tak 250g ořecháče.Ještě ten den jsem tahal kapry a W.P.Nko fungovalo po celí tyden dokonce líp než oliheň.Tím jsem chtěl jen naznačit,že pokud někdo sebou nosí k vodě několik druhů ,tak stejně většinou skončí u svého oblíbeného a ostatní tam dohazuje celkem zbytečně.Je to jak s vláčením,taky máme svou oblíbenou nástrahu ke které se často vracíme.Zdarec

Fishky - Profil | Čt 2.8.2007 9:02:10

Miras: Myslím, že kamarád měl pravdu, mám podobné zkušenosti. Opravdu jsou i kapři, kterým to čím zrovna krmíš nesedne, ale změnou je vyprovokuješ...

Mike - Profil | Čt 2.8.2007 8:25:58

patlal> tlouště netahám, páč tam, co chodím, jich je poskrovnu, kapři jsou všech velikostí (a to mi vyhovuje, aspoň se u vody nenudím). Ten "megamix" jak píšeš jsou 2-3 druhy, víc obyčejně ne.

Miras - Profil | Čt 2.8.2007 7:47:49

All: díky za reakce. K vodě vozím max. 2 druhy boilies, ale zajímal mě názor na odlišnou strategii než používám já. K napsání otázky mě přinutil nejen článek, ale i pokec s dobrým kamarádem, který krmí více druhy a o jeho úspěších není nejmenších pochyb. Na otázku "Proč?" jsme dostal odpověď, že je přesvědčen o tom, že existují kapři, kteří žerou jen sladké, jiné jsou na maso a dalším chutná třeba koření. V rámci "likvidace zbytků mražených zásob" vyzkouším a uvidím.

Swann - Profil | St 1.8.2007 22:39:33

To patlal:Souhlasim...Právě sem něco odobného zažil na Berounce, chytal sem s kamarádem, měli sme krmáky kou sek od sebe a on chytal mraky tloušťů a s kaprem narozdíl ode mě, ani jeden kontakt.Přitom nechytal na žádné navoněnky...On chytal po proudu a já nad ním...Po 3 dnech sem mu navrhl že si prohodíme místa...přestal sem krmit tak masivně, pouze párkuliček na prut akapry sem zachytal i tam..tloušti odtáhli jinam...cytal sempouzejeden druh...

patlal - Profil | St 1.8.2007 20:22:48

Mike// Věnuji Labi téměř všechen svůj volný čas,který je věnovaný rybařině a můžu ti zodpovědně říct,že zakrmit na Labi megamixem různých chutí tak budeš tahat mraky tloušťů a menší kapry.

patlal - Profil | St 1.8.2007 20:17:14

Osobně jsem zákrmem z několika druhů nic zvláštního nedokázal a souhlasím s těma kteří věří jednomu max. dvěma druhům,ovšem každý druh na svém krmném místě.

tomm - Profil | St 1.8.2007 14:19:16

Sla > Pokud bych tu možnost neměl, tak bych tam raději prostě nejel, než muset zkoušet různé blbiny na náhodu, taková kaprařina mě moc nebaví:-(

Mike - Profil | St 1.8.2007 14:16:46

Miras> Z krmení více druhy boilies bych nedělal žádnou vědu. Chytám hlavně na Labi a tam jde hlavně o to, aby "krmení" ty ryby zastavilo. když jedou kolem nebo, v případě delšího chytání, aby věděly, že na tom místě najdou něco k snědku. No a v okamžiku, kdy se zastaví, je přecejen větší šance, že tu moji "kuličku" sezobnou. Takže je vlastně "jedno", co se jim tam nahází. Ale možná to nemusí fungovat na revírech, kde jsou ryby vybíravější:-)) Na Labi zrovna moc vybíravé nejsou.

Miras - Profil | St 1.8.2007 13:39:49

Fishky: autorem článku je Shaun Harisson, majitel firmy Quest Baits - celý článek je tady, tak si počti:-) http://www.questbaits.com/docs/articles/016_Bait_Quest_Pellets.pdf

m.kindl - Profil | St 1.8.2007 13:36:53

Já na svém oblíbeném místě krmím vždy tím co mi zbyde.Takže když se vrátím z lovu odjinud tak vybalím na chalupě cajk a po cestě domů zbytek krmení naházím do Jizery.Světe div se ale kromě toho že mám pocit že kapři přibírají na váze jsem to na samotném lovu nějak nepoznal...v neděli jsem tam nasypal asi kilo brusinky a kilo kraba tak jsem o víkendu zvědav...nicméně si myslím že když půjdu lovit třeba na tutti frutti bude to úplně jedno :-)

Bachy - Profil | St 1.8.2007 13:27:10

Sla - Dobrá, za předpokladu že jsi chytal pořád stejně a pořád ve stejném místě. Jsi si opravdu jistý že jsi tam předtím kapry měl? Že se tam předtím krmili a nevzali ti rybynu? Mohlo to být taky prostě tím že zrovna někdo poblíž delší dobu krmil silněji sladkým. Nebo jsi měl rybynu moc selektivní a tím pádem pak menší kapři brali spíš sladké. Nebo jsi taky mohl mít rybinu přearomatizovanou nebo jinak nekvalitní. Důvodů je dost. Nechci tě přesvědčovat, jen píšu čím to mohlo taky být. :o)

Fishky - Profil | St 1.8.2007 13:25:28

Miras: když už jsi tady, tak kde teda autor chytal, a co? :))

Miras - Profil | St 1.8.2007 13:17:10

Petr Koch: tohle si řeš jinde.

Petr Koch - Profil | St 1.8.2007 13:07:03

Bachy - ® : máš pravdu, uznávám, že o ceně to až tak není. Dá se udělat našlapané boilí 1kg/5,20 kč :o)))))))

Sla - Profil | St 1.8.2007 13:06:34

tomm: ale nekdy jsou 4 dny bez moznosti predchoziho predkrmeni dost kratka doba na to aby ryby začaly žrát a UPREDNOSTNOVAT moje kvalitní bobky pred konkurečními bobky (treba tema sladkými) které jim v tu dobu šmakují daleko víc.
Souhlasím ale ze problém může být někdy uplne nekde jinde:)

Bachy - Profil | St 1.8.2007 13:03:46

Petr Koch - Za předpokladu že by měl Sla kvalitní bobky z rybiny kterým věří, tak by důvod vyváženější kuličky za 40kč u úspěšnějšího rybáře vedle byl až na konci všech možných důvodů. :o)) Jinač o ceně to až tak moc není....... :o))

tomm - Profil | St 1.8.2007 13:02:21

Sla> Myslel jsem pokud na to místo jedeš třeba na ty tebou zmiňované čtyři dny během kterých budeš krmit a místo si před lovem ještě předkrmíš, aby ryby měly čas poznat jeho kvality.
Máš pravdu, že jsem trochu pozapomněl na konkurenci, ale já bych prostě nědělal krmnou kampaň na místě, kde je spousta okolních rybářů:-)

A i kdyby, pokud si předkrmíš, dáš rybám čas ochutnat tvé návnady a ty opravdu za něco stojí, tak by se nic takového stát nemělo a i kdyby někdo vedle začal na něco odlišného chytat víc než já, tak bych nic neměnil.(samozřejmě zůstává předpoklad, že musím být o kvalitě svých návnad přesvědčen).Daleko častěji je problém někde úplně jinde.

Sla - Profil | St 1.8.2007 13:01:01

Bachy: a co kdyz ja tam dam taky kuličku sladke a zachytam taky-čím pak je to podle tebe pak?? nehledej v tom neco jineho-proste nekdy to tak je.

Petr Koch - Profil | St 1.8.2007 12:57:47

Bachy - ® : myslíš třeba vyvážeností kuličky za 40,- kč :o))))

Bachy - Profil | St 1.8.2007 12:56:23

Sla - Když rybář vedle zachytá na sladké víc než například ty na rybinu tak to může být desítkama důvodů ...a chuť bych řadil až mezi posledníma. :o)

Sla - Profil | St 1.8.2007 12:51:27

tomm: co myslis ti dlouhodoba kampan-ja jezdim na max 4 dny, ale jak říkám ja tohle nepraktikuji, ale z vlastní zkusenosti vím ze jsou nekdy období kdy na urcité vode proste jdou daleko líp sladké boilí a smradlave proste nechtejí. A s tím ze " tak nevidím důvod proč by chtěly žrát něco sladkého, zvlášť když jim nedáš možnost aby něco takového ochutnaly - ja jim tu možnost nedám ale dá ji jim spousta okolních rybářů:)

Bachy - Profil | St 1.8.2007 12:32:11

Podle mně se dá pozitivní zkušenost jen těžko uznat. Beru že mohou být rozdíly u krátkého lovu čistě s hotovkama-voňavkama, kde se jeden druh může prakticky bez zákrmu jevit kaprům přitažlivější než druhý, ale u kvalitních boilie si myslím kapr nevybírá. Pokud je kulička kvalitní a neodradí ho cokoliv jiného, vezme ji bez ohledu na to jestli je to ptáčák nebo rybyna apod. Spoustukrát se mi stalo že záběry přicházely jen na jeden prut, což mohlo být z více příčin, ale boilies jsem měl na obou prutech stejné, montáže stejné.... Jak tedy poznat že zrovna tahle kvalita je lepší než kvalita opodál? Jedině dlouhodobějším lovem kdy se střídají různé druhy na obou prutech by se dalo říct který druh rybám zrovna více sedí, ale jak už psal tomm, nevidím důvod sypat do vody víc kvalitních druhů dlouhodobě. Další věcí je selektivita. Když rybář použije kvalitu určenou pro velké ryby, nemůže pak prohlásit že mu na nějakou hotovku, voňavku či méně selektivní kvalitní boilies bere víc po pár násaďácích. Kde je tedy objektivita? Pokud je boilies opravdu kvalitní, tak nevěřím že si kapr mezi kuličkama vybírá a nevidím důvod k takové strategii.

tomm - Profil | St 1.8.2007 11:34:57

Sla> To jo s tím souhlasím, ale vyzkoušel sis to někdy při dlouhodobější kampani? Pokud budeš třeba na řeku pár dnů sypat kvalitní a odzkoušené boilie z rybích mouček, které rybám chutná, tak nevidím důvod proč by chtěly žrát něco sladkého, zvlášť když jim nedáš možnost aby něco takového ochutnaly.
Jasně, jako nástraha to může být zajímavá věc, ale jinak považuji míchání příchutí za zbytečnou komplikaci.
Většinou to dělají rybáři, kteří svému boilie nevěří a mají pocit, že s více druhy mají větší možnost, že se strefí do toho správného. Připadá mi to jako hloupost, pokud budu chytat a vnadit osvědčenými věcmi, tak nepotřebuju dělat na dně žádný guláš.

Pokud přijedu na soukromák na jednu noc a ke každé montáži krmím jen pár kuliček, tak je samozřejmě situace jiná a často používám na každý prut jiné boilie a snažím se odhalit co zrovna v tu chvíli žerou víc, přesně jak jsi to popsal.

Sla - Profil | St 1.8.2007 11:14:57

tomm: ja teda taky pouzivam jen jeden druh, ale jsou nekdy pripady ze na konkretnim reviru ryby uprednostunuji sladke pred smradlavým, no a v takove situaci muzes zachytat daleko mín pokud mas jen ty smradlave.

tomm - Profil | St 1.8.2007 11:00:09

Nechápu moc čeho tím chcete docílit, že budete míchat různé druhy. Jasně, jak už tady někdo psal dáte rybě možnost výběru, ale otázka je proč to udělat?
Já nechci dávat rybě na výběr, aby žrala to co chce a já to pak musel zkoušet a zbytečně si tím komplikoval život.
Pokud bude moje boilie kvalitní a odzkoušené, tak tam přece nebudu zbytečně sypat několik dalších druhů
Přesně jak to psal Liborius, když budu mít o talíř míň tak si vyberu z těch zbylých dvou, protože mi nic jiného nezbude, tak proč kaprům nenabídnout jen jeden talíř?
Určitě tím mícháním ryby nijak neodradíte, ale podle mě tím ani nic nezískáte.
Pravdu může mít i Fishky s tím, že přitáhnete všechny velikosti ryb, což taky není ideální.

Mám samozřejmě na mysli dlouhodobější kampaň a ne lov na jednu noc.

Jarko - Profil | St 1.8.2007 10:39:51

Nevidím dovod prečo by nešlo křmiť niekoľkými druhmi na jednom mieste. Ja to takto robím vždy.

Fishky - Profil | St 1.8.2007 10:05:57

Miras: jestliže autor pocházel mimo ČR, respektive chytával na vodě, kde je většina kaprů XXL nikoliv násaďáků, pak se není čemu divit. U nás je ale situace dost rozdílná, širokou škálou signálů zaračující kapří drobotině naději betálné dlabky se dočkáme kontraproduktivního účinku...

Pali - Profil | St 1.8.2007 8:31:19

Robím to bežne. Nikto sa nepozastaví nad tým, že pomiešaš repku, kuku, cícer, konope a iné veci v kŕmnej zmesi, tak nevidím dôvod, prečo by nefungovala aj zmes boilies. Výhoda je aj v tom, že ryba má na jednom mieste viaceré chute a vône a NENAUČÍ sa, že táto konkrétna nástraha je tá, ktorej sa treba vyhýbať. Iná vec je tá, že obvykle sa zo zmesi boilies vyprofiluje jedna, na ktorú je viacej záberov. To však neznamená, že by pachová stopa ostatných gulí nelákala rôzne ryby. Podľa mňa funguje zakŕmenie jedným druhom aj viacerými, mám to odskúšané.

Liborius - Profil | St 1.8.2007 8:26:42

Zrovna to praktikuju a jasně poznáš, který si oblíběj víc. Mě berou jen na 1 druh a to krmím třemi druhy. Tak je pak lepší ty zbylé druhy schovat na jindy. Já si myslím, že mně kdyby dali tři talíře, jeden s grilovaným kuřetem a tatarkou a hranolky, jeden se zapečenýma těstovinama, a jeden třeba se žemlovkou, taky si vyberu ten co mi nejlíp pojede, tedy to kuře. A až mi kuře přestanou dávat, tak si budu muset vybrat mezi těmi dvěmi zbylými. Tak to udělám i já při krmení. Je škoda tam házet ty ostatní dva druhy po tom, co jsi zjistil na který jdou nejlépe.