Existuje kapr ricni???

Dobry den, potrubuji nejake informace do vyuky pro male deti..Existuje druh kapra ktery zije v rece nebo je to normalni kapr obecny? Prezije kapr z rybnika po presunu do reky? Dekuji
Autor diskuse: Pavel - , 3.5.2002 všeobecné - ostatní

Golem | Pá 10.5.2002 12:18:47

JuraC: A co na priglu? Tam snad tloustovy kapry nedavaj? Je to rychlena ryba. Pak se neni cemu divit, ze i 50 cm kapr ma sotva 2 kg.Hlavne, ze je splnenj zarybnovaci plan.

Jura Č - Profil | Út 7.5.2002 9:59:19

Příbuzní co chytají v okolí Sokolova mě říkali že u nich vysadili hrozně nízký kapry.Prej sou jak velcí tloušti. Co to je za formu kapra ale nevím.

Vlada S. | Pá 3.5.2002 10:25:47

A abych nezapoměl - přesun určitě přežije. Většina kaprů ulovených v řekách do nich byla vysazena z rybníků.

Vlada S. | Pá 3.5.2002 10:21:57

Původní divoký kapr = sazan. Vyskytuje se místy v povodí Dunaje, ale je postupně vytlačován vyšlechtěnými formami kapra. I ten ovšem může žít v rybníku - tady zas doufám já, že moc nekecám. Sazan je v podstatě původní forma kapra dovežená z Asie a z ní jsou všechny ostatná formy (včetně koi-kaprů) vyšlechtěny => kde může žít jedna forma, můžou žít i ostatní, s tím že obecně platí pravidlo (a doufám, že i tady), že původní formy jsou míň náchylné k nemocem a víc náchylné na čistotu vody a naopak.

Chacharius - Profil | Pá 3.5.2002 10:18:29

Kapr ricni neexistuje. Existuje pouze kapr obecny a zridka kdy narazis na formu ricni, ktere se rika "Sazan" ... zakonem je tato forma kapra dokonce hajena, ale je jich uz hooodne malo. V rekach se dnes bezne vyskytuji spise "konzumni" formy kapra obecneho.

sidlo | Pá 3.5.2002 9:42:07

existuje. u nas se ale moc nevyskytuje. u nas mame predevsim ryby slechtene. to znamena vice masa. ricni forma kapra je nizsi a je ma vice svaloviny. kdyz se podivas do nejakych knizek z anglie tusim ze tam jej i muzes videt.
co se tyka presunu kapra z rybnika do reky, tak krom toho ze je to ze zakona zakazany, tak prezije pokud se s nim bude setrne zachazet a ta voda bude prijatelna (ne stoka).
pokud by jsi stal o podrobnejsi informace zkus napsat do vodnan do rybarske skoly a nebo do brna na fakultu. email nemam a hledat se mi jej nechce.
snad jsem moc nekecal.