Jak sestavit udicu na polozenou na lov na rece?

Kdyz chytam na rece na tezko, tak mesilon dycky taha proud. Jak tedy udicu spravne sestavit? A jak zakrmovat,aby to neodnesl proud?
Autor diskuse: pike - , 22.11.1999 kaprařina - techniky lovu

danasos - Profil | Čt 17.6.2010 18:51:10

A co třeba vyzkoušet feeder ?

Roman C. | Út 23.11.1999 23:22:44

pike>A co takhle zkusit plavanou? Tam ti to,tak silon tahnout nebude :-) Videl jsem par "expertu", kteri na rece chytali se spickama prutu navrch (chytani "na spicku") a cekali, az se to zatrepe a pak sekali. Taky jsem videl dalsi "experty" kteri to tam mrskli, proud neproud a cekali az to zahrci. Co si ja pamatuju z doby, kdyz jsem "bobkaril" , tak na rece se me nejvic osvedcili policajti pred spicku - tam byly videt i nektere tuky....

Mirek S | St 24.11.1999 9:30:50

Driv jsem chytal na rece jen u brehu nebo v ouplavech, tam jsem daval lehke oluvko a maly policajt pred spicku, proud to moc netahal. Na chytani uprostred proudu mi doporucil Ales Baran dat spicku co nejvys, nejlepe dat prut kolmo k vlasci. Pak je cast vlasce, ktere je pod vodou nejkratsi a je nejmensi tah vody. Je dobre mit dlouhy prut (treba pres 5 m) pokud ho ale dokazes ustavit v te svisle poloze (nejlip sklapeci rodpod). Zda se to dost podivne, ale z fyzikalnich duvodu je to nejlepsi. Vlasec musi byt dost napnuty, pri povolenom se stejne napne tahem vody, proto i policajt (pred spickou nebo mezi ocky) musi byt dost tezky, aby udelal pruves. Montaz udice je libovolna, jen olovo by melo byt placate, aby se nekutalelo s proudem a primerene tezke (asi od 50g do 120g, podle vzdalenosti od brehu a proudu). Problem je se signalizaci slabych zaberu, vetsinou uvidis az silny zaber. Pro lehke brani je asi lepsi plavana.

Martin M. | St 24.11.1999 20:00:20

Mirek S.> pripadne mi, ze pri tomto zpusobu lovu chytnes jen ty ryby, ktere se sami zaseknou. Ale zaroven si myslim, ze jiny=lepsi zpusob chytani na tezko na proudnejsich rekach neni.

Roman C. | St 24.11.1999 22:46:22

Martin M.>No presne to si myslim ja. Proste chytnes ty ryby, co se ti tam "obesi". (ale nekdy to muze byt i peknej kousek)

PETR | Po 13.12.1999 11:15:05

Poslední roky lovím převáľně jen na dolní Moravě. Pouľívám olova aľ 60g a pruty vzhůru na ąpičku. Úlovků velmi málo, nebo ąpička několikrát velmi rychle cukne a nástraha je buď obraná nebo např.rousnice roztrhaná.Dříve se na řekách nelovilo jinak, ale mám dojem,ľe něco dělám stále ąpatně.Úlovky jsou větąinou větąí ryby.Např.menąího kapra,lína,cejna apod.se podaří ulovit pouza párkrát za rok (asi se naąijí sami).Přitom dříve se lovili právě menąí ryby-plotice,podoustve,jelci aj..Tento rebus nedokáľi rozluątit,a proto stále zkouąím a zkouąím.

Zdenka | Čt 30.12.1999 11:57:58

Podle mého je na tento lov nejlepąí dlouhý klacek, pouľívá se uľ známá Boloneiska v délce 6 - 8 metrů, snadněji se s touto délkou oddělí vlasec od vody a voda má menąí moľnost, tahat vlasec, jen to má malou chybičku, nesmí foukat vítr, ale nevím jak moc rychle tekoucí vodu jste chytali u Prahy na Berounce, nevím jak popsat rychlost této vody :o) tak normálně tekoucí voda, nic extra rychlýho ale taky ľádný rybník se v pohodě dá chytat na normální 4,5 m odhozový prut a pevný splávek, jen se člověk musí smířit s tím, ľe holt častěji přehazuje, jinak se přehloubí asi o půl metru nebo 30 čísel podle toho jak moc je tam vázek, brok by měl jít nade dnem a zkouąí se to tak dlouho, dokud člověk nevázne, nakrmí a v pohodě chytá a musím říci, ľe při závodech se chytání na odhoz osvědčilo víc, neľ čudlování na bič nebo děličku, protoľe ty ryby prostě nebyli u břehu a těch pár hodin nestačilo k tomu, aby se ryby stáhli ke břehu.

Zdenka | Čt 30.12.1999 12:00:02

Zapomněla jsem podotknout pár podrobností, kdyľ sem pod sebou zahlédla, ľe tu někdo gramáľuje, pro někoho to není samozřejmost, odhozový prut je nejlepąí tzv. prąák s mnoha očkami blízko u sebe, vlasec 12-15 malý háček 14 -16, splávek gramáľ asi tak si tipnu 2-3g, nebo těľąí podle toho jak moc fouká vítr a jak moc daleko chcete odhodit, naątěstí tyto plavačkové pruty jsou pruľné a snadno a dost daleko se s nimi nahozuje narozdíl od těľkařských prutů.

Zdenka | Čt 30.12.1999 12:01:55

a rozhodně nesouhlasím s tím, ľe v proudu se ti na to něco oběsí :o) kdyľ se přehloubí, návnada jde těsně nade dnem, trochu dře, chce to hodně popotahovat, tím vzniká efekt, které ryby milují a to, ľe se nástraha pomaleji pohybuje neľ voda...nemyslím si, ľe by při závodech těch 5 kilo ryb bylo náhodně oběąených :oD

zdenka | Čt 30.12.1999 12:02:47

hm ted sem si vąimla, ľe se bavíte o poloľené, to sem zvorala, pardon :o))

Matúš | Po 17.1.2000 8:51:41

Skús dať dobre ťažké koncové olovo, uviaž nadväzec, špičku daj vysoko, vlasec musí byť napnutý /nie ťahaný prúdom/, na špičke uvidíš záber. Krmiť môžeš tak, že dáš chlieb do sieťky a zaťažíš ju kameňmi. Prípadne namiesto sieťky použi napr.vydierkovaný sud, kanyster... Tiež môžeš vnadiť vhadzovaním, ale dobre vysoko nad miestom lovu. To však musíš vyskúšať silu prúdu. Pravdu povediac, ako to už povedal Roman, najlepšie je chytať v prúde s plavákom, prút 5m,akcia špicová /A/, na silone až tak nezáleží. Prajem dobrý lov.

Skali | Po 31.1.2000 15:41:01

Souhlasim s Matu