Splávek, připevnění návazce

Mám prosím dvě otázky na zkušenější plaváčkaře.
Jak poznám jakou nosnost splávku mám použít? Jde mi o chytání na plavebním kanálem s mírným proudem, ale zatím nevím jakou hloubkou (nikdy jsem tam nechytal). Druhá otázka se týká spojení návazce s kmenovým vlascem pomocí dvou smyček. Nedaří se mi potom takové spojení rozpojit. Tak se to spojení zatáhne, že už to nerozeberu. Děkuju za odpovědi.
Autor diskuse: samotm - , 24.1.2007 plavaná - náčiní, doplňky

miki - Profil | Čt 25.1.2007 18:12:57

DaivK: Myslel jsem si to, ale přesto bych měl obavu, upevnit návazec např. 0,08mm na "kov"--to mi prostě něják neštymuje. Ještě do té 0,10mm bych tomu věřil, ale slabší vždy dupevňuji pomocí dvou smyček.

DaivK - Profil | St 24.1.2007 20:11:52

miki: Chce to pěčlivě vybrat ten správný řetízek, oblé oválné a letované očka.

miki - Profil | St 24.1.2007 19:30:11

Samotm: Přesně jak napsal Hraji a DaivK--mimochodem, s tím očkem od stříbrného řetízku je to vychytávka, ale nebojíš se, že se ti očko rozevře, nebo se slabý vlasec naruší o kov??

Ještě k té gramáži splávku. Až zjistíš hloubku, můžeš se řídit "čistě teoretickým" pravidlem: "na každý 1m vodního sloupce 1gram olůvka--to platí na řece. Na stojáku je to polovina. To znamená, že na řece s hloubkou 3m stačí splávek 3g a na stojáku se stejnou hloubkou 1,5g. Záleží ale na větru, proudu, jestli chceš nadržovat atp.

DaivK - Profil | St 24.1.2007 18:45:33

samotm: o tom splávku bylo řečeno dost, hlavně záleží na momentálním tahu(proudu) vody. K tomu propojení kmen-forpas:
-mikroobratlík vel.24 (používám hlavně na odhoz nebo bolonězku
-nebo očko ze stříbrného řetízku(stříbro není moc drahé, potřebuješ jenom malé nůžtičky)
na kmenový vlasec se naváže poslední očko řetízku a pak nůžtičkama pčecvakneš následující-předposlední očko, forpas se už jen provlákne očkem a lze měnit (používám na jemné montáže bič, dělička)

Honza T. - Profil | St 24.1.2007 16:55:49

samotm:Také používám na spojení kmene s návazcen mikroobratlík...To,jakou nosnost splávku záleží na velikosti(hmotnosti) nástrahy...Neříkám,že bys zrovna musel vážit každého hnojcla,ale spíše od oka...Nástraha,která je těžká vyžaduje samozřejmě splávek s větší nosností...Pak také ovšem podle toho,jak daleko chceš lovit - těžší splávek dále nahodíš...

rybomil | St 24.1.2007 13:41:44

Pokud tam bude větší hloubka, může být rychlost proudění u dna podstatně jiná než u hladiny. Pak se nejspíš dostaneš k nutnosti použít splávek typu lízátko patřičné nosnosti.

splavek | St 24.1.2007 13:20:01

Velikost splávku popsali již níže.Na návazce používám mikroobratlík nebo takovou malou sponku na bezuzlové vázání.Ve větších rozměrech ji znají kapraři, ta plavačková verze je mikro.Na rychlou výměnu návazcu je to dobrý.Kupodivu to má i velkou pevnost je to bez uzlu.

yxo | St 24.1.2007 12:52:46

s tou velkostou plavaku to v podstate vystihol hraji.

a k tym navazcom...naco chces takyto spoj rozoberat?? ak chces vymenit hacik tak to proste odstrihnes (alebo odhryznes :-) ) a je to..odstavajuce konceky potom uz jednoducho odstranis a vmenis navazec....aspon takto to robim ja..

hraji - Profil | St 24.1.2007 7:49:21

Stanovení velikosti (nosnosti) splávku lze provést jen na místě zkouškou. Prostě vybereš splávek a vyzkoušíš, zda jsi schopen dostat nástrahu na dno a udržet ji tam i při zadržení splávku, pokud ne, musíš použít větší splávek, který ti umožní použít větší zátěž, která udrží nástrahu u dna.
Co se týče spojování návazce a kmenového vlasce, já osobně používám buď malinký plavačkový obratlík, který přivážu na kmen a do jeho spodního očka navlékám návazec, nebo u nejjemnějších sestav používám spojky z drátku, která se prodávají v jednom e-shopu zde na MRku. Spojka se upevní na kmen a smyčka návazce se do ní jen navleče, zajišťuje se silikonovou trubičkou. Někdo používá mezi kmen a návazce kaprařské kroužky na pohyblivé montáže boilies. A určitě existují i jiné způsoby, které neznám