Jak dlouhy navazec na nymfu?

Vim, ze jsem se uz jednou ptal jenze vsichni ti strasne chytri me bud rekli, ze si to mam precist (v zadne knize, kterou znam to neni napsano) a nebo, ze se to ridi podle hloubky a proudu.To vim taky!Ale jak?Neexistuje nejake pravidlo napr. na vodu hlubokou 1 m navazec 2 m apod.Opravdu totiz nevim jak dlouhej mam dat a ten jeden den v tydnu co jedu na pstruhovku chci vyuzit k chytani ne k mereni navazcu.Tak me prosim nikam neodkazujte a normalne odpovezte.Staci nejaky jednoduchy pravidlo kolik na jakou hloubku.To uz me snad pak napadne, ze kdyz tam ta voda stoji tak kratsi a kdyz se vali korytem tak delsi.Za normalni odpovedi predem dekuji.
Autor diskuse: Spinner - , 14.10.2001 muškaření - techniky lovu

Rtep | Pá 9.11.2001 10:06:55

Sakra, Levite, zapomněl jsi Spinnerovi napsat, kde jsou ve vodě šutry.

Pacific | Čt 8.11.2001 21:29:39

LEVIT=>Myslím ze je to dobra odpoved ale trochu nesouhlasim s tim ze je na parmy dobre hazet proti proudu a pasivne nechat nest proudem.Muj nazor je ze parma potrebuje velice pomale vedeni!A toto je nani moc rychle!Ale asi zase kdy a kde,......., a tak!Jinak V Hyskove je parem jako nasr...!Jsou tam i giga podoustve.Takove se m jeste nikde nepodarilo chytit jake tam.PS:Tloušť 35 cm to je čudla! :-)

LEVIT - Profil | Čt 18.10.2001 19:58:42

Spinner> Mluvil jsem o dlouhý nymfě - nahazuješ pár metrů od sebe proti proudu, nymfy se propadnou ke dnu a proud to všechno nese k Tobě. Můžeš zvolit pasivní vedení, kdy stahuješ jen takové množství šňůry, kterou Ti přinese proud, abys neměl pod špičkou "pytel". To Je vhodný třeba na parmy.
Ale na tlouště, podoustve apod se mi osvědčilo i mírně aktivní vedení, kdy jsem stahoval jen o malilinko víc, takže mušky sebou u dna nejspíš mírně cukaly.
Tohle tzv. aktivní vedení mně napadlo na Berounce v Hýskově pod jezem, kdy kolegům krátká pasivní nymfa nepřinášela téměř žádný úspěch (3 podoustve). Já jsem uvažoval tak, že tloušť je plachá ryba, takže to chce házet z dálky aby se nevyplašil. Abych tím nepřišel o výhodu rozpoznání každého drbnutí u krátké nymfy, snažil jsem se mít stále kontakt s nymfama, takže jsem stahoval xobě splavanou šňůru tak jak říkám. A v tu chvíli to bylo efektivnější (10 ryb (plotice, podoustve, tloušti(35cm)))
Myslím si, že když se něco pohybuje třeba s proudem, ale o chlup rychleji, ryby to snáz vnímají postranní čárou a někdy to na ně platí.

Spinner | Čt 18.10.2001 12:42:29

LEVIT>to je jasny, ze kdyz tam mam tri muchy tak je vetsi sance.Jenze este nemam az tak uplne zvladnuty valivy a jemu podobny hody a tak sem tam neco urvu a kdybych daval tri tak nemam za chvili na co chytat.Jinak ty nymfy se musi popotahovat?Ja myslel, ze se jen nahodi a nechaji unaset proudem a az se snura zastavi potopi nebo vyboci tak je to zaber.

LEVIT - Profil | St 17.10.2001 16:25:52

Spinner> Krátká je dobrá v přikalený vodě. Když je voda čistá tak je pochopitelně lepší dlouhá. Ale musíš mít furt kontakt s mouchama, jinak je to o náhodě. Nejlepší je stahovat při dlouhý šňůru jen o malinko rychlejc než jí k Tobě přináší proud - máš pak větší jistotu že nepropásneš záběr a navíc mouchy nejdou moc pasivně ale mírným pohybem na sebe upozorněj.
Mimochodem, proč chytáš jenom na jednu mouchu? Nejlepší (podle mých dosavadních skrovných zkušeností - na malým potoce s čistou vodou je možná lepší jen 1(teď jsem jenom teoretizoval)) je chytat na 3. Jednak zjistíš dřív co zrovna rybám chutná a hlavně celou sestavu snáz udržíš u dna. Většina lidí dává nejtěžší mouchu jako prostřední - stáhne Ti návazec ke dnu a koncová moucha bývá zas nejlehčí - aby pracovala ve vodě hezky živě (těžká moc nekmitá a když je na přívěsu tak zas nemá takovou volnost).

Alan | St 17.10.2001 9:20:10

Spinner>Tak si, vole, nekaz styl hitlerem.

Spinner | Út 16.10.2001 20:00:15

Pro upresneni.Chytam na dyji ve Vranove,na loucce kousek nad Dolnima louckama,Jihlava u Biskoupek a ted mozna pojedu zkusit oslavu 6.Snuru mam plovouci a pouzivam zatim jen jednu muchu.Na kratkou moc nelovim nebo vlastne vubec.Nejvic lovim na dlouhou napric proudem.

LEVIT - Profil | Út 16.10.2001 15:59:58

vráťa> Co myslíš těma levitacema?

Bobo | Út 16.10.2001 11:38:11

Este co by som dodal, ze radsej nechytaj na potapavu a intermedialku, kvoli tomu ze maju vacsi priemer ako silon a maju vacsi odpor vody skor Ti ju vo vrchnem vrstve, kde je najvacsia rychlost prudu odplavi a nadvazec Ti stiahne muchy skor ako by sa dostali do potrebnej hlbky. Vacsiu hlbku vies dosiahnut bud vacsou vahou muchy alebo tensim silonom. A Zatazovku mozes davat podla toho co chces chytat. Lipne sa zle chytaju na muchy pod zatazovkou, hlavne v pomalsej vode lebo sa vedia bleskovo zbavit muchy bez toho aby si spozoroval zaber.

vráťa | Út 16.10.2001 11:35:38

Levit> na "začátečníka" fakt slušná odpověď, jen tak dále v levitacích.

Pacific | Po 15.10.2001 21:01:58

Rick:Jo to maš pravdu jak kde, v jakém proudu,s jakým dnem a tak dál a dál. O tom by se dalo hovořit moc dlouho a dlouho.Ale mě tech 20-30 čísel na víc na středním proudu opravdu k úspěchu stačí!Také je důležité jakou máš hlavní (nejvíce zatíženou)nymfu-spodní,střední nebo horní.Já chytám na spodní jako nejtežší.Myslím si, že jde nejvíce o zvyk a o to co komu vyhovuje jaký má prut a ......!Jde také o to jestli budes chytat na krátkou nebo dlouhou nymfu na dlouhou se doporučuje až dvakrát delší než je hloubka.Já mluvím o krátké.

LEVIT - Profil | Po 15.10.2001 16:06:55

To pravidlo neexistuje hlavně proto že voda nemá při stejné hloubce vždycky stejnou rychlost proudění. Na jednom místě s 2m teče pomalu a na stejném revíru o kilometr dál teče ve stejné hloubce ale v užším místě mnohem rychlejc.
Ale (pro mně) platí několik pravidel: Vždycky mít kontakt s nástrahou, nejlíp tak abys cejtil jak ti mušky drnkají o dno.
Do rychlejší vody těžší mouchy.
Do hlubší vody těžší mouchy.
Čím čistší voda tím dále mušky od sebe (na kalné vodě klidně 30cm od sebe, na čisté pstruhovce klidně i 1,2m.
Když Ti váznou mušky na dně, zkus postupně zkracovat návazec nebo sniž hnotnost much.
Taky záleží jestli máš plovoucí nebo potápivou šňůru. Při potápivý nebo intermídě nemusí být návazec tak dlouhej.
...vypadá to jako selskej rozum, proto se o tom nikdo zkušenější (nehrozí že bych mluvil o sobě, právě dneska chytám teprve 7 měsíců) moc nerozepisuje, protože to většině uvažujících lidí po pár náhozech a hlavně aplikací metody pokus->omyl->změna->pokus->omyl...atd. dojde samo...
Délku návazce si z toho vyvoď sám. Nikdo totiž neví v jakejch podmínkách přesně budeš chytat.
Nebo zkus napsat kde přesně chytáš nebo jsi někdy chytal, někdo Ti odpoví jak to chytá sám.

Alan | Po 15.10.2001 10:11:16

Jak vypadá normální odpověď?

G. Moolis - Profil | Po 15.10.2001 8:57:25

Pokud hledáš knihu, kde je celkem slusne popsána krátká nymfa, zkus tu polskou knížku Muškaření.

G. Moolis - Profil | Po 15.10.2001 8:55:51

Spinner: Na krátkou nymfu krátkej, chytám s návazcem maximálně kolem metru a půl,líp vidíš záběry), pokud chytáš pod špicí prutu.
Na dlouhou nymfu proti proudu a to hlavně v čisté vodě s dlouhým návazcem.

Zase záleží na hloubce vody a především, to především na síle proudu a místních podmínkách. ¨Proto asi nedostaneš jasnou odpověď, musíš zkoušet u vody. Anebo jdi s někým.
Myslím ,že žádné pravidlo neexistuje, koneckonců délku návazce můžeš kompenzovat zatížením nymf.

Rick | Po 15.10.2001 8:39:34

Pacific: asi to plati dokud hloubka nebude 2 a vic metru, potom rozhodně nedosahneš na dno s 20 cm na vic. Prodloužim hlavně poslední (tenky) část navazce až na ten 1.5 až 2 * hloubky. Zavisly jak težky nymfu mám a jak rychle s ni chci pohybovat.

Pacific | Ne 14.10.2001 20:49:11

Nejlepší je návazec tak dlouhý jako prut většinou 9stop to je 2.75.Vždy o něco delší než je hloubka vody.O takových 20cm.Tak chytám já a je to můj názor.