Lze udit zmražené ryby? nebo musí být vždy čerstvé?

Jde mi o to, zda ryby zmrazením neztratí tolik na kvalitě, že by se nedaly udit. Někdo mě strašil, že ryby je pak moc blátivá a rychle se kazí.
Autor diskuse: Curculio - Profil , 14.6.2007 všeobecné - ostatní

mirmen - Profil | So 28.7.2007 18:56:37

Udím ryby i půl roku zmrazené.
Jak psali kolegové níže..rozmrazuju pomalu, nakládám do slaného nálevu - na několik dní v ledničce.
V udírně cca 1/2 hodiny na asi 80-90°C, pak udím na studeném kouři.

vranka - Profil | So 28.7.2007 14:59:55

Taky to praktikujem, že to zamražujeme a když už je toho do udírny vyudíme,zatím nikdy se mě nestalo, že by bylo maso jak bláto, kvůli tomu, že bylo předtím zmražené a když je toho opravdu hodně, oberu to a zavařím, je to ještě lepší

kocure - Profil | Čt 14.6.2007 12:33:01

malamut vo vode (vo forme primeranej tvare ryby) sa zmrazujeú aby dlhšie (1/2-1rok) vydržali v "v jedlom" stave.
Viac o údení najdeš na http://podhajska-rk.szm.sk

Miraryb - Profil | Čt 14.6.2007 8:37:14

S cejnama nemám problém, tam se zamrazení pomali nepozná. Jiné je to s kaprem, tam se maso mrazem "potrhá" a je potom jak blato. Řeším to tak, že kapra nařežu na potkovy, porce narovnám do krabice od mléka, zaliju vodou a dám zamrazit. Před uzením je vysypu do teplé vody ve dřezu a jalmile led povolí natolik, že jdou porce od sebe, ale nesmím je rvát silou, abych je neroztrhal, nakládám je ještě polozmrzlé do slaného nálevu splečně s ostatníma rybama. Lák dělám 10%, přidávám česnek, nakládám přes noc a ráno udím.

Sander - Profil | Čt 14.6.2007 8:25:08

Udím jedině zmražené ryby, konkrétně hady a duháky. Co se hada týče, povede se opravdu málokdy, abych jich za večer nachytal optimální množství, což je někde okolo 10ks, takže nezbývá jiné řešení, než je na krátký čas zmrazit.
Nemá to chybičku, opravdu královská delikatesa.

BUMBUŠ - Profil | Čt 14.6.2007 8:23:32

Pardon-nemá být nekrájím, ale nakrájím.

BUMBUŠ - Profil | Čt 14.6.2007 8:21:27

Taky s tím nemám žádné problémi. Většinou nechytnu najednou tolik ryb, abych roztápěl udírnu, takže je zamrazím a udím až při větším množství. Ryby (většinou kapr) nekrájím na podkovy a ovážu provázkem, aby nespadli, protože maso je o něco měkčí než u ryby čerstvé. Ze začátku udím na větší teplotu, aby se povrch zatáhl a pak teplotu snižím.

Silvan - Profil | Čt 14.6.2007 7:55:19

Jak již bylo níže psáno, je důležité pomalé rozmražování...nejlépe v ledničce, ale stejně tak je důležíté co nejrychlejší zamrazení, aby se neudělaly velké krystalky vody a nepotrhaly buňky (pak je z toho bláto) - kritická je tuším teplota -4 stC, přes tu je třeba se dostat co nejrychleji.

Pvl - Profil | Čt 14.6.2007 6:00:19

Po zamrazení se určitě dají udit . Ale čerstvá je čerstvá . Vypravoval mi kamarád ,který byl lovit v Norsku že nějaké rybky (čerstvé) dělali přímo tam .Chuť čerstvých ryb se nedala srovnat s chutí po zamražení co dělali doma .

Kobrik - Profil | Čt 14.6.2007 5:31:57

loni jsem poprvé zkoušel udit cejny a taky sem je měl z mražáku. Vůbec to neva, není s tím problém. Nevylo to špatné, ale uzená mekrela je prostě uzená makrela, tomu se nic nevyrovná :-)

malamut - Profil | Čt 14.6.2007 1:03:42

Není s tím problém pokud rybu zmrazíž jen jednou a nepovolí ti, rozmrazuj pozvolna, nejlépe v lednici nebo v chladu a zamražuj zabalené v mikrotenu. Někdo mi radil zamražovat ponořené ve vodě, nevyzkoušel jsem.