Kam na dírky? melnik, kladno

Snad to brzy přijde. Začínám a chtěl bych se zeptat kam na dírky na Mělnicku nebo Kladensku? díky
Autor diskuse: Eli - Profil , 28.11.2006 všeobecné - ostatní

JKL - Profil | St 6.12.2006 12:14:36

Petrson: Já si myslím, že majitel VHODNĚHO soukromáku si s vyjímkou poradí, a vyplatí se mu to. Mám strach z toho, že připustit tuto možnost lovu v zákoně by mohlo "strhnout lavinu". Ne všude jsou odpovědní lidé dostatečně na výši. Jasně že by to řešil lepší zákon - jenže to je science-fiction. Ta banda dokáže udělat zmetek i z poměrně rozumné předlohy.

Petrson - Profil | St 6.12.2006 9:05:42

>> JKL > taky děkuji :-). Dírky neberu jako vrchol rybařiny, ale proč nepřiznat, že v době dlouhých zimních absťáků příjdou k duhu jako taková "náhražka". Jinak s tím povolováním víceméně souhlasím, opravdu je nutné tuto možnost důkladně zvažovat revír od revíru, hlavně kvůli zimování ryb. Je to opravdu podobné jako s lovem NON - STOP; sám bych jej jistě i se spoustou dalších přivítal, ale bohužel jsem musel už dřív v jiné diskuzi dát MrKosovi za pravdu, že k tomu ještě chování rybářů nedospělo.
Pouze se asi rozcházíme v tom, že podle mě by to neměl zákon apriori zakazovat plošně, tedy třeba i soukromníkům, kteří už s dírkováním mohou počítat při zakládání revíru, tudíž přizpůsobí obsádku a další podmínky, ale přesto musí žádat o výjimku. Je to možnost, to sice ano, ale cesta "obcházení" zákona výjimkami asi nebyla záměrem a není to dobrá praxe, protože svádí ke korupci. Zákon by mohl prostě být dokonalejší a tuto pravomoc buď přesouvat níže, a nebo určit jednoznačné podmínky, za kterých může držitel práva rybolovu tento lov na revíru umožnit.

Eli - Profil | Po 4.12.2006 11:55:20

JKL: škoda, ale stějně dík

JKL - Profil | Po 4.12.2006 9:16:48

Petrson , Eli : Tak jsem se poptal - skutečně tady po okolí není dírkovačka nikde. Alespoň se o ní neví. Třeba to letos ani nezamrzne .......:-)

smradzjzd - Profil | Ne 3.12.2006 11:48:57

JKL- poslední příspěvek-svatá pravda, je to smutný ale není co dodat :-(

JKL - Profil | Ne 3.12.2006 11:34:44

Petrson : Tak UFO jo? :-))) Rybky zobou v rámci možností, mám spoustu absencí u vody - pracovní nasazení koncem roku je enormní. Nicméně bezrybka jsem snad ještě nebyl. Feeder to jistí. Dírky mne nějak netáhnou, jsem holt stará konzerva. Čím dál tím víc si vážím klidu a rád ho dopřávám i rybám. Po tom sezónním tlaku mají nárok si pod ledem orazit. Dírkaření bych fakt striktně omezil na duhákodromy. Když si představím, jak by to vypadalo kdyby to zákon povolil jímá mne děs. Těch výmluv a vytáček, díry všude, dupot po ledě... To máš jako s lovem non-stop. Už teď na Barabu v létě nechodím, je to katastrofa. Nepřetržitý ožralý řev, bordelu na náklaďáky, tuny kukuřice ve vodě a to se to nesmí. K volnějšímu zákonu musí spousta "kolegů" napřed dozrát. I tady na MRKu čteš "já chci, já musím mít, já na to kašlu, já...já...já..." ale sakra co ohled na ostatní a hlavně na přírodu ?????? Zase moc kecám, že jo...:-))

Petrson - Profil | Ne 3.12.2006 2:27:21

Díky serfaři :-) . Mimochodem, Jirko, prej u Vás teď berou ondatry na škeble, ale stejně se zdá, že v revíru řádí UFO :-) A co takhle ryby, jestli zobou. A vůbec, jak to vidíš s dírkama, neláká Tě je zkusit ?

JKL - Profil | So 2.12.2006 13:00:06

Petrson ,Eli : Všechno slyším :-)), Pokud vím, nedírkuje se tady na revírech nikde. Zkusím zjistit přesně - po neděli budu vědět.

Eli - Profil | So 2.12.2006 10:33:56

díky všem a snad se někde potkáme

Petrson - Profil | So 2.12.2006 1:45:55

>> Eli > přesto, aby jepice měl klidné spaní :-), zkus se třeba v plkárně, případně mailem, zeptat Jirky Klímenta (JKL). Je místní, takže pokud se poblíž někde děruje, určitě by věděl.

Petrson - Profil | So 2.12.2006 0:30:17

>> jepice > ono tam toho zas tak moc není, řekl bych, že možný výčet je zde už vyčerpán. Další údaje má jako bonus pro poučení :-)

jepice - Profil | Pá 1.12.2006 23:46:23

no tak lidi, klidněte se. kluk se ptá kde si na mělnicku zalapat na dírkách a vy mu sem serete nějaký paragrafy...

Petrson - Profil | Pá 1.12.2006 21:09:43

>> Plavčík Tom > přesně si to trefil, v těch dvou slovech je jádro pudla. Přitom z hlediska zavedené parlamentní praxe by nešlo o nikterak pracný a závažný zásah - stačí si vzpomenout, jak hladce prošla novelizace 246/1992 Sb."Na ochranu zvířat.." - vložení několika slov dnes umožňuje lovit na živou rybku (viz: http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=11017 ). Podstata ale vězí v tom, že tomuhle se určitě MZe (navrhovatel), potažmo parlament, bude bránit, neb prostě chtějí mít rozhodování ve svých rukou. Což vnímám jako pozůstatek socialistického myšlení, který do moderní demokratické legislativy nepatří. Když ještě kapku rozvedu samotné dírkování, není tak jednoznačné jej povolit. Jedná se totiž o složitější problematiku, kde je třeba klást důraz na tipy revírů, vhodné k tomuto specifickému lovu v souvislosti se zimováním ryb, jakož i možnosti správce revíru poskytovat permanentní servis. Dle mého ale Svaz je prakticky plně kompetentní k takovému rozhodnutí. Tudíž by úplně postačilo, kdyby běžně zakázaný lov na dírkách mohl povolit ÚS (příp. v součinnosti s OÚsRP), podobně jako třeba lov z loděk v rámci BP.

plavčík Tom - Profil | Pá 1.12.2006 8:29:30

§ 2
Vymezení pojmů

Pro účely tohoto zákona se rozumí
f) výkonem rybářského práva činnost v rybářském revíru povolená právnické nebo fyzické osobě příslušným orgánem státní správy rybářství podle § 19 až 24, spočívající v plánovitém chovu, ochraně, lovu a přisvojování si ryb, popřípadě vodních organizmů, jakož i v užívání pobřežních pozemků v nezbytném rozsahu,

Domnívám se že by stačilo pouze odst. f) formulovat tímto způsobem: "výkonem rybářského práva činnost ...", nikoliv "výkonem rybářského práva činnost v rybářském revíru" - prostě vypustit "v rybářském revíru" a je po diskuzích. Rybářské právo je dle mého názoru specifikováno celkem jednoznačně - lov ryb je zde jmenován - jedná se tedy podle mě jakýkoliv lov ryb (i udicí) a není to nutné dále specifikovat. Potom už by to bylo jednoduché - § 6 Výkon rybářského práva (1) Rybářské právo lze vykonávat pouze v rybářském revíru.

Petrson - Profil | Pá 1.12.2006 3:43:31

Tak zde máme výtah příslušných znění zákona 99/2004 Sb. (citace z něj jsou v uvozovkách):

Nejprve tedy vymezení místa výkonu RP:

"§ 6 - Výkon rybářského práva
(1) Rybářské právo lze vykonávat pouze v rybářském revíru. Uživatel rybářského revíru nemá právo povolit výkon rybářského práva jiné osobě."
Je tam toho víc, nám však toto jako doklad, že jinde než ve vyhlášeném revíru RP provozovat nelze, bohatě stačí. Povšimněte si poslední větičky. Vytržená z kontextu se jeví poněkud zmatečná, v souvislosti s možností pověřit lovem na udici držitele povolenek. Je to však ve skutečnosti další indicie, že výkon RP a Lov na udici nejsou totéž.
( viz: "Hlava III / Lov - § 13:
(1) Lov ryb a vodních organizmů smí být prováděn (...) v rybářském revíru zpravidla lovem na udici nebo jiným způsobem lovu, který stanoví příslušný rybářský orgán; v rybářském revíru může jednotlivá oprávněná osoba provádět lov nejvýše na 2 udice."

Jednotlivá oprávněná osoba (tedy nikoliv "pověřená"):
"(7) Při lovu v rybářském revíru je osoba provádějící lov povinna mít u sebe rybářský lístek, povolenku k lovu, nejde-li o uživatele rybářského revíru, popřípadě doklad o udělení výjimky podle odstavce 4 nebo 5 a na požádání je předložit rybářské stráži, rybářskému hospodáři, popřípadě jeho zástupci nebo osobám pověřeným příslušným rybářským orgánem nebo orgánům Policie České republiky." )

A co že nám to uživatel nemá právo povolit ?

" § 2" (vymezení pojmů):
"f) Výkonem rybářského práva" se rozumí "činnost v rybářském revíru povolená právnické nebo fyzické osobě příslušným orgánem státní správy rybářství podle § 19 až 24, spočívající v plánovitém chovu, ochraně, lovu a přisvojování si ryb, popřípadě vodních organizmů, jakož i v užívání pobřežních pozemků v nezbytném rozsahu."

Pro ilustraci, jak je možnost lovu specifikována v Rybníkářství:

"§ 3 - Rybníkářství
(2) V rybníkářství se lov provádí hromadně účinnou metodou lovu nebo na udici. Lov na udici může provádět rybníkář, popřípadě jím pověřené osoby."

A konečně inkriminované opatření:

"§ 13
(2) Při lovu v rybářském revíru a v rybníkářství se zakazuje:
c) užívat k lovu ryb elektrického proudu, lovit ryby pod ledem."

Tedy nikde ani zmínka o tom, že lov na udici nesmí být prováděn jinde, než v Rybníkářství nebo Rybářském revíru. Kdo nevěří, ať tam běží
(http://www.rybsvaz.cz/?page=legislativa/zakon_o_rybarstvi_2004) nicméně i když zákon přelouskáte celý, opravdu tam nic takového nenajdete.

Sluší se zmínit, že tato myšlenka není zcela z mé hlavy, již dříve ji zažehnul autor souvisejícího komentáře zde: http://www.czechfly.com/ > "Dírky ? Jak pro koho !!!",
ale přísámbůh jsem z něj neopisoval. Jak časová, tak obsahová podobnost, jsou čistě náhodné.

Na závěr, když už jsem se pustil do tak hlubokého zabrodění, si neodpustím jednu perličku:

" § 13:
(10) Ministerstvo může ve výjimečných případech vydat na žádost zvláštní povolenku k lovu, která opravňuje k lovu ryb v rybářských revírech vyhlášených příslušným rybářským orgánem. Povolenka nahrazuje i rybářský lístek a je vydávána za úplatu. Na vydání této povolenky k lovu se nevztahuje správní řád."
No, kdyby soudruzi z MZe místo za "úplatu" napsali za "úplatek", nejen že by mnohem přesněji zamířili, ale případným remcalům by zavřely huby ještě před nádechem. Howgh.

Petrson - Profil | Čt 30.11.2006 20:22:41

>> Plavčík Tom, Pásovec, Igor > nejprve k Radě: Že zažádala o výjimku a na jejím základě bude provozovat "dírky" na revíru, který je dostupný všem, vč. členům MRS (to jen opravuji ty "extra vuřty" svého prvního příspěvku, což nebylo ode mne úplně fér) je zcela vpořádku a dokonce to vítám. Je to dobrý precedent na svazové půdě, notabene od nejvýše postaveného orgánu. Lze to chápat i jako získávání zkušeností v těchto dosud "neprobádaných vodách" a jejich následné předávání nižším složkám. Prostě následováníhodný praktický příklad.
Co se týče privátních revírů: Zákaz se týká obou částí zákona, podle nějž se tedy nesmí provozovat ani při výkonu rybářského práva, ani v rybníkářství. Je zde ovšem malý háček, resp. dva:
1) Formulace v příslušném §, který upravuje povolení výkonu RP, je tak nešťástná (prostě zfušovaná), že ani právníci nejsou schopni se shodnout, jestli je možné lovit na subjektu, který není revírem vyhlášen.
2) Tato část zákona navíc hovoří o Výkonu rybářského práva. Což je termín, který je zde přímo definován, a sice jako SOUHRN NĚKOLIKA RŮZNÝCH ČINNOSTÍ, mezi nimiž je Rybolov na udici pouze jednou z řady. Dalšími jsou např. ochrana ryb, tuším právo vstupu na pozemky ad. A jelikož tentýž zákon zároveň zná "Rybolov na udici" jako samostatnou činnost (je povolena v segmentu Rybníkářství, ovšem zde se již o výkonu rybářského práva nehovoří, jde o prostý lov), je podle mě možné zákon vykládat tak, že na dírkách zakazuje Výkon rybářského práva. Ovšem, jestli budu provozovat nevyhlášený revír a prokáži, že poskytuji pouze možnost Lovu na udici (tedy nikoliv Rybářské právo, protože s přehledem dokážu, že ostatní činnosti, v tomto zahrnuté, zákazník nevykonává), pak se dá fabulovat, že prostý Lov ryb na udici lze provozovat i na nevyhlášeném revíru, a na tuto vodu se zákaz Lovu pod ledem nevztahuje. Je to předmětem složitých právních výkladů a konečnou odpověď by v tomto případě přinesl až verdikt senátu v evnt. soudní při. Dokud se tedy někdo potrestaný nenaštve a nezačne se soudit, v podstatě nemáme žádný příklad z praxe, o který bychom se při hledání jednoznačné odpovědi, jestli se smí chytat mimo revír nebo nesmí, opřeli.
Dle mého ovšem, jelikož zákon zakazuje mimo vyhlášený revír Výkon rybářského práva, ale nikoliv už samotný Lov ryb na udici (který také jako samostatnou činnost uznává), a dál rybářskou činnost mimo revír nikterak neupravuje (vyjm. Rybníkářství, ale to není náš případ), dá se odvodit, že ryby lze lovit na udici i mimo vyhlášený ryb. revír (neb co není zakázáno, je dovoleno).
Jestli bude čas, pohledám a relevantní znění sem ještě přihodím. Velmi bych uvítal, kdyby se vyjádřil někdo z kluků, kteří se živí právem.

Kuba - Profil | Čt 30.11.2006 12:49:48

moravák> počítám, že letos zamrzne až tak v půlce ledna, podle předpovědí, ale mě je to celkem fuk :-) do dírek se dá príma chytat na mouchu, nepříjemný je jen to období kdy led má 2cm a nedá se po něm chodit...

Eli - Profil | Čt 30.11.2006 11:47:20

Pěkně se nám to ru rozjelo. Díky všem kdo odpověděl na mojí otázku.

Kuba - Profil | Čt 30.11.2006 10:53:08

modrák> já myslim, že svaz ani tak moc neprudí a jen se pomalu a tiše přispůsobuje poptávce :-) viz. http://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality&authorization=5e814501ab15a0dfa58e74cb0ab507ac

modrák | Čt 30.11.2006 10:42:34

Moravak, plavčik Tom, Igor, cammora: Dle mého je tu zásadní rozpor, páč mě, jako zákazníka nějakého soukromého subjektu provozujícího sportovní rybolov na komerčním základě, celkem nemusí zajímat, zda má tento subjekt udělenou výjimku nebo ne, protože zakoupením povolenky s ním uzavírám obchodní smlouvu o poskytnutí dané služby za úplatu dle jeho ceníku a pravidel rybolovu stanovených na dané vodní ploše. Nicméně z hlediska zákona jsem osobou provádějící rybolov já, takže, pokud nechci porušovat zákon, nemohu provádět lov na dírkách ani na soukromém revíru. Dle mého tedy kupujeme zajíce v pytli a provádíme nezákonnou činnost více či méně tolerovanou orgány státní správy. A výsledek, kšeft se hýbá, rybáři jsou spokojeni, svaz prudí, Rybářství hřímá, PČR a státní správě je to jedno, prostě bordel, bordel a zase bordel, který nikoho, až na několik webobrblalů nezajímá.

cammora - Profil | Čt 30.11.2006 10:11:31

Loni na Mrhalu prý policajti rozdali několik pokut za lov pod ledem...

Moravák - Profil | Čt 30.11.2006 9:37:20

Igor: správně.
Kuba: tak tak, ale i tak je krásný podzim a ryby jsou při chuti. Třeba letos nezamrzne a naše diskuze bude bezpředmětná.

Igor - Profil | Čt 30.11.2006 8:51:56

Zákon sice rybolov pod ledem zakazuje, ale na druhou stranu zase umožňuje udělit výjimky. Takže si myslím, že řada majitelů vodních ploch (kteří na to vyloženě nekašlou) si o tyto výjimky požádala a taky je dostala.

plavčík Tom - Profil | Čt 30.11.2006 7:48:41

Moravák: fungovat je jedna věc a to, že je to protizákonné je věc druhá. Diskutovat o tom, jetli je to jedno rybám nebo ne je zcela bezpředmětné. Je zde prostě nějaký zákon, který tuto problematiku reguluje a řadový občan ten zákon musí respektovat, ať je špatný nebo dobrý.

Kuba - Profil | Čt 30.11.2006 0:19:29

jojo, dikskuse o tom co se smí a nesmí na soukromejch pozemcích s vodní plochou mi tu už dlouho chyběla... největší problém s chytáním na dírkách je kdy to zamrzne :-)

erik - Profil | St 29.11.2006 22:35:08

Na rybník Štičí v Mirošovicích (zamrzne li, letos), exit 21km, dálnice D1, na rybníku se loví od poloviny října, duhák siven , potočák a candát chyť a pust

Moravák - Profil | St 29.11.2006 20:56:16

Pásovec: Nerozumím tvé otázce, neboť provozování živnosti na revíru jako takovém, tak jak jej známe ze soupisu revírů je asi nemožné, leda že by ti někdo toleroval, pak si u vody rozděláš stánek a budeš tam prodávat ulovené ryby.

Pásovec - Profil | St 29.11.2006 19:20:33

to Moravák: Nicméně za revír prohlášena nebyla že? Tedy provozovat na takovém "revíru " živnost není zrovna košer

Ondra (tloušťák) - Profil | St 29.11.2006 18:44:51

Su kousek od Mělníka, nejblíš je tu Wonderlake Aleše V. na Bradleci u Mladé Bolky...

Moravák - Profil | St 29.11.2006 18:37:23

plavčík Tom: Myslíš si, že není možné fungovat na vodní ploše, která není vyhlášena za revír? Trochu to tu závání minulým režimem, konečně by si měli někteří jedinci uvědomit, že takové nesmysly jsou překonané a rybáři je jedno, jestli chytá na revíru revíru, nebo na revíru nerevíru a rybám je taky jedno jestli jsou naše právní normy takové nebo makové. Snaha zasahovat do hodnot vybudovaných druhými je opravdu opovrženíhodná.

plavčík Tom - Profil | St 29.11.2006 17:47:30

Petrson: proč by tu výjimku neobdržela, když o ní požádali a zákon to umožňuje? Na druhé straně proč by nenapadali "soukromé" revíry, pakliže je zde něco v rozporu se zákonem? Navíc spousta tzv. soukromých revírů ani není jako revír vyhlášena ...

Petrson - Profil | St 29.11.2006 15:15:47

>> Moravák > přesně tak.

Moravák - Profil | St 29.11.2006 13:58:37

Podle informací, které dorazily odjinud, se na jedné schůzi MRS snažili členové napadnout dění na soukromých vodách, ale byli uvedeni do těch správných mezí, a to že jim do toho skoro nic není, protože se takto děje mimo působnost MRS a jimi obhospodařovaných vod. Doporučuji členům svazu, aby své úsilí, raději než ke špinění soukromých revírů, směřovali ke snaze o zlegalizování lovu na dírkách i na svazovky.

Petrson - Profil | St 29.11.2006 12:08:00

>> Kacula the Great > záleží, odkud ta informace pochází - svazová RS totiž nemůže kontrolovat soukromé revíry. Třeba jde o závěry nějakého širšího jednání nebo usnesení více orgánů vč. policie, OÚ apod.
V této souvislosti je velmi zajímavé, ře Rada ČRS obdržela výjimku k dírkování na svém revíru - kanálu v Račicích. Takže na jedné straně útoky vůči soukromníkům, vedené svazovedením a utužované Urbanovými socialistickými bláboly v jednostranném médiu Rybářství, a na druhé straně extra vuřty pro pár vyvolených a jejich nohsledy ?
No, nebudu se pasovat do role horlivého soudce, třeba chce jen Rada nejdříve sama vyzkoušet možnosti a úskalí tohoto lovu a pak se rozhodnout jak s ním dál na půdě celého svazu. Přesto mi ten rozpor trochu "zavání". Ale uvidíme, co se z toho vyklube.

Kacula the Great - Profil | St 29.11.2006 11:39:52

no povazoval bych to za neoverenou zpravu, nicmene otec pokladnik mo prines ze schuze uzsiho vedeni :) , ze letos se to bude stihat a davat pokuty, nebyl me ale schopny rici nic konkretniho. Mozna je to jen fama
me by to taky mrzelo protoze jinak budu asi lovit zase jenom puky z brany za svejma zadama

Petrson - Profil | Út 28.11.2006 15:41:04

>> Kacula the Great > jako že nebude led ? :-))
Povídej, přeháněj - co jsi slyšel ?

A k otázkce: http://www.mrk.cz/soukrome-reviry.php?idreviru=405 http://www.mrk.cz/soukrome-reviry.php?idreviru=415, Horoušany u Prahy < to jsou soukromé revíry, kde se dírky asi provozovat budou ( bude-li do čeho vrtat :-)), neb se tam loni chytalo. A zde: http://www.mrk.cz/soukrome-reviry.php?id=1 Někteří další potencionální kandidáti.

plavčík Tom - Profil | Út 28.11.2006 13:43:57

Kacula the Great: ještě aby ne, když je to protizákonné!

Tak a teď všichni do mě:-)

Kacula the Great - Profil | Út 28.11.2006 12:48:55

nechci sirit paniku, ale letos mozna budou s dirkama problemy, nema nekdo nejake konkretni informace