Regulované řeky-splavování ryb?

Chtěl bych znát názor kolegů, chytajících na regulovaných vodách. Tyto řeky vykazují rovnoměrné proudění bez tišin, vracáků a pod..Podle mnoha hospodářů MO je nesmyslné do těchto řek vysazovat "lepší" rybu a tak je vysazení často pouze na papíře.Máte nějaké osobní zkušenosti s lovem na těchto řekách? U nás na dolní Moravě (okr.HO)je každý rok na úlovky jiný. Je to vlivem splavování velkou vodou nebo i jinými faktory(potrava,odlov,...)?
Autor diskuse: PETR - , 22.3.2000 všeobecné - RŘ, MO, svazy

lucky | Čt 13.4.2000 10:49:07

Nejsem odbornik, ale podle meho nazoru (z vlastnich zkusenosti) ted mluvim o pstruhovych vodach je regulovana reka dobra! u nas na severni morave ze zkusenosti vim, ze kde byla regulovana reka (brehy splavy) tam byli vzdycky nejlepsi pstruzi!! po povodnich regulace z mnoha mist zmizela a v techto mistech nema smysl vysazovat ryby, protoze pri kazde vetsi vode se tam vali sutry, ktere ryby ubiji. V mistech s reegulaci se pstruzi schaovali do brehu nebo pod splavy!!

Martin M. | Po 17.4.2000 12:11:35

Ja mam s regulovanymi rekami horsi zkusenosti. Je tam moc rovne dno a silny proud, ve kterem vetsina nasazenych ryb (kapr, amur) nema silu setrvat. Starsi ryby i treba z prirozeneho vyteru jsou bez problemu a zrejme jim to nevadi.
Na takove reky bych nasazoval ryb jako je ostroretka, tloust a parma. A vubec, tyto ryby bych nasazoval uplne vsude a co nejvice, protoze prave ony byly v rekach puvodni druhy a vydrzeli v nich po staleti i v tech nejvetsich povodnich. A kolik dnes chytnete parem? Ja zadnou za poslednich 8 let.

PETR | Po 17.4.2000 13:46:11

Parmy se na dolní Moravě dají chytit ale jen na některých místech(větąinou pod jezy)a v určitém čase(zákal).Pravidelné úlovky neexistují.Problém je v jejich vysazování.Naąe MO je sice kaľdoročně vysazuje ale jen ročky(to samé ostroretka).Tyto píďové rybky jsou ale pochoutkou pro hojné tlouątě a tak z vysazení moc nezůstane. Mimo uvedených ryb mám dojem, ľe daląí rybou, která snese proud a nesplaví se, je sumec.V Moravě původní druh, byl hojný i po regulaci v 30 létech, po průmyslových otravách tak jako jiné ryby byl silně zdecimován.V současnosti jsou dost loveni menąí kusy a to i po velkých vodách.Takľe zřejmě se udrľí.

Martin M. | Po 17.4.2000 15:31:23

Petr> jasne, sumec je taky ricni ryba, i kdyz to tak asi nevypada. Asi lehne na dno za kamen a drzi se castecne i ploutvemi. S temi parmami je to skoda. Nekde v Evrope to jsou i dnes nejcasteji lovene ryby. Dneska uz mame vody celkem ciste, kdyby se nasadilo dost ryb pres 30cm a zavedlo se konecne jejich celorocni hajeni, musi tady za 10 let by slusny zaklad pro prirozeny vyter. Vzdyt na cele JM se jich chytne mene nez treba uhoru a ti se taky pouze vysazuji.

PETR | Út 18.4.2000 7:15:53

Je to paradox,ale po 10 letech vyhovující kvality vody v Moravě(tř.II-III) se zvýąená čistota vody neprojevila v mnoľství ryb.Co je platná čistá voda,kdyľ v regulované řece bez porostu a krytí ryba nemá moľnost přirozeného výtěru,a kdyľ se i vytře (cejn,plotice),první větąí voda splaví potěr.Charakter koryta a linie břehů má dle mého názoru větąí vliv na rybnatost neľ čistota vody(samozřejmě do určité třídy).V současnosti pokračují regulace břehů(odstraňování následků povodní 97),břehy jsou doslova holé a situace bude jeątě horąí (dříve byl hojný lín,ątika-nyní o tyto ryby skoro nezavadím).