Jak na ryby na podzim s přibývajícím ochlazením

Jelikož se opět blíží podzim a současné počasí spěje k ochlazování a stahování ryb do větších hloubek. I když měsíc září je jedním ze zdařilých co do braní. Chtěl jsem se zeptat na zkušenosti s lovem který preferujete a hlavně jestli se Vám osvědčil nějaký způsob co do hloubky, nástrahy, krmení a techniky lovu. Tak, aby byla úspěšnost i v říjnu až do zámrazu. Díky moc za tipy.
Autor diskuse: Jiří 22 - Profil , 31.8.2006 všeobecné - techniky lovu

frank - Profil | Pá 1.9.2006 12:35:07

modrák : nejde jen o podíl sádla, ale hlavně o to, jak drží nakrájené kostičky ( o hraně cca 1 - 1,5cm ) pohromadě. Levnější jsou vždy, alespoň dle má zkušenosti, více rozpadavé. Někdy se nedají vůbec použít.

šeptal - Profil | Pá 1.9.2006 7:12:41

Kdysi z jara, ještě poměrně za chladu, jsem zakrmil jakousi patlanicí domácí provenience, do které jsem, mimo jiné, šoupnul i sklenici škvarků. Větší masakr jsem ještě nezažil Jeden prut byl až až. Sotva jsem stačil překlápět pero navijáku. Záběry okamžitě po náhozu. Trvalo to necelé 2 hodiny a měl jsem toho až nad hlavu. Takže ten tuk má dost možná něco do sebe.

hraji - Profil | Čt 31.8.2006 15:42:05

Něco na těch "mastných" semínkách bude, protože pro zimní lov se doporučuje pražit lněné semínko a rozemlet. Dostane se tmavá, velmi intenzivně vonící a mastná ingredience, která vskutku dobře funguje i ve velmi chladné vodě. Mám ověřeno

MrKos - Profil | Čt 31.8.2006 15:10:18

modrák: no právě s tím tukem by mně to zajímalo... :-) do krmení dávám v podstatě to co ty jen s tím rozdílem že vynechávám ječný šrot a často používám i pšenici a melasu... ofšem v chladné vodě už spíše omezuju mastná semena protože si myslím ( podotýkám, myslím :-) ) že už tolik nešlapou a jen tam tak leží na dně bez nějakého většího významu...

rybomil | Čt 31.8.2006 15:06:23

Je to už dobře 15 let jsem šel z dcerama bruslit a na rozmzlé části řeky seděl bobkař. Koukám táhá kapra za kaprem. Když nahazoval, vytáh z vaťáku flaštičku, vykoupal v ní nástrahu a nahodil. Další kapr nebo tloušť. Pak mi prozradil, že to máčí v slunečnicovém oleji. Vyzkoušel jsem a fungovalo.
Proč ale nevím.

frank - Profil | Čt 31.8.2006 15:01:23

Na tom tuku asi něco bude, mně se osvědčilo na podzim, konec září, říjen ale i listopad "lanšmít". Musí být ale opravdu mastný a kvalitní ! Žádný levný náhražky s velkým podílem votrub.Jdou na něj dobře kapři na řece, tedy alespoň mně a to na feeder.

modrák | Čt 31.8.2006 13:48:22

MrKos: Základní směs tvoří 1x1x1x1 kukuřičný a ječný šrot, ovesné vločky a strouhanka. Poměr upravuji dle požadované lepivosti. V teplé části roku (červen až září) přidávám do krmení jako partikl převážně kukuřici a kroupy č. 10. Jako aromatickou složku konopí (pařené, klíčené, drcené, jak kdy). Na jaře a na podzim vynechávám kukuřici, ubírám kroupy a naopak přidávám praženou, drcenou slunečnici nebo praženou řepku (i kombinaci obou). Moje teorie obdobná tomu co tu bylo napsáno – teplo více škrobu, chladno více tuku. Jinak, mám to takhle otestováno a zatím mi to funguje.

JarKoto - Profil | Čt 31.8.2006 13:13:39

Já preferuju lov na feeder. Ale všeobecně: na zimu je lepší házet do větších hloubek, zeslabit vlasce a návazce a taky háčky. Zmenším taky nástrahu. Na prut na těžko většinou dávám hnojáky a na feeder kukuřici a červa (ale ty můžeš dát i natěžko, ale musíš jich tam dát tak aspoň 8ks). Jinak vůně do krmení sou lepší spíš olihně, mušle a takový ty potvory...

MrKos - Profil | Čt 31.8.2006 11:01:25

modrák: v ochlazující se vodě mám spíše tendenci semínek přidávat méně protože oleje se hůře uvolňují a semínko tím do určité míry ztrácí efekt... Tvůj postup je opačný... :-) proč?

modrák | Čt 31.8.2006 10:53:18

S přibývajícím chladem postupně přecházím z rostlinných nástrah na živočišné, zjemňuji montáže a přizpůsobuji dávky návnady, případně do návnady přidávám více přísad obsahující tuk (různá semínka). Takže tedy nic převratného.

Míra Rybář - Profil | Čt 31.8.2006 0:28:12

Jeden můj známej, ač profesor na SPŠ, podle mě trošku ujetej, kdysi si dělal těstíčka a měl je očíslovaný podle měsíců, tak například v srpnu používal těsto číslo 8. V září 9 atd. Přispůsoboval tomu receptůru. Jelikož je to zhruba 30 let, tak si ty jeho recepty nepamatuju, ale jedno mi v paměti utkvělo, že do tzv. podzimních těst přidával olkeje a morek z kostí, což podle něj ryby vyhledávaly před zimou, aby si udělaly tukové zásoby na zimu. Ještě musím dodat, že ryby vždy nachytal.